Samsung WB150F: kompakt, nagy zoomos, Wi-Fi-vel

Horváth Balázs - 2012. július 12. | 17:45
Samsung WB150F: kompakt, nagy zoomos, Wi-Fi-vel Nézd meg a képgalériát

A Samsung kompakt fényképezőgépe vezeték nélküli és közösségi funkciókkal kecsegteti a fotósokat.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Masszív készülékház
Wi-Fi opciók
nagy zoom
jó ár
Nem tetszett:
Körülményes adatbevitel
lassú zoom

Szponzorált hirdetések

Egyértelmű tendencia, hogy az egyre jobb kamerával ellátott mobilok teljes erővel rombolják a digitális fényképezőgépek, kamerák piacát. Most már egy csúcskészülék is készít sok megapixeles fotót, persze az aprócska érzékelő és az objektív soha nem fog olyan minőséget szállítani, mint akár írásunk tárgya.


Ezzel együtt felmerül az a körülmény is, hogy a felhasználók tömegének nem feltétlenül éri meg a plusz költség egy kompakt kameráért, könnyedén feláldozzák az azzal járó jobb képminőséget, főleg, hogy a mobillal sokkal könnyebb megosztani, továbbküldeni az elkészített fotót. Ezt a helyzetet persze a gyártók is érzékelik, ezért olyan fényképezőgépekkel jönnek, mint a WB150F.


Masszív darab

A Samsung gépe nem a gyufás skatulya méretű darabok közé tartozik, amiért mi csak hálásak tudunk lenni tervezőknek. Úgy marad kompakt a fényképezőgép, hogy egy nagyobb kezű felnőtt is meg tudja fogni, és kényelmesen eléri a kezelőszerveket. A stabil használathoz hozzájárul a fémháznak köszönhető, közel 190 grammos tömeg, ami egy nagyobb mobilnak is becsületére válna, de ez fotózás közben jótékony hatással bír, hiszen kevésbé remeg be a kezünk. Mi fehérben kaptuk meg a gépet, amitől elsőre kicsit fáztunk, de később egészen megbarátkoztunk vele (egyébként feketében is létezik).


A kezelőszervek területén semmi extrára, meglepőre nem kell számítani, aki használt már hasonlót, az el fog igazodni. Felül jobb oldalon a programválasztó tárcsa található, ennek tekerésével juthatunk el a különböző fotózási módokba, a Wi-Fi-vel összefüggő funkciókat is itt hívhatjuk elő, és ezzel dönthetjük el, hogy a környezethez automatikusan alkalmazkodó beállításokkal fényképezünk (SMART), előre beállított programokat hívunk elő (SCN), vagy magunk szeretnénk bíbelődni a beállításokkal (P, A.S.M.). Kicsit zavaró, hogy ide is került egy általános beállítások menüpont, ami miatt előfordult, hogy csak nehezen találtunk meg a beállítani valókat, mivel azt a hátoldalon lévő Menü gomb megnyomásával kerestük. Itt felül található egyébként a bekapcsoló és az exponáló gomb, az utóbbi köré helyezett húzókarral pedig zoomolhatunk.


A hátlap elrendezése is egyértelmű, letisztult: a kör alakú választógomb szolgál arra, hogy a fotózás közben leggyakrabban felmerülő feladatokat, beállításokat elvégezzük (vaku, időzítés, makró módba váltás), a nagy piros gomb a videófelvétel elindítására szolgál, alul pedig törölhetjük a rosszul sikerült képeket, illetve válthatunk visszanézés módba. És persze itt található a 3 colos LCD kijelző, ami jó minőségben, élesen jeleníti meg a képeket. Talán nem lett volna rossz, ha érintéssel (is) vezérelhető, főleg akkor jött volna jól, amikor a fotók megosztásával bíbelődtünk, mivel ez sok gombnyomást igénylő feladat volt.

Wireless a minden

Az ötlet, hogy egy fényképezőgépről megosszuk a fotókat a Wi-Fi segítségével remek, és még amiatt sem érheti szó a ház elejét, hogy a Samsung ne adott volna kellően sokféle funkciót ebben a témakörben. Egyedül a kezelhetőséggel, az ergonómiával volt gondunk, de arról egy kicsit később. A legkézenfekvőbb funkció a fotók Facebookon, illetve Twitteren való megosztása, valamint a YouTube-ra való feltöltése. Kiválóan működik az összes funkció, Facebook esetén annyi árulkodik a feltöltési módról, hogy a kamera automatikusan létrehozott egy WB150F című mappát a galériánkban, a fotó alá pedig bekerült a „Samsung Camera használatával" szöveg. Ezen feltöltések előnye, hogy a tömörítések ellenére látványos minőségbeli különbség van az így, és a rendszerint mobillal megosztott fotók között - természetesen az előbbi javára.


Van másik lehetőség is a fotók áttöltésére anélkül, hogy kábeleket használnánk, vagy a memóriakártyát kellene cserélgetni az eszközök között. A Mobile Link nevű alkalmazás végzi el ezt a feladatot, ami elérhető iPhone-ra és androidos mobilokra is. A kapcsolat összehozása után könnyedén mozgathatók a felvételek oda-vissza úgy, hogy megmarad az eredeti felbontás. Inkább jópofa, mintsem valódi haszonnal bíró funkció, a Remote Viewfinder, amihez szintén külön app dukál: ezzel a megoldással a mobilkészülék kijelzője viselkedik képkeresőként, és a telefonnal kell exponálni. Az átvitt fotó ebben az esetben veszít a felbontásból és 640 × 360-as képeket tölt át a mobilra, egy erre külön, automatikusan létrehozott mappába.


Van még lehetőség ezeken kívül e-mailben továbbítani a fotót, de feltölthetjük őket a Samsung All Share Play, vagy a Microsoft SkyDrive felhő alapú tárhelyére. Végre itt az ideje annak is, hogy izzítsa a felhasználó valószínűleg nem sokat használt DLNA-képes, vagy Wi-Fi Direct otthoni készülékét (legyen az PC, vagy TV), hiszen ezen a módon is megjeleníthetők a fotók közvetlenül a fényképezőgépről.

A fotóra kattintva a kép eredeti méretében is megnézhető.

Mind hasznos, jó szolgáltatás, de mivel elkerülhetetlen, hogy jelszavakat, azonosítókat adjunk meg a feltöltések előtt (ami már a Wi-Fi hálózathoz való hozzáférésnél megkezdődik), ez hosszú perceket vesz igénybe. Mindezt egy zsúfolt karaktertáblán kell elvégezni, köztük pedig a kör alakú választógombbal kell lépkedni, ami extrém módon megnehezíti, lassúvá teszi a folyamatot. Itt éreztük volna hatalmas előnyét egy érintőképernyőnek, mert a mobilokhoz hasonlóan tudtunk volna adatokat, vagy éppen kísérőszöveget adni a fotó mellé.

Fotó, videó

Vezeték nélküli funkciók ide, vagy oda, mégiscsak egy fényképezőgépről van szó, így nézzük, hogy ezen a területen mit nyújt a Samsung WB150F. A gép egy 14 megapixeles CCD érzékelő található, a fotós dolgát pedig egy 18x átfogású és optikai kép stabilizátorral ellátott zoom segíti. Óriási távolságokat ívelhetünk át ezzel a zoommal, bár mi kissé lomhának találtuk a mozgását. Tény, hogy a gyors zoomot sokkal nehezebb precízen kezelni, előfordulhat, hogy túlszaladunk a megfelelő képkivágáson, ennek ellenére jó lett volna, ha egy kicsit gyorsítanak rajta.

Lányok a padon széles látószögben
A fotóra kattintva a kép eredeti méretében is megnézhető.


Temérdek felvételi módban (Beauty Shot, éjszakai, tájkép, szöveg, naplemente, hajnal, háttérfény, stb.) készíthetünk állóképeket, ez azoknak jöhet jól, akik nem szívesen babrálnak a zársebességgel, vagy a rekesznyílással. Egyébként, aki ez utóbbiakat szereti állítani, annak rossz hír, hogy kompakt gép lévén közvetlen elérést nem kap ezekhez a funkciókhoz, a menüt mindenképpen meg kell nyitni ehhez. Van sok lehetőség fun fotó elkészítéséhez, amiben az olyan effektek, keretek és színezések segítenek, mint a Magic Frame, Split Shot, Kép a képben (állókép/mozgókép), ecset, fotófilter, Movie Filter, stb.


És ugyanez tele állásban
A fotóra kattintva a kép eredeti méretében is megnézhető.


Fulll HD videófelvételt nem nyújt a fényképező, 720p-s mozgóképeket készíthetünk vele 30 fps mellett, amit le is vehetünk 15-ra, ha éppen arra van szükség. Az okos funkció itt is jelen van Smart Movie néven, ami tájkép, kék ég, természetes zöld, naplemente verziókban vethető be. A kép mellé nagyon jó minőségű, tiszta hang párosul, a zooom motorjának zúgása pedig csak alig észrevehetően zavar be a felvételbe. A képek és videók minőségéről a mellékelt mintafelvételeken lehet meggyőződni.


Vakuval beltérben
A fotóra kattintva a kép eredeti méretében is megnézhető.

A fotóra kattintva a kép eredeti méretében is megnézhető.Végszó

A Samsung abbéli próbálkozása, hogy ellátja fényképezőgépét vezeték nélküli funkciókkal, alapvetően sikerült. Ha a szövegbevitelt, illetve ezen szolgáltatások kezelését még gördülékenyebbé tudnák tenni, még nagyobb eséllyel lehetne rábírni arra a közösség oldalakra tapadt, mobilos felhasználói csoportokat, hogy beruházzanak egy másik eszközre is.
 

A nagy zoom átfogás, a sokoldalú beállítási és rögzítési lehetőségek az átlagfotósoknak (de tulajdonképpen mindenkinek) lehetnek fontosak, de aki egy nagy gép mellé szerezne be egy kompaktot, az is megtalálja a számítását, hiszen a manuális beállítások is elérhetők rajta. A mobilok elleni harcban egy hatékony eszközt tett le az asztalra a Samsung, de hogy képes lesz-e visszahódítani a fotózás élményét, azt majd meglátjuk.

Samsung WB150F termékjellemzők:

 • 1/2,3" (kb. 7,76 mm) CCD
 • 14,2 Megapixel (Valós pixelszám: 16,4 megapixel)
 • 3" (7,62 cm) TFT LCD kijelző
 • ISO értékek: 100, 1600, 200, 3200, 400, 80, 800, auto
 • Zoomtartomány: (35mm) 24m - 432mm
 • Digitális zoom: 2x
 • Makró: 5 cm
 • Fehéregyensúly: 4 előre beállított, auto, manuális
 • Rekesztartomány: F3.2 (W) - F5.8 (T)
 • Zársebesség-tartomány: 1/2000 - 16 másodperc
 • Vaku opciók :automata, derítés, lassú szinkron, vakutiltás, vörösszem-hatás csökkentő
 • Fénymérés: középre súlyozott, multi area, szpot
 • Rekesz-elõválasztás, zársebesség-előválasztás
 • Expozíciókompenzáció: ±2EV 1/3EV lépésköz
 • Videó: 1280 x 720, 30 fps, 320x240, 30 fps, 640x480, 30 fps
 • Méret: 107 × 60 × 23 mm
 • Tömeg: 188 g

Ár: kb. 55 ezer Ft

Szponzorált hirdetések

Kívül kicsi, belül nagy

A Panasonic érkezőben lévő legfrissebb kompakt újdonságában egy az átlagnál nagyobb szenzor kap helyet.

Kívül kicsi, belül nagy
Kívül kicsi, belül nagy

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung WB150F: kompakt, nagy zoomos, Wi-Fi-vel" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál