Érkezőben az új ultrabook generáció!

Váraljai Krisztián - 2012. június 15. | 20:01 laptop

Hazánkban is bemutatták a gyártók a saját megoldásaikat, melyekkel az idei évre készültek.

Szponzorált hirdetések

Még egy év sem telt el azóta, hogy az első ultrabook generáció bemutatkozott - Akkor a sort az ASUS nyitotta, ám nem sokkal később rengeteg másik gyártó is elkezdte a termékeit piacra dobni.


Ha esetleg valaki lemaradt volna, annak gyorsan összefoglalnánk, hogy miért is alkotta meg az Intel az ultrabook kategóriát/fogalmat.
Az már tisztán látszott az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy az emberek vékonyabb, könnyebb, és jobb akkumulátoros idővel rendelkező gépre van inkább szüksége, mint félig hordozható atomerőműre. Ha tetszik, ha nem, ezen igény megszületése az Apple-nek köszönhető - egészen pontosan a Macbook Air-nek. Mióta látszott, hogy ekkora siker az új kategóriát alkotó termék, az Intel elkezdett gondolkodni, mi több, megalkotni a saját alternatíváját. Ez már csak azért sem volt túlságosan elrugaszkodott gondolat, mert az Air-ben is az ő lapkakészletük, processzoruk, és grafikus vezérlőjük dolgozott. Ahhoz tehát, hogy ütőképes, PC-s alternatívákat csináljanak, csak néhány formai, és hardveres követelmény felállítására volt szükség, és kész is volt az új kategória. A gyártók szintén látva az Apple tarolását, hamar beszálltak a buliba, és sorba elkezdték kinyomni a saját termékeiket, még 2011 őszén. A helyzet viszont korán sem volt olyan fényes, mint azt sokan várták előtte - a legtöbb gyártó, köztük a nagy elánnal rajtoló ASUS és Acer is redukálta a gyártási mennyiséget - elmaradt tehát a várt áttörés.

Azt viszont tudni lehetett, hogy amint az Intel Ivy Bridge architektúrás processzora megérkezik a második generációs ultrabook-ok is piacra kerülnek. Ez történt meg ezen a héten, miután hazánkban is bemutatásra kerültek az újdonságok, de ez vajon mire lesz elegendő?

Mitől ultrabook egy ultrabook?

Ahogy azt említettük, az Intel szigorúan megköti, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie egy gépnek, hogy az elmondhassa magáról; egy ultrabook. Ez azzal jár, hogy az összes, a későbbiekben felsorolt konkrét gépnek a következő közös tulajdonságaik vannak (főleg összehasonlítva az előző generációval):

   Vékony dizájn

A 14 hüvelyknél kisebb kijelzővel rendelkező ultrabookoknak 18 mm-nél vékonyabbnak kell lenniük, a 14 hüvelyknél nagyobb kijelzővel rendelkező modelleknek pedig 21mm-nél vékonyabbnak.

    Válaszidő

Minden harmadik generációs Intel Core processzorral érkező ultrabook 7 másodperc alatt ébred fel mélyalvás üzemmódból (S4), alvó üzemmódból pedig ennél is hamarabb. Emellett az alkalmazások futtatása is gyorsabb.

    Hosszabb akkumulátoros üzemidő

Az ultrabookoknak minimum 5 órás üzemidővel kell rendelkezniük, de a legtöbb gép 8 órás üzemidőre is képes.

    Biztonsági funkciók

Az Intel Anti-Theft (Intel AT) technológia a számítógép hardverének beépített része, helyi védelmet biztosít, így ha a gépet eltulajdonítják, a tolvajok nem tudnak hozzáférni az azon tárolt információkhoz. Amennyiben a gép visszakerül a tulajdonosához, könnyedén újra működőképessé tehető. Az Intel AT szolgáltatások az Absolute Software, az Intel, a Norton és a McAfee kínálatában érhetők el.

Az ultrabook rendszerek az Intel Identify Protection technológiával érkeznek, amely az eddigieknél biztonságosabb online vásárlási, bankolási és játékélményt nyújt. A hardver tokenekhez hasonló chip szintű azonosításnak köszönhetően a biztonsági szakértők is jobban bíznak bennük, mint a tisztán szoftveres megoldásokban.

    Gyors Input/Output

A harmadik generációs Intel Core processzorral érkező ultrabookoknak USB 3.0 vagy Thunderbolt csatlakozással kell rendelkezniük a gyorsabb adatátvitel érdekében.

    Processzor

Az ultrabookok a harmadik generációs Intel Core processzorokkal érkeznek.Még mielőtt rátérnénk a konkrét gépekre, kicsit tekintsünk előre, hogy kiderüljön, az év második felében milyen újabb megoldások fognak érkezni.
Egy félgenerációnyi lépést idén még biztos megfigyelhetünk, hisz ősszel, pontosabban valamikor október elején érkeznek a Windows 8-hoz passzoló, érintőkijelzővel rendelkező gépek. Ebből láthattunk egy példányt már a mostani sajtótájékoztatón is, ám még sok vele a munka, mielőtt forgalomba kerülhet. Ez lehet az igazi áttörés az UB-k számára, mivel a Windows 8 Metro felülete, a kis súly, a jó hordozhatóság, és az érintésvezérlés ténye már eléggé komoly fegyvertény, akár még a Macbook Air gépekkel szemben is.
Extra még az említett érintős gépekkel kapcsolatban az is, hogy legtöbb valamilyen módon átalakítható (kipattintható, elforgatható, stb), így akár táblagépként is lehet használni.

A nyári felhozatal

Amíg viszont az előbb említett, érintéssel is vezérelhető gépek megérkeznének, nyugodtan tudunk válogatni a 2012-es felhozatalból. A gépek hardveres specifikációjukat tekintve alig különböznek, így az üzemidő, az anyagminőség, a méret, és az egyéb extra képességek lehetnek mérvadó tényezők az összehasonlításkor.

Az eheti eseményen öt gyártó hozta el újdonságait: az Acer, az ASUS, a Lenovo, a Toshiba, és a Fujitsu. A gépek egy részét már korábban is megmutatták az illetékesek a CES-en, és a Computexen, így komoly meglepődést nem okoztak, de egy gyors megemlékezést azért tarunk.

Az ASUS a Zenbook sorozatot folytatja, így továbbra is az extrém igényesen megmunkált alumínium ház a fő ismertető jele. Első ránézésre sokat nem is változott a gép, de ez nem különösebb probléma.


Az Acer váltott viszont, és ők is elmentek a fémes irányba, annak ellenére, hogy tavaly ők még a műanyagot preferálták.


A Lenovo eddig annyira nem ugrált az ultrabook piacon, így örömteli volt őket is látni. A készülékházon lenne még mit dolgozni, de egyéni konfigurálhatóságát tekintve ez az egyik legjobb gép.


A Toshiba az ASUS-hoz hasonlóan nem változtatott a 2011-es koncepción, ám ebben az esetben annyira nem szerencsés a helyzet, mivel ők csak műanyagot használnak. Cserébe viszont ez az egyik legkönnyebb és legvékonyabb ultrabook a piacon.


Végül, de nem utolsósorban a Fujitsu is megmutatta mit tudtak összerakni - ők kicsit kilógnak a sorból, mivel főleg a külső testreszabhatóságra mentek rá. Sok féle színben és kombinációban érkezik a Lifebook, így akinek inkább az a fontos, hogy a személyiségének megfelelő színben pompázzon a gépe, az orientálódhat errefelé.

Szponzorált hirdetések

Brutális ASUS cuccok játékosoknak

Kedves szülők, pénztárcákat elrejteni, banki kódokat titkosítani, mert mondjuk, mire vágyik mostantól a serdülő. Meg persze mi is...

Brutális ASUS cuccok játékosoknak
Brutális ASUS cuccok játékosoknak

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Érkezőben az új ultrabook generáció!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál