A legjobb táblagépek karácsonyra: vásárlási tanácsadó

Horváth Balázs - 2012. november 30. | 08:00 Android WayteQ tablet

Összeállításunkban megtárgyaljuk, hogy mire jó egy táblagép, melyik méret lehet a nyerő, és az iOS, vagy az Android mellett kössünk ki inkább.

Szponzorált hirdetések

Azon a körön essünk túl gyorsan, hogy a táblagép már egyáltalán nem új koncepció, csak éppen az ős modellek nem voltak sikeresek, a Microsoft is befürdött vele és az Apple, illetve Steve Jobs tehetnek arról, hogy most ez a cikk megszületik. Az iPad megjelenése nagyjából olyan hatással volt a piacra, mint annak idején az iPhone: új kategória jött létre, mindenki ilyet akart gyártani és az eladásokból meggazdagodni, csak éppen nem nagyon akar(t) sikerülni. A 7 colos tabletek, illetve a Google piacra lépése ezen az utóbbi időben változtatott, sőt, ahhoz vezetett, hogy az Apple is kénytelen volt válaszolni egy kisebb méretű készülék képében.


Mire jó a táblagép?

Ez az egyetlen, és mégis a legnehezebben megválaszolható kérdés a témakörben. Akinek már van, az úgy gondolja, hogy élni sem tudna nélküle, akinek még nincs, az el sem tudja képzelni, hogy mire tudná használni. Van, aki a phablet, vagyis a táblákat megközelítő, hatalmas kijelzőjű készülékekre esküszik, de olyan is akad, aki továbbra is ragaszkodik a fizikai billentyűzethez - bár számára is kínál megoldást a tablet világ.


Az utóbbi időben összeszedett tapasztalatok, beszámolók alapján azt lehet mondani, hogy a táblagép túlnyomórészt otthon kap szerepet, és elsősorban a notebookot váltja ki. Mivel az átlag mobilok kijelzőjénél jóval nagyobb felületen (7-10 hüvelyk) tevékenykedhetünk, a bőven 1 kg feletti notebook, netboook eltűnt a színről és a kanapéra való ledőléskor, vagy az ágyban olvasgatáshoz már a táblagépet választja a felhasználó. Az információkeresés, a játék, a levelezés, a közösségi oldalak kezelése, videózás, zenehallgatás jellemzően erre a felületre tevődött át, de sokan munkára is ki tudják használni.

Fontos, hogy aki a dokumentumokat szerkeszteni, létrehozni is akarja, annak továbbra is a fizikai billentyűzetes megoldások a megfelelőek, mivel a szövegbevitel a virtuális billentyűzetek miatt nem lehet annyira hatékony, mint a rendes gombok esetében. Prezentálási, információ átadási célokra viszont tökéletes, sőt, ha valaki táblagéppel jelenik meg egy üzleti környezetben és azt használja, az komoly presztízshatás kiváltásra is képes.

iOS vs. Android vs. Windows

Az első ötletünk az volt, hogy ezen megkülönböztetés alapján ajánlunk megvételre modelleket, de végül elvetettük, hiszen az iOS mindössze néhány darab modellt biztosít a vásárlónak. Ettől függetlenül feltétlenül beszélni kell arról, hogy melyiket válasszuk, mivel az a továbbiakban alapjaiban határozza meg a felhasználási környezetet. Aki már eleve iPhone-nal rendelkezik, ott sokat vita nincs, mivel egy iOS alapú iPad fog jól illeszkedni az igényekhez, és ez Android esetében is elmondható.

Akinek ez mindegy, ott csak azt tudjuk ismételni, amit a mobilok esetében is hangoztatunk: az iOS esetében tulajdonképpen ugyanazt a terméket kapja meg, csak már verziókban, illetve újabban már eggyel kisebb méretben. Android esetében a több/sok gyártó elve itt is megtalálható, sőt, itt a kevésbé ismert márkák még sokkal erősebben jelen vannak, mint a mobilok piacán.

Végül tegyünk említést a Windows 8 alapú gépekről. A Microsoft saját gyártású táblagépe, a Surface egyelőre hazánkban nem elérhető (és ez egy ideig még így lesz), így a figyelmünket a többi gyártó felé irányíthatjuk. Ezen a területen inkább a notebook-táblagép kombók lesznek jellemzők, és a hazai piacon egyedül az Asus jelent meg Win 8 alapú táblával, ami a VivoTab névre hallgat. Az ára, mivel egy asztali gép erejét rejti magában, meglehetősen húzós, de aki mindenképpen a Microsoft rendszerére vágyik táblagép fronton is, annak ideális választás lehet.

A 7 colos kategória

Kezdjük a kategória legfontosabb és ár/érték arányban legerősebb darabjával, a Nexus 7-el. Az Asus által gyártott referenciamodell négymagos processzora, és nagyfelbontású kijelzője (1280 × 800) igazi slágertermékké teszi a tabletet, akkor meg főleg, ha tudjuk, hogy alig több mint 70 ezer forintért hozzá lehet jutni (mi a 16 GB-os kivitelt ajánljuk). Az itthon megvásárolt Nexus 7-hez gyártói garancia jár, de ha valaki Európa más országából szerezné be, akkor is ez a helyzet.
Google Nexus 7

Google Nexus 7


A 7 colos versenyt itthon a Samsung indította el igazán a Galaxy Tab képében, aminek azóta befutott a második kiadása is. Ennek sok variánsa van, sőt, akad olyan kivitel is, ami 7.7 colos kijelzővel rendelkezik és persze a szerint is változhatnak az árak, hogy 8, vagy 16 GB háttértárral rendelkeznek, illetve kerül-e bele 3G-modem, vagy sem. Mi ezek közül a P3110-es készüléket választottuk ki, mivel az ára már igen kedvező, bár a processzora nem annyira izmos, és 8 gigabájtos háttértárral rendelkezik.

Mindenképpen érdemes megemlíteni az Amazon termékeit is, hiszen az Apple tulajdonképpen a Kindle Fire miatt döntött úgy, hogy belevág egy 10 colosnál kisebb iPad gyártásába. A Kindle sorozat azóta megújult, így ebből a Fire HD modell jöhet szóba. Ezt a gépet inkább az ínyenc, hozzáértő felhasználóknak ajánljuk, hiszen az Amazon könyvvásárlási rendszer hazánkból egyelőre nem elérhető, így a teljes kihasználásához egy kicsit bütykölni kell vele szoftveresen.

Ahogy az előbb említettük, az Apple is beköszönt egy vadonatúj iPaddel ezen a területen, ami mini névre hallgat és a gyártó különcségét mutatja, hogy a 7.9-es képernyőmérettel még csak véletlenül sem igazodik az általános méret kategóriához. Az iPad mini hozza a szokásos csúcsminőséget (bár az 1024 × 768-as felbontás már nem nagy attrakció), ezt már hosszabb ideig is könnyű kézben tartani és a legolcsóbb verzió (16 GB, WiFi) 100 ezer forinttól megvásárolható.
Apple iPad mni

Apple iPad mni


Végül ezt a csoportot egy valóban megfizethető készülékkel zárjuk, amit a WayteQ szállít a vásárlóknak. Az xTAB-70dc már kétmagos processzorral, 1024 × 600-as képernyőfelbontással, illetve az Android Ice Cream Sandwich rendszerrel száll ringbe, és azért javasoljuk, mert a 35 ezer forint körüli ár ellenére minőségi terméket kapunk, ha ezt választjuk.

A 10 colos csapat

Mivel az Apple dominanciája a mai napig egyértelmű ezen a területen, az ő termékeikkel kezdjük. A legutóbbi termékfrissítés során (a mini bevezetése mellett) kiderült, hogy az iPad 2 továbbra is kapható, így elsőként ezt említjük, hiszen annak ellenére, hogy már nem mai modell, még mindig tökéletesen kiszolgálja az igényeket. Az első iPadet már hivatalosan nem árusítják, de mi sem javasoljuk, mivel a rendszerfrissítése megállt, és sok, újonnan megjelenő alkalmazással már nem kompatibilis.

Így egy modellcsalád maradt, ez a Retina kijelzős iPad, aminek az elnevezése kissé szerencsétlenül alakult. Sorszám szerint ez a 4. táblagépe az Apple-nek, de ez nem más, mint a hármas modell frissített, feljavított verziója. A közvetlen elődmodell kivonult a piacra, ennek ellenére a kereskedésekben a követhetőség miatt az iPad 4 elnevezést használják. Az az iPadek csúcsa káprázatos kijelzővel és még az alapkivitel esetében is igen magas árral bír, ennek ellenére egyértelműen a mezőny legjobbjáról van szó. A sokat nem fejlődött iOS sok izgalmat nem nyújt ugyan, de az App Store-ban található töménytelen mennyiségű alkalmazás messzire kitolja a készülék szavatossági idejét.
Samsung Galaxy Note 10.1

Samsung Galaxy Note 10.1


Az androidos vonalat a 10 colos modellek között is a Samsunggal, azon belül is a Galaxy Note 10.1-es kiadásával kell kezdeni. Azt már a 7 colos verziónál is elmondhattuk volna, hogy a koreaiak alaposan átgyúrták az oprendszert és rengeteg plusz alkalmazással, extra kezelőfelülettel tömték meg a táblákat. A Note 10.1 esetében ez kiegészül egy S-Pen nevű eszközzel, amivel írhatunk, rajzolhatunk a kijelzőn, és ezt egy sor alkalmazás is támogatja.

A WayteQ ebben a termékcsoportban is megtalálható az xTAB-100is modellel, ami szintén androidos, a panel 9,7 colos, aminek felbontása 1024 × 768 képpont. Az ár és a tudás kiváló arányban található meg benne, ami nem elhanyagolandó a bőven 100 ezer forint feletti táblagépek után. A droidos tabletek legizgalmasabb gyártója viszont mai napig az Asus, akiről a kezdetektől fogva olyan megoldások jönnek, amit a konkurens gyártók mai napig nem tudtak, vagy akartak lekövetni. A Transformer sorozat legnagyobb újítása az, hogy a táblagépekhez teljes értékű billentyűzet választható, ami dokkoló is egyben. A TF300T modell most az egyik legjobb ajánlat ebből a körből, ami bivalyerős négymagos processzorral, 1280 × 800-as felbontású IPS rendelkezik és a dokkolóhoz az USB port miatt egeret is probléma nélkül csatlakoztathatunk.
WayteQ xTAB-100is

WayteQ xTAB-100is


Végül általános tanácsként arra hívnánk fel a figyelmet, hogy bármennyire is vonzóak a 20-30 ezer forintos táblagép ajánlatok, érdemes nagyon megnézni, hogy pontosan mi áll a leírásban. A régebbi, pár éves processzorokat használó, alacsony felbontású kijelzővel szerelt, 512 MB memóriával felruházott tableteket érdemes kerülni, mivel nem fogják azt az élményt adni, amire számítunk. Ez a hétköznapi használatban lassú, akadásokkal teli működést jelent, az e-mailek vontatott megnyitását, az alkalmazások hosszadalmas telepítését, működését, és így tovább. Érdemes 10-20 ezer forinttal többet áldozni rá, és akkor örömmel, stressz mentesen fogjuk használni az új családtagot.

Szponzorált hirdetések

Bárhol, bármikor, bármin nézhető TV-műsorok

A többképernyős tévézés élményével mostanság egyre nagyobb tömegek ismerkenek meg, immár hazánkban is.

Bárhol, bármikor, bármin nézhető TV-műsorok
Bárhol, bármikor, bármin nézhető TV-műsorok

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A legjobb táblagépek karácsonyra: vásárlási tanácsadó" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál