Outlook.com – Így gondolja a jövő levelezését a Microsoft

Váraljai Krisztián - 2012. augusztus 2. | 20:12 közösség

A Live márkanév kivezetése kezd komolyra fordulni – a Hotmail az utolsókat rúgja, de már itt a cserejátékos.

Szponzorált hirdetések

A Hotmail szolgáltatása nem a legjobb, nem a legszebb, de még csak nem is közkedvelt - sőt. A legtöbben azért rendelkezünk ilyen címmel, mert a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején, a nagy chat-láz kellős közepén mindenki regisztrált magának egy - a mai napig - „MSN"-nek becézett accountot.


Ezzel viszont az járt, hogy lett egy Hotmail-es fiókunk, amibe azóta be se lépett a legtöbb lelkes felhasználó. Nem is nagyon volt értelme, mert addigra már rég népszerűek voltak a nagyobb levelezős szolgáltatások, mint a Yahoo, vagy az Aol, így aki levelezni akart, már a bejáratott címét használta, a Hotmail-es pedig jó volt az „emesenre".


Ezt a betegségét a Live-érára sem tudta kinőni a Hotmail, és bár népszerűbb lett, de még mindig csak egy nagyon szűk réteg használta. Ezt a Microsoft is nagyon jól tudta, éppen ezért nagyot gondolva, kidobták az egész Hotmail-t, és megszületett a Metro felület ihlette Outlook.

A név megválasztása nagyon egyszerű volt, mivel a Hotmailen kívül volt még egy jól bejáratott, a levelezéshez kötődő nevük - ez volt az Outlook. Az eléggé vitatott minőségű szoftver bár rendelkezik rengeteg konkurenssel, mégis nagyon sokan használják, mivel az a Windows része - volt. Adott tehát, hogy egy ismert nevet használjanak fel egy „új" szolgáltatásuknál.

Metro, de csak érintőlegesen


Windows Phone, Windows 8, mobilok, tabletek - mindenhonnan visszaköszön már a WP 7-ben bevezetett Metro UI, mely a csempés minimalista megjelenésével tűnik ki a tömegből. Nyilván egy levelezőben eléggé nehéz lenne erőteljesen hangsúlyozni a Metro UI-t, de azért a betűtípus, és az egyes dizájnelemek tökéletesen sugallják a termék arculati mivoltját.

Az új felület használatához az is jó, ha bejelentkezünk a meglévő Live (Hotmail) fiókunkkal - ekkor megmarad a @hotmail.com címünk, - de reigsztrálhatunk teljesen újat is, ami már @outlook.com domainnel fog végződni. Igényelhetünk a meglévő hotmailes címünkhöz is outlookosat, bár nekünk ez valamiért nem akart működni.
Az egyik legérdekesebb, mégis talán a legkézenfekvőbb fejlesztés az a Skype integráció - mostantól videóhívásokat is tudunk bonyolítani az Outlook.com felületéről, mely a Microsoft szerint egészen új szintre emelheti az e-mailes kommunikációt.

Felület, funkciók

A Skype integráción kívül nincs sok olyan funkció, amit még ne láttunk volna soha. Mégis, valami apró kis finomság van az Outlook.com felületében, ami nagyon használhatóvá teszi. Anélkül, hogy túlságosan szakmai szemmel néznénk - hisz amire ki akarunk lyukadni, az ergonómiai kérdés is lehetne - meg kell, hogy említsük, az Outlook pont úgy működik, ahogy azt mi elvárnánk. Nincsenek felsleges extra menük és almenük, minden adja magát. Míg más levelezők felületén reflexből mindenki keresi a szokásos opciókat, mint a lomtárba helyezés, és hasonlók, itt teljesen egyértelmű, hogy drag-and-drop módszerrel oda kell rántanunk a leveleket. Igen, ez a Gmailben, és sok más rendszerben is így van, de ott mégsem sugallja ezt a felület - nem úgy, mint az Outlook, ami szavak nélkül teszi egyértelművé, hogy ne gombokat keressünk, ne a menübe túrkáljunk, hanem interaktívan kezeljük a felületet. A minimalizmus egy olyan példájával találkozhatunk, ami előtt még az Apple is fejet hajthat - pedig a Metro UI alapvetően igen sok sebből vérzik.


A felülethez még hozzátartozik, hogy nincs teljesen kész - amennyiben a beállításainkat szeretnénk változtatni, visszadob a régi Live-os Hotmail oldalra. Ez csak egy apróság, de érdemes megemlíteni, hogy ne lepődjünk meg már először sem.

Egy másik érdekesség a People menüpont. Aki használt már Windows Phone-os telefont, vagy valamilyen Windows 8 előzetest, azt tudja miről van szó. A People nem más, mint egy intelligens kontaktlista, ami Twitterről, Facebookról, Linkdinről, Gmailből, vagy akár CSV fájból is be tudja olvasni az adatokat.

Összegzés


Bár nagyon dícsértük a felületet, összességében mégsem érezni azt az Outlookon, hogy drasztikus fejlődés lenne a Hotmailhez képest. A Microsoft nem csinált mást, mint arculatot váltott - a Metro felület világába, pedig a 2007-et idéző Live látványvilág enyhén szólva katasztrófálisan hatna. Mivel nincs benne sok fontos új funkicó, így kizárt, hogy felrázná a levezőpiacot, amit a Google ural, de egy érdekes színfolt, ezt meg kell hagyni.

Szponzorált hirdetések

Sokan még mindig óvatlanul interneteznek

Ha mindenki tudná, hogy milyen óvintézkedéseket kell figyelembe venni internetezés közben, talán nem is kéne megtartani a Biztonságos Internet Napot. De egyelőre van jó pár olyan...

Sokan még mindig óvatlanul interneteznek
Sokan még mindig óvatlanul interneteznek

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Outlook.com – Így gondolja a jövő levelezését a Microsoft" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál