Samsung 3D TV teszt: LEDeslegjobb?

László Ferenc - 2011. július 19. | 08:00 tv
Samsung 3D TV teszt: LEDeslegjobb? Nézd meg a képgalériát

Kipróbáltuk, hogy mit virít a gyakorlatban a Samsung egyik legfrissebb, LED-es 3D televíziója.

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
elegáns design
Samsung Apps
ingyenes Explore 3D
Nem tetszett:
nincs local dimming
tölteni kell a szemüvegeket
még mindig drága

Szponzorált hirdetések

Legutóbb alig néhány hete volt szerencsém egy minden hájjal megkent "háromdé" televíziós készüléket tesztelni: a 47LW650S típusjelzésű LG Cinema 3D modell egyediségét a passzív technológia adta. Az akkori tesztben már utaltam arra, hogy ebben a szektorban minden jel arra mutat, hogy idővel egyre több gyártó áll majd át a passzív megoldásra, ettől függetlenül idén még az aktív termékek vannak jelen nagyobb számban a piacon. Pontosan ilyen technológiára épül jelen tesztalanyunk is, mely nem más, mint az UE46D6530 típusjelzésű Samsung 3D TV, a gyártó egyik legújabb, vagyis 2011-es modellje. Lássuk is gyorsan, hogy pontosan hogyan teljesít a gyakorlatban ez a LED-es okosság!

Galéria Designból jeles!

Designból jeles!

[+] még több fotó

Galéria Szuperkarcsú

Szuperkarcsú

[+] még több fotó
Design
A külcsín megítélése persze mindig igencsak szubjektív dolog, mindenesetre talán nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Samsung mindig is nagyon értett a trendi külsejű termékek tervezéséhez. Nincs ez másképp most sem, ugyanis jelen tesztalanyunkról simán azt lehet mondani, hogy a nappali high-tech dísze. Ebben elsősorban az játszik komoly szerepet, hogy a kijelző körüli káva mindössze 12 milliméter széles - az embernek olyan érzése támad, hogy csak maga a hatalmas kijelző van, és nincs körülötte semmi. Kellemes meglepetés egyébként, hogy a TV doboza relatíve kompakt méretűre sikeredett, és így akár egyedül is cipelhető, ellentétben a múltkori LG Cinema 3D-vel, melynek transzportálása és üzembe helyezése egyértelműen kétemberes feladat volt. A teljes pakk 20 kilogrammos, a TV és a pofás, valamint igen masszív talapzat pedig együtt 16 kilogrammot nyom a mérlegen. No és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ez az egész móka mindössze 29,9 milliméter vastag, ami ugyebár kevesebb mint 3 centiméter. A design és a kivitelezés abszolút lájk kategóriás!
Galéria Igen vékony káva

Igen vékony káva

[+] még több fotó

Galéria Masszív talp

Masszív talp

[+] még több fotó
Felszereltség
Ahogy azt már megszokhattuk az ilyen készülékek esetében, a hátoldal rengeteg különböző csatlakozó aljzatot vonultat fel, melyek egy része lefelé, más része pedig oldalra néz. A négy darab HDMI-port gyakorlatilag minden igényt képes kielégíteni, ehhez hasonlóan pedig a három USB-portot sem kevesellhetjük. Ezenkívül kapunk még többek közt komponens és kompozit bemenetet, PC bemenetet, DVI audio bemenetet, fejhallgató dugaljt, egy átalakítóval megoldott SCART csatlakozót és persze egy LAN portot is. Az internetre nemcsak vezetékes, hanem vezeték nélküli módon is fel tudunk csatlakozni, köszönhetően az integrált WLAN kontrollernek, ami az LG 47LW650S-ből bizony hiányzott. A két darab lefelé sugárzó hangszóró egyenként 10 Watt teljesítményű, persze ezektől csodát senki se várjon - egy ilyen szuper TV-hez mindenképpen érdemes beszerezni egy rendes kis hangrendszert.
Galéria Alsó csatlakozó aljzatok

Alsó csatlakozó aljzatok

[+] még több fotó

Galéria Három USB port

Három USB port

[+] még több fotó
Méret, felbontás, minőség
A típusjelzésből már könnyen kikövetkeztethető, hogy az UE46D6530 egy 46 colos képátlóval rendelkező televízió, melynek optimális nézési távolsága valamivel két méter alatt van. No persze csak akkor, ha remek Full HD tartalommal tudjuk etetni a kicsikét. Ha csak a Barátok köztről van szó, akkor már érdemes kicsit hátrébb mozogni, ilyenkor ugyanis körülbelül 3-3,5 méterről van szép képe a TV-nek. Az 1920x1080 pixeles felbontású panel Full HD tartalom esetén kiváló képminőségről tesz tanúbizonyságot, amellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy az oldalsó LED megvilágítást kapott készülék nem képes local dimmingre, ezenkívül pedig a sarkoknál és az oldaléleknél adott esetben találkozhatunk nem éppen egyenletes megvilágítással. A képminőség javítása érdekében a Samsung egyébként olyan hangzatos nevű technológiákat állított hadrendbe, mint például a Clear Motion Rate 400 Hz, az Ultra Clear Panel, illetve a Wide Color Enhancer Plus.
Galéria Opciókból abszolút nincs hiány

Opciókból abszolút nincs hiány

[+] még több fotó

Galéria Na melyik bemenetet válasszam?

Na melyik bemenetet válasszam?

[+] még több fotó
Aktív háromdé
Az aktív shutteres technológia előnye, hogy valódi Full HD képet biztosít 3D-ben is, ezzel szemben hátrány, hogy a szemüvegnek sok kisebb-nagyobb nyűgje van. Itt van rögtön például a tömeg kérdése, hiszen az elektronikával teletömött aktív okulárék nehezebbek passzív társaiknál, ami valamivel kényelmetlenebb használatot eredményez. Ugyancsak negatívum, hogy az aktív szemüvegeket időről időre fel kell tölteni, illetve, hogy ezek a modellek valamivel sötétebb képet biztosítanak. Az aktív technológia esetében a TV felváltva jeleníti meg a bal, illetve a jobb szemnek szánt képet, a szemüveg pedig felváltva egyszer az egyik, egyszer a másik szemünk elől takarja ki a képet. Ezzel szemben a 3D mozikból ismerős polarizációs elven működő passzív megoldás úgy oldja meg a feladatot, hogy míg a kép egyik sorát az egyik szem, addig a következő sorát a másik szem számára teszi láthatóvá. Emiatt a passzív verzió teljesen mentes a zavaró vibrálástól, mindenesetre a teszt során a Samsung aktív megoldása sem vibrált és nem okozott semmilyen rosszullétet.
Galéria Frissítési lehetőség

Frissítési lehetőség

[+] még több fotó

Galéria Sikerült bepötyögni

Sikerült bepötyögni

[+] még több fotó
Szemüveg választék
Az aktív vs. passzív szemüveg csatában igen komoly fegyvertény, hogy a passzív szemüvegek gyakorlatilag fillérekbe kerülnek. Mostanság viszont már nemcsak a passzív, hanem az aktív 3D TV-khez is adnak ajándék szemüvegeket, így a helyzet minden fronton javulni látszik. Jelen tesztalanyunkhoz egész konkrétan alaphelyzetben 1 darab, egy most futó akció keretein belül pedig további 4 szemüveget adnak ingyen. No persze a default szemcsi az egyik leggagyibb modell, az amúgy 10-12 ezer forintba kerülő SSG-3100GB. Én a teszthez egy SSG-3300GR-t használtam: ez a 25 ezer forintos és 38 grammos szemüveg 70 mAh kapacitású akksit rejt magában, ami egy feltöltéssel mintegy 40 órás használatot biztosít. Elérhető továbbá egy SSG-3700CR típusjelű modell is, mely 29,5 grammos trendi kütyü 35 ezer forint ellenében vihető haza. A normál vezetékes USB töltés mellett ez utóbbi két modell már vezetékek használata nélkül is feltölthető, azonban az egyszerre négy szemüveg töltésére képes CY-SWC1000A ára nem kevesebb mint 50 ezer forint. Erre a hengerre elegendő egyetlen laza mozdulattal rádobni a szemüvegeket és ennyi! Megjegyzendő továbbá, hogy a szemüveget nem kell ki/be kapcsolgatni, az ugyanis a megfelelő szinkronjelre automatikusan bekapcsol, annak megszüntére pedig "megnyomja" a saját off gombját.
Galéria Ezek sem ártanak a 3D-s élményhez

Ezek sem ártanak a 3D-s élményhez

[+] még több fotó

Galéria Van benne elektronika

Van benne elektronika

[+] még több fotó
Új dimenzió
Ha nincs éppen semmilyen 3D tartalmunk, akkor a rendelkezésre álló 2D filmeket is felkonvertálhatjuk, de ezt inkább csak akkor tegyük, ha Full HD az anyag. No persze ekkor is csak hozzávetőleges háromdét fogunk kapni, vagyis igazi 3D élményben csak és kizárólag valódi 3D tartalmak esetében lehet részünk. A side-by-side és top-and-bottom anyagokat kezelő készüléken adott a lehetőség a 3D képmegjelenítés finomhangolására, ami mindenképpen pozitívum. A tesztkészülék a 2D-hez hasonlóan 3D-ben is remek minőséget produkál, a képanyagnak valódi mélysége van. A teszt során a Shrek nevezetű jó öreg ogre kalandjait néztem meg 3D-ben, melyben egy BD-D8200-as típusjelű, 250 GB-os vinyóval megspékelt smart Blu-ray lejátszó, no és persze egy 1.4-es HDMI-kábel volt a segítségemre.
Galéria 2D-3D konverzió

2D-3D konverzió

[+] még több fotó

Galéria 3D-s beállítási lehetőségek

3D-s beállítási lehetőségek

[+] még több fotó

Galéria Neten csüng

Neten csüng

[+] még több fotó
Tartalom, tartalom és tartalom
Ennek az egész 3D televíziós őrületnek bizony van egy jókora nagy rákfenéje. Ez pedig nem más, mint hogy mind a mai napig igen limitált a valódi 3D tartalmak mennyisége. A Samsung rájött arra, hogy ez ellen a saját eszközeivel is fel kell vennie a harcot, melynek eredményeképp létre is jött az Explore 3D. Ez egy kis alkalmazás a TV-n, mely az internetről szipkázza le a legújabb és nem utolsó sorban teljesen ingyenes 3D anyagokat. Vannak itt 40 perces dokumentumfilmek, animációs filmek, mozi trailerek és videóklipek, bár egyelőre nem túl nagy, néhány tucatos mennyiségben. A Samsung azt ígéri, hogy az Explore 3D tartalmak a közeljövőben igen dinamikusan meg fognak szaporodni - így legyen! Negatívum, hogy ezekhez a filmekhez egyelőre sem magyar hang, sem pedig magyar felirat nincs. Említést érdemel továbbá, hogy a Samsung szerint 2-4 Mbit/s-os WLAN kapcsolat elegendő a 720p felbontású 3D filmek folyamatos lejátszásához, tesztük során viszont ez a sávszélesség sokszor kevésnek bizonyult.
Galéria Explore 3D

Explore 3D

[+] még több fotó

Galéria 3D-s IMAX film - ingyen

3D-s IMAX film - ingyen

[+] még több fotó
Galéria Facebook kliens

Facebook kliens

[+] még több fotó
Smart HUB
Egy ilyen TV-ből ma már nem hiányozhatnak a smart funkciók, melyek esetünkben a Smart Hub nevű gyűjtőhelyen érhetőek el. Míg a balfelső sarokban ott figyel az élő adás kis képe, addig középen felül internetes kereséseket indíthatunk, jobbfelül beléphetünk a Samsung Apps alkalmazásboltba, a lenti szekcióban pedig elérhetjük a könnyen átszervezhető és akár mappákba is dobálható programokat. TV-fronton jelenleg 65, Blu-ray lejátszókra pedig 34 alkalmazás érhető el, melyek között olyan nagyágyúk is helyet kapnak mint például a Facebook, a Picasa, a Twitter, a Skype, vagy a YouTube. Kár, hogy a YouTube 3D tartalmai egyelőre nem érhetők el a készüléken, ez ügyben azonban hamarosan pozitív változásoknak lehetünk majd tanúi. No és akkor a lényeg: a Technet.hu alkalmazás is ott figyel a store-ban, bár tesztünk ideje alatt valamilyen hiba okán sajnos éppen nem volt elérhető. Az alkalmazások számára egyébként 1 GB memória van elkülönítve: 38 szoftver feltelepítését követően még mindig 800 MB szabad memóriánk volt.
Galéria Okosságok gyűjtőhelye

Okosságok gyűjtőhelye

[+] még több fotó

Galéria Samsung Apps

Samsung Apps

[+] még több fotó
Galéria Nagyban a Technet.hu, kicsiben a TV-adás

Nagyban a Technet.hu, kicsiben a TV-adás

[+] még több fotó
Egyebek
Bár a nem különösebben nagyméretű, korrekt háttérvilágítású távirányító révén nem valami nagy élmény egy URL begépelése, a lehetőség adott, hogy bármilyen weboldalt megjelenítsünk a TV böngészőjében. A browser Flash kompatibilis, sebessége azonban elég kiábrándító - érződik, hogy az ezekbe a televíziókba szánt processzorokat még mindig nem multimédiás netezésre találták ki. Az Android Marketen, illetve az App Store-ban egyébként elérhető egy bizonyos Samsung Remote alkalmazás, mely okostelefonunk érintőkijelzője révén a távirányítónál mindenképpen kényelmesebb kezelést biztosít (az LG Remote ugyanez pepitában). Remek megoldás, hogy a Facebook falunk megtekintéséhez, vagy a legfrissebb Twitter üzenetek megjelenítéséhez nem feltétlenül kell belépnünk a teljes képernyős alkalmazásokba, hiszen ehelyett az osztott képernyős üzemmód is elérhető. Magyarul míg a háttérben megy mondjuk a Híradó, addig az előtérben a képernyő oldalán vígan facsézhatunk. Bár egy dedikált multimédiás lejátszót nem tud teljesen kiváltani a TV integrált playere, a legtöbb esetben tökéletesen elegendő a tudása. Én egy 2 TB-os külső merevlemezt dugtam a televízióra és a véletlenszerűen kiválasztott MKV állományokkal, illetve a DTS hangsávokkal sem volt semmi probléma. A képnézegető JPEG kompatibilis, a zenelejátszó pedig többek közt MP3 és WMA muzsikákat képes megszólaltatni.
Galéria MKV lejátszás

MKV lejátszás

[+] még több fotó

Galéria Tombol a nyár

Tombol a nyár

[+] még több fotó
Galéria TV-adás és Facebook egyszerre

TV-adás és Facebook egyszerre

[+] még több fotó
Konklúzió
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor most jó-e ez a Samsung-féle aktív 3D technológia, vagy megéri inkább az LG passzív Cinema 3D-jébe befektetni. Nehéz erre rövid és nagyon konkrét választ adni, hiszen mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai (minőség, kényelem, ár), mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy a világ passzív irányba fog elmozdulni. A Samsung képviselőit próbáltam ezen irányú terveikről faggatni, válaszként viszont csak laza mosolyt kaptam, melyből én arra következtetek, hogy 2012 valószínűleg már a Samsungnál is a passzív 3D-ről fog szólni. No, idővel majd csak meglássuk! :)
Galéria Kezünkben az irányítás

Kezünkben az irányítás

[+] még több fotó

Addig is azonban van itt nekünk egy 2011-es Samsung UE46D6530-asunk, mely elsősorban szuper designjával, remek képminőségével, ingyenes és netes 3D tartalmaival és egyre komolyabb alkalmazásboltjával hívja fel magára a figyelmet. Ez utóbbi kettő egyébként igen komoly fegyvertény az LG Cinema 3D ellenében, hiszen LG fronton egyelőre sem 3D tartalmak, sem működő App Store nincs még - legalább is egy darabig. A mintegy 400 ezer forintos és 46 colos Samsung 3D TV hátránya pedig a local dimming teljes hiánya, illetve az a tény, hogy alapáron csak a gagyibb szemüvegeket kapjuk meg "ingyen", melyeket ráadásul folyton töltögetni kell. Sluszpoénként pedig csak annyit, hogy az idei szemüvegek sajnos csak a 2011-es 3D TV-kel kompatibilisek.

Szponzorált hirdetések

Sharp tévé teszt - 3D-s finomság

102 centiméterbe is beleférhet minden? A Sharp LC-40LE830E ezt próbálja bizonyítani. De van-e értelme 102 centiméteres képernyőn 3D filmet nézni?

Sharp tévé teszt - 3D-s finomság
Sharp tévé teszt - 3D-s finomság

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung 3D TV teszt: LEDeslegjobb?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál