Pénztárcakímélő androidos eszközök

Szőlősi Tibor - 2012. szeptember 20. | 15:30 Android kütyü GPS tablet

A kütyük minden szegmensében találunk már olcsó androidos modellt is.

Szponzorált hirdetések

Az okostelefonok tulajdonságaival felruházott készülékek nem is olyan régen még prémium terméknek számítottak. Ma már belépő szintű áron nemcsak a telefonok között találunk olyan modellt, amelyre tetszőleges alkalmazásokat telepíthetünk, de még ilyen navigációs eszköz is van. Sőt, a tablet-láznak is hódolhatunk anélkül, hogy nagyobb költségekbe vernénk magunkat.


Ahogy az eszközök fejlődnek, úgy válik egyre általánosabb elvárássá, hogy egy adott kütyüt ne csak az elsődleges céljára tudjunk használni, ezzel párhuzamosan pedig arra is növekszik az igény, hogy a készülékek minél kevésbé legyenek helyhez kötöttek.

Az első okostelefonok megjelenésekor az a képesség, hogy például egy alapvetően telefonálásra szánt készülékre egy végeláthatatlan piactérről telepíthessünk változatos alkalmazásokat, és hogy a kézben tartható eszközök kiváltsák a PC-k feladatait, drága mulatságnak tűnt. Be kell vallanunk, hogy ennek a vélekedésnek a fenntartásában nagy szerepe volt az Apple-nak is, hiszen a cég a mai napig az egyik legmagasabb árkategóriában készít termékeket.

Ahogy azonban más gyártók is elkezdték forgalmazni az intelligens készülékeket, az átlagos árszínvonal rohamosan csökkeni kezdett. Mostanra nagyobb befektetés nélkül hozzájuthatunk univerzális, androidos eszközökhöz függetlenül attól, hogy elsődlegesen mire szeretnénk azokat használni.


Samsung S5300 Galaxy Pocket


A belépő szintű telefon egy olyan készülék, amely az Androidot futtató, szolgáltatófüggetlen eszközök között az egyik legolcsóbb. Érthető módon nem szabad szuperszámítógéphez mérhető teljesítmény várnunk tőle, azonban azoknak, akik szeretnék kipróbálni a Google operációs rendszerének előnyeit, kiváló a kezdéshez.

A telefonon az Android rendszer 2.3.6-os verziója fut, ami azt jelenti, hogy a Google alkalmazáboltjában, a Play Store-ban megtalálható legtöbb app feltelepíthető rá. Ez komoly előny, mert például a hasonló teljesítménnyel bíró, belépő szintű Sony Ericsson Xperia készülékekre csak régebbi Android érhető el, amellyel számos alkalmazás már nem kompatibilis.


A kialakítás kompakt, így a kijelző viszonylag kicsi, ám vannak, akiknek ez kifejezetten előnyt jelent. A készülék belső tárhelye a kategóriához képest egészen jó: 2,2 GB, és ezt természetesen microSD-kártyával bővíthetjük.


WayteQ xTAB-50 GPS

Azok, akiknek leginkább autós navigációs eszközre lenne szükségük, de szeretnék kipróbálni az Android nyújtotta testreszabhatóságot, valószínűleg partnerre lelnek a WayteQ GPS készülékében. Az xTAB-50 a navigációs eszközök között az alsó árkategóriában helyezkedik el.

A Google rendszerének 2.3.4-es verzióját futtató eszközben 1 GHz-s processzor ketyeg, ami már önmagában nagyobb számítási kapacitást biztosít, mint egy alsókategóriás okostelefon. Ahhoz, hogy a PlayStore-ban böngészhessünk, illetve hogy fájlokat mozgassunk a számítógép és a GPS között a beépített WiFi adaptert használhatjuk, így még kábelekre sincs szükség.

Akik szeretik a Google saját navigációs szolgáltatását, még ezt is igénybe vehetik, mivel a közelmúltban kiadott frissítés után a Google Maps képes a térképadatok tárolására. Így korlátozottan ugyan, de lehetőséget biztosít a folyamatos internet nélküli navigálásra is.


WayteQ xTAB-70W Tablet

Ha csak most ért utol bennünket a tablet-őrület, kiindulásnak érdemes egy alacsonyabb árú készülékkel próbálkoznunk. A mobilszolgáltatók kedvező áron biztosítanak táblagépet, azonban ilyenkor szerződést kell velük kötni legalább egy mobilinternetes tarifacsomagra, amire nem mindenkinek van szüksége.

Az önmagukban értékesített, olcsó tabletek között nagyon jó jellemzőkkel bír a WayteQ masinája, ami két verzióban is létezik. Az xTAB-70W és az xTAB-80 teljesítményben megszólalásig ugyanazt nyújtják, az eltérés a kijelzőjük képarányaiban keresendő.

A gépen meglepetésre egészen újnak számító, 4.0-s Android fut. A kütyü lelke egy 1 GHz-es processzor, amivel nyilván nem fogunk atomfizikai számításokat végezni, de a piactérről letölthető alkalmazások, játékok probléma nélkül fognak futni rajta, és tökéletesen elegendő a képek, filmek és weboldalak megtekintéséhez.

Az eszközt alapvetően WiFi-n keresztüli netkapcsolatra tervezték, ha azonban máshol is szükség lenne rá, az USB-bemeneten keresztül akár egy HSDPA modemet is csatlakoztathatunk hozzá.

Szponzorált hirdetések

Új olcsó és remek tablet Magyarországon

Nemcsak a G3 okostelefon, hanem a G Pad 7.0 tablet is Magyarországra érkezett.

Új olcsó és remek tablet Magyarországon
Új olcsó és remek tablet Magyarországon

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
olcsó
Android
kütyü
GPS
tablet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Pénztárcakímélő androidos eszközök" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál