iPhone 5S teszt: csúcs, de már nem a csúcsok csúcsa

Bátky Zoltán - 2013. október 8. | 06:00 Apple
iPhone 5S teszt: csúcs, de már nem a csúcsok csúcsa Nézd meg a képgalériát

Egy új iPhone megjelenése még mindig képes őrületes divatlázat, vásárlási rohamot gerjeszteni, de egyre jobban érezhető, hogy a "telefonok vezére" titulus már a múlté. Néhány ötletes újítás, és egyre több hiányérzet mellett persze az új almás csúcstelefon még mindig minőségi.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Igényes kialakítás
erős hardver
grafikai társprocesszor
könnyen kezelhető ujjlenyomat-olvasó
lassított videófelvétel
Nem tetszett:
Kevés újdonság
még mindig húzós ár
a modern használati trendekhez képest vékony kijelző
nincs NFC
az iOS 7 sok tekintetben elavulttá vált

Szponzorált hirdetések

Ahhoz képest, hogy a piac egyik (ha nem "a") legdrágább telefonjáról beszélünk, a csomagolást az előző modellekhez hasonlóan nem cicomázta túl az Apple. Fehér doboz, benne a telefon, egy töltő Lightning kábellel, valamint egy mikrofonnal és kezelőgombbal megtámogatott EarPods fülhallgató - ennyi. Aki ilyesmit vesz, a telefon miatt teszi, valamint persze az érzés, a divat, és a presztizs miatt.

Maga az iPhone 5S kinézetre nem sok újdonságot mutat elődjéhez képest. Persze az egyetlen fizikai nyomógomb már az ujjlenyomat-olvasót is rejti, de a fémház kialakítása ugyanolyan, egyedül a nálunk járt, Space Grey fantázianevű színváltozat hátlapjának szürke árnyalata lett egy fokkal sötétebb. Felül a bekapcsoló gomb, bal oldalt a lezáró gomb és a két hangerőszabályzó figyel, alul a hangszóró-rácsok között ül a Lightning csatlakozó. Hátul a kamera helye sem változott, csupán a LED vaku alakja lett hosszúkásabb a dupla megoldás miatt, és a lencse is jobban belesimul a fekete üveglap síkjába.


A kijelző terén az Apple továbbra sem hajlandó a legújabb trendeket követni, nincs tepsi, továbbra is 4 hüvelykes a képátló. Ráadásul ezt még a négyhüvelykes Android-mobiloknál is jóval keskenyebbnek érezhetjük a magas, de oldalról összenyomott kialakítás miatt: ugyan nincs dokkmunkás-jellegű lapátkezem, de az 5S-en bizony sokszor sikerült félregépelni, vagy egy alkalmazásban nem a megfelelő helyre koppintani. Az iPhone 5S a mai kijelzőméretek világában bizony kezd egy képzavarral élve "divatos anakronizmusnak" hatni. Az IPS panel képe persze továbbra is kimagaslóan jó, bár a 640x1136 képpontos felbontás szintén nem trendkövető, még a 720p sincs meg, nem hogy a 1080. Fényerő terén azért alaposan odaver a versenytársaknak, de például kontrasztarány tekintetében már több versenytárs csúcsmodellje jobbat villant.

Hardveresen nincs kifogás, az iPhone 5S villámgyors. Természetesen ehhez kellett a legújabb rendszerchip, a 64 bites, ARMv8 architektúrát bemutató Apple A7, amelyet 1 GB RAM támogat. Jó kérdés persze, hogy a sokat hangoztatott 64 bit valóban forradalminak számít-e egy telefonban, hiszen a technológia több előnyét (például a 4 gigabájtnál nagyobb rendszermemória kezelése) itt még nem is használhatjuk ki. Sokkal többet ér a grafikus vezérlő fejlesztése: a meg nem nevezett típusú, egyszerűen csak A7 GPU-ként hivatkozott egység ráadásul kapott egy segédprocesszort, amely kizárólag azzal foglalkozik, hogy a telefon mozgásának megfelelően, gyakorlatilag érzékelhetetlen késéssel váltson a megfelelő pozícióba a kijelző.

Adatkapcsolat terén kapunk 3G-t és LTE-t, a WiFi a/b/g/n kompatibilis, a Bluetooth a 4.0 szabványt támogatja, viszont itt is akad némi lemaradás, például az egyre több készülékben megjelenő NFC sem tudta beverekedni magát a burkolat alá.

Nézzük most közelebbről a már említett újdonságot, az ujjlenyomat-olvasót. Bár ez a technológia notebookoktól a PDA-kon át különféle mindennapi kütyükig már bejáratott megoldásnak számít, az Apple nagyon szépen "konzumerizálta" az eddig azért erősen csak az üzleti felhasználók által favorizált módszert. Az első használatba vételkor az ujjnyom leolvasása gyermekien egyszerű, a rendszer még egy átlagos agyi kapacitású gibbont is végig tud vezetni a folyamaton, onnantól pedig valóban sokkal egyszerűbb így feloldani a készüléket - arról nem is beszélve, hogy az ujjnyomos megoldás máshol is kiválthatja majd a jelszavakat, például az App Store-os vásárlásoknál. Persze ettől még a PIN kód is használható, ha épp "bibis az ujjunk".

Érdekes, hogy bár az akku kapacitása nőtt, de a versenytársak csúcsmodelljeihez képest még mindig kevésnek tűnik az 1560 mAh. Ez persze csalóka, az iOS 7 és a hardver energiaéhsége kifejezetten jó, ezért a hivatalos adatok 8 óra beszélgetési időt, 10 órányi WiFi alapú használatot, és 225 órás készenlétet emlegetnek. Használat közben ez gyakorlatilag ugyanazt a laza egynapos időkorlátot jelenti, mint minden jelenkori, felső kategóriás modellnél.

Az iPhone 5S kipróbálásakor nem megkerülhető természetesen az iOS 7 sem. A grafikai ráncfelvarrást lehet nagyon szeretni és nagyon nem szeretni, az viszont már inkább szemet szúr, hogy az Apple még mindig nem hajlandó olyan újításokat bevezetni, amik konkurens rendszerek esetében már évek óta jelen vannak. Hihetetlen, hogy még mindig csak egyszerű ikonokkal szórhatjuk tele a kijelzőt, a widgetekkel testre szabható működés egyelőre a hanyatló Nyugat ópiuma... akarom mondani, az Android kiváltsága. Mappák már legalább vannak, így minimálisan már akadnak csoportosítási lehetőségeink, és szintén egyre többet engednek be a (szintén Androidról származó) fentről és lentről lehúzható beállítási, értesítési képernyők funkcióiból is.

A rendszer részét képező appok összeállítása sem változott sokat, de az első App Store-látogatáskor előbukkanó értesítés mindenkit gyorsan meggyőzhet arról, hogy töltse le a nemrég ingyenessé vált iWork irodai programcsomagot a Pages, Numbers és Keynote alkalmazással, valamint az iPhoto és az iMovie is szabadon tölthető a legújabb iPhone-okra.

Multimédiás szinten a fotó-videó app kapott nagy ráncfelvarrást. A 8 megapixeles, hátoldali kamerán persze már hardveresen is reszeltek, a két LED például különböző színtónust ad, amelyeket a fényviszonyok tekintetében kombinál a rendszer a legoptimálisabb bevilágítást megcélozva. Fotózáskor már az alap-alkalmazásban is kapunk többféle szűrőt, HDR módot, panoráma-segédet, az igazi újdonságot viszont a lassított mód jelenti. Ugyan ez a legnagyobb felbontásban nem elérhető (3264x2448 képpontos fotók mellett 1080p videókat lőhetünk másodpercenként 30 képkockás sebességgel), 720p-nél viszont látványos az eredmény, hiszen 120 képkocka / másodperc sebességig lassulhatunk. Igaz, ez az a funkció, amit az internet nagy derültségére állítólag szinte mindenki arra használ, hogy ugráló melleket lassítson vele, de majd kinövi ezt is a nép... Egyébként érdekes, hogy a lassított mozikat simán lementve azok normál sebességű változatát kapjuk meg, ezért ha nem közvetlenül YouTube-ra, Vimeóra vagy Facebookra egy apró trükk segít a slo-mo felvételek megszerzésében: küldjük el magunknak e-mailben, a csatolmányt elmentve már a lassított változatot élvezetjük.

A zene- és videólejátszó appok viszonylag alapszintűek, de itt úgyis mindenki beszerzi majd saját kedvencét az App Store-ról. Az iTunes Radio-t Magyarországon sajnos még mindig nem lehet használni, ezzel ne is kísérletezzünk. A telefon saját hangszórója erős, de persze senki ne várjon tőle dübörgő basszusokat, ekkora készülékház az összes lehetséges trükk és újítás után is cincogni fog. A mellékelt EarPods füles nem rossz minőség, de a "gomb" kialakításnál azért akad már sok jobb az audiofilek számára, ezért aki igazán telt hangképre vágyik, kutasson fel valamilyen alternatív lehallgatót.

Összességében tehát nem hozott forradalmat az Apple legújabb csúcskészüléke, bár néhány kisebb újítás a divatfaktorral és sznobizmussal karöltve így is elad sokmillió darabot. A sok készülékkel találkozó, napi trendeket követő felhasználóknak viszont ismét lehet hiányérzete a most már kissé kényelmetlenül szűkös kijelző, a hiányzó NFC, vagy épp a kevéssé testre szabható rendszer láttán. Az Apple bizony trend-diktátorból az "egyik fontos szereplő" kategóriába került, ami persze még mindig nagy fegyvertény, de a legújabb almás telefon is egyértelművé teszi, hogy a gondolkodó júzerek esetében az okostelefon már nem feltétlenül egyenlő az iPhone-nal. Az általunk tesztelt iPhone 5S-t a VIP-Phone biztosította, köszönjük!

Szponzorált hirdetések

iPhone 6: még meg sem jelent, de már lemásolták

Ha valaki nagyon szeretne iPhone 6-ot, akár már most megvásárolhatja, de inkább ne tegye!

iPhone 6: még meg sem jelent, de már lemásolták
iPhone 6: még meg sem jelent, de már lemásolták

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
Teszt
iPhone 5s
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "iPhone 5S teszt: csúcs, de már nem a csúcsok csúcsa" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál