High-tech foci EB indul pénteken

Horváth Balázs - 2012. június 7. | 07:30

Lengyelország és Ukrajna technológiai szempontból is nagy elánnal készül a labdarúgó EB-re. Cikkünkben megnézzük, milyen erőket vonultatnak fel, mit tud az EB labdája, itthon hogyan, hol nézhetjük HD-ben a meccseket és hogy lesznek-e online streamek.

Szponzorált hirdetések

A két rendező ország nem tűnt fel éppen jó színben az utóbbi időben, hiszen sok kritika jelent meg a szervezéssel kapcsolatban. A BBC sokat vitatott műsora csak olaj volt a tűzre, hiszen a dokumentumfilmben azt fogalmazták meg a készítők, hogy a rasszizmus teljesen eluralkodott a pályákon, így mindenki gondolja meg, hogy valóban el akar-e utazni a helyszínekre. Jönnek a hírek a felsrófolt szállodai szobaárakról, aminek következtében maguk a csapatok is inkább Németországban, vagy a stadionoktól messzi városokban szállnak meg, hogy nyugodtan készüljenek a megmérettetésekre.


Tech-készülődés

De persze vannak területek, ahol a hírek és a készülődés szintje szerint nincs elmaradás, ilyen a technológiai háttér megteremtése a bajnokság idejére. Lengyelországban a négy stadion (Gdansk, Poznan, Varsó és Wroclaw) környékén kiemelt fontosságú, hogy mind az újságírók, mind a nézők a meccsek egyetlen pillanatáról se maradjanak le. Ennek megfelelően ezen a két területen (telekom hálózatok és mobil szolgáltatások) nagy fejlesztéseket hajtottak végre.


Az EB egyik lengyel partnere az Orange Polska 360 km kábellel dolgozik a helyszíneken és egy 120 négyzetméter alapterületű csarnokot húzott fel, hogy a berendezéseket tárolni tudják. A másik mobilszolgáltató (Play) 6 km kábelt helyezett el, 115 elosztót, valamint 137 antennát szerelt fel, hogy a hálózat elbírjon a megnövekedett igényekkel. Mindez speciális feladatot ró a szolgáltatókra, hiszen egy aránylag kis területen kell kiszolgálniuk 30-40 ezer embert, függően attól, hogy éppen melyik stadionról van szó. Beszállt az infrastruktúra fejlesztésébe a lengyel T-Mobile, de a további szolgáltatók is (pl. a Polkomtel) is arról számoltak be, hogy igyekeznek a stadionokon kívül, a városok területén is biztosítani, hogy a látogatók nagy biztonsággal tudják használni mobileszközeiket.

Az Orange még saját fejlesztésű mobil alkalmazást is készített, amellyel mind a 31 meccset meg lehet nézni, sőt, Wroclaw városvezetése kifejezetten erre az alkalomra készített egy alkalmazást, amivel a városba érkező turistáknak szeretnének információkkal szolgálni az eligazodáshoz, szórakozáshoz, látnivalókhoz.

Az Orange és a Polish Telecom még 2011 szeptemberében létrehozott egy laboratóriumot Varsóban, ahol a közvetítéshez használt hálózatot tesztelték. Ezt a kész rendszert szállították át ezután a négy lengyel helyszínre, a két cég pedig rendkívül magas, 99.999%-os rendelkezésre állást garantál a meccsnapokon. Ez a hálózat nem csak a közvetítésért felet, hanem ezen keresztül biztosítják az összes (20) olyan város kapcsolatát, ahol a csapatok, segítőik, és a kiszolgáló személyzet tartózkodik. Sőt, összeköttetésben van Ukrajnával is, egy gerinchálózatot biztosítva a két ország között. Az Orange és a Polish Telecom által vett jeleket az IBC-hez (International Broadcasting Centre) sugározzák, ahonnan aztán a világ összes részére továbbsugározzák az adást.

A felhasznált készülékek mennyiség és sokrétűsége mutatja, hogy milyen komoly feladatról van szó:

 • több mint 6000 access point
 • közel 1000 IP telefon
 • kb. 1300 ISDN vonal
 • 600 analóg telefonvonal
 • kb. 1600 SIM-kártya és mobiltelefon
 • kb. 1000 wireless modem
 • kb. 100 vezeték nélküli access point
 • több mint 1000 laptop
 • közel 1000 darab Sharp TV
 • 1300 kommentátor monitor (szintén Sharp)
 • kb. 800 telefonkészülék (ISDN és analóg)
 • kb. 130 LCD monitor

Régi-új labda

Maga a labda is nagyon érdekes, mind történelmi, mind pedig technológiai szempontból. A Tango 12 névre keresztelt Adidas golyóbis még az 1978-as, Argentínában megrendezett világbajnokságon mutatkozott be. Az akkoriban teljesen új dizájnnal villogó Tango minden idők legdrágább focilabdája volt, 299,99$-os árcédulájával. Azóta 4 generáció készült a legendás labdából, mely a most induló EB-n is szerepet kap. Az eseményen használt labdát az eddigieknél nagyobb erővel lehet meglőni, nem szitál annyira, és az annyit szidott 2010-es VB labdánál milliószor jobban irányítható.

A mintázat az eredeti Tangóra hasonlít, mivel a felületén elhelyezkedő háromszögek optikai csalódást okoznak, mely egyrészt olyan hatást kelt, mintha fehér körök lennének a labdán, másrészt jóval kisebbnek látszik maga a labda. Anyagát megérintve érződik, hogy egy eléggé futurisztikus szerkezetről van szó, hisz ezek a labdák már rég nem olyanok, mint amiket sokunk gyerekkorában kergetett, a félig lelógó bőrdarabokkal, és a panelek között kidudorodó gumival.

Bár a mély technológiai részleteket nem árulja el az Adidas, de annyi biztos, hogy az új labdát jóval nagyobb erővel lehet meglőni, mivel annak súlya és felülete úgy van kiképezve. A komolyabb (nem kívánatos) erőhatásoknak mégis ellen tud állni, hála az előbb is említett, műanyaghatású borításnak. A panelek hőhatással kerültek összeillesztésre, mely szintén biztosítja, hogy a labda állandóan egyensúlyban legyen. Egy úgynevezett szorítóréteg is rá van húzva ezekre a blokkokra, mely a cipő, valamint a labda még pontosabb, és nagyobb felületű (ergo stabilabb) érintkezését biztosítja, ami szintén az irányításra van jótékony hatással. A belül található új típusú gumit egy szőtt háló tartja a helyén.


Régen is elég komoly hangsúlyt fektettek a tesztelésre, ám a világversenyeken még szigorúbbak a feltételek. A több mint 2 évig fejlesztett labdát futballklasszisok, amatőrök, és komplett csapatok értékelik, valós körülmények közötti használat után.
Emellett „steril" helyzetben is ki kell állnia a próbákat a labdának, ugyanis egy sor laboratóriumi teszten kell jeleskednie. Itt milliónyi módon terhelik a labdát, hogy kiderüljön - még az extrémebb szituációkban is egyben marad. Ezeken a próbákon a Tango 12 túl is teljesített, így remélhetőleg nem lesz rá panasz.

Hol tudom nézni?
 
A magyarországi TV közvetítésért a Magyar Televízió a felelős, így a lehetőség adott, hogy FullHD-ban, azaz 1920x1080-ban tekintsük meg a mérkőzéseket, amennyiben van arra képes HDTV-nk, és megfelelő előfizetésünk. A nagyok közül a T-Home, a UPC, és a DIGI is kínál olyan digitális csomagokat, melyeknek hála, tű éles képeken követhetjük az eseményeket. Ha esetleg nincs HDTV-nk, illetve TV előfizetésünk se, de van otthon bármilyen készülékünk, akkor sincs gond, mivel szinte bármilyen antennával fogható a földi sugárzású M1 is, de ez esetben nyilván nem számíthatunk HD minőségre. Mivel a csoportkörök idejében lesznek párhuzamosan futó meccsek is, így a Sport1 is beszállt a közvetítésbe. Ennek eléréséhez már muszáj előfizetéssel rendelkezünk, mivel nincs földi sugárzásuk. Ha nem tudjuk megoldani a Sport1 fogását, akkor sem kell aggódni, mert amint vége az összecsapásoknak, az M1 megismételi azokat. Összesen 5 ilyen meccs lesz a Sport1-en.

Aki útközben kapcsolódna be 1-1 mérkőzésbe, az rádión is hallgathatja a labda pattogását, méghozzá a MR1-en. Itt sajnos nem lesz elérhető az összes mérkőzés, de állandó műsorok várják a hallgatókat. Az elődöntők, és a döntő viszont rendes közvetítést is kap, ahogy azt régen illett.

A neten is lehet majd nézni a mérkőzéseket, de ezek minősége - néhány külföldi stream kivételével - nem összevethető a TV-vel. Az M1 élő adása ezen a linken érhető el.

Sólyomszem is eljön egyszer

Az idei EB-n a játékot, pontosabban a játékvezetést még nem sikerült megreformálni, de a háttérben ezen a téren is zajlanak a történések. Talán a két évvel ezelőtti VB-n történtek miatt is inkább Anglia az az ország, amelyik szorgalmazza, hogy végre modernizálják a focimeccseket, vezessenek be videóbírót. Emlékezetes volt az a két évvel ezelőtti angol-német meccs, amelyen a Lampard lövése legalább fél méterrel a gólvonal mögött csapódott be a felső kapufáról, a partjelző mégsem jelezte, hogy gól volt.


A nemrégiben tesztelt Hawk-Eye (Sólyomszem) rendszer bevezetésével valószínűleg sosem történne több ilyen baki, mivel egyszerre 6 kamera figyeli a gólvonal területét és a „háromszögelés" módszerével méri be a labda pontos helyzetét. A technológia egyébként más sportágban már bizonyított, a teniszmérkőzéseken sikeresen, hatékonyan használják. A tervek szerint a focipályán a folyamat teljesen automatikusan zajlana, és a játékvezető egy másodpercnél is rövidebb idő alatt megkapná az üzenetet az órájára. A Sólyomszem jelenleg is tesztelés alatt áll, a Wembley stadiont szerelték fel vele, az utolsó kipróbálási lehetőség pedig június 2-án volt az angol-belga barátságos mérkőzésen. A Sólyomszem egyelőre még nem szólt bele a mérkőzés történéseibe, kizárólag arra használták, hogy kiderüljön: életképes-e a rendszer. A végső, angliai bevezetésről a július 2-án szavaznak az FA illetékesei.

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "High-tech foci EB indul pénteken" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál