HTC One X teszt – trónért jött, trónnal ment

Váraljai Krisztián - 2012. május 9. | 22:45 Android mobil
HTC One X teszt – trónért jött, trónnal ment Nézd meg a képgalériát

A vállalhatatlanul gyenge 2011-es év után a HTC felébredt az álomból, és megmutatta, hogy tudnak, ha akarnak.

Technet plecsni:
Techgold
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Kiemelkedő kijelző
prémium burkolat
recegésnek nyoma sincs
Nem tetszett:
magas ár
kényelmetlen power gomb
dokkolás csak oldalasan

Szponzorált hirdetések

Nem is olyan régen már bemutattuk a HTC One széria legkisebb darabját, a One V-t, mely a Legend utódjaként volt felfogható. Bár a telefon maga jó volt, és HTC-hez képest az ára sem volt vészes, összességében nem dobtunk tőle hátast. Kicsit féltünk is, hogy a nagy hype ellenére a One X sem fog felmutatni semmi extrát a elvárható hardveren kívül. Szerencsére tévedtünk.

Galéria HTC One X

HTC One X

[+] még több fotó


Ismét a ringben

A HTC One X a gyártó abszolút csúcsmobilja. Ahhoz, hogy ezt elmondhassuk róla, egy nagyon fontos lépést kellett megtennie a tajvani gyártónak, ez pedig az Nvidia felé való nyitás volt. A grafikus kártyáiról ismert vállalat ugyanis a négymagos 'Tegra 3' Sysem on Chippel olyan terméket tolt ki a piacra, mely sokkal versenyképesebb, mint annak idején a Tegra 2 volt. Sőt mi több, nem is nagyon van tényleges alternatívája, csak az Samsung Exynos új, 4 magos változata, ami a Galaxy S III-ban is van, ám ezt érthető okokból nem fogja a Samsung kiadni egy ilyen riválisának. Maradtak a Qualcomm féle megoldások, név szerint a Snapdragon S4 (Krait), mely bár csak 2 magos, azért nem szabad lebecsülni. A komoly kapcsolat ellenére mégsem a Qualcomm mellett döntött a HTC - de azért nem felejtették el őket sem, az USA variánsban ugyanis ez a lapka található meg, az LTE modem miatt.


Kívül-belül büntet

Kezdjük a dizájnnal, mely két éve kiemelkedő, ám tavaly inkább förtelmes volt, a HTC telefonokat illetően. A One X most a gyártó régi hírnevének megfelelően a legtöbb konkurensnek odaver, mind anyaghasználatot, mind pedig összeszerelést illetően. A készülékház polikarbonátból van, melyet a Nokia Lumia 800 illetve 900 telefonokon is már láthattunk. Unibody kivitelről van szó, vagyis egy darabban van az egész kiöntve - így aztán tényleg „tökéletesek" az illesztések, mivel nincsenek is. A kijelző megmunkálása is kicsit a Lumiára emlékezetet, ám nincs olyan mértékű kidomborodás. A 4,7"-os kijelző méret ellenére a fogása nagyon jó, hisz a káva a két oldalán igen vékonyra sikeredett. A készülék megmarkolását az ívelt hátoldal is elősegíti, így tényleg nem lehet panaszunk. A matt ház nem szedi össze az ujjlenyomatokat, és a takarítása is egyszerű. A kijelző alatt három kapacitív gombbal találkozhatunk, csak úgy, mint a V esetében is - a Home, a vissza, és a multitasking opció várja a parancsokat. Ebből az is következik, hogy a Google ajánlásával ellentétben itt is elálltak a teljes mértékben a kijelzőre támaszkodó vezérléstől, így 100 százalékosan ki tudták használni a 720x1280-as felbontású (312ppi) SLCD2 panelt. Hogy még véletlenül se karcoljunk össze a kijelzőt, a Gorilla Glass új verziója még hatékonyabban harcol a zsebünkbe rakott kulcsok, öngyújtók, és egyéb éles eszközök ellen.


Ha már a panelnél tartunk, álljunk meg egy szóra. Bár a vita örök, de a legtöbben a Super AMOLED (abból is a Plus) kijelzőket tartják a legszebbnek, hála a színeknek, a kontrasztnak, és a magas fényerőnek. Ha viszont arra gondolunk, hogy SAMOLED-ből nincs „Plus" variáns 720p-s felbontás mellett, csak a PenTile Matrix kiosztású, rögtön át kell értékelnünk a helyzetet. Az SLCD2 ugyanis hagyományos RGB Matrix panel, ergo nincs trükközés a szubpixelekkel, így szemcsékkel sem kell találkoznunk.
Ha színekben is nem olyan jó az SLCD2, mint az AMOLED (bár utóbbinál ez a túlszaturáltságnak köszönhető), az élességét tekintve verhetetlen. Sokak számára ez lesz az etalon mostantól, mivel a Samsung a Galaxy S III-ban is sima SAMOLED kijelzőt alkalmaz, a jó öreg Pentile-al együtt.


Tovább haladva a házon, felfedezhetjük a sokak által annyit hiányolt értesítési LED-et, egyből a felső hangszóró mellett. Picit még feljebb haladva szembesülhetünk a bekapcsoló gombbal, mely egy kicsit kényelmetlen elhelyezésű, de idővel meglehet szokni. A dokkolókat kedvelő felhasználók nem fognak örülni a bal oldalt elhelyezett micro-USB csatlakozónak. A SIM kártyát, abból is a micro kiadást, a készülék tetején tudjuk becsúsztatni. Sajnos dedikált exponáló gombot nem kapott a One X, csak úgy, mint cserélhető akkumulátort sem. Cserébe viszont úgy egybe van a készülék, hogy egy erősebb tornádó sem tudná szétkapni.
Vastagsága 8,9mm, ami pont a teljesen elfogadható kategóriába sorolja a telefont. Súlya sem vészes, sőt, bárki kezébe nyomtuk a One X-et, az volt a reakció, hogy milyen könnyű, a mérete ellenére. Pedig a 130 gramm átlagosnak mondható a kategóriában.

Összességében a dizájn kiemelkedő, prémiumhatású, és az egész készüléknek nagyon minőségi érzetet ad. Mondjuk ez nem is véletlen, a HTC One X tényleg az.


Tegra in da house

Ahogy azt már a felvezetőben említettük, a gép lelke a 4+1 magos Nvidia Tegra 3, mely 1,5 gigahertzen tereli a biteket. Az ötödik mag ennek harmadán üzemel, hisz ez csak akkor kapcsol be, ha nem fut semmilyen számításigényes feladat - ezzel rengeteg energiát spórol a lapka. Memóriából 1 gigabájtnyi jutott a telefonba, míg az alapértelmezett belső tárhelye 32 GB. Ez sajnos nem bővíthető, de ennyi hely bőven elég a legtöbbeknek. A műanyag ház terhelés mellett könnyen átmelegszik, de nem olyan vészes a helyzet, mint például a Galaxy S II esetén.
Quadrant-ban a legjobb eredmények 4100 pont környékén alakultak, de a teszt természetéből adódóan voltak 3100 pontos eredmények is.


Félig a hardverhez is tartozik, hogy a telefon fel van vértezve a Beats Audio szolgáltatással (ahogy minden 2012-es HTC), ám ettől az évtől kezdve már nem csomagolnak Beats fülesek a készülékhez, költségcsökkentési okokra hivatkozva. Ennek ellenére a hangszínszabályzó szoftver ott csücsül a One X-en, így aki akarja, az nyugodtan használja azt, bármilyen fej- és fülhallgatóval.

Rendszerül az Android 4.0.3-as verziója szolgál ami elvárható, a mostanában megjelenő készülékeknél. A felületet a gyártó jó szokásához hűen lecserélte a saját, Sense nevű megoldására, mely immáron a negyedik generációjánál tart. A kinézet, és a szoftverezettség teljesen ugyanolyan, mint a One V esetében is, így erre most nem térnénk ki bővebben.
A rendszer működési sebessége viszont eszméletlen. Akármennyire is szerettük volna, még komoly terhelés mellett sem sikerült recegésre bírni. A Tegra 3, és a mellé társított szoftveres optimalizáltság olyan szinten ki van hegyezve, hogy néha már-már azt hittük, ha egy pillanatra nem figyeltünk oda, hogy egy iPhone-nal van dolgunk. Soha nem tapasztaltunk belassulást, akadozást, vagy éppen hosszú reakcióidőt. Minden pontosan úgy működik, ahogy azt a felhasználó elképzeli.


A kamera egy külön történet, mivel a HTC nagyon ráment az ez irányú fejlesztésekre. A One X ennek köszönhetően az egyik legjobb kamerás mobil ami a manapság elérhető, a maga 8 megapixeles szenzorjával, a LED-es villanójával, és a FullHD@30FPS-es videó rögzítési képességével. Az alant látható képeken tökéletesen látszik, hogy milyen minőségre képes az eszköz, még furább fényviszonyok mellett is.
Az előlapi kamera sem szégyenkezhet, hiszen az 1,3 megapixeles szenzor akár 720p-s videókat is képes rögzíteni arcunkról, vagy bármiről, ami elé kerül.

Az akkumulátor 1800mAh-es, mely elég combosnak mondható, de így is sikerült erős használat mellett kevesebb, mint egy nappal alatt elégetni. Átlagos használat mellett persze simán kihúzza a napot, de egy ilyen telefont miért használnánk átlagosan?

Minden fillért megér


A HTC One V teljesen átlagos volt - nem váltott ki semmilyen extra hatást belőlünk. Talán pont ezért vártuk annyira a One X-et, hogy végre kiderüljön, min dolgozott mostanáig a HTC. Most, hogy megtudtuk, nagyon elégedetten tekintünk a telefonra. A tajvani gyártó végre ismét régi fényében tündököl, hisz ez a telefon az apróbb kellemetlenségek ellenére is az egyik, ha nem a legjobb androidos ajánlat a piacon. Az egyetlen versenyző, aki megszorongathatja, vagy esetleg lenyomhatja, az a Samsung Galaxy S III. Eladásokban utóbbi biztosan jobb lesz, de kérdés, hogy a többi szempontból hogyan teljesít.
Egyelőre nehéz elképzelni, hogy a One X-nél lesz jobb telefon a közeljövőben, de ha lesz is, akkor is elvehetetlenek a HTC érdemei, mivel a kiemelkedő dizájn, és a szoftveres optimalizáltság majdhogy utánozhatatlan.
Cserébe persze igen drága, így kártyafüggetlenül kb. 180 000 Ft környékén lehet hozzájutni, vagyis érdemes inkább a szolgáltatóknál, egy jobb előfizetéses konstrukcióban elhozni.


A HTC One X-et főleg azoknak ajánljuk, akik kompromisszumok nélkül szeretnék egész nap használni telefonjukat, legyen szó akár a legújabb játékokról, vagy az irodai alkalmazásokról. Brutális kijelző, remek kamera, mester ház. Szeretjük.

Specifikációk

 • 1,5 GHz, négymagos Tegra 3
 • AndroidTM 4.0 és HTC SenseTM 4
 • Gyro-érzékelő
 • G-érzékelő
 • Digitális iránytű
 • Közelség-érzékelő
 • Környezetifény-érzékelő
 • 3,5 mm sztereó audió jack
 • NFC3
 • Bluetooth bekapcsolt aptXTM-szel (Bluetooth® 4.0)
 • Wi-Fi®: IEEE 802.11 a/b/g/n
 • A DLNA® segítségével vezeték nélkül lejátszhatod a telefonon rögzített tartalmakat az arra alkalmas TV-n vagy a számítógépen
 • Mikro-USB 2.0 (5 tűs) port mobil nagy felbontású videó kapcsolattal (MHL) USB vagy HDMI csatlakozáshoz (HDMI csatlakozáshoz speciális kábel szükséges).
 • 1800 mAh akkumulátor
 • 8 megapixeles kamera, automata fókusz, intelligens LED vaku és BSI szenzor
 • F2.0 apertúra és 28 mm-es lencse
 • 1080p HD videó felvétel
 • 134.36 x 69.9 x 8.9 mm-es méretek
 • 130 gramm súly
 • HD 720p érintőkijelző 1280 x 720-as felbontássa
 • 4,7 colos méret


Szponzorált hirdetések

Csúcsok csatája: Samsung Galaxy S4 kontra HTC One - 1. rész

Hálás, de lehetetlennek tűnő feladatra vállalkoztunk, felváltva használtuk a jelenlegi két legjobb androidos okostelefont, hátha kiderül, melyik is az Igazi, a Nagy Ő.

Csúcsok csatája: Samsung Galaxy S4 kontra HTC One - 1. rész
Csúcsok csatája: Samsung Galaxy S4 kontra HTC One - 1. rész

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "HTC One X teszt – trónért jött, trónnal ment" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál