LED TV: kicsi átverés, nagy előny

László Ferenc - 2010. február 10. | 17:53 tv

A LED tévé drága, divatos, és baromi szép a feketéje. Viszont ez is csak egy LCD tévé.

Szponzorált hirdetések

Mostanság elég kilépni az utcára, és az óriásplakátokon és gigantposztereken egyre több helyen bukkannak fel a legújabb televíziós készülékek, melyek közös vonása három betű: L, E és D. Hasonló kép fogadja a vásárlójelöltet, ha egy elektronikai nagyáruház TV szakosztályán bóklászik - a nagy gyártók egymás mellett demózzák a riválisokénál természetesen fényévekkel jobb LED-es tévéiket. Az ember fiának alig volt ideje hozzászokni a rendkívül vékony és igen pofás megjelenésű LCD televíziókat, erre most itt az újabb őrület, a LED TV. Rögtön az elején sietek leszögezni, hogy ezek az új modellek igen is nagyon ígéretes fejlesztések, csak éppen enyhén rossz szájíze támad az embernek, amikor arra gondol, hogy a marketing guruk ismét enyhén átverik a jónépet. A LED TV ugyanis valójában LCD TV, no persze egy kicsit felturbózva.


Szétrobbantva

Szétrobbantva

Az egészen helyes megfogalmazás valahogy úgy hangzik, hogy LED (Light-Emitting Diode) háttérvilágítású LCD (Liquid Crystal Display) televízió. Történetesen arról van szó, hogy ezek a legújabb készülékek is ugyanolyan folyadékkristályos technológia segítségével tárják elénk a különböző vizuális tartalmakat, mint elődeik, csak éppen a háttérvilágításuk teljesen máshogy működik. Ez utóbbinak pedig aztán számos előnye van, melyek mindegyikére megpróbálunk kitérni ebben a cikkben. Csapjunk is hát a lovak, akarom mondani a karakterek közé!

Az eddigi úgymond hagyományos LCD készülékek esetében a háttérvilágításról fluoreszcens fénycsövek gondoskodnak, melyek bizony folyamatosan üzemelnek, ami nem jó dolog. Hogy miért? Például azért, mert például ha egy fekete ruhás hölgyemény tűnik fel a képernyőn, annak ruhája nem tud igazán mélyfekete lenni, hiszen a zavaró háttérfény bizony folyamatosan átsejlik. Ebből adódik a relatíve alacsony kontrasztarány, vagyis az a mutatószám, mely a tévé legvilágosabb és legsötétebb árnyalata közötti viszonyt jelzi számunkra. Ez az a terület, melyben a plazma alaposan képes odaverni az LCD-nek, és többek közt emiatt fejlesztették ki a gyártók a LED háttérvilágítást LCD fronton.
CCFL, vagyis a múlt

CCFL, vagyis a múlt

Edgelit
Az eddig használatos, és a TV-k hátsó részébe horizontálisan beépített CCFL (Cold-Cathode Fluorescent Lamp) fénycsövek tehát átadják a helyüket az új LED fényforrásoknak. Ezt azonban többféle módon tehetik meg. Az egyik megoldást edgelit technológiának nevezik, melynek lényege, hogy a megfelelő háttérfényt biztosító LED-ek csak a kijelző két szélén kapnak helyet, fényüket pedig diffúzorral terítik szét a teljes felületen. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy minden korábbinál vékonyabb, szinte már csak néhány milliméter vastag készülékek gyártását teszi lehetővé. Mivel maga a technológia nem túl bonyolult, ezek a televíziók viszonylag olcsón előállíthatók.
Oldalsó megvilágítás - edgelit

Oldalsó megvilágítás - edgelit

Backlit
A másik lehetőség, hogy az LCD panel mögött egy LED fényforrásokból álló mátrixot helyeznek el a gyártók, vagyis az úgynevezett backlit (direkt) konfigurációt alkalmazzák. Ez ugyan némileg vastagabb készülékeket eredményez, viszont óriási előnyt jelent, hogy a több száz LED fényereje gyakorlatilag egyenként változtatható. Magyarul, ha a képernyő balszélén egy szikrázó napsütéses havas táj látható, akkor ezen a részen aktívak a LED-ek, ha pedig ezzel egy időben a jobbszélen egy fekete ruhás síelő látható, akkor ebben a szekcióban nem világítanak a LED-ek. Ez az úgynevezett local dimming remek kontrasztarányt tesz lehetővé, és a fekete végre tényleg koromfekete lehet, bár a szekcionált háttérvilágítás miatt némi foltosodás azért előfordulhat. Az egyszerűbb TV-kben a háttérvilágítást egyszerű fehér fényű LED-ek biztosítják, melyek a valóságban kék színt bocsátanak ki magukból, de egy bevonat révén átszínezve. A fejlettebb modellekben már RGB, tehát színes LED-ek teljesítenek szolgálatot, ami sokkal jobb színhelyességet eredményez.
Színes LED-ek a Samsung tálalásában

Színes LED-ek a Samsung tálalásában

Előnyök és hátrányok
Azt tehát már kitárgyaltuk, hogy a LED háttérvilágítás jelentősen javítja a kontrasztarányt és nagyobb színhelyességet eredményezhet, de ezeken kívül is akadnak még előnyök. Itt van rögtön például a betekintési szög: míg egy normál LCD TV esetében ahogy eltávolodunk oldalra a középső síktól, a kontraszt rohamosan csökkenni kezd, ezzel szemben a LED-es modellek e tekintetben már kezdik utolérni a plazmákat. Vagyis képük oldalról mindenképpen jobb minőségben nézhető, mint a standard LCD-k képe. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a LED-nek a CCFL csövektől eltérően nincs szüksége némi időre az úgymond bemelegedéshez, vagyis a bekapcsolást követően egyből remek képpel bírnak az ilyen TV-k. Ide kapcsolódó témakör az élettartam: a CCFL fénycsövek idővel jelentősen veszítenek fényerejükből, ami minőségvesztést okoz, ezzel szemben a LED-ek gyakorlatilag örök életűek. A gyártók egész konkrétan százezer óra körüli élettartamról beszélnek.
8-as sorozatú Samsung LED LCD TV

8-as sorozatú Samsung LED LCD TV


LED-es előny továbbá az óriási fényerő, a gyors mozgások megjelenítését illetően azonban nincs igazán különbség a LED és a CCFL verziók között, lévén, hogy ez leginkább a válaszidő és a frissítési ráta kérdése, ami pedig LCD specifikus. Fogyasztás tekintetében változó a kép, ugyanis míg az edgelit modellek fogyasztása némileg kisebb a normál LCD TV-kénél, addig a backlit variánsok valamivel többet fogyasztanak. Ár vonatkozásában a normál LCD TV-k természetesen jobban szerepelnek, a LED-es új modellek átlagosan mintegy 20-30 százalékkal kerülnek többe. Ez az árelőny azonban rövid időn belül szinte teljesen el fog olvadni, hiszen jelenleg leginkább csak azért drága a LED-es LCD, mert még nincsenek felfuttatva a gyártósorok. De mint tudjuk, ami késik, nem múlik! Mai környezettudatos világunkban az sem elhanyagolható szempont, hogy a LED-es TV-k gyártása kevésbé terheli a környezetet, ezek a modellek ugyanis már teljesen higanymentesek.
9000-es LG LED LCD TV

9000-es LG LED LCD TV

LED-es üveggömb
Az iSuppli piackutató cég legfrissebb előrejelzése szerint az idei esztendő, tehát 2010 igazi áttörést hozhat a LED-es háttérvilágítású televíziós készülékek frontján. A vállalat szakértői szerint idén várhatóan nyolcszor több ilyen modellt hoznak majd forgalomba világszerte, mint tavaly. Egy konkrét példát tekintve, 2009-ben a 40 colos, vagy annál nagyobb képátlójú TV-k szegmensében még csak 2,5 millió LED-es LCD televíziót adtak el, ezzel szemben 2010-ben várhatóan már több mint 18,8 millió ilyen termék talál majd gazdára. Érdekesség, hogy 2008-ban összesen alig 34 ezer darab LED háttérvilágítású TV-t adtak el globálisan, míg 2013-ban már 112,1 millió ilyen készülék eladásával számolnak a szakértők.

A DisplaySearch előrejelzései szerint 2011 lesz az első olyan esztendő, amikor is már több LED-es kijelző kerül forgalomba, mint hagyományos CCFL-es modell. Ez azonban még csak a kezdet, hiszen 2013-ra a LED háttérvilágításos termékek piaci részaránya már a 75 százalékot fogja súrolni, vagyis a forgalomba kerülő újdonságok közel háromnegyede ilyen technológiát hordoz majd magában. LED háttérvilágítás fronton egyébként nem meglepő módon a notebook kijelző szektor jár legelőrébb: az idén piacra kerülő példányok 84 százaléka, a jövőre érkező modelleknek pedig már több mint 95 százaléka ilyen háttérvilágítással lesz felvértezve.
Oldalról alig látszik

Oldalról alig látszik

A valódi LED TV
Először volt az LCD, aztán most itt a LED-es LCD, de a jövő várhatóan már az OLED-ről fog szólni. Ez már nem parasztvakítás, vagyis valódi LED technológiáról lévén szó, semmilyen háttérvilágításra nincs szükség. Óriási kontrasztarány, 180 fokos betekintési szög, rendkívül alacsony fogyasztás, kompakt kialakítás - ezzel kecsegtet az új technológia, amin azért egyelőre akad még mit fejleszteni. A gyártók javítani próbálják az OLED-ek élettartamát, illetve egyelőre komoly kihívást jelent a nagyobb méretű panelek legyártása. Eddig maximum 10-15 colos OLED panelekkel találkozhattunk, a Sony pedig a nemrégiben megrendezett CES 2010 kiállításon mutatta be 24,5 colos 3D OLED fejlesztését. Az első 40 colos modellek a várakozások szerint legkorábban 2012-ben bukkannak majd fel, várhatóan igen drágán, az igazi OLED áttörésre pedig 2016 tájékán lehet számítani.
The future

The future

Konklúzió
A LED-es LCD TV-k kapcsán mostanság körülbelül úgy viselkednek a gyártók, mintha az autós cégek tisztán elektromos autóként állítanák be a valójában még mindig benzinmotorral üzemelő, de már elektromos rásegítéssel is felvértezett hibrid modelljeiket. Kíváncsian várom, hogy nem is olyan sokára hogyan kommunikálják majd a jelenlegi LED TV-kről a valódi LED készülékekre történő váltást, de ez már legyen az ő problémájuk. Mindent félretéve, a LED háttérvilágítású modellek egyértelműen a jövőt jelentik az LCD TV-k piacán, hiszen gyakorlatilag minden tekintetben rávernek elődeikre, ráadásul hamarosan a jelenleginél jelentősen olcsóbbak is lesznek.

Szponzorált hirdetések

Samsung: vége a plazmatévéknek!

A dél-koreai gyártó elérkezettnek látja az időt arra, hogy végezzen a plazmatévé technológiával.

Samsung: vége a plazmatévéknek!
Samsung: vége a plazmatévéknek!

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
LCD
LCD tévé
LED
tv
OLED
AMOLED
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "LED TV: kicsi átverés, nagy előny" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál