Milyen könyvolvasót vegyek?

Fellner Hajnalka - 2012. július 1. | 15:55

E-könyvek, elektronikus olvasók, másolásvédelem és annak hiánya, sok millió eladott kütyü, óriási bevételek – gyorstalpaló napjaink egyik slágertémájához.

Szponzorált hirdetések

Olvasni jó, többtonnányi könyvet nyaralásra, utazásra vagy bárhová magunkkal cipelni nagyon nem jó. Ha esetleg környezettudatos vásárlóként a fákat is meg szeretnénk óvni, az elektronikus könyvolvasókat nekünk találták ki.


Megoldhatjuk a dolgot tablettel, okostelefonnal, laptoppal vagy rendes asztali géppel is, de ezek háttérvilágítása előbb-utóbb zavaró lesz, szemünk elfárad és otthagyjuk az egészet.

Szerencsére léteznek már olyan céleszközök, amelyek csaknem tökéletes könyv-illúziót nyújtanak (vizuálisan mindenképp), mégpedig az e-Ink technológiának köszönhetően. Ez a különleges megoldás jelenleg szürkeárnyalatos formában terjedt el, de várható a színes változat gyakoribbá válása is, ami valószínűleg újabb forradalmat indít majd el az iparágban. Az e-tintával működő kijelző nem veri vissza a napfényt, tehát minden gond nélkül olvasható akár egy verőfényes, strandolással töltött napon is a vízparton. Másik óriási előnye az energiatakarékosság: az olvasó csak lapozáskor használ elektromosságot, a kép fenntartásához nincs rá szüksége.

Sok gyártó még mindig a hagyományos háttérvilágítást alkalmazza, ezekre most nem térünk ki, lássuk a legnépszerűbb e-Inkes készülékeket.

Amazon

Az óriáscég szinte forradalmasította az e-könyv piacot, mikor 2010-ben kiadta az akkor már háromgenerációs Kindle család új tagját, a (jelenlegi nevén) Kindle Keyboardot.


Az eddigi olvasókhoz képest nagyon olcsó készüléket szó szerint elkapkodták, mint ahogy az azóta megjelent további két változat, a teljes billentyűzet helyett csak néhány gombbal rendelkező, így könnyebb és kisebb Kindle, valamint a legfrissebb, már érintőképernyővel felszerelt Kindle Touch is hatalmas siker lett. Az Amazon az olvasók árából adódó veszteségét többszörösen pótolja a rájuk épített e-könyvek eladásából - jelenleg több százezer cím közül válogathatunk a cég honlapján. Egy felmérés szerint tavaly már több e-könyvet adtak el, mint hagyományos kötetet.


Sony

A cég e-olvasója szintén népszerű, előnye, hogy képes az eredetihez hű PDF-megjelenítésre. A Sony ugyancsak rendelkezik saját e-könyvesbolttal, bár kínálatban nem veheti fel a versenyt az Amazonnal.


Koobe

A Koobe több olvasócsaládot is forgalmaz (Onix, Junior, Icarus stb.), általában egy-egy célcsoport igényeinek megfelelő termékekkel, például könnyebb olvasókat árulnak gyerekeknek vagy nagy méretű kijelzővel rendelkező készülékeket speciális megjelenítésekhez.


Barnes&Noble

A könyvkiadó kezébe vette a dolgokat és saját könyvolvasót jelentetett meg. A Nook, amellett, hogy magabiztos könyvkínálat áll mögötte az anyacég kiadványaiból, legújabb verziójával valószínűleg az első szemből megvilágított olvasó lesz - a keretbe épített ledek feleslegessé teszik majd a külső fényforrást anélkül, hogy visszatérnének a zavaró háttérvilágításhoz.

Egyebek

Természetesen a nagyokon kívül a kisebb halak is szeretnék megszerezni a maguk szeletkéjét az egyre növekvő tortából, így rengeteg jobb-rosszabb minőségű, olcsóbb vagy drágább olvasóból válogathatunk az említetteken kívül is a Prestigiotól, a Mantától, a Pocketbooktól, a DPS-től és sok más gyártótól.

Általánosan elmondhatjuk, hogy a készülékek rendelkeznek valamilyen (wifi, 3G) internetkapcsolattal, ennek segítségével könnyen mozgathatjuk könyveinket. Az akkumulátorok egy töltéssel hetekig, olykor hónapokig is bírják, speciális töltővel vagy a készülékeken lévő USB csatlakozással tölthetjük fel őket. Az olvasók több száz vagy ezer könyv feltöltésére alkalmasak: az egyes modellek különböző változatai eltérő, fix méretű tárhellyel rendelkeznek, vagy külön memóriakártyával bővíthetjük méretüket. Néhány cég nem támogat minden elterjedt e-könyves formátumot, a Kindle például nem alkalmas epub-állományok megjelenítésére. Találkozhatunk zenelejátszásra alkalmas készülékekkel is - csúcsminőségű élményt ne várjunk, de az olvasáshoz kellemes hátteret biztosíthatnak, illetve hangoskönyveket is „fogyaszthatunk" a segítségével. Természetesen a kiegészítő ipar is rámozdult a lehetőségre, ráadásul védeni mindenképpen érdemes a készülékeket és némi világítás is jól jöhet alkalomadtán. Ember legyen a talpán, aki eligazodik a szivárvány minden színében pompázó tokok, fedőfóliák, matricák, speciális lámpák és egyéb felszerelések kavalkádjában - akár teljesen személyre szabhatjuk olvasónkat.

A legtöbb készüléket már elérhetjük Magyarországról is, ha ódzkodunk a külföldi weboldalakról történő vásárlástól, vagy nem szeretnénk vámnyilatkozatokat töltögetni.

Amint láthatjuk, igényeink pontos felmérésével és egy kis keresgéléssel megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb olvasót. De honnan szerezzünk könyveket?

Angol vagy más idegen nyelven szinte korlátlanok a lehetőségeink, magyar könyvek terén már sokkal rosszabbak a kilátások, ha nem akarunk törvénytelen területekre tévedni és nem elégszünk meg a MEK kínálatával. A nagy kiadók általában kivárnak, egyelőre nem biztosítanak megfizethető, könnyen hozzáférhető e-könyveket, vagy ha igen, a kemény másolásvédelem elriasztja a vásárlókat, emiatt ugyanis csak egy adott készüléken olvashatjuk megvásárolt könyveinket, ami - valljuk be - nem túl szerencsés, hiszen miért ne tölthetnénk fel asztali gépünkre, tabletünkre vagy telefonunkra is, ha szeretnénk? Ennek ellenére léteznek lelkes, az e-könyvek kiadását és terjesztését magukra vállaló cégek, amelyek piacképesebb árakkal, akciókkal, könyvcsomagokkal, máshol el nem érhető kiadványokkal csábítgatnak minket. Puha másolásvédelemmel vagy anélkül kapható könyveik forgalma egyre nő - az ő sikereik talán lendületet adnak majd a magyar e-könyv piacnak is.

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Milyen könyvolvasót vegyek?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál