LG 42LK450 teszt: Full HD, 42 col, nyomott ár

László Ferenc - 2012. február 1. | 08:00 tv
LG 42LK450 teszt: Full HD, 42 col, nyomott ár Nézd meg a képgalériát

Ezúttal ismét egy elérhető árú, de ettől függetlenül nagyfelbontású televíziót kaptunk tesztre az LG-től.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
relatíve nagy képátló
Full HD felbontás
3 HDMI-port
DVB-C/T tuner
multimédia lejátszó
kedvező ár
Nem tetszett:
még nem LED-es
vastag káva és készülékház
nincs DTS támogatás
nem Smart TV

Szponzorált hirdetések

TV fronton legutóbb az LG 50PV350 járt szerkesztőségünkben, mely elsősorban nyomott ára és átlagon felüli képátlója révén tette le a névjegyét az asztalra. Mivel úgy vettük észre, hogy az ilyen és ehhez hasonló, elérhető árú nagyképernyős TV-k iránt legalább akkora, ha nem nagyobb az érdeklődés, mint a sok százezres Smart 3D televíziók iránt, ezúttal is egy széles vásárlóközönség által elérhető modellt fogunk vallatóra. Az 50PV350-től eltérően ezúttal nem egy plazma, hanem egy LCD készülékhez van szerencsénk: a 42LK450 napjaink egyik legolcsóbb Full HD felbontású 42 colos TV-je. No, és akkor gyorsan rá is nyomunk arra a bizonyos On gombra - kezdődhet a vetítés, illetve a tévézés!


Méretek
Jelen tesztalanyunk azoknak ajánlható, aki ugyan szemezgettek az 50PV350-nel, azonban az a készülék egyszerűen sehogy sem fér be a nappalijukba. Az 50 helyett "csak" 42 colos képátlóval rendelkező televízió képét normál felbontású képanyag esetén valamivel több mint 3 méteres távolságból ajánlott nézni. Ha 720p felbontású HD tartalomhoz van szerencsénk, akkor már 2,5 méteres közelségbe merészkedhetünk, ha pedig dúl a Full HD élvezet, ne legyünk restek akár 2 méternél is jóval közelebbről pislogni a hollywoodi mozgókép alkotásokat. Maga a TV egyébként körülbelül 1 méter széles, 60 centiméter magas és 7,5 centiméter vastag, tehát körülbelül ilyen befoglaló méretekre számítsunk, illetve ehhez ugyebár még hozzájön az 50x25 centiméteres talapzat. Az összeszerelés gyerekjáték egyszerűségű, főleg amiatt, mert maga a TV kevesebb mint 15 kilogramm tömegű és a talpa sincs 2 kilogramm.


Külcsín
Habár a 42LK450 designjával semmi baj nincs, az azért már az első pillantásra látszik, hogy az LG designerei ezúttal nem éppen a legfrissebb divatirányzat alapján dolgoztak. A zongoralakk fekete bevonatú, csillogó felületű televízió kávája több mint 4 centiméter vastag - összehasonlításképp, a jóval nagyobb felületű 50PV350-en 3 centiméternél vékonyabb káva található (Razor Frame). Hasonlóképp a már említett 7,5 centiméteres vastagság sem valami karcsú, de hát ez van, ezt kell szeretni, legalábbis akkor mindenképp, ha az ember fia csak annyit kíván TV-re áldozni, mint amennyibe tesztkészülékünk kerül. Olcsóság ide, vagy oda, az előlap jobbalsó sarkába nem hagyományos nyomógombok, hanem trendi érintőgombok kerültek, melyek révén többek közt csatornát tudunk váltani, hangerőt tudunk állítani, no és persze ki/be kapcsolhatjuk a TV-t.
Galéria Hátoldali csatlakozó aljzatok

Hátoldali csatlakozó aljzatok

[+] még több fotó

Galéria Oldalsó csatik

Oldalsó csatik

[+] még több fotó
Csatlakozók, tunerek
A hátoldalon lévő csatlakozó aljzatokat két csoportba oszthatjuk, egy hátsó és egy oldalsó szekcióra. A hátsó részlegnek részét képezi többek közt egy jó öreg SCART csati és kettő HDMI-port, ezenkívül pedig többek közt ide került az antenna bemenet, az optikai kimenet, az RGB IN, az RCA bemenet, illetve a komponens bemenet. Oldalra került a fejhallgató jack csatija, a harmadik HDMI-port, egy USB-port, valamint egy PCMCIA-slot. Amennyiben ez utóbbiba becsúsztatunk egy Conax modult és azzal együtt egy előfizetői kártyát, akkor megkímélhetjük magunkat például a T-Home digitális kábeles set-top boxának rémségeitől, illetve akár a MinDig TV Extra adásait is gond nélkül foghatjuk. Magyarul a 42LK450-ben DVB-C és DVB-T tuner is található, egyedül a DVB-S (műhold) hiányzik, de ez ugyebár csak a jóval drágább TV-kben szokott lenni.
Galéria Hangolási opciók

Hangolási opciók

[+] még több fotó

Galéria Csatorna variálgatás

Csatorna variálgatás

[+] még több fotó
Galéria Egy kis takarékoskodás

Egy kis takarékoskodás

[+] még több fotó
LCD technológia, fogyasztás
Mivel ez egy abszolút belépőszintű LCD készülék, nem szabad meglepődni azon, hogy itt bizony még nincs LED-es háttérvilágítás, illetve local dimming. Pontosan emiatt, vagyis a hagyományos CCFL megvilágítás miatt ilyen vastag egyébként a TV, és hát emiatt kell beérnünk mindössze 100000:1-es kontrasztaránnyal. A feketék a vártnál mindenképp gyengébbek, vagyis szürkébbek, mindenesetre ha ezen túl tudjuk tenni magunkat, akkor az általános képminőségre nem sok panaszunk lehet. A Full HD, vagyis 1920x1080 pixeles panel 4 milliszekundumos válaszidővel rendelkezik, a képminőséget az XD Engine hivatott javítani, ellenben a 100 Hz-es TruMotion technológia ebben a modellben még nincs benne. A teljesen hagyományos LCD technológia nemcsak a készülék vastagságára és feketéjének mélységére van rossz hatással, hanem többek közt a fogyasztására is. A 0,28 W-os stand-by fogyasztású készülékre a gyártó 135 W-os normál fogyasztási értéket ad meg. Ez ugyan elmarad az 50 colos LG plazma 170 W-os értékénél és körülbelül ugyanannyi, mint egy 42 colos LG plazma fogyasztása (131 W), azonban jóval több, mint például a 42LV3400-as LED-es LCD által produkált 89 W-os fogyasztás. Energiatakarékos üzemmódból egyébként többfajtát is felvonultat a TV, és akár arra is lehetőség van, hogy kikapcsolt kép mellett csak hangot adjon ki a készülék
Galéria Főmenü

Főmenü

[+] még több fotó

Galéria Képarány beállítási lehetőségek

Képarány beállítási lehetőségek

[+] még több fotó
Galéria Képüzemmód opciók

Képüzemmód opciók

[+] még több fotó
Menürendszer
Ha rányomunk a távirányítón értelemszerűen központi helyet elfoglaló HOME gombra, rögtön a főmenüben találjuk magunkat, és gyorsan rá fogunk jönni arra, hogy gyakorlatilag ugyanaz a menü fogad bennünket, mint ami lényegében az LG összes LCD és plazma készülékén található. A főmenüben nyolc darab méretes ikon kapott helyet, és mivel a 42LK450 nem éppen egy Smart TV, nem meglepő módon nincsenek itt olyan ínyencségek, mint például Facebook, böngésző, vagy App Store. A TV csatornák hangolását manuálisan, illetve automatikus módon is elvégezhetjük, ezután pedig a csatorna elhelyezkedések szerkesztése sem okoz különösebb nehézségeket. Összesen nyolcféle képarány közül választhatunk, melyek közül kiemelendő a rendkívül részletesen személyre szabható mozinagyítás. Képüzemmódból nyolc áll a rendelkezésünkre: a sport logikusan a gyorsan mozgó események esetén, a játékgép pedig mondjuk Xboxozáskor jöhet jól, a két haladó módban pedig minden apró kis beállítást saját magunk finomhangolhatunk.
Galéria Személyre szabható képi világ

Személyre szabható képi világ

[+] még több fotó

Galéria Clear Voice II

Clear Voice II

[+] még több fotó
Galéria Bemenetek

Bemenetek

[+] még több fotó
Gyorsmenü, hangzás
Ha nem kívánunk belemélyedni a főmenü részleteibe, akkor elég egy gyors rányomás a Q.MENU gombra, melynek hatására a néhány főbb funkciót felvonultató gyorsmenübe jutunk: a képarányt, a képüzemmódot és a hangzást könnyen és gyorsan lehet itt állítgatni. Ha már a hangzásnál tartunk: a két darab 10 W-os hangszórótól csodát senki se várjon, de végülis kezdetnek az alap hangzás sem rossz, aztán pedig idővel érdemes majd egy házimozi szettet vásárolni a TV mellé. Említést érdemel továbbá az automatikus hangerőállítás, a beszédhang kiemelésre kihegyezett Clear Vioce II, illetve a térhatás-szerű hangzást megvalósító Infinite Surround funkció. Ez utóbbi kettőből egyébként egyszerre csak egy lehet aktív.
Galéria Helyre kis távirányító

Helyre kis távirányító

[+] még több fotó

Galéria Kényelmes a fogása

Kényelmes a fogása

[+] még több fotó
Galéria Mit szeretnénk nézni, hallgatni?

Mit szeretnénk nézni, hallgatni?

[+] még több fotó
Multimédia, egyebek
A médialejátszó hozza a tőle elvárható szintet, vagyis a JPEG képek és az MP3 zenék mellett simán elboldogul lényegében minden videó formátummal. Jöhetnek a Full HD MKV-k és a különböző felirat formátumok, viszont a DTS hangsáv természetesen ezzel a TV-vel is kibabrál. Jó hír, hogy nemcsak pendrive-okat, hanem merevlemezeket is simán olvas a TV - a teszt során egy 2 TB-os winchesterrel tökéletes párost alkotott a 42LK450. A tesztkészüléken lévő szoftver 04.00.01-es verziójú volt, ami egyébként egy a netről letöltött új firmware és egy pendrive segítségével bármikor könnyen frissíthető. A két darab AAA elemről táplált távirányító jóval kisebb, mint az 50PV350 mellé csomagolt példány, de körülbelül ugyanazt tudja és persze megvilágítás sajnos ezen sincs.
Galéria Böngészés a merevlemezen

Böngészés a merevlemezen

[+] még több fotó

Galéria Megy az MKV lejátszás

Megy az MKV lejátszás

[+] még több fotó
Galéria Médialejátszó finomhangolás

Médialejátszó finomhangolás

[+] még több fotó
Konklúzió
Ha valaki így 2012 elején nagyon olcsón szeretne relatíve nagyméretű és Full HD felbontású televíziót venni (flancos 3D és Smart funkciók nélkül), az ne is keresgéljen tovább, hiszen az LG 42LK450 pontosan neki készült. A cikk írásakor mintegy 120 ezer forintba kerül ez az LCD TV, vagyis az ár/érték mutató nagyon is rendben van, ezenkívül pedig egyébként 37 és 32 colos változatban is kapható az LK450. Ha ennél kicsit többet is költhetünk, akkor jó választás lehet még a 42LK530-as nagytesó, mely 135 ezer HUF ellenében jobb kontrasztarányt és rövidebb válaszidőt, valamint TruMotion 100 Hz-et vonultat fel. 140 ezer magyar pengőért pedig már oldalsó LED-es megvilágítású és alig 3 centiméter vastag LG 42LV3400-at is kaphatunk, ha pedig nem árt, ha Smart funkciók is vannak a TV-ben, akkor érdemes a 160 ezer forintos LG 42LV375S felé kacsintgatni.
Galéria Képarány módosítás a gyorsmenüben

Képarány módosítás a gyorsmenüben

[+] még több fotó

Galéria Egy kis gyors tuning

Egy kis gyors tuning

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

LG 50PV350 teszt: gigantikus, Full HD és olcsó

Íme a bizonyíték arra, hogy a nagyméretű és nagyfelbontású TV-k nem feltétlenül kerülnek sokba.

LG 50PV350 teszt: gigantikus, Full HD és olcsó
LG 50PV350 teszt: gigantikus, Full HD és olcsó

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "LG 42LK450 teszt: Full HD, 42 col, nyomott ár" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál