Tulajdonképpen mit is jelent a poszt-PC éra?

Szőlősi Tibor - 2012. július 27. | 19:00 tablet

A divatos szókapcsolat mögött egyáltalán nem az bújik meg, mint ami kihallatszik belőle.

Szponzorált hirdetések

Két és fél évvel ezelőtt az iPad bejelentésével az Apple hivatalosan is az útjára indított egy újabb forradalmat a fogyasztói elektronikai eszközök piacán, hiszen a mindig is kiváló meglátásokkal rendelkező Steve Jobs felismerte, hogy eljött végre a táblagépek kora.Ehhez nem kellett varázsgömbbel rendelkeznie: a hétköznapjainkba beszivárgott internetes szolgáltatások pár év alatt megváltoztatták a kommunikációs és médiafogyasztási szokásainkat, továbbá a felhasználható hardverek felnőttek a szükséges szintre, így tulajdonképpen egy kirakós darabjaihoz hasonlóan már csak össze kellett állítani a már régen megálmodott terméket. Jobs zsenije abban nyilvánult meg, hogy tökéletesen meglátta a felmerülő lehetőséget, és azonnal ki is használta azt.

Az Apple táblagépét a felhasználók hangos üdvrivalgással fogadták, mire azt neves gyártók tucatjai kezdték el másolni abban reményben, hogy kihasíthatnak maguknak egy szeletet a tortából, közben hangosan szajkózva Steve Jobs azon szavait, miszerint beléptünk a poszt-PC érába.

Ugyan nem rendelkezünk belsős információkkal a témában, ám a rivális gyártók vezetői részéről a másolás valószínűleg csak egy szimpla üzleti döntés volt: ha éppen egy rózsaszín, banán alakú, 3G-s és érintőkijelzős kapucsengő kellett volna a népnek, akkor annak a klónozására adtak volna utasítást.


Mindennek az lett a vége, hogy a sajtóban egyre többet hangzott el a poszt-PC éra kifejezés, hiszen egyrészt Steve Jobs emelte a köztudatba, másrészt pedig a misztikussága folytán kiválóan hangzott. „Mégis mit jelenthet: a jelenleg ismert számítógépektől mentes világ eljövetelét, ahol minden feladat elvégzése olyan egyszerű és intuitív, mint az állítólag csettintésre működő iPad kezelése?" - kérdezték maguktól az átlagos vásárlók, még ha nem is feltétlenül ebben a megfogalmazásban.

Márpedig jogosan merült fel ezen manapság nagyon elterjedt interpretáció, hiszen szimplán erre utal maga a szókapcsolat. A valóságba visszatérve azonban lássuk be, hogy ez egész egyszerűen lehetetlen: a jelenlegi számítógépes szoftverek döntő többsége racionálisan felépített kezelőfelülettel rendelkezik, éppen ezért kiválóan használhatóak a céljukra.

Természetesen akadnak valóban bonyolult szoftverek, ám ez tipikusan nem a fejlesztők sara: egyszerűen csak vannak olyan dolgok a világon, amelyek túl komplexek vagy kiszámíthatatlanok ahhoz, hogy automatizálni lehessen őket.


Gondoljunk csak egy profi fotószerkesztő alkalmazásra: van benne mondjuk 500 különféle képmanipulációs funkció, amelyek ráadásul a fotón ezerféle módon kombinálhatóak. A képszerkesztő szoftver egyszerűen sosem fogja tudni, hogy a felhasználónak éppen mi a célja vele, éppen ezért nem automatizálható a működése. Persze mindenki szeretné, ha végre piacra kerülne a számítógéppel asszociált nyűgeit egy gombnyomással megoldani képes „csodavalami", ám ez nem fog megtörténni.

A táblagép kiváló eszköz az egyszerű tartalomfogyasztásra, ám annak előállítására nem igazán használható: tulajdonképpen minél nagyobb a tabletek sikere, annál több PC kell a rajtuk fogyasztható tartalom létrehozásához. Ha pedig elérnénk arra a szintre, hogy a tartalom teljes mértékben létrehozható lenne a táblán, akkor valójában a táblagép számítógéppé válna, hiszen egy az egyben átvenné a helyét.

A „poszt-PC éra" nem a számítógépek halálát jelenti, hanem olyan eszközök a hétköznapjainkba való beszivárgását, amelyek bizonyos területeken képesek nagyrészt vagy teljesen átvenni a korábban exkluzívan számítógépek segítségével elérhető szolgáltatásokat és funkciókat.

Szponzorált hirdetések

Megnyílt Budapest legnagyobb Dell márkaüzlete

A Dell és a Notebook.hu megnyitotta Budapest legnagyobb Dell márkaboltját az Allee bevásárlóközpontban, amely az ország legszélesebb Dell termék és kiegészítő portfólióját kínálja.

Megnyílt Budapest legnagyobb Dell márkaüzlete
Megnyílt Budapest legnagyobb Dell márkaüzlete

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
PC
táblagép
tablet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Tulajdonképpen mit is jelent a poszt-PC éra?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál