Samsung Galaxy Camera teszt: droidvezérelt fényképező

Vincze Miklós - 2012. november 26. | 13:00 Android kütyü
Samsung Galaxy Camera teszt: droidvezérelt fényképező Nézd meg a képgalériát

A Samsung a fényképezés új korszakának nevezte a gép megjelenését. Nem hittük volna, de egyre inkább hajlunk affelé, hogy egyetértsünk vele.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
hatalmas kijelző
gyors működés
magas képminőség
jól eltalált előre definiált profilok
Nem tetszett:
lassú zoom
magas ár

Szponzorált hirdetések

A Galaxy S III és egy kompakt fényképezőgép bizarrnak tűnő házasításából józan ésszel gondolkodva nem sok jó sülhet ki, de végül a dél-koreai gyártónak egy igazán használható, eladható és trendi terméket sikerült összeraknia.


A csinos fehér készülékház és az egész hátsó frontot betöltő érintőképernyő mögött egy 21-szeres optikai zoom-ot nyújtó objektív, a Galaxy S III 1,5 GHz-es négymagos processzora és egy 1 ⅔ inches (4,23 cm-es) átlójú képszenzor bújik meg. A fényképezőgépet bekapcsolva a 4,77 hüvelykes képernyő vélhetően mindenkit azonnal magával ragad, hiszen a megszokott, kompaktok hátsó LCD-jénél sokkal színgazdagabb, élesebb és szebb képet kapunk. A kezelőfelületek minden esetben kitűnően kezelhetőek, a kamerabeállítások közt eltévedni egyszerűen lehetetlen, egy ötéves is képes lenne navigálni köztük.


A gép azonnal felajánlja az összekapcsolást Dropbox fiókunkkal, ezt követően pedig az összes fotónk és videónk könnyen menthető, illetve szinkronizálható lesz oda. Az Android miatt egy fotót, vagy épp videót a hagyományos módokon oszthatunk meg, többek közt az E-mail alkalmazással, a Gmail program segítségével, Facebookra, Twitterre a Picasára, illetve Youtube-ra feltöltve.


A Smart PRO Mode-nak köszönhetően előre definiált profilok közül választhatunk, melyek megkönnyítik az ideális fotó elkészülését. A Legjobb arc, illetve Legjobb fénykép funkció használata esetén például egy egész sor fotó készül, melyekből a szoftver választja ki a szerinte legjobban sikerültet. Természetesen van módunk egy másik mentésére is, de maga az elv dicsérendő. A profilok mindegyike jól teszi a dolgát, de kedvencünkké az Árnyalatgazdagság vált, amely tényleg sokat segít a kellemes színgazdagság elérésében. Természetesen mindezen beállításokat egy egyszerű kézi záridő-beállítás, vagy akár egy képszerkesztő program (nem kell mindenképp a Photoshopra vagy a Lightroomra gondolni, elég ehhez egy alap képmegjelenítőben - mint mondjuk az IrfanView - tologatni a csúszkákat) segítségével is előidézhetjük, de a fényképezéshez kevésbé értő tömeg ezen segítő eszközöket okosan használva klasszisokkal jobb képet készíthet. Hol vannak már a régi, beégett, túlexponált képek?

Galéria Árnyalatgazdagság profil ki- (fenn) illetve bekapcsolva (lenn)

Árnyalatgazdagság profil ki- (fenn) illetve bekapcsolva (lenn)

[+] még több fotó

Lehetőség van természetesen az olyan unalomig ismert szűrők bekapcsolására is, mint a szépia, a fekete-fehér, vagy épp a festményszerű elmosás, a ceruzarajz, és társai. Valószínűleg utóbbiakat, illetve az ennél is cifrább darabokat igen kevesen használják igazán, de a lehetőség, illetve a szolgáltatás adott, ez a lényeg.

Az utólagos fotószerkesztő hasznossága és tudása vitathatatlan, a videószerkesztő azonban inkább hasonlít bármely, a Google Playen kapható társára. Itt is bazári témákat és kereteket kapcsolhatunk illetve vághatunk a videókhoz, kedvünk szerint.

A képminőség kiemelkedik a mezőnyből, nagyobb mértékű zoom esetén sem tapasztalható különösebb probléma, de a tartomány végén értelemszerűen egy átlagember már kevésbé képes megtartani a gépet úgy, hogy éles képet kapjon. Sajnos az emberi faktorral nem lehet számolni, ezt a hibát tehát nem a Samsungnak kell felrónunk, mindössze egy miniállványt és egy teljes méretű állvány beszerzését javasoljuk a kevésbé biztos kezűeknek.

Galéria Fenn: teljes kép maximális zoom-on; Alul: 100% nagyítás

Fenn: teljes kép maximális zoom-on; Alul: 100% nagyítás

[+] még több fotó

Videókat HD minőségben készíthetünk a Galaxy Camera segítségével. Felvétel közben nagymértékű zoomolás esetén az élesítés kissé lassabban megy végbe, így a számunkra kellemes végpont elérése után egy ideig még ugrálhat a fókusz. Vélhetően ez a hiba a zoom, mint folyamat 5-10 százaléknyival lassabbá tételével kiküszöbölhető lenne.

Teljes zoomtartomány felhasználásával készült videók:
Esti videó az érkező 4-6 villamosról  - külön kiemelendő, hogy a felvétel kézből, állvány felhasználása nélkül készült:


1650 mAh-s akkumulátora erősnek hangzik, de a tapasztalat szerint ez nem egészen így van. Repülőgép üzemmódban, kikapcsolt Wi-Fivel két óra alatt sikerült a felére csökkenteni a töltöttségi szintet mindössze hatvan fotó és négy, egyenként félperces videó elkészítésével. Ha fotózni indulunk tehát, jobb, ha tartunk magunknál egy pótakkumulátort. Főleg, ha a kisméretű, beépített vaku is használatra kerül.

A hangvezérlés teljes mértékben működőképes, értelmesen és tisztán kimondott kifejezésekkel könnyen nagyíthatunk, forgathatjuk el, illetve törölhetünk kész képet. Fényképezés közbeni zoom, illetve időzítő-beállításra tökéletes, de ezeket mind inkább manuálisan végzi el az ember, nem pedig a park közepén a "zoom", vagy épp a "delete" kifejezéseket suttogva a képernyőnek.


A tesztterméken az Android 4.1.1 verziója volt megtalálható, működése mindig zökkenésmentes volt. A SIM-kártyát is befogadó verzió járt nálunk. A kártya behelyezése után természetesen van módunk igénybe venni mobilinternet-csomagunkat, de SMS-eket is küldhetünk. Sajnos annak ellenére, hogy a Galaxy Camera mind hangszóróval, mind mikrofonnal rendelkezik, hívásokat mindössze VOIP-alapon (pl. Skype) intézhetünk vele. A csatlakozók között a micro-USB, a microSD- és az uSIM-kártyahely mellett HDMI-portot is találunk.


A Galaxy Camera Magyarországon szolgáltatóknál (Telenor és T-Mobile) is megvásárolható lesz. Részletre, igen magas havidíj mellett, 2 éves hűséggel, már nagyon olcsón elhozható a készülék, de aki ezen felelősségeket nem kívánja vállalni, annak listaáron 210000 forint felett kell fizetnie. Kisebb boltokban viszont már 160 000 forintért is meg lehet venni a kamerát, kártyafüggetlenül.

Konklúzió

Nem mondhatnám, hogy az első pillanatokban nem viszonyultam úgy a Galaxy Camerához, mint egy újabb felesleges kütyühöz, de az együtt töltök napok során megbizonyosodtam róla, hogy teljes mértékben használható géppel van dolgom, amin a képernyő által nyújtott élmény hatalmasat dobott. Egyetlen negatívumként az árat lehet megemlíteni, valamint a videófelvétel közben történő nagymértékű zoom-olás közbeni viszonylagos fókuszmotor-lassúságot. (ld. példavideók) Ha valaki éppen igen könnyen, egyszerűen használható kompakt gép vásárlására adja a fejét ilyen árkategóriában, az elkészült képeket pedig mindössze a család számára szeretné megmutatni (Picasa, Facebook) mindenféle kábeles megoldás nélkül, vagy egyszerűen rákötni a gépet a tévéjére, sőt az Androidtól sem idegenkedik, annak ez az ideális megoldás. Egy jobb bridge-gép természetesen kiváltja a Galaxy Camerát, de az nagyobb mérete és nehezebb kezelhetősége miatt komolyabb kihívást jelenthet leendő tulajdonosának.

Összeszerelés: 10/10
Képminőség: 9/10
Videófelvétel: 8/10
Szolgáltatások: 10/10
Ár/érték arány: 6/10


Szponzorált hirdetések

Órák kérdése: összezördült a Google és a Samsung

Aki nem lép egyszerre, a Google rászól érte: az androidért felelős vállalat nem örül, hogy a Samsung külön utakon jár az okosórák terén.

Órák kérdése: összezördült a Google és a Samsung
Órák kérdése: összezördült a Google és a Samsung

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Galaxy Camera teszt: droidvezérelt fényképező" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál