Így készülnek a Google olimpia témájú ikonjai

Horváth Balázs - 2012. augusztus 9. | 18:50 közösség Google

Az interaktív, játékra ingerlő Doodle-ok mögött alapos tervezés és munka van, legalább félévre előre dolgoznak.

Szponzorált hirdetések

A Google egy játékos lelkű vállalat, amit már sok esetben bizonyítottak különböző tematikus, színes Google logóikkal, amit ő maguk Doodle-nak neveztek el. (Mivel nincs magyar megfelelője ezeknek a színes-szagos ikonoknak, ezért mi is így fogunk hivatkozni rájuk.) Az elmúlt napokban, hetekben az internetezőknek feltűnhetett, hogy különböző olimpiai sportágak grafikái jelenítik meg a keresőcég nevét, kezdve egészen a nyitóünnepség napjától.


Engedd játszani!

Pár nappal ezelőtt a dolgozó internezők legnagyobb örömére, és az ő főnökeik legnagyobb bánatára, egy mini játékot is elhelyeztek a logóban, amiben egy gátfutót irányíthattunk. Az egyszerű irányítás ellenére (vagy pontosan ezért) szerkesztőség összes tagja rávetette magát a futóra és lázas rekorddöntögetésbe kezdtünk. Alighogy kifújtuk magunkat, máris jött a kosárlabdás Doodle, amiben adott idő alatt, egyre nagyobb távolságból kellett betalálni a kosárba. Végül ma a kajak szlalom jelent meg a böngészőben, ami talán az eddigi legnehezebb, hiszen nem elég a gyorsaságra figyelni, arra is ügyelni kell, hogy a kapukon áthaladjunk és elkerüljük a különböző akadályokat.

A kosárlabdás, interaktív Doodle

A kosárlabdás, interaktív Doodle


Sejthető, hogy a Doodle-ök kialakítása, tervezése mögött komoly munka húzódik, amit megerősít Sophia Foster-Dimino is, aki a Google logókra szakosodott művészeinek egyike. „Elég gyakran megkapjuk azt a poént, hogy az emberek egész napjukat a mi interaktív logóinkkal töltik el, persze biztosak vagyunk benne, hogy azért némileg túloznak", mondta Dimino a Mashable-nek adott interjújában. „Ettől függetlenül persze tény, hogy a netezők összességében rengeteg időt töltenek el ezzel, hiszen a Les Pauls doodle-el 5,1 évnyi zenét hoztak össze, a Moog doodle segítségével pedig 56,899 évre elegendő zenei anyagot rögzítettek világszerte", árulta el az elképesztő adatokat a Google dolgozója.
Moog szintetizátora

Moog szintetizátora


Ahogy a Doodle-ök legtöbbje, úgy ezek is valamilyen évforduló apropóján kerültek ki az oldalra. Az egyik Les Pauls dzsesszgitárosnak, az elektromos gitár egyik kifejlesztőjének állított emléket, a másik pedig Dr. Robert Moogra, az elektromos orgona atyjára emlékezett. Mindkét Doodle alkalmas arra, hogy az említett hangszerekkel zenei anyagokat készítsünk, azokat rögzítsük, majd megosszuk az ismerőseinkkel.

Nagy siker az olimpia

„Az interaktív doodle-ök a legnépszerűbbek, abban az esetben pedig főleg, ha az elkészült műveket meg tudják osztani a felhasználók másokkal", mondja Dimino. „De az olyan gyönyörű, statikus logók kapcsán is rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, mint amilyeneket Gustav Klimt, Amelia Earhart, Howard Carter, Robert Doisneau és Mary Blair tiszteletére készítettünk."

Talán minden játékos fejében megfordul, hogy miként lehetne az olimpiai játékos logókat egy kicsit „megokosítani": egyesek speciális Javascripteket írtak, hogy gyorsabban fusson a gátfutó. „Az interaktív doodle-ök tervezésekor mi is figyelembe vesszük a csalás lehetőségét, ezért igyekszünk úgy megtervezni őket, hogy ennek lehetőségét a lehető legkisebb szintre szorítsuk. Csak remélni tudjuk, hogy az emberek a fair játszma szabályai szerint játszanak, de azt is meg tudjuk érteni, hogy egyesek programozási kihívást látnak egy-egy logó megbuherálásában - mondhatni ez a saját olimpiai sportáguk", nyilatkozik megengedően Dimino.
Gerelyhajítás háttérben a Mars-járóval

Gerelyhajítás háttérben a Mars-járóval


Sőt, még az is előfordul, hogy a felhasználók megpróbálják továbbgondolni a logókat - ilyen az az ötlet, hogy a gátfutót irányítsuk kontrollerrel. Akit érdekel a dolog, az elolvashatja a Google egyik mérnökének pontos dokumentációját a témában.

Noha a nagyközönség számára egy-egy Doodle megjelenése meglepetésként hat, talán nem meglepő, hogy a Google hónapokra előre eltervezi ezek elkészítését és megjelenését. „Általában legalább három hónapra előre dolgozunk a doodle-ök kitalálásában, de az olimpiai játékok esetében már fél évvel az események előtt elkezdtünk agyalni a megvalósításon. Sőt, az olyan, évente ismétlődő események esetében, mint például az anyák napja, már egy évvel előtte kitaláljuk az alapokat", avat be a részletekbe Dimino.
Amelia Earhart emlékére készített Doodle

Amelia Earhart emlékére készített Doodle


De van olyan eset, amikor gyorsan kell lépni: „Az olimpiára készített gerelyhajítós doodle esetében például el kellett végeznünk egy aprócska változtatást a háttérben, hogy reagálni tudjunk a Curiosity Mars-járó sikeres landolására."

Szerencsére, aki nem tudta időben kipróbálni ezeket a speciális, az oldalon egy napig szereplő logókat, az a Google gyűjtőoldalán bármikor ki tudja őket próbálni, rá is lehet keresni a korábbiakra, és bármikor meg lehet tervezni pár futamot a Moog orgonán, vagy megdönteni a kosárlabdás rekordot.

Szponzorált hirdetések

Rendeljünk taxit gombnyomásra!

Utolsó pillanatig maradna? A FŐTAXI új applikációjával épp akkor búcsúzhat, amikor a jármű megérkezik. A telefonja szól majd. A rendeléshez pedig megszólalnia sem kell.

Rendeljünk taxit gombnyomásra!
Rendeljünk taxit gombnyomásra!

- cikk vége -

Forrás:
Mashable
Cimkék:
közösség
Google
doodle
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Így készülnek a Google olimpia témájú ikonjai" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál