Google I/O: Jelly Bean, Nexus tábla, és médialejátszó robotgömb

Szőlősi Tibor - 2012. június 28. | 11:30 Android Google

Ezúttal sem sikerült álomba szunnyadnia az unalomtól a tegnapi keynote közönségének.

Szponzorált hirdetések

Már hónapok óta vártuk a Google idei I/O konferenciáját, hiszen a pletykák szerint nem csak egy újabb Android verzió bejelentésére lehetett számítani, hanem a keresőcég első saját táblagépének debütálására is. Szerencsére nem kellett csalódnunk az előzetes értesülések hitelességében, ráadásul a cég egy váratlan termékkel is előrukkolt - de mindent a maga idejében.


Android 4.1, avagy Jelly Bean

A Google nyitó előadása természetesen nem is kezdődhetett volna mással, mint az Ice Cream Sandwich utódjának bejelentésével. A Jelly Bean ugyan hatalmas újdonságokat nem hozott, ám a több tucatnyi apró-cseprő fejlesztésével mégis egy fontos mérföldkövet jelent a platform életében.

 

Az egyetlen teljes operációs rendszert érintő újdonság az újragondolt grafikus megjelenítés, amely többek közt a tripla bufferelésnek, és a bekapcsolt vertikális szinkronizációnak köszönhetően jelentősen simábban és gyorsabban képes kirajzolni a grafikus kezelőfelületet, mint amit a korábbi Android verziókban megszokhattunk. A felturbózott élményhez hozzájárul még az érintőkijelzők szoftveresen lecsökkentett reakcióideje, amelynek köszönhetően elődjénél nem csak vizuálisan tűnik fürgébbnek a rendszer, hanem valóban az is.

Szerencsére akad néhány ennél is látványosabb fejlesztés a rendszerben: a kezdőképernyőkön lévő widgetek kijelölésekor azok a körvonaluk mentén megjelenő rácsoknak köszönhetően precízebben méretezhetőek át, továbbá az értesítési területen lévő tartalmi dobozok szintén átméretezhetőek lettek (a nagyobb méretre való váltáskor több információt jeleníthetnek meg).

 

A prediktív szövegbevitel a Google állítása szerint inteligensebbé vált, míg a hangos diktálás netkapcsolat nélkül is működik már. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy a Google az Apple Sirijéhez hasonló funkciókkal látta el a Jelly Bean megújult keresőprogramját, így végre az összes androidos gyártó képes lesz külön fejlesztés nélkül tudásalapú „segéddel" kínálni a termékeit. Akár vakoknak is, hiszen a Jelly támogatja a Braille megjelenítőket.

Végül megemlítendő, hogy az Android 4.1 kameraszoftvere is intuitívabban kezelhetővé vált: a képek közt oldalas húzással lehet böngészni, a nem kívánatos fotókat pedig a kijelző szélére „dobva" lehet törölni.

A Jelly Bean natív kódú programozásra is lehetőséget adó fejlesztői készlete már elérhető az érdeklődők számára, az operációs rendszer OTA frissítésként július közepén elsőként a Galaxy Nexus-ra fog megérkezni.

 

Google Nexus 7

Szerdán meglehetősen sokak érdeklődését felkeltette azon hírünk, miszerint a Google első saját márkás táblagépe véletlenül kiszivárgott, ennek fényében pedig különösen nagy örömmel jelentjük, hogy a Gizmodo munkatársai teljes mértékben helytálló információkat hoztak napvilágra 7 colos és 1280x800 képpontos érintőkijelzővel szerelt, már előtelepítetten Google Chrome böngészővel szerelt eszközről.

 

Nem elhanyagolható újdonság, hogy a Nexus 7-tel a keresőcég belép az e-book piacra is, a gyártó szerint az amerikai vásárlók 4 millió könyv, továbbá újságok és magazinok széles választékából mazsolázhatnak a Play Store-ban. Ha már itt tartunk, akkor a felhasználók mostantól nem csak kölcsönözni tudják majd filmeket, hanem véglegesen meg is vásárolhatják azokat az említett boltban.

Az Egyesült Államokban július közepi kiszállítási dátummal már előrendelhető tábla 8 és 16 GB kapacitású háttértárral is kapható lesz, amely alapján 199 és 249 dollárba kerülnek az egyes modellek, sajnos mcroSD foglalattal, és 3G/4G támogatással nem rendelkezik az eszköz.

 

Specifikációk: Android 4.1, 7 colos és 1280x800 pixeles IPS panel, 1,2 megapixeles előlapi kamera, NFC, Wi-Fi, Bluetooth, 8/16 GB háttértár, négymagos NVIDIA Tegra 3 processzor, 1 GB RAM, GPS, giroszkóp, magnetométer, gyorsulásmérő, 4325 milliamperes akku, akár 8 óra üzemidő, 340 grammos súly, 199 x 120 x 10,5 mm-es méret.

 

Google Nexus Q

Az este meglepetését a Galaxy Nexus Q névre hallgató gömb jelentette: a figyelemfelkeltő megjelenésű eszközben gyakorlatilag egy okostelefon hardvere bújik meg, és elsősorban médiafájlok a felhőből való streamelésére lett kitalálva. Az Androidot futtató készülék önmagában sajnos nem vezérelhető (csak némító és hangerőszabályzó gombok vannak rajta), így a tulajoknak hozzá kell párosítaniuk egy vagy több meglévő androidos eszközükhöz, amely(ek) aztán távirányítóként funkcionál(nak) majd.

 

Az Ethernet, micro HDMI, S/PDIF, továbbá Jack aljzatokkal felszerelt, 16 GB kapacitású helyi háttértárral rendelkező Nexus Q-ban szerencsére helyet kapott egy 25 wattos erősítő is, így akár egy kicsit komolyabb hangfalszettet is képes tisztességesen megszólaltatni a 11,6 mm átmérőjű médialejátszó.

 

A Google Nexus Q az Egyesült Államokban 399 dolláros áron már előrendelhető, ám a Nexus 7-hez hasonlóan egyelőre nem tudni, hogy hazánkban mikor kerülhet piacra.

Szponzorált hirdetések

Melyik Androidot használjuk a legtöbben?

Lássuk, hogy jelenleg körülbelül milyen erőviszonyok uralkodnak a különböző zöld robot verziók tekintetében!

Melyik Androidot használjuk a legtöbben?
Melyik Androidot használjuk a legtöbben?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Google I/O: Jelly Bean, Nexus tábla, és médialejátszó robotgömb" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál