LG Optimus L9 teszt: aki a nagyot szereti

Váraljai Krisztián - 2012. december 13. | 17:30 Android mobil
LG Optimus L9 teszt: aki a nagyot szereti Nézd meg a képgalériát

Az LG a középkategória felsőbb részébe szeretett volna beférni az L9-el – több kevesebb sikerrel.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
3
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
szép kijelző
egyedi a kategóriájában
Nem tetszett:
versenyképtelen ár
gyenge kamera
közepes anyagminőség

Szponzorált hirdetések

Bár az LG termékpalettája se semmi, sokkal átláthatóbb, mint a legtöbb konkurensé. Az Optimus 4X HD a kötelező mainstream felsőkategóriás telefonjuk, az Optimus G az abszolút csúcs, az L sorozat pedig az alsó-, és középkategóriát fedi le. Az L9 a legerősebb és a legnagyobb tagja ennek a családnak, mely 4,7"-es qHD kijelzővel, kétmagos processzorral, és Android 4.0-val kíván a piacra betörni.


Valamilyen szinten egyedi ez a készülék, mivel nem igazán vannak 4,7-es középkategóriás telefonok - pontosan ezért nagyon fontos, hogy olyan árral ruházza fel a terméket az LG, hogy az életképes alternatíva legyen a 2012-es csúcskategóriás mobilok mellett. Bármennyire is fura, de ezekkel lehet csak megversenyeztetni a telefont, viszont ennek az okát a cikk későbbi részében fogjuk csak boncolgatni.

Külső, akkumulátor

Az L9-en ha nem lenne logó, akkor is meg lehetne állapítani a gyártót, akár 100 méterről is. Az LG-től megszokott szögletes forma, anyaghasználat, és vékony káva jellemzi ugyanis a terméket, ami összetéveszthetetlenné teszi. A nagyon egyszerű vonalvezetéssel nem lőtt mellé a gyártó, de az anyagminőség eléggé kifogásolható. Kezdjük például a króm szegéllyel, ami még mindig nem jó ötlet a telefonokon, hisz nagyon könnyen kopik. Ott van aztán a hátlap, mely amellett hogy papírvékony, igen nehezen leszedhető, ráadásul mintha nem simulna rendesen, mivel elég mélyen be lehet nyomni. Kicsit emiatt az egésznek olyan kellemesen belépőszinű-gagyi hatása van, ami így ebben a kategóriában nem teljesen elfogadható.

A hátlap mögött a normál méretű SIM alatti slotba lehet a microSD kártyát becsúsztatni, az akkumulátor kivétele után. A telep egyébként 2150 mAh-es, ami az általános kapacitás lett az ekkora kijelzővel rendelkező mobiloknál. Átlagos használat mellett 1 napot vígan kibírt a telefon, de ha este nem került töltőre, reggelre már alig maradt benne szusz, vagyis ilyen tekintetben is csak az elvártat hozza az Optimus L9.


Az LG sokak örömére megmaradt a fizikai gomboknál, vagyis a fedélezeten lévő Ice Cream Sandwich ellenére nem ültette át a fizikai home-vissza-menü gombokat a kijelző aljára. A "home" nyomógomb, a két másik viszont kapacitív, amiket nagyon pontosan kell eltalálnunk ahhoz, hogy aktiválódjanak. A telefon baloldalán a hangerőszabályzó gombok, jobboldalán a power gomb, míg a tetején a jack csatlakozó terül el.


Összességében a dizájnnal nincs gond, de a közepes anyaghasználat és összeszerelés elrontja az egészet. Ha nem recsegne-ropogna egy közepesebb szorításnál, akkor  talán élvezetesebb lenne a használata.

Kijelző, kamera

Egyébként is az egyik legfontosabb, de jelen esetben messze a legérdekesebb része a telefonnak a kijelző. Nem nagyon van ma a piacon olyan készülék, ami középkategóriás hardverrel rendelkezik, de a kijelző mérete a csúcskategóriás mobilok mellé sorolja azt. Az LG Optimus L9 ugyanis egy 4,7"-os IPS panellel van felszerelve, mely „mindössze" qHD felbontású. Az 540x960 aránnyal (243 ppi) tehát elmarad a 720p-s, felsőkategóriás megoldások mellett, de szinte egy pillanatig sem érződött a HD felbontás hiánya. Az IPS technológiából adódan pedig élénk színekre, és remek betekintési szögekre kell számítani, a magas fényerőről nem is beszélve, habár az csak manuálisan állítható.


Képeket a hátlapon található 5-megapixeles, autófókuszos, LED-es villanóval kiegészített kamerával készíthetünk. A képek minősége nagyon közepes, ami ebben a kategóriában már talán kicsit zavaró, az 1080p-s videók minősége viszont ehhez képest meglepően jó. Akinek eltört otthon a tükre, vagy esetleg videóchatelni szeretne, annak lehet örömteli az előlapi kamera megléte is, mely szerény, VGA felbontású videókat, illetve képeket tud rögzíteni. A mintaképek kattintásra nagyobbak.Hardver

A telefont egy kétmagos, 1 GHz-es TI OMAP 4430-as lapka hajtja, mely ARM Cortex-A9-es magokat, illetve egy PowerVR SGX540-es grafikus vezérlőt rejt magába. Ez olyan más eszközökben található még meg, mint a BlackBerry PlayBook, az LG Prada 3.0, vagy a Motorola Droid RAZR. A teljesítménye tehát egész jó, annak ellenére, hogy ez a Texas Instruments egyik „költséghatékony" lapkája lett. RAM-ból 1 GB, belső tárhelyből 4 GB fért a telefonba, de utóbbi bővíthető microSD-vel. Quadrantban átlagosan 3100 pontot, Antutu-ban pedig 5587 pontot hozott az L9. A hardver elegendő ahhoz, hogy a telefon általános sebességére ne legyen panasz. Az oldalak között gördülékenyen történik a lapozás, az appok kellően gyorsan betöltődnek, és még a komolyabb erőforrásigénnyel rendelkező játékokkal is meg tud birkózni.


Szoftver

A telefonnal kapcsolatban az egyik legnagyobb szívfájdalmunk, hogy csak Ice Cream Sandwich (4.0.4) van rajta. Az LG valamiért nem tudja tartani a lépést a többi gyártóval, és folyamatosan egy elég erős lemaradásban van a többiekhez képest. Tökéletes példa erre a 2011 legelején megjelent Optimus 2X, ami még most is egy egészen erős telefonnak mondható a Tegra 2-es lapkájával, mégis, csupán 1 hete kapta meg az Ice Cream Sandwich frissítést. Pontosan ezért nem tartjuk valószínűnek, hogy belátható időn belül, egy középkategóriás készülék megkapja a 4.1-et, vagy a 4.2-t.

Ahogy az LG szokta, rápakolta a saját felületét az Androidra, így szinte teljesen eltűntek a gyári kinézet (Holo) nyomai. Ezzel általában nincs különösebb probléma, de az LG felülete nem az igazi. Bár van néhány érdekes extra funkció, de összességében eléggé gyermeteg a rendszer kinézete, a sok színes-szagos ikonnak köszönhetően. Mivel az Optimus UI 3.0 nevezetű felület már a 4X HD-n is jelen volt, ezért különösebben nem boncolgatnánk a témát - bővebben már kitárgyaltuk a 4X HD tesztünkben, ami ezen a linken megtekinthető.

Ár, Összegzés

A végére maradt a történet legszomorúbb része. Adott egy 4,7"-os telefon (csúcskategóriás jellemző), ami közepes hardverrel rendelkezik (középkategóriás jellemző). Ez azt feltételezné, hogy az Optimus L9 valahol ezen két kategória közötti árral rendelkezik. A helyzet viszont az, hogy jelenleg kártyafüggetlenül kb. 100 000 forintért lehet hozzájutni, ami nevetségesen sok. Az árat nyilván a kijelző mérete nyomja fel, de semmi más nem indokolja ezt. Ott van például a Galaxy S II, ami igaz csak 4,3"-os kijelzővel van felszerelve, de jobb az összeszerelése/anyagminősége, a napokban jön rá a Jelly Bean frissítés, erejében pedig valahol ott van, ahol az L9 - az S II mégis kb. 15-18 000 forinttal olcsóbb.

Még elkeserítőbb a helyzet, ha felfelé pillantunk - az LG Optimus 4X HD, ami négymagos Tegra 3 lapkával, és  4,7"-os 720p-s kijelzővel van felszerelve, már 90 000 forintért is megvehető, vagyis 10 000 forinttal olcsóbban, mint a minden tekintetben sokkal gyengébb Optimus L9. Ez így sajnos ilyen formában teljesen érthetetlen, pedig egy normális árképzéssel, mondjuk 75-80 000 forint környékén, ez egy teljesen korrekt ajánlatt lett volna. Ha lemegy az ára, bátran tudjuk majd ajánlani, mivel elég egyedi a nagy kijelző, és a középkategóriás hardver párosítása.

Szponzorált hirdetések

LG G Pro 2: itt a legújabb csúcsmobil!

Ahogy az várható volt, az LG még a Mobil Világkongresszus előtt leleplezte legújabb phabletjét.

LG G Pro 2: itt a legújabb csúcsmobil!
LG G Pro 2: itt a legújabb csúcsmobil!

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Android
mobil
LG
Teszt
Optimus L9
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "LG Optimus L9 teszt: aki a nagyot szereti" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál