iPhone 5: nem okozott komoly izgalmakat

Horváth Balázs - 2012. szeptember 12. | 23:25 Apple mobil

Lehullott a lepel az Apple új mobiljáról - szeptember 28-án hazánkba is megérkezik az iPhone 5.

Szponzorált hirdetések

Szinte minden bejött azokból a találgatásokból, ami a Technet.hu és a világsajtó oldalait bejárta. Korábban sokkal nehezebben szivárogtak ki a titkos részletek a soron következő Apple termékről, de most ezt nem sikerült az illetékeseknek megoldaniuk. Kisebb meglepetést okozott a termék elnevezése: sokáig azt hihettük, hogy a legutóbbi iPad mintájára az új iPhone elnevezést kapja a készülék, de ez sem jött be, mivel a Tim Cook és kollégái által bemutatott mobilkészülék neve iPhone 5.


Felvezetés

A korábbi bemutatóknak megfelelően az itteni idő szerint este 7 órakor kezdődő esemény az Apple shopok méltatásával indult. A termékek boltokban való megmutatása, prezentálása mindig is rendkívül fontos volt Steve Jobs, illetve a cég számára, így nem véletlen, hogy a mostani vezető, Tim Cook is azt emelte ki, hogy már a 13 országban nyílik hivatalos Apple üzlet, valamint azt is megtudhattuk, hogy az összesen 380 márkaboltot tavaly 83 millióan látogatták meg.

Tim Cook kezdte a bemutatót (Fotó: theverge.com)

Tim Cook kezdte a bemutatót (Fotó: theverge.com)


Ezek után jöhetett a szintén megszokott eladási adatok taglalása: röviden erről csak annyit, hogy az új operációs rendszert, a Mountain Liont 7 millió példányban töltötték le, a MacBook Pro és az Air gépekkel az Apple első az USA-ban a hordozható gépek piacán. Csak az elmúlt negyedévben (április-június) 17 millió darab iPadet adtak el, jelenleg 250 ezer iPad alkalmazás érhető el az AppStore-ban, az Apple állítása szerint az összes 700 ezer app 90 százalékát minden hónapban letöltik, ami azért érdekes adat, mert elemzők szerint éppen hogy a nagy részüket még sohasem töltötték le a felhasználók.

Az iPhone 5

De térjünk is át az új mobilra, hiszen ez volt a mai bejelenése egyértelmű sztárja. Ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor azt mondhatjuk, hogy dizájnban tulajdonképpen semmilyen jelentős változást nem hozott. Ugyanaz a forma, ugyanazok a vonalak, vagyis legfeljebb egy alaposabb ráncfelvarrásról beszélhetünk, ami miatt meglehetősen érdekes az új verziószám használata. Ahogy vártuk, a készülékház ugyanolyan széles, mint a korábbi modell, viszont 18 százalékkal vékonyabb (7,6 mm), 20 százalékkal könnyebb (112 gramm), viszont 8,6 milliméterrel magasabb az iPhone 4S-nél, így mindez egy érdekes, megnyújtott kialakítást kölcsönöz neki.
Az új iPhone 5 az új fülhallgatókkal (EarPods)

Az új iPhone 5 az új fülhallgatókkal (EarPods)


A ház alumíniumból és üvegből áll össze, a korábbi pletykák pedig ezen a téren is igazat mondtak, amikor azt állították, hogy azért lehetett ennyivel vékonyabb a készülékház, mert az érintésérzékelő réteget közvetlenül a kijelzőbe építették bele, így tudtak spórolni a milliméterekkel. Az iPhone 5 már a nemrégiben elfogadott nanoSIM szabványt használja, és a korábban kiszivárgott információknak, képeknek megfelelően az is megerősítést nyert, hogy egy új csatlakozót kapott, amit Lightning névre kereszteltek el az Apple-nél.

A kijelző méret természetesen nőtt, de csak 4 colosra, mivel a gyártó továbbra is azt vallja, hogy ez a maximális méret, amit a felhasználók kényelmesen kezelni tudnak. Az Apple tehát nem szállt be az óriáskijelzős mobilok harcába, de valamennyire feladta korábbi elveit is, mivel Jobs idejében még elképzelhetetlen volt, hogy növeljenek a kijelző méreten. Most ez megtörtént, de csak egy dimenzióban, aminek következtében a Retina Display az 1136 × 640-es felbontást kapta.

Az így közel 16:9-es képarányúvá és 326 ppi képpont sűrűségűvé avanzsált panel lehetővé teszi, hogy a képernyőre még egy ikonsor elférjen, illetve az Apple előadása szerint az is megoldható, hogy jóval több, egyéb információ elférjen az alkalmazásokban. Az Apple saját fejlesztésű appjai (iWork suite, Garage Band, iMovie) már most hozzá lettek igazítva az új képarányhoz, a többi is persze folyamatban van, és amíg ez nem történik meg mindenhol, ott egy fekete csíkot lehet majd látni a kijelző két szélén.

Akkor most kukkantsunk bele a készülékbe, mert itt is történtek változások. Az iPhone 5 az új A6 processzort kapta meg, ami tulajdonképpen egy kétmagos Cortex-A15-ös CPU. Sem ezt, sem pedig azt nem közölte az Apple a bemutató alatt, hogy hány magos a processzort, inkább azt sulykolta, hogy mennyivel (kétszer) gyorsabb így a mobil, mint az iPhone 4S és mennyivel gyorsabban lehet így bizonyos műveleteket elvégezni. Ami a fontosabb, hogy az A6 22 százalékkel kisebb, mint a korábban használt CPU, így ez is lehetővé tette, hogy ennyire vékony legyen az új mobil.

Nagyobb újdonságként könyvelhetjük el az LTE meglétét, ami az eddig pl. hazánkban ismert mobilnetes technológiákhoz képest sokkal gyorsabb netezést tesz lehetővé. Az iPhone 5 ezen kívül ismeri az UMTS/HSPA+, illetve DC-HSDPA szabványokat is, így a világon bárhol használhatjuk a szélsebes mobilhálózatokat. Sajnos sokak csalódására az NFC chip a jóslatokkal megegyezően kimaradt, pedig ha ez bekerült volna, az valószínűleg óriási lökést adhatott volna ennek a vezeték nélküli, pl. a mobilfizetést és egyéb tranzakciókat segítő technológiának szerte a világon.

A kamera nagyjából ugyanaz, mint a 4S esetében volt: 5 elemből álló objektív, f/2.4-es rekeszérték, 8 megapixeles érzékelő. Az Apple egyedül azt tüntette fel újdonságként, hogy az exponálás sebessége nőtt az elődhöz képest, így 40 százalékkal (úgy tűnik a százalékozás az Apple gyengéje) gyorsabban örökíthetünk meg egy-egy fontos eseményt. A panoráma mód szintén adott, mint ahogy az arcfelismerés, a LED-vaku, az autofókusz, ami érintésre is aktiválódik. Most is 1080p-s mozgóképet vehetünk fel 30 fps mellett, itt annyi újdonság van, hogy a rögzítés közben is készíthetünk állóképeket, valamint ide is bekerült az arcfelismerés. A FaceTime kamera immáron 1,2 megapixeles képeket tud készíteni, illetve 720p-s videót képes rögzíteni.

A korábban említett 8 tűs csatlakozóról még annyi, hogy 80 százalékkal kisebb és könnyebb lett, mint a korábbi 30 tűs verzió. Természetesen nem kell aggódni, a korábbi kiegészítők ugyanúgy csatlakoztathatók az iPhone 5-höz, de ehhez meg kell vásárolni az erre a célra kínált kiegészítő adaptert.

Mikor, mennyiért?

A 8-16-32 GB-os verziók fekete és fehér színben 199, 299 és 399 dolláros áron lesznek kaphatók az USA piacán két éves előfizetés mellett. Az iPhone 3GS eltűnik a színről, a 4, valamint a 4S pedig olcsóbban lesz kapható, de ez persze attól is függ, hogy mely piacokról beszélünk. Az iPhone 5 előrendelése már szeptember 14-én megindulhat, 21-én pedig 9 országban (USA, Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztrália, Japán, Hong Kong, Szingapúr) megvásárolható a készülék.

A következő forgalmazási hullám szeptember 28., amibe hazánk is beleesik, így eddig kell várniuk az itthoni vásárlóknak, hogy hozzájuthassanak a hazai szolgáltatók (ami valószínűleg továbbra is a T-Mobile és a Vodafone lesz) kínálatából az iPhone 5-höz. A hazai hivatalos online Apple boltban egyelőre nem szerepel kártyafüggetlen ár, később pedig az Olcsobbat.hu oldalon lehet figyelni, hogy mennyibe kerül itthon az iPhone 5. Az Apple tervei szerint decemberre 100 ország 240 szolgáltató kínálatában kapható lesz az Apple legújabb mobiltelefonja.

Szponzorált hirdetések

Zseniális paródia az új iPhone bejelentésekről

iPhone 5S, vagyis "same", ami annyit tesz, hogy "ugyanolyan". Ilyen, és ehhez hasonló poénokban lehet része annak, aki megtekinti a cikkben található videót, mely kíméletlenül rávilágít...

Zseniális paródia az új iPhone bejelentésekről
Zseniális paródia az új iPhone bejelentésekről

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
mobil
iPhone 5
iOS 6
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "iPhone 5: nem okozott komoly izgalmakat" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál