Innováció, kütyük, startup: TechShow 2012

Horváth Balázs - 2012. június 7. | 19:17 közösség kütyü

Az idei kiállításon is sok érdekes fejlesztés, ötlet jelent meg a porondokon. Lássuk, mely ötletek voltak a legjobbak!

Szponzorált hirdetések

A rendezvényt 2009 óta tartják meg, és a szervezők szerint a, teljes nevén, Magyar Innovációs TechShow a magyar CES-ként azonosítható be. Az Akváriumban (korábban Gödör) tartott egész napos rendezvényre mi inkább a modern, trendi BNV kifejezést használnánk, de minden pejoratív felhang nélkül.


A TechShow alapgondolata az, hogy egy erős szponzor támogatása mellett (Magyar Telekom) mutatkozzanak be azok a fejlesztések, ötletek, amelyek a hazai infokommunikációs ipart továbbvihetik, gazdagíthatják. A kiállítói kör (startup cégek, kis- és középvállalatok) nyílt pályázat után kerül be a legjobb negyvenbe, ahonnan 21 kiállító juthatott el a tegnapi döntőbe.

Legováros és kisautók

Az idei kiállítás a Lego támogatását élvezte, így minden kiállítói asztalon kis figurákkal, építményekkel találkozhattunk. Aki pedig igazi Lego rajongó, az valószínűleg szívmegállással kombinált szájtátást kaphatott, ha meglátta az egyik oldalsó helységben berendezett várost. A legapróbb részletekig kidolgozott városban volt diplomaosztó rendezvény, autószalon autómodellekkel, és persze egy vasútvonal, amin körbe-körbe jártak a vonatok.


Akár csak ezzel eltölthettük volna az egész napot, de voltak itt napközbeni előadások is, ahol a szakértők a szilícium-völgyi trendekről, a kezdő vállalkozások lehetséges esélyeiről és azok boldogulásáról volt szó. Utána egy úgynevezett Business Incubator Show indult, amelyen belül a hazai egyetemek szakértői beszélgettek a magyar fejlesztői, kutatói viszonyokról. Ezt a blokkot követte a lényegi rész: az úgynevezett kiállítói pitch-ek során az ötletgazdáknak kellet előadniuk szigorúan 4 percben a fejlesztés lényegét, ezt követően pedig egy percen át jöhettek a nézői kérdések. Ennek a második felvonása délután következett, közben pedig a magyar startupok szakértői cseréltek eszmét.

Ki nyer ma?

Mind a 21 ötletet nem sorolnánk fel itt, inkább csak kitérünk azokra, amelyek szerintünk figyelemreméltóak voltak, vagy éppen megszerezték a négy díj valamelyikét. Ha egy standon egyetlen táblagép vagy notebook pihent, ebből sejthető volt, hogy szoftveres és nagy valószínűséggel felhő lapú szolgáltatósról van szó. Ilyen volt a Nemesys játékfejlesztő cég standja is, ahol megtudtuk, hogy az eredetileg PC-s, autóversenyzős Ignite játékot a saját fejlesztésű motorral sikerült szinte tökéletesen portolni iPadre. A magyar cégeknek megfelelően kis csapattal, kevés pénzből sikerült a bravúr, a végtermékkel pedig a jelenleg is zajló E3 kiállításon „házalnak".


Közvetlenül a Nemesys pultja mellett találkoztunk a Dension képviselőjével, és egy stramm, webkamerával felszerelt kisautóval. A cég annak idején az autós hifi megoldásairól vált híressé, mára azonban keresik az új területeket. Ez is ilyen: a WiRC iPhone és Andorid okostelefonokkal WiFi-n kommunikáló vezérlőegysége egy olyan Linux alapú hardverplatform, amely képes minden olyan berendezés irányítására, amelyhez nem szükséges magas fokú precízió. Lehetővé teszi lakásvilágítás, quadcopterek, RC járművek, relék okostelefonon történő vezérlését, a videó átviteli képessége pedig tovább bővíti felhasználási lehetőségeit.

Pár lépéssel odébb egy iMac óriási képernyője fogadott bennünket, amin egy zenelejátszó futott. A Kitchen Budapest JustListenTo.It alkalmazása a YouTube-on zenét hallgatóknak segítenek azzal, hogy címkék alapján rendezhető lejátszót biztosítanak nekik. A tagek alapján folyamatos a lejátszás, sőt, közben 15 olyan további címke is megjelenik, ami hasonló az éppen hallgatott zenéhez. A megoldás ingyenes, az összes információt a videó megosztóról húz be, és később majd gazdagodik playlist funkcióval is.


Már a kiállításra érkezésünkkor az OptoForce nevét hallattuk a legtöbbet emlegetni, így ez a stand volt a következő állomás. Maga termék egy pár cm átmérőjű gumi félgömb, ami a kiállítóasztalon különböző drótokon lógott, illetve számítógépekhez volt csatlakoztatva. Az OptoForce különlegessége abban rejlik, hogy ez az első olyan erőmérő szenzor, ami nemcsak az erő mértékét, hanem annak irányát is képes érzékelni.


A háromdimenziós eszköz az legfinomabb érintéstől kezdve (tollpihe) képes kimutatni a nagyobb, akár kalapáccsal bevitt ütések erejét is, azt azonban nem sikerült kideríteni, hogy pontosan milyen alapon működik a rendszer, mivel most folyik a találmány szabadalmi bejegyzése. A készítők elmondták, hogy olcsósága (nagyjából 1 dollár a bekerülési költsége) miatt számítanak nagy érdeklődésre, alkalmazási példaként pedig a játékvezérlést, valamint az autóipar területét említették.

A többi fejlesztésről, ötletről a kiállítás honlapján lehet további információkat beszerezni.

A nap végén következett az eredményhirdetés, amikor kiderült, hogy a zsűri által kiadott nagydíjat szoros küzdelemben az OptoForce nyerte el.

A további nyertesek a következők:

  • A leginnovatívabb ötlet a közönség szavazatai alapján: JobCTRL
  • A legjobb prezentáció díja, szintén közönségszavazatok alapján: RemoteSense
  • A T-Systems szakmai díját (ingyenes felhő alapú szolgáltatás) pedig a Analogy Dialogue kapta.

 

(A fotókért köszönet Habók Lillának, MeetOFF)

Szponzorált hirdetések

A jövő tévéje a mobil, ráadásul úgy, ahogy én akarom

Nagyjából a cím is összefoglalja, miben értettek egyet a Telenor Jövőkutató Szimpóziumának résztvevői. Tíz év múlva már sehol sem lesznek a hagyományosan sugárzott tévécsatornák.

A jövő tévéje a mobil, ráadásul úgy, ahogy én akarom
A jövő tévéje a mobil, ráadásul úgy, ahogy én akarom

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Innováció, kütyük, startup: TechShow 2012" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál