Huawei Ascend Y200 teszt: tömegeknek szeretettel

Horváth Balázs - 2012. május 22. | 21:44 Android mobil
Huawei Ascend Y200 teszt: tömegeknek szeretettel Nézd meg a videót

A kínai gyártó legolcsóbb darabjával ismerkedtünk meg egy kicsit közelebbről, ami széles körben terítheti az Androidot.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Anyagminőség
jól optimalizált rendszer
egyedi kezelőfelület
Nem tetszett:
Nehézkes szövegbevitel
nincs kameragomb
kevés memória

Szponzorált hirdetések

A legutóbbi piaci jelentések szerint a Huawei telefon eladásai világviszonylatban már jócskán látszanak a többiek mellett. A 2012 első negyedévi adatok szerint a gyártónak sikerült 7 millió mobilt eladnia, ami az előző negyedévhez képest ugyan se nem több, se nem kevesebb, de arra elég, hogy a rangsorban elfoglalja a 7. helyet. Ami a Huawei számára még fontosabb, hogy ezzel megelőzi a 10. helyen tanyázó, nagy riválisnak számító ZTE-t, de mögötte van az LG és a Motorola is. Ezt az eredményt egyértelműen és vállaltan az olcsó készülékekkel érték el, és a tesztünkben szereplő Y200 is hasonló feladatokat kaphatott tervezőitől.


Korrekt minden szinten

Az olcsó mobiloknál hagyományosan nem kérjük számon az ultraigényes kialakítást, de nem sértődünk meg akkor sem, ha a gyártó túlteljesíti az elvárásokat. Az Y200 esetében is erről beszélhetünk, mert a készülékház egyben van, nem recseg-ropog, az illesztések pontosak, és még az anyagokat se nagyon lehet kritizálni. Az előlapon a kijelző felett még állapotjelző LED-et is kapunk, ami zölden, fehéren, vagy pirosan villog, világít, ha akció van, vagy éppen lemaradtunk róla. Alul három érintőgombbal tevékenykedhetünk, a reakciójuk gyors, pontos és apró rezgéssel nyugtázzák, ha hozzájuk érünk.

Galéria Nem nyújt olcsó hatást

Nem nyújt olcsó hatást

[+] még több fotó

A mobil oldalain csak a hangerő szabályozó lelhető fel, ami azt jelenti, hogy a memóriakártyát nem itt kell cserélni/behelyezni, illetve a dedikált kameragomb is lemaradt a készülékről. Alul tölthető az Y200-as microUSB kábellel, felülre pedig a bekapcsoló gomb, valamint a 3,5 mm-es jack került. A hátlap egy recés, nagyon jó fogást biztosító műanyagból készült, amin a 3 megapixeles kamera objektívje található egymagában, mindenféle villanó nélkül.
Galéria Középen a jack, jobbra a bekapcsoló

Középen a jack, jobbra a bekapcsoló

[+] még több fotó

Nem kell ide ICS

Amikor a gyártó hazai képviselői bemutatták nekünk a telefont, azt az infót kaptuk, hogy a telefon nem kap ICS frissítést, de az a helyzet, hogy nem is nagyon van rá szükség, mert a Gingerbread (2.3.6) is jó szolgálatot tesz. Régen volt olyan, alsóbb kategóriás mobil a kezünkben, ami ennyire gyorsan, akadás nélkül vette volna az akadályokat. Külön jó pont a fejlesztőknek, hogy kicsit megvariálták, feldobták az alap kezelőfelületet, amit úgy sikerült elvégezniük, hogy előnyünk is származik belőle.
Galéria 3D-hatás a képernyők lapozásánál

3D-hatás a képernyők lapozásánál

[+] még több fotó

Ennek első jele a nyitóképernyőn, pontosabban a lock screenen érhető tetten, ahol négyféle választásunk is lehet, hogy mit akarunk tenni a kijelző feloldás után. Ha felfelé húzzuk a lakat ikont, akkor a hívásinfóba kerülünk, ha balra, akkor az üzeneteket nyitja meg, lefelé tendálva a kamerát indíthatjuk. Ezeket a funkciókat nem lehet megváltoztatni, de ebbéli szomorkodásunkat feledtetheti, hogy még kis számokat is elhelyeztek az üzenetek, illetve a telefon ikon fölé, ha az adott eseményből (üzenet, hívás) több is volt. A kezelőfelület öt képernyőt ad a felhasználónak, amelyek közötti váltást kellemes 3D-szerű animáció kísér.

Ha eljutunk az utolsóhoz, akkor automatikusan továbbgördül a következő lapra, ha pedig hosszan nyomjuk a visszalépés gombot, akkor egy átnézeti képet kapunk a lapokról. Az értesítési sávot lehúzva azonnal hozzáférhetünk a legfontosabb hálózati beállításokhoz (WiFi, Bluetooth, GPS), de aktiválhatjuk, vagy kikapcsolhatjuk az adatkapcsolatot, és a képernyő automatikus elforgatását is. A jobbra lapozgatható főmenüben alul egy házzal jelzett gomb a főképernyőre dobja használóját, de sokkal érdekesebb a jobboldali, fogaskerékkel jelzett ikon.
Galéria Egyszerű hátlap vakumentes kamerával és a külső hangszóró rácsával

Egyszerű hátlap vakumentes kamerával és a külső hangszóró rácsával

[+] még több fotó

Ezt megnyomva az appok elkezdenek finoman remegni (vagyis elkezdhetjük pakolgatni őket), a telepített alkalmazásokon pedig megjelenik egy piros alapon fehér x, aminek megnyomásával máris törölhetjük az applikációkat iPhone-módra. Sőt, ebben a módban még mappákat is létrehozhatunk egyszerűen, amihez csak annyit kell tenni, hogy egymásra húzzuk az alkalmazások ikonjait. Mind-mind olyan megoldás, ami feledteti, hogy nem egy csúcskészüléket szorongatunk a kezünkben.

Kocogós hardver, hasznos szoftverek

Ez alatt azt értjük, hogy a 800 MHz-es processzorral szépen, gyorsan elfut minden, nem okoz agyérgörcsöt, mint más, hasonló árfekvésű, androidos készülék, ami másodpercekig gondolkodik egy-egy művelet előtt, illetve közben (és még talán utána is). A belső tárhely viszont nagyon szűkös, mindössze 160 MB, vagyis az első lépés mindenképpen az, hogy bővítsük a memóriát egy combosabb microSD-kártya beszerzésével. Ennek cseréjéhez le kell pattintani a hátlapot, sőt, az akkut is ki kell emelni, mert csak akkor lehet hozzáférni a nyílásához.

Az Y200 kamerájával készített fotók kattintás után eredeti méretben is megnézhetők:

A kínált 256 MB RAM sem az a világbajnok méret, de nem fordult elő gyakran, hogy elfogyott volna, egyedül netezés közben jelezte, hogy akkor most jó lenne, ha befejeznénk, amit csinálunk, mert nincs több memória. A 72, Mbps-os HSDPA adott, a nettel, annak sebességével nem nagyon volt gondunk, ahogy a b/g/n szabványokat ismerő WiFi-vel sem. A kijelző egy 3,5 colos TFT LCD panel, aminél a 320 × 480-as felbontás sem különösebben bántja a szemet, és a fényerővel és a színekkel sem volt gond.


A szokásos, Google-nek köszönhető alkalmazásokon kívül (YouTube, Google+, Gtalk, Navigation) két olyan pluszt kapunk előre telepítve, amit érdemes megemlíteni. Az egyik a TouchPal nevezetű billentyűzet, ami lehet, hogy több kényelmi funkcióval kecsegtet, de nem lopta be magát a szívünkbe, mert az oly szűkös beviteli mezőket még jobban összenyomta. Így elég gyorsan váltottunk (mert szerencsére lehet) az alap androidos gombsorra, ami sokkal jobban használható. Az egyedüli idegesítő szaggatások egyébként csak itt, a szövegbevitel során volt érzékelhető, így a géppuskaujjúaknak csökkenteni kell a tempót, mert nem igazán tudja lekövetni.

A másik app Adatfolyamok névre hallgat, ami egy elég szerencsétlen magyarítás, mivel nem derül ki belőle, hogy a közösségi oldalakat összegyűjtő, kezelő alkalmazásról van szó. Facebook, Twitter és Flickr fiókokat kezel készségesen, és jól használható, ha nem akarunk ezekkel külön-külön kliensprogramok képben foglalkozni. De van még hangrögzítő, jegyzettömb, FM rádió (RDS-sel megtoldva), teljesen alap galéria, és egy egyszerű, de nagyon hasznos fájlkezelő is.
Galéria Ahol a SIM és a memóriakártya lakik

Ahol a SIM és a memóriakártya lakik

[+] még több fotó

A kamerával kapcsolatos elvárásaink tényleg nem voltak magasak, ezeket nagyjából teljesítette is a készülék. Pár megtalálható itt a cikkben, lehet nézegetni, sokat nem szabad tőle várni, de sebességre legalább nem volt rá panasz. A gyári böngésző teljesen jól használható, nagyon fürgének nem mondható, de azért megbirkózik a nagyobb oldalak betöltésével is. A zoomoláshoz használhatjuk ujjainkat (multi touch), ha elforgatjuk a mobilt, akkor egy finom kis animáció kíséretében elfordul az oldal és a szöveget is ügyesen az oldal méretéhez igazítja. Flash támogatás nincs, de ez nem is az a hardverkörnyezet, ahol ennek lenne értelme. Az 1400 mAh-s akkuról ejtsünk még néhány szót, főleg azért, mert ez eredetileg nem ekkora volt (1250 mAh), de a hazai képviseletnek sikerült az itthoni példányokba egy erősebb telepet belevarázsolni.  Így akár két napig is képes életben tartani a telefont, de ha valaki takarékoskodik egy kicsit a szuflával, akkor könnyedén két és fél nap fölé is tornászhatja a készenléti időt.
Galéria Korrekt tudás, kedvező árért

Korrekt tudás, kedvező árért

[+] még több fotó

Mi a verdikt?

Ha a gyártó el tudja érni, hogy az összes szolgáltató belistázza ajánlatai közé az Y200-at, akkor nagy esély van rá, hogy tömegekhez jut el a készülék, és ezzel együtt az okostelefon érzés is. Ez a készülék ugyanis szerencsére nem gyilkolja ki azokat a funkciókat és tudást, ami miatt érdemes egy androidos mobilra váltani. A cikk írásakor egyedül a T-Mobile árulja, ahol is feltöltőkártyás csomagban 25 ezer forintért megvehető, ez pedig bőven alatta van a hazánkban már sokat emlegetett 30 ezer forintos lélektani határnak, előfizetés mellett pedig már 0 forintért is hozzá lehet jutni. Az tény, hogy a Huawei neve nem annyira ismert még hazánkban, de ha ezen a vonalon marad a gyártó, illetve képes minden csatornán nyomni a készülékeit, ahol csak lehet, akkor nagy jövője lehet itthon, és akár emelhet is azokon a százalékokon.

Termékjellemzők:

 • Android 2.3.6
 • UMTS 2100/900MHz, GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900MHz  
 • HSDPA 7,2Mbit/s
 • 800MHz Qualcomm MSM7227A processzor
 • Adreno 200 GPU
 • 116.9mm X 60.4mm X 11.7mm, 120g
 • 3,5" TFT LCD, HVGA (320x480 pixel)
 • 3,2 megapixeles kamera, fix fókusz, videó: 640 x 480
 • 256 MB RAM    
 • 160 MB belső memória (micro SD-vel bővíthető 32 GB-ig)    
 • Micro USB 2.0
 • Wi-Fi 802.11b/g/n
 • Bluetooth 2.1 / Bluetooth stereo (A2DP)
 • FM rádió (RDS)
 • Gyorsulás-, távolság-, fényérzékelő
 • 14000mAh Li-ion akkumulátor

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Szinte már papírvékony az új csúcsmobil

Ez a készülék egész biztosan nem fogja túlságosan kidomborítani a zsebünket.

Szinte már papírvékony az új csúcsmobil
Szinte már papírvékony az új csúcsmobil

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Huawei Ascend Y200 teszt: tömegeknek szeretettel" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál