Pletykák a készülő Apple HDTV-ről

Váraljai Krisztián - 2012. május 11. | 21:05 Apple pletyka tv

Már egy ideje hallani az Apple saját televíziójáról, ám a pletykák egyre erősödnek.

Szponzorált hirdetések

A világ legnagyobb vállalata már rendelkezik egy „TV"-vel, az Apple TV-vel, de az nem a klasszikus értelmében vett televízió. Sokkal inkább egy médialejátszóról van szó, mely a vállalat szokásához hűen nagyon durván le van korlátozva, így csak az iTunes-on keresztüL tudunk rá videókat szinkronizálni, a megfelelő formátumokban. Ezt az eszközt bármilyen TV-hez hozzá tudjuk csatlakoztatni, így tudjuk élvezni az iTunes nyújtotta tartalmakat. Ha van mellé egy iOS-es eszközünk, annak képét Airplay-en keresztül ki tudjuk lőni a nagy képernyőre, így akár az azon lévő képeinket, videóinkat, de még játékainkat is a nagy felbontású panelen élvezhetjük. Ez az eszköz már 35 000 Ft környékén megvásárolható - kb. annyi, mint egy médialejátszó. Utóbbi sokkal többet tud, viszont az ökoszisztéma, és az Apple termékekkel való nagyon komoly összhang miatt az almás megéri az árát.


Amióta kiadásra került ez az eszköz, folyamatosan motoszkál az emberekben, hogy miért nem készít az Apple saját TV-t. A technológia adott, mivel gyártanak monitorokat (Cinema Display), és TV-s szoftvert is (Apple TV). Miért nem egyesítik ezen eszközök erejét? Ez valószínűleg nem csak a kíváncsi felhasználók agyában motoszkált, hanem az Apple fejeseiében is, így már egy jó ideje készülhet az új Apple termék. Utoljára ilyen pletykálkodást Apple termék körül az iPad hivatalos bejelentése előtt volt, és végül azok be is igazolódtak.
Emlékszünk még a 2012-es iPad bemutatójára? Tim Cook, a Apple CEO-ja, ki Steve Jobs után vette át a hatalmat, a bemutató végén tett egy megjegyzést, hogy idén még sok érdekes termékkel találkozhatunk. Nyilván részben az új iPhone-ra is gondolt, de biztosan nem csak ennyiről van szó. Ami biztos, hogy jönnek a Retina kijelzős Mac számítógépek - ezek a nagyméretű ikonok által buktak le, melyeket az Apple „rejtett el" az OS X frissítéseiben. A legérdekesebb viszont az Apple saját HDTV-je lehet, mely durván felforgathatja a TV piacot.

Jeleneleg úgy néz ki a TV piac dióhéjban, hogy van a Samsung, az LG, a Sony, és a többiek. A nagy hármas közül az utóbbi nagyon komoly veszteségeket ért el ezen a területen az utolsó negyedévben, így mind TV, mind pedig panelgyártás terén maradt a Samsung, és az LG, mint világcég. Ez azt jelenti, hogy nagyon is lenne hely egy Apple által fémjelzett TV-nek.. de ha őszintén belegondolunk, milyen Apple által fémjelzett dolognak ne lenne helye?


A kép csak rajongói alkotás

A kép csak rajongói alkotás


A kérdés már csak az, hogy pontosan milyen paraméterekkel és szolgáltatásokkal fogják felvértezni a tévét. Az szinte biztos, hogy egy az egyben megkapja az Apple TV-n található szoftvert, kiegészítve a csatornák vételére alkalmas modulokkal, illetve az egyéb, setupbox, és médialejátszók által támogatott dolgokkal. Ez néhány kérdést azért felvet. A mai nagy tévégyártók telerakják az okostévéiket médialejátszós funkciókkal, így egy pendriveon tárolt MKV-t, vagy AVI-t is simán lejátszik az. Az Apple gondolkodásmódjába ez biztosan nem fog beleférni, mivel ott az iTunes, vegyenek szépen ott tartalmat az emberek. Ez a legtöbb fanatikusnál működni is fog, de aki szimplán TV-t akar, annak nagyon is fontos, hogy milliónyi formátumot támogasson magától a TV.
A történet másik fele a hardver. Az biztos, hogy minimum FullHD-s (1920x1080) felbontása lesz a tévének, de az sem kizárt, hogy a Samsung által gyártott retina kijelzőt húzzák fel nagyobb méretekre, és 16:9-es képarányra. A fizikai méretéről is vannak már pletykák. Az állítások szerint 42" és 50" közül választhatunk. Az ár 1499 dollár körül alakulhat a kisebbik variánsnak, ami igen soknak mondható, egy 106 centis TV-ért.

Mi lehet benne az extra?

Nyilván a már jól bejáratott Apple szolgáltatások integrálása. Gondolunk itt a Siri-re, vagy a Facetime-ra. Az is biztos, hogy az iOS mögött álló App Store-t is ráhúzzák a TV-re, így már nem csak iPad, és iPhone alkalmazásokat lehet majd fejleszteni és feltölteni, hanem a TV-re szántakat is.
A legújabb, konkrétan mai információk szerint a Foxconn, vagyis az Apple termékeket gyártó vállat vezetője elárulta, hogy a gyártósorok már felkészültek az új termék készítésére. Innentől ergó már biztosra vehetjük, hogy az Apple saját iTV-vel készül. A kérdés már csak az, hogy mikor jelentik be.

Te milyen szolgáltatásokat látnál szívesen az Apple tévéjében? Érdekelne egyáltalán, ha kiadnák?

Szponzorált hirdetések

Újra Apple tévékről suttognak

A legfrissebb pletykák szerint az Apple még idén kihozza első televízióját, amely az ígéretek szerint forradalmasítani fogja a tévézést.

Újra Apple tévékről suttognak
Újra Apple tévékről suttognak

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
pletyka
tv
Apple TV
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Pletykák a készülő Apple HDTV-ről" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál