Google Nexus 4 teszt: a droidok jelenlegi királya

Bátky Zoltán - 2013. február 18. | 12:30 Android mobil Google
Google Nexus 4 teszt: a droidok jelenlegi királya Nézd meg a képgalériát

A HTC és a Samsung után az LG-t választotta partneréül a Google abban, hogy elkészítsék az Android referencia-telefon negyedik generációját. Szinte minden szinten parádésan sikerült az együttműködés.

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Gyönyörű kialakítás
villámgyors Jelly Bean
izmos hardver
Nem tetszett:
Nincs LTE
nincs microSD bővítés
a hazai ár sajnos nem 300 dollár

Szponzorált hirdetések

Miért vesz valaki Nexus telefont? Egyrészt azért, mert ezeken jelenik meg elsőként az Android legújabb változata, valamint a frissítések és az új funkciók is ide csorognak be leghamarabb. Másrészt itt nincs TouchWiz, Sense vagy más rávarrott felület, amely valakinek ugyan negatívum, azoknak viszont mindenképp mennyország, akik zavartalan gyorsaságra vágynak, és saját maguk szeretnék kialakítani a felhasználói környezetet.

Ezen felül a Nexus 4 még egy nagyon fontos új előnyt villant meg: a hardveres kiépítéséhez, csúcskategóriás kialakításához képest brutálisan olcsó, ezért a nemzetközi siker garantált. Most viszont hadd lőjek le előre egy poént: ez utóbbi érv Magyarországon már sajnos nem érvényes, az Amerikában 300 dollárért kínált készülék hozzánk már 140-150 ezres szintre kapaszkodva érkezett el. Ennek ellenére a tesztidőszak során igenis elfogott az az érzés, miszerint még egy ilyen árazás mellett is simán bele lehet szeretni az LG és a Google közös halmazába.


A külcsínnel kapcsolatban előzetesen akadtak fenntartások. Akik még nem látták a telefont, attól féltek, hogy a telefonos dizájn terén eddig kissé szürkébben muzsikáló LG nem Nexushoz méltó külsőt farag a készülék köré. A szubjektív tesztelői véleményem ennek óriási cáfolata, a telefon gyönyörű. Az LG védjegyei közül csak a fémszínű díszcsík maradt meg, de ez is egy vékony, elegáns kivitelben. Sötét szépséget kölcsönöz a készüléknek a hátlap, amelyet szintén Gorilla Glass 2 borít, az üveg és a fekete háttér pedig alig látható geometrikus mintázatokkal lesz egyedi.

Az összeszerelés is tökéletes, unibody ház lévén nincsenek recsegő illesztések, elálló borítások. Ezért persze fel kellett áldozni a cserélhető akkut, de a 2100 mAh kapacitású egység kellően erős, a tesztidőszakban átlagos használat mellett simán vitte a másfél napot. A kijelző az előző Nexus Super AMOLED-je helyett IPS Plus LCD-re váltott, ami nagyon jót is tett neki. Igaz, a mélysötét-feketék valamelyest halványultak, minden más (vakító fehérek, tökéletes kontraszt, fényerő, színmélység és betekintési szög) azonban előnyére változott, a 768x1280 képpont 4,7 hüvelykes képátmérővel kombinálva szép 318 ppi pixelsűrűséget eredményezett.
Belsőleg a szépség helyett a brutális izomerő dominál. Az ARMv7 alapú Qualcomm APQ8064 Snapdragon chipben négy 1,5 gigahertzes processzormag hasít, a grafikáért egy Adreno 320 vezérlő felel, és ezt az erőművet 2 gigabájt memóriával is sikerült megfejelni. Ezen a téren az egyetlen kissé fájó hiány a microSD bővítés hiánya, így csak a 8 vagy 16 gigabájtos belső tárhelyre hagyatkozhatunk. A kompromisszummentes hardver és az új Android olajozottan működik együtt. Még több hardvergyilkos alkalmazás egyidejű futtatása közben is késedelem nélkül reagál a rendszer, és az sem fékezi le, ha a képernyőket telepakoljuk folyamatosan frissülő, ketyegő, bizzegő widgetekkel.

Apropó, Android. Sajnos még épp lemaradtunk a Jelly Bean 4.2.2-es frissítéséről, amely a napokban jut el minden Nexus 4-re, de ebben viszonylag kevés igazán erős újítás található. Az általunk használt 4.2.1 puritánsága ellenére is kézreálló, "segítőkész" rendszer, amelynek fejlesztése közben minden bizonnyal kikacsintottak a Google mérnökei a HTC vagy a Samsung saját felületeinek extráira is. A motor és az alapfunkciók újításai mellett így kerülhettek a rendszerbe olyan kényelmi funkciók, mint a felülről lehúzható értesítési képernyőn megjeleníthető ikonok, amelyekkel közvetlenül vezérelhetjük a legfontosabb alapfunkciókat, de az is ügyes megoldás, ahogy a lezáró képernyőt is lapozhatóvá tehetjük, valamint felturbózhatjuk widgetekkel.
Multimédia szintjén az előlapi 1,3 megapixeles kamerát említhetjük, amely persze nem annyira mávászi fotók, mint inkább a videós csevegés támogatója. A hátoldali 8 megapixeles, LED vakus, autofókuszos nagytesó már jóval erősebb, bár a legújabb Lumiák iszonyatos felbontású kamera-szörnyetege mellett sajnos még mindig csak jelenthet. Ezzel együtt telefonhoz képest szép, kontrasztos képeket készít, ráadásul a Jelly Bean kamera-szoftvere képes HDR képek elkattintására is.

Ha már egyszer telefonról beszélünk, ejtsünk szót a kommunikációs lehetőségekről is. LTE ugyan a mostani sorozatban nincs, de a 3G már a 42 Mbps maximumú DC-HSDPA és a 21 Mbps-t tudó HSDPA segítségével kifejezetten gyors tud lenni, a feltöltési sebesség maximuma 5,76 Mbps. Emellett a/b/g/n szabványú WiFi, 4.0-ás Bluetooth, GPS és NFC is bekerült a csinos burkolat alá. A kommunikáció alá sorolható az a tulajdonság is, hogy a Nexus 4-et már vezeték nélküli, Qi szabványú töltővel is használhatjuk - a napokban indult külföldön a saját eszköz forgalmazása, mi viszont egy Lumia charger-padjával pároztattuk össze, amellyel szintén problémamentesen összedolgozott.

Összegzésképpen az LG / Google Nexus 4 esetében egyértelműen melegen ajánlott készülékről beszélhetünk. Ha az egyetlen nagy hátulütő (a hazai árszint) és a néhány kisebb hiányosság (LTE és microSD hiánya) elfogadható, a gyors, elegáns, csodaszép és brutálisan izmos telefon tényleg szerelemre gerjesztheti még a szőrös szívű metalviking tesztelőt is.

Szponzorált hirdetések

Gyorsabb és kevesebbet fogyaszt a legújabb Android

A Google hamarosan kiadja mobil operációs rendszerének legújabb verzióját.

Gyorsabb és kevesebbet fogyaszt a legújabb Android
Gyorsabb és kevesebbet fogyaszt a legújabb Android

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Google Nexus 4 teszt: a droidok jelenlegi királya" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál