Samsung Optical Smart Hub gyorsteszt – érdekes ötvözet

Váraljai Krisztián - 2012. május 22. | 16:40
Samsung Optical Smart Hub gyorsteszt – érdekes ötvözet Nézd meg a képgalériát

DVD meghajtó, Wi-Fi router, hálózati tároló – nagyjából ezeket a szerepeket vállalja a Samsung eszköze.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
3
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Könnyű beállítani
külső tárolót is kezel
Nem tetszett:
nem Blu-Ray
gyenge hálózati képességek
túl "egyszerű"

Szponzorált hirdetések

Igen furcsa termékkel szolgált a Samsung, ugyanis az Optical Smart Hub névre keresztelt eszköz nem más, mint egy külső DVD íróként is használható router, és tároló. Kinézetre teljes mértékben megegyezik egy a notebookok mellé passzoló külső DVD íróval, ám a hálózati csatlakozó, illetve a LED-sor az egyéb funkciókról is árulkodik.


Az eszköz első sorban a notebook, táblagép, és okostelefon felhasználók számára lehet érdekes, de a ház másik felében található számítógép is ki tudja használni a képességeit. Amennyiben szükségünk van rá, WiFi routerként is tudjuk alkalmazni az eszközt. Persze nem kell olyan komoly megoldásra gondolni, mint ami egy céleszköz esetében elvárható, de az alapvető funkciólat ellátja.

Leginkább arra jó, hogy az eszközhöz USB-n csatlakoztatott külső tárolón, vagy egy DVD-n található média fájljainakat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül eljuttassuk kütyüinkre, beleértve a telefonunkat, és a tabletünket is.

Beállítás

A cél az egyszerű kezelhetőség volt, hogy az általános felhasználóknak ne kelljen a különböző hálózati beállítások között matatnia. A szükséges lépéseket telefonon, tableten, a mellékelt programon, vagy böngészőn keresztül is elvégezhetjük. A legjobb megoldás a böngészős, mivel így nem kell extra, és jelen esetben teljesen felesleges programokat telepítenünk. Sajnos a felület egyszerűségéből, és a készülék szerény képességeiből adódóan nem tudunk túl sok mindent állítani, így egy normális routert nem fog kiváltani a Smart Hub.

Amennyiben egy másik routeren is átmegy a net, mielőtt ehhez az eszközhöz megérkezik, fontos figyelni, lévén könnyen összeakadhatnak. A Smart Hub ugyanis alapértelmezetten ugyan abban a tartományban mozog, mint a legtöbb nagyobb eszköz, így mindkettő működése megzavarodik, és a Hubon még netünk se lesz. A „hiba" nem csak nálunk fordult elő, a külföldi kollégáktól is hasonló visszajelzések érkeztek. A probléma orvosolható az első számú routerünk átkonfigurálásával.

Ha ezen a problémán túltettük magunkat, akkor DLNA-n keresztül már sugározhatjuk is a jobbnál jobb anyagokat az éterbe, legyen szó akár a behelyezett DVD-n, vagy a hozzákapcsolt tárolón tartott fájlokról. Ezután számítógépen, okostelefonon, tableten, vagy bármi más DLNA (esetleg Samba és FTP) kompatibilis eszközön mehet a móka.

Használat

Nem volt zökkenőmentes a Smart Hubbal eltöltött időnk. Az első probléma az volt, hogy nem sikerült telefonnal (Galaxy S II) a WiFi hálózatára csatlakozni. Ezen csak az segített, ha közvetlenül az eszköz mellé álltunk, és onnan próbálkoztunk. Ha megtörtént a csatlakozás, után már el lehetett távolodni, de a jelenség így is felettébb vicces volt. Ezután az ingyenesen elérhető alkalmazással próbálkoztunk mélyebbre hatolni, mely iOS-re és Androidra is beszerezhető. A Hubon található fájlok böngészésével nem volt probléma, de videó lejátszása közben igen komoly bufferelési problémákkal szembesültünk, amin sajnos nem tudtunk segíteni, hiába matattunk a hálózati beállításokkal.
Okos TV-re csatlakozva viszont meglepő módon sokkal jobb eredményeket értünk el, de itt sem dobtunk hátast tőle.


Konklúzió

Az alapötlet nem rossz, de a megvalósítás hagy némi kívánnivalót maga után. A hálózati kezelés nagyon gyenge, és a beállítási lehetőségek is igen szerények. Ami még furcsa, hogy nem Blu-Ray kompatibilis az eszköz , pedig ez 2012-ben elvárt lenne. Így ebben a formában, még a jelenlegi relatív alacsony ára mellett is csak furcsán tudtunk a Smart Hub-ra nézni. Azoknak ajánljuk, akik mindenképpen szeretnének egy nagyon egyszerűen beállítható WiFi routert, ami mellesleg mint hálózati adattároló, és DVD író is tud működni.

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Optical Smart Hub gyorsteszt – érdekes ötvözet" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál