Kezünkben a Nokia Lumia 610 és 900

Horváth Balázs - 2012. május 15. | 17:17 mobil

Ott jártunk a hazai bemutatón és bevizsgáltuk a Lumia család két legújabb tagját.

Szponzorált hirdetések

A Nokia hazai képviseletén jártunk ma délelőtt, ahol végre közelebbről is megnézhettük a Lumia család két új modelljét. A finnek meglehetősen nagy elánnal fogtak neki a Windows Phone készülékek marketingelésének és árusításának Magyarországon, szinte minden kiállításon, fórumon ott vannak a csempékkel díszített Lumia standok. A gyártó komolyan fel akar állni a földről, hiszen az elmúlt időszakban tetemes veszteséget halmozott fel, az idő telik és az egyetlen reménység a WP maradt.


A Lumia 800 és a 710 egyáltalán nem volt rossz nyitány, a hazai szolgáltatók is szerették, de hogy a hazai vásárlók mekkora számban vásárolták, azt sajnos nem tudjuk, mert a Nokia féltve őrzi az adatokat. Az biztos, hogy nagy mennyiségben csak az olcsóbb készülékekből lehet eladni, főleg a hazai piacon, így életfontosságú, hogy a közép kategóriába célzott 610 milyen árcédulával kerül a boltokba. Ez is kiderül a cikkünkből egy kicsit később, most nézzük a készülékeket.

Galéria Először együtt a csapat

Először együtt a csapat

[+] még több fotó

A nagytesó: Lumia 900

Ugyanúgy több színben kerül majd a vásárlókhoz a 800-as nagytestvére és ennek megfelelően nem is láthattunk mást, mint egy felnagyított Lumia 800-at. Az anyaghasználat, a kialakítás szinte teljesen megegyezik az elődmodellel, csak apróbb, bár helyenként fontos különbségeket lehet felfedezni köztük. Ilyen az előlapi kamera, ami az N9-en volt, a 800-on nem, a 900-ason viszont újra megtalálható. Kevés olyan élethelyzet van, ahol ez nélkülözhetetlen, de egy csúcsmodellről természetesen nem hiányozhat.
Galéria Ekkora méretben, ebben a színben elég furcsa a 900-as

Ekkora méretben, ebben a színben elég furcsa a 900-as

[+] még több fotó

A felső részen a micro USB csatlakozó már nincs a sokat szapult ajtócska mögé rejtve, így minden tovább mozdulat nélkül rádugható egy töltő. Mellette a micro SIM-kártya is eltérő módon helyezhető be: iPhone módra egy tűszerű eszközzel emelhető ki a lapkát tartó műanyagdarab. Ezen kívül a hátlapon fedezhető fel eltérés, hiszen a LED vaku nem a kamera fölött, hanem mellett helyezkedik el. Minden további paraméter megegyezik a 800-assal, vagyis ugyanaz a processzor, tárhely, memória várja a felhasználókat, és az akku most sem távolítható el házilag.
Galéria Feketében is jól mutat (Lumia 900)

Feketében is jól mutat (Lumia 900)

[+] még több fotó

A kijelző ugyanazt a felbontást tudja (480 × 800), csak éppen 4,3 col felületen (de RGB mátrix), sok különbséget az adott képben nem fedeztünk fel, talán nagyobb fényerővel bír a 800-asnál. Sebességben, reszponzivitásban sem ért bennünket meglepetés, de ez egy WP-alapú telefonnál nem is csoda. A méretváltozás miatt nagyobbak a karakterek, az egyes ikonokat pedig már nem lehet olyan kényelmesen elérni, de még azért bőven kezelhető a mobil. Sajnos a várható hazai árról semmilyen infót nem sikerült kicsikarni a hazai Nokiásoktól, annyit megtudtunk viszont, hogy a 610-est követően, vagyis júniusnál később kerül a magyar piacra.

Az olcsó alternatíva: Lumia 610

Az igazi meglepetést számunkra sokkal inkább ez a készülék hozta, hiszen mivel alsóbb ár szegmensbe célozták, ahhoz képest kifejezetten igényes a kialakítása. Persze felmerülhet az is, hogy vajon a várható, hazai kártyafüggetlen ár (69 ezer Ft) mennyire számít alsó szegmensnek. Az biztos, hogy a szolgáltatók kedvence lehet, hiszen, ha az ő támogatásukkal lemegy az ára 30 ezer köré, akkor sokat el lehet belőle adni - a Nokia célja pedig ez: minél több készülék értékesítése, piacszerzés, vagyis visszaszerzés.
Galéria Lumia 610: igányes és remélhetőleg olcsó is lesz

Lumia 610: igányes és remélhetőleg olcsó is lesz

[+] még több fotó

A 610-es legnagyobb erénye, hogy kinézetre, fogásra abszolút igényes képet nyújt: a felső és oldalsó részeken futó fényes, fémhatású műanyagcsík nagyon nagyot dob rajta, a hátlapja pedig, színtől függően, fényes, vagy kicsit mattosabb hatású műanyag. Apropó színek: első körben három verzió kerül a boltokba, lesz fekete, fehér, valamint cián, ami egyébként kék.

Később majd jön az élénk rózsaszín kiadás, ami a hivatalos elnevezés szerint fukszia, vagy magenta. A 610 hátlapja eltávolítható, az akku kivételével férhetünk hozzá a Sim-kártyához (micro ez is). Szerencsére a 710-esnél nem annyira kedvelt fizikai gombok eltűntek, és itt is érintéssel vezérelhetjük a mobilt.
Galéria A teljes Lumia család: 610, 710, 800, 900

A teljes Lumia család: 610, 710, 800, 900

[+] még több fotó

A kijelző ugyanazokkal a paraméterekkel bír, mint a 800-asnál, azt leszámítva, hogy nem AMOLED panelt kapunk. A két készülék közül az 610-ben látunk igazi erőt és fantáziát, ez a modell lehet az, amelyik tényleg nagyobb tömegben térítheti meg a vásárlókat. Kérdés, hogy a Marketplace fel tud-e pörögni annyira, amennyire a Nokia a Lumia sorozattal. Ahogy korábban írtuk, a Lumia 610 június elején érkezik a piacra, előreláthatóan 69 ezer forintos független áron.
Galéria Színkavalkád hátulról

Színkavalkád hátulról

[+] még több fotó

Ezen kívül megnézhettünk egy furcsa formájú, de dizájnban a Lumia formáira rímelő külső akkumulátort, a Monster által, a Nokia részére készített fülest, amit a galériában meg lehet csodálni.

Szponzorált hirdetések

A Microsoft gyorsan kidobja a Nokia márkanevet

Most hivatalos megerősítést nyert, amit már régóta sejteni lehetett: a Nokia márkajelzéssel már nem sokáig találkozhatunk majd okostelefonokon.

A Microsoft gyorsan kidobja a Nokia márkanevet
A Microsoft gyorsan kidobja a Nokia márkanevet

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Kezünkben a Nokia Lumia 610 és 900" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál