5 hasznos mobilos app a londoni olimpiához

Horváth Balázs - 2012. július 31. | 10:00 Apple Android mobil

Összegyűjtöttünk öt alkalmazást, amiket szurkoláshoz, utazáshoz, vagy az eredmények követéséhez érdemes használni.

Szponzorált hirdetések

A nagy sportesemények idején megszaporodnak a tematikus mobilos appok, amelyek azoknak is sok segítséget nyújtanak, akik esetleg a helyszínen vannak, de azok is profitálhatnak belőle, akik a nap minden percében tudni akarják az eredményeket. Vegyesen válogattunk olyan alkalmazásokat, amelyek szórakoztatnak, információval látnak el bennünket, vagy akár a mobileszközön való olimpianézést segíti.


Official London 2012 mobile game (iOS, Android, ingyenes)

Kezdjük a szervezők által a Londoni Olimpiára fejlesztett hivatalos alkalmazással. Az első egy játék, amelyik a régi, commodore-os időket idézi azzal a különbséggel, hogy most nem a joystickot rángatjuk, hanem a kijelzőt püföljük. Összesen 9 sportágban próbálhatjuk ki magunkat, ebből három (100 méteres síkfutás, 100 méteres gyorsúszás, Double Trap) eleve rendelkezésre áll, a többiért azonban a versenyek közben megszerzett virtuális, vagy a nagyon is valóságos pénzt kell fizetni.


Mielőtt belekezdünk, karaktert generálhatunk magunknak, bőrszínt, hajviseletet választhatunk, és persze eldönthetjük, hogy melyik nemzet színében indulunk. A játékok kezelése egyszerű, de a nyertes futamhoz nem árt gyakorolni. Mindegyik sportágnál a képernyő bizonyos időben, ritmusban való megnyomásával juthatunk előbbre, vagy nyerhetünk, ha pedig egyedül elunjuk, akkor online ellenfeleket is választhatunk magunknak. A grafika kicsit rajzfilmes hatású, de szép, és elkél neki az erősebb hardver, a mi Nexus S-ünk erősen köhögött alatta.

London Most! (iOS, Android, ingyenes)

A magyar nyelvű és fejlesztésű alkalmazás alapos, jól rendszerezett információtömeggel várja a sportrajongókat. A nyitóképernyőn az online portálok felépítéséhez hasonlító módon jelennek meg a friss hírek: felül jobbra-balra lapozható formában a kiemelt anyagok, alatta listázva a rövidebb hírek sorakoznak. A menüben választhatunk, hogy a napi eseményeket szeretnénk böngészgetni, vagy esetleg ránéznénk az éremtáblázatra, ahol a magyar sportolók külön menüpontban szerepelnek.

Ezen kívül megnézhetjük az eddigi eredményeket is, és az Egyebek menüpont alatt az olimpiával kapcsolatos érdekes infókkal, a helyszínekről szóló leírásokkal, vagy a londoni időjárás adataival találkozhatunk. Hibaként róható fel az appnak, hogy a magyar vonatkozású események nincsenek külön rendezve, azokat nekünk kell kikeresni. Ha megvan, akkor már Kedvencnek jelölhetjük őket, vagy értesítést kérhetünk róluk a kezdés előtt. Ingyenes alkalmazás lévén el kell viselni a reklámokat, amelyek egy kissé túlzott mennyiségben vannak jelen a menüpontok, hírek között.

Olimpia TV (Android, ingyenes)

Nem mindenki tudja megoldani, hogy a munkahelyen, TV-n tudja követni a közvetítéseket, így az MTVA által készített Olimpia TV az egyik leghasznosabb alkalmazás lehetne. Azért csak lehetne, mert egyelőre rengeteg gonddal találhatja szemben magát a felhasználó. Már a foci EB-s alkalmazásnál is többen jelezzék a store-ok kommentjeiben, hogy nem indulnak el a közvetítések, így furcsa, hogy ez itt is tipikus hibajelenség. Nekünk, ugyanazzal a készülékkel most sikerült betölteni a tegnap esti női vízilabda mérkőzést (Magyarország-USA), úgyhogy ez fél siker, bár az adás minősége nem volt a legjobb. A kép HD minőségben időnkét szétesik, kockásodik, megakad, ha pedig lentebb vettük a minőséget, akkor kivehetetlen volt, hogy mi történik a medencében.

Azokban a másodpercekben, amikor minden rendben volt, élményszámba ment, hogy drukkolhattunk a lányoknak a villamoson is akár, a magyar vonatkozású műsorok kiválasztása pedig könnyű, mert kis nemzeti színű szalaggal jelzik ezeket a listában. Az alkalmazás elméletileg WP7-re, és iOS-re is készül, készült, de ott egyelőre nem lelhető fel a letöltések között. Az Olimpia TV ezen kívül eredményekkel, hírekkel, éremtáblázattal és a magyar olimpiai delegációról szóló információkkal is szolgál, sőt, egy gombnyomással a Kossuth rádió adása is hallgatható.

2012 Olympic News (WP7, ingyenes)

Az eddigi információk szerint ez az olimpia lesz az a sportesemény, ami igazán ismertté és elterjedté teszi majd a Twittert. A felhasználók tweetek ezreiben osztják meg a híreket és ez az alkalmazás is alapvetően rájuk épít. A 2012 Olympic News közösségi oldalról közelít, így a híreket Facebook posztok és tweetek képében kapjuk meg, feltehetően valamiféle szerkesztés és ellenőrzés után. A képek szekcióban a felhasználók által a versenyekről készített fotókat nézhetjük meg, jellemzően a Flickr szolgáltatással találkoztunk ebben a részben.

A profi hírszolgáltatás sem marad ki ebből az alkalmazásból, de a készítők ezt a nagyokra bízták. Így a News részlegben a nagy angolszász lapok (BBC, New York Times, The Telegraph, The Australian) hírei között válogathatunk. Aki tehát az eseményekre, az eredményekre vágyik, ne ezt az alkalmazást töltse le, viszont nekik ajánljuk az olimpia hivatalos appját, ami erre a platformra is elkészült és innen tölthető le.

Tube Map (iOS, Android, WP7, BlackBerry, ingyenes)

Aki van olyan szerencsés, és éppen Londonban van, vagy oda készül az elkövetkező két hétben, annak melegen ajánljuk a Tube Map-et. A londoni metróhálózat híres komplexitásáról, hatalmas csomópontjairól, amiben még a helyiek is képesek időnként elkavarodni - hát még a magyar turista. Ez az alkalmazás egyrészt térképként funkcionál, amelyen az állomások megérintésével információkat kaphatunk a vonal állapotáról: vannak-e késések, vagy minden szerelvény rendben közlekedik.

Van útvonaltervező szolgáltatás is, amivel pillanatok alatt kideríthetjük, hogy mennyi átszállással, melyik vonalakon, mennyi idő alatt juthatunk el A-ból B-be. A Londoni Közlekedési Vállalat annyira halad a korral, hogy Twitter fiókja is van, így azt is elérhetjük az appból, így egy újabb csatorna nyílik, ahol friss közlekedési tudnivalókhoz juthatunk. Mivel az utóbbi hétben sokkal többen töltik az appot, így a felhasználók a megnövekedett reklámmennyiségről panaszkodnak, ami valószínűleg visszaáll a normál szintre, ahogy vége az olimpiának.

Szponzorált hirdetések

Rendeljünk taxit gombnyomásra!

Utolsó pillanatig maradna? A FŐTAXI új applikációjával épp akkor búcsúzhat, amikor a jármű megérkezik. A telefonja szól majd. A rendeléshez pedig megszólalnia sem kell.

Rendeljünk taxit gombnyomásra!
Rendeljünk taxit gombnyomásra!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) " 5 hasznos mobilos app a londoni olimpiához" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál