Samsung LED TV - csak főzni nem tud?

Molnár-Soós Sándor István - 2009. június 24. | 08:15

Hihetetlen vékony: a Samsung csudatévéjének éle mindössze 2,9 centiméter. Nem olcsó, de sok szempontból a legjobb vételnek tűnik a mai piacon.

Szponzorált hirdetések


Régóta keresünk már egy olyan tévét, amelyik legalább a nyomába érhet a plazmának. Niem volt könnyű dolgunk, eddig. Egy barátom most  egész konkrétan keresi az Ő - nyugdíjra érett - plazmája utódját, ki is próbált már jópár szóba jöhető modellt. Így kézenfekvő volt az ötlet, hogy nála teszteljük az új Samsung LED TV-t. Egy hétig nyúztuk - és nagyon élveztük - a Samsung  LED TV-jét. Tesztünkben arra koncentráltunk, hogy bejöhet-e az új technológia azoknak, akiknek volt már nagyfelbontású tévéjük. (Köszönjük Dezmo barátunknak a cikk írásához nyújtott segítséget!)
A TV-re tessenek figyelni!

Kapcsoljuk be!

Végy egy Blu-ray lejátszót, (amit alkalmasint a tévével együtt kapsz tesztre), és kösd őket össze őket HDMI-kábellel. Tedd be a lemezt, majd több száz méter ragasztószalag felhasználásával próbált meg felkötni padlóig esett állad. Ha felocsúdtál - persze, mert a szomszéd veri az ajtót, ugyanis ámulatodban elfelejtetted levenni a hangerőt - próbálj meg hibát találni. A színek ragyogóak, a kontraszt realisztikus, a fényerő brutális, a fekete fekete… Hoppá! Kapcsold csak be a hat éves, első generációs plazmatévédet. No, igen. Kapcsold ki gyorsan, mert a feketén túl, nincs mit összehasonlítani.Most, e sorok írásakor már túl vagyunk az első megdöbbenésen, így kissé tárgyilagosabbak tudunk lenni. Jöhet a feketeleves. Szóval e feketét egy mostani plazmatévével összehasonlítva, még nem az igazi, de nagyon rendben van. Nagyfelbontású tartalmak, jobb dvd-k nagyon szépen néznek ki. A mozgások simák, bár az éleknél, főleg nagyobb kontraszú képeknél, látni vélünk némi remegésfélét. A színekkel azonban akadt egy kis problémánk. Nem vagyunk szakemberek, így hát érzésre próbáljuk megfogni, miszerint valami gond van a gammakorrekcióval. Miből gondoljuk ezt, műszer és mérőábrák nélkül? Az egyik menüpontban van gammakorrekció állítási lehetőség, ezen változtatva határozottan jobb érzésünk támadt, de még állítottunk volna, ha lehetett volna. Lehet, hogy ez egyéni ízlésprobléma? Mindenesetre annyira nem zavaró.Ami nagyobb gond, az analóg tévéadások, illetve a nem HD-ben fogott tartalmak, kisfelbontású videók, VHS kazetták képminősége. Biztosan mindenki nagyított már fel, 640x480 felbontású jpeg képet, mondjuk 1024x768-ra. Kockásodik. No, itt is valami ilyesmi történik, főleg gyors mozgásoknál, kontrasztosabb képeknél, szőrösödnek ki az élek. A régi, igaz csak HD ready plazmatévé, sokkal jobban elmossa ezeket a hibákat. Két-három nap alatt megszoktható ez, de a nagyfelbontású anyagról visszakapcsolva azért elég nagy a minőségkülönbség. A hiba az UPC Set-top box-áról, HDMI-n keresztüljövő, nem HD adásoknál is jelen van. 100 Hz ide, Motion Plus oda, ez van.

Számítógépről meghajtva, a natív felbontásnál kisebb képeket is tűélesen jeleníti meg. Mind DVI mind DSUB bemenetről szép képe van. Ha a felbontáshoz eltaláljuk a frekvenciát is akkor nem is remeg. A felbontást és a kép helyzetét automatikusan beállítja. Nem találtunk kivetnivalót. A Scart és Compones bemenetről táplálva is hasonlók a tapasztalatok. A sima kompozit bementet nem próbáltuk.


Fél felbontással számítógépről…

A fényes képernyőből adódó tükröződés igazából csak nagyobb nappali fénynél zavaró. A kép színei, világossága oldalról nézve sem változnak számottevően. Nagyon jó a betekintési szög.

Apropó fényesség: a fényerő óriási. Hogy éjszaka ki ne égjen a szemünk, meg a színek és a kontraszt is megmaradjon, igazán hatékony állítási lehetőségként azt találtuk ki, hogy bekapcsoltuk az energiatakarékos módot. Ez - amellett, hogy jó pár százalékkal csökkentette a villanyszámlát - a fényerőt is pont éjszakai szinten tartotta.

Blu-ray lejátszóként egy Samsung BD P-3600-ast használtunk. A készülék bekapcsolásakor, sajnos szembesülnünk kellett azzal a szomorú ténnyel, hogy a rendelkezésre álló egyetlen Blu-ray lemez, valamit több száz DVD bizony B illetve 2-es régiókódos, míg a lejátszó A, azaz 1-es. Szerencsére a Samsung már másnap küldött megfelelő tesztlemezeket, illetve mi is beszereztünk egy lejátszható filmet. Ha bárki azt hinné, hogy az mkv fájlok ugyanazt az élményt nyújtják, mint egy eredeti Blu-ray lemez, téved!

Sajnos a Samsung - aljas módon, előre megfontolt szándékkal - küldött egy, a HD filmekhez tartozó HD hangok tesztelésére alkalmas lemezt is, így most mindketten nézhetünk új házimozi erősítő után. Pedig egyik Yamaha sem túl öreg. Nem hiába: veszélyes a teszter élete, legalábbis a pénztárcájára.

Kapcsoljuk ki!

Hallottunk már olyan véleményt, hogy a bordó keret kissé hivalkodó és zavaró. Fene tudja, van, akinek kifejezetten tetszik a design. A karcsú, nagy képfelület ellenére már-már légies kialakítású tévé roppant jól mutathat akármelyik nappaliban a hozzá adott állványon, vagy akár falra akasztva is. A falra akasztást pedig egy edzettebb háziasszony is megteheti, mivel állvány nélkül mindössze 17 kiló a kicsike. (Egy ugyanekkora plazma nagyjából 50 kilogrammot nyom.)

A képernyőt ölelő keret igényes, fényes, ujjlenyomat-gyűjtő anyagból van. Ennek ellensúlyozására mellékelnek a készülékhez egy mikroszálas törlőkendőt. Itt kell megemlítenünk, hogy nemcsak a keret, hanem a képernyő is erősen tükröződik. Bizonyos külső fényviszonyok és képernyőtartalom mellett ez akár zavaró is lehet.

Tükröződik...

A minimális kezeléshez szükséges érintőgombokat diszkréten az előlapra helyezték. A diszkréció oly mértékű, hogy eleinte észre sem vettük őket. De nem olyan nagy baj ez, hisz két távirányító is jár a készülék mellé: egy hagyományos, amivel minden funkciót kezelhetünk, valamint egy kavics formájú, kézreálló darab a fő funkciók (ki/be, hangerő csatornaváltás) kezelésére.

Néhol a karcsú design kicsit a funkcionalitás rovására megy. Egy ilyen keskeny felületre fizikai képtelenség  elegendő be/kimenetet elhelyezni. A SCART, Componet, AV bemeneteket egy-egy külön mellékelt kábellel tudjuk csatlakoztatni.  A SCART-ból egy darab van, ami kompozit és RGB fogadására alkalmas, S-videóra nem. Ha régebbi csatlakoztatandó készülékeink is vannak, esetleg több is ebből, problémákba ütközhetünk.

Még konnektivitás experteknek (aki nem érti, ne is olvasson bele)

Persze 1.3-s HDMI-ből, ami a legjobb képminőséget szolgáltathatja (bár baromi drága hozzá a kábel), négy darab is van (1 DVI bemenetnek dedikálva külön hangbemenettel), ami azért nem olyan rossz. Ráadásul az ANINET protokollt ismerő további Samsung készülékek ezen keresztül is vezérelhetők. Samsung DVD-t, vagy Blu-ray lejátszót beledugva pedig az optimális képminőség és felbontás is automatikusan beáll, ez a BD Wise. Az optikai kimenet (TosLink) alkalmas a digitális adók által sugárzott 5.1-es hang kiadására, de a HDMI-n keresztül érkező, digitális hangjeleket csak sztereóban továbbítja. Ha a számítógépünkön nincs DVI vagy HDMI kimenet a TV-n a hagyományos analóg, 15 pólusú DSUB-on keresztül is fogad jeleket. A kötelező antennabemeneten kívül kapunk, még egy Ethernet valamint 2 USB csatlakozót is. Az USB csatlakozó, többek közt, a pendrájvon adott használati útmutató beolvasására is alkalmas.

Sok HDMI, kevés egyéb

Fejhallgató-kimenet nincs. Ezt az éjjel aludni vágyó lakótárs talán jobban nehezményezi. Nem említettük még, a CI (Common Interface) slot-ot például a dekóderek fogadására, ami jó dolog, hacsak nem CI+ szabványú a dekódolás, mert erre nem alkalmas a készülék. Van még egy szervizcsatlakozó, valamint egy szabványos KENSINGTON LOCK is. A fenti lyukakba erőltetett kábelek igényes elrendezésének segítésére mindenféle kábelrendező tartókat is kapunk.A perspektivikus kép ugyan túloz, de tényleg nagyon vékony

  A LED TV-ről röviden

A Samsunk LED-tévéjében a hideg katód fénycsövek (Cold Cathode Fluorescent Lamps – CCFL) helyett fehér fényű LED diódákat alkalmaznak az LCD panelt megvilágító fényforrásként. Ez esetben a LED-ek - ahelyett, hogy a kép mögé tették volna azokat - a panel szélén lapulnak. Innen a karcsúság A vékonyság mellett az energiatakarékosság terén is sokat hoz az ilyen háttérvilágítás. Akár 40%-kal is kevesebb energiát fogyaszthat, mint hagyományos társai, pláne ha engedélyezzük a menüből az ultratakarékos üzemet. Ilyenkor ugyan csökken a fényerő, viszont sötétebb szobában ez is bőségesen elegendő. A képernyő szélén elhelyezett háttérvilágításnak megvan az a hátránya is, hogy nem lehet alkalmaznia a helyi fényerő-változtatást (local dimming) képpontonként, vagy zónánként, ahogy más modelleknél, viszont általában a képminőség, megvilágítás-egyenletesség szempontjából semmiféle hátrányt nem lehet felfedezni, sőt…

Menü, kezelés, tuner

A menü jól kezelhető, jól látható és logikus is, de a felkészületlen felhasználót a sok lehetőség elriaszthatja. Mindenképpen ajánlatos legalább a kezelési útmutató áttanulmányozása, mert egyes beállítások némi szakismeretet igényelhetnek. Szerencsére van gyorsmenü, ami az átlagos, napi használat során elegendő. A "nagy" távirányító gombjainak elhelyezése is rendben van, könnyen tanulható, kézreálló.

A teszteléshez használt architekturális objektum (egy lakás, de így mégis tudományosabb) földrajzi elhelyezkedése miatt a földi sugárzású adók vétele fizikai nehézségekbe ütközik, így mind az analóg, mind a digitális földi adók tesztelése kimaradt, persze a készülék alkalmas lenne ezek megjelenítésére is.


Sokkal jobb lenne, mint a UPC Settop-box menüje...

Viszont az UPC kábelen jövő analóg, sőt digitális adóit is minden nehézség nélkül behangolta. A digitális adással mindössze annyi a gond hogy dekóder kellene hozzá, a Settop-box smart kártyáját meg nem tudtuk bedugni a tévébe. (A műsorújság azonban nem kódolt, csak magyar karakteres.) A csatornák keresése lehet automatikus vagy kézi is ,sok választási lehetőséggel. Ez a rész nagyon is rendben van. Aki az internet világában a teletext funkciókat még használja, szintén nem fog csalódni, minden szokásos funkció megvan, sőt ennek :a különleges karakterek sem jelentenek gondot.


A teletext király!

Internet, Content Library

Manapság azon dolgoznak a gyártók, hogy a mosógépen is lehessen internetezni. Ezen kezdeményezés csirájának tekinthetjük az INTERNET@TV néven fémjelzett Yahoo szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy tv nézés közben rátekinthetünk pl. az időjárásra vagy tőzsdeinformációkra, Flickr képekre…

Ehhez azonban nem árt vagy vezetéken vagy Wifi-n keresztül interneten lógó routerünkhöz csatlakozni. Ez különösebb gondot nem jelent, mivel a tv mind a kézi, mind az automatikus IP cím kiosztást támogatja. A tesztelésre egy gyári USB-s Wifi-adaptert is kaptunk, amit csak be kell dugni az egyik USB-bemenetbe és már rajta is vagyunk a hálón. (Egy Asus adaptert is kipróbáltunk, azzal nem ment.)


Internet?

Bár látványos, szép, menő ez a funkció, különösebben nem nyűgözött le, kicsit lassúnak és nehézkesnek találtuk a kezelését. Inkább számítógépen, vagy PDA-n nézzük az ilyen infókat, de biztos lesz, aki szereti majd.

Ugyanez vonatkozik a Content Library-ra is, amely unatkozó háziasszonyoknak és gyerekeknek való. Kiválasztva ezt a menüt képeket nézhetünk, fitnesz-tartalmakkal edzhetünk, játszhatunk és rendezhetjük e tartalmakat.

A Főzés menü, bár sorban a második, szándékosan maradt a végére. Kategorikusan kijelenthetjük, a Samsung UE46B7000 TV, nem tud főzni. Olyannyira, hogy a Főzés menüt kiválasztva, nagy feketeség lesz a jutalom. Csak a tévé ki-bekapcsolása segít újra életre kelteni. Remélhetőleg, csak a mintadarab produkálja ezt a problémát, és a kereskedelmi forgalomba kerülőkön kijavítják. (A szoftvert a Samsung oldalán fellelhető legújabbra frissítettük.)


Tartalmas?
Media play: DLNA, USB

DLNA. Tessék szépen ezt a rövidítést megjegyezni. A Digital Living Network Alliance - leánykori nevén DHWG, Digital Home Working Group - azzal a céllal jött létre, és számlál több mint 200 tagcéget, hogy multimédiás eszközeinket nehézségek nélkül összeköthessük, és filmeket, zenéket, képeket, multimédiás tartalmakat oszthassunk meg egymással. Gyártótól függetlenül. Nem akarunk mélyebben belemenni, ide kattintva többet is olvashat róla. A lényeg, hogy a protokoll alkalmazása segítségével a hálózatunkon található médiaszerverről a fenti tartalmakat játszhatjuk le ezen a tévén. Nincs más dolgunk, mint kapcsolódni a hálózatra, Wifi-n vagy vezetékkel.

A médiaszerver lehet pl. a hálózatra kötött számítógépre telepített program, (A tv-hez adott SAMSUNG PC Share Manager) amelyet elindítva a PC-n lévő multimédiás tartalmat kijelöljük megosztásra, és ezt a TV megjeleníti, lejátssza.


Mindent megnézhetünk

A médiaszerver azonban egy DNLA-kompatibilis telefon is lehet. Stílszerűen most a Samsung Omniát kaptuk elő. Ha ezen elindítjuk a lejátszást és kiválasztjuk a tévét, akkor ahhoz hozzá sem kell nyúlni. Kompatibilis telefonnal elvileg a bejövő hívásokat, illetve az SMS-eket is meg lehet jeleníteni a TV képernyőn, de ez elsőre nem sikerült, másodikra meg addig halasztgattuk, hogy elvitték a TV-t.Ugyanezt teszi a TV, mármint megjeleníti a megfelelő tartalmat, az USB bemenet bármelyikére kapcsolódó, merevlemezzel, kártyaolvasóval, fényképezővel… zsíroskenyérrel (’ja azt nem próbáltuk, de menne… ha FAT16, FAT32 vagy NTFS-re formáznánk). A források közötti váltás két gombnyomás. Hogy mit játszik le? Szinte minden ismertebb hang-, kép-, és filmformátumot. Filmfeliratot is támogat. Hangformátumok: közül az AAC, a HE-AAC, az AC3 (Dolby Digital), a Dolby Digital Plus, az LPCM, az MP3, az ADPCM (μ-law, A-law) szaladnak rajta. A JPEG képeket 15360x8640 felbontásig tudja megjeleníteni.


Mindent játszik!
Ez nagyon-nagyon tetszik

Mi a baj mégis vele? Ha valaki még nem próbált egy Popcorn Hour A110-et, akkor nem sok. Viszont akinek van a fent nevezett médialejátszóból, attól csak a "közepesnél azért jobb" minősítést kap a TV médialejátszás funkciója. Igaz, hogy a kábé 150 kipróbált divx filmből, 150-et lejátszott, hasonlóan teljesített mp3-akból, képekből mkv és vob fájlokból. De nem lehet vele hangsávot, feliratot váltani, némely mkv fájlnál, görög(?) hibaüzenet mellett,  nem adott hangot, nem lehet iso-t, bd stream-et lejátszani…


nem...
Kinek és minek?

A Samsung nagyot alkotott ezzel a TV-vel. Akinek főleg házimozira, HD adások nézésére kell, határozottan ajánljuk. Nagyszerű választás. Ha már van egy nagyfelbontású, hálózati lejátszónk, nem ragaszkodunk a fitnesz tartalomhoz, és azt sem tudjuk mi az a hálózat, akkor inkább a 6000-es sorozatú, hasonló készüléket javasoljuk, paraméterei alapján a képpanel ugyanaz… csak majd százezerrel olcsóbb.Ha viszont nem csak HD tartalmaink, de netán analóg földi adóink, illetve kábeladásunk, gazdaságos DVD lejátszónk van, tartsuk meg régi tévénket és várjunk a digitális műsorszórás Kánaánjára!

(A szerkesztő megjegyzése: Tanácsolja ezt Dezmo, aki hosszasan alkudozott a Samsunggal, hogy mennyiért is hagynák nála ezt a tévét... Valószínűleg ennyire nem tetszett neki...)

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung LED TV - csak főzni nem tud?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál