Sony Xperia S: szép élet Ericsson nélkül

Horváth Balázs - 2012. május 8. | 21:05 Android mobil
Sony Xperia S: szép élet Ericsson nélkül Nézd meg a képgalériát

Ez az első készülék, ami a két cég közötti „szakítás” óta megjelent. Rengeteg alkalmazás, erős multimédia, és egyedi dizájn.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Fotós képességek
egyedi kezelőfelület
dizájn
Nem tetszett:
Nehezen nyitható csatlakozófedők
apró akadások a működésben
bizonytalan kameragomb
nincs egyelőre ICS

Szponzorált hirdetések

A mobilos élet utóbbi időszakának egyik legjelentősebb lépése volt, hogy az évek óta ismert és megszokott Sony Ericsson márka eltűnt a színről. A Sony kivásárolta az Ericssont és tesztünk alanya az első készülék, aminek már csak a Sony felirat jutott. Érdekes, tudathasadásos állapot, hogy a készülék hátlapján továbbra is az a zöld színben úszó golyó látható, ami a SE-t évekig beazonosíthatóvá tette. A szakítás érthető: mindig is azt ígérte a gyártó, hogy a Sony miatt ömleni fognak az új technikai megoldások és a tartalom a mobilokra, ami az Xperia sorozat színre lépésével indult csak be. Elmaradt tehát az Ericsson, maradt, erősödött az Xperia név, amit kiegészítettek a ma olyannyira divatos S betűcskével.


Dizájnban erős

A hagyományokhoz híven ennél az Xperia modellnél is nagy hangsúlyt fektettek a kinézetre, főleg arra, hogy legyen valami extra, ami miatt megjegyzik a vásárlók, amiről lehet beszélni. Az Xperia S-nél ezt a célt az alul elhelyezett, átlátszó csík tölti be, aminek sokkal több dizájn béli, mintsem gyakorlati haszna van. A mostani „fogyasszuk le a telefonokat minél vékonyabbra" divat látszólag hidegen hagyta a készülék tervezőit, bár a 10,6 mm-es méret sem mondható ducinak. Az enyhén ívesen vezetett hátlap azonban valamivel vastagabbá teszi, mint amilyen valójában.

Galéria Jól felismerhető, egyedi dizájn

Jól felismerhető, egyedi dizájn

[+] még több fotó

Fent meg kell tehát szoknunk az egyedül árválkodó Sony feliratot, itt van a jobb felső sarokban az előlapi kamera, balra pedig láthatatlanul bújik meg az állapotjelző LED. Egy hihetetlenül hasznos dolog ez, hiszen a különböző akcióknak megfelelően más-más színnel (kék, piros, fehér), villogással, folyamatos világítással jelzi a történéseket. Az alsó részen egy átlátszó plasztik csík húzódik végig, ami fehér megvilágításban fürdik, amikor éppen hívás érkezik be, vagy életre kel a kijelző. A csíkban helyezték el a különböző menüpontok jeleit, de nem ezeket kell nyomni, hanem a felettük lévő érintőfelületeket. Kissé furcsa ez a megoldás, ami a gyakorlatban is okozott zavart időnként.
Galéria A Sony felirat árulkodik a helyzetről

A Sony felirat árulkodik a helyzetről

[+] még több fotó

Az apró pöttyökkel is megjelölt felületeket egy leheletnyit fentebb kell megérinteni, ahogy azt gondolnánk, így szükség van egy kis időre, mire hozzászokik az ember. Biztosan bennem van a hiba, de számtalanszor böködtem a hüvelykujjammal, mivel eltaláltam a szükséges pontot - talán ha egy kicsit nagyobbra veszik a beviteli területet, akkor több sikerélményem lett volna. Balra a műanyag ajtóval védett USB-port leledzik, felül a 3,5 mm-s jack és a kikapcsoló gomb. Jobbra a szintén ajtóval ellátott mini HDMI, szokatlan módon alatta a hangerőt állíthatjuk. Legalul kicsit bizonytalanul, kevés ellenállással fogad bennünket a dedikált kameragomb, aminél párszor nem tudtam, hogy megnyomtam-e vagy sem.
Galéria A hátlap kellemesen simul a kézbe

A hátlap kellemesen simul a kézbe

[+] még több fotó

Hátul a selymes tapintású műanyag hátlapon a kamera, a LED vaku, a külső hangszóró és alul a már emlegetett logó található. A nálunk járt tesztkészüléknél a hátlap elég könnyen lejárt, de ez valószínűleg betudható az újságíró kollégák aktív használatának. Ha így is van, akkor sem jó jel, bár az is biztos, hogy egy átlaghasználó nem fogja rendszeresen levenni a hátlapot. De mi most azért vegyük le, ha már erre járunk: ekkor kiderül, hogy az akku nem emelhető ki, az Xperia S már micro SIM-et használ, sőt, microSD-vel sem bővíthető az egyébként igen méretes, 32 gigabájtos tárhely.

Hardverben, rendszerben megfelelő

A 4,3 colos, LCD képernyő gyönyörű színekkel operál, minden pillanatban öröm ránézni. A 720 × 1280-as felbontás 342 ppi értéket ad, vagyis a mezőnyben ez a panel rendelkezik az egyik legnagyobb pixelsűrűséggel. A színek élénkek, vibrálóak, és még erős napfényben is leolvasható marad. Ahogy a méretek, úgy a teljesítmény területén sem ment bele a Sony a rekordok döntögetésbe, így nincs négymagos processzor, hanem „csak" kétmagos, ami egy 1,5 GHz-es Qualcomm CPU kiegészítve egy Adreno 220-as grafikus gyorsítóval. Sajnos az androidos készülékeknél az ember már nagyítóval keresi a lassulásokat és minden apró rezdülésre felfigyel, így volt ez az Xperia S esetében is. Összességében az a kép alakult ki bennem, hogy a telefon rendben van, de bizonyos pillanatokban tetten érthető ez a bizonyos belassulás. Egyáltalán nem feltűnő, nem akadályozza a használatot, de van, létezik - lépjünk is ezen túl.
Galéria Kültéren is leolvasható a kijelző

Kültéren is leolvasható a kijelző

[+] még több fotó

Az egy dolog, hogy hardverben az Xperia S hardverben nem tör a csúcsra, de ezzel az is együtt jár, hogy az Androidból sem a legfrissebbet kapta a készülék (Gingerbread, 2.3.7). Az év során várható az ICS frissítés ugyan, de szerencsére a Sony gondoskodott róla, hogy addig el lehessen szöszölni ezzel a rendszerrel és kezelőfelülettel is. A menürendszer egyrészt hozza az eddig jellegzetes elemeket (pl. a jobbra lapozható főmenü), másrészt sok apró turbózás van, amitől mégis az ICS-re hasonlít minden. Öt főképernyőnk van, ezekhez nem adhatunk hozzá továbbiakat, nem is vehetünk el belőlük.


Egy bezoomoló mozdulattal egy képernyőre kerülnek a widgetek, amelyek közül azt választjuk ki, amire éppen szükség van. A képernyő alján négy alkalmazás, vagy funkciók hivatkozása rögzíthető, így ezek ott vannak akkor is, ha nem a főpanelen vagyunk, sőt, ha egymásra húzzuk őket, akkor még mappákba is rendezhetjük őket. Rengeteg látványos, egyedi widgetet pakolhatunk fel a képernyőkre, de ott van az az extra is, hogy kis számok jelzik pl. az üzenetek ikonon, hogy mennyi olvasatlan SMS vár bennünket. A Sony tényleg mindent beleadott, hogy egyedivé tegye a rendszert és feledtesse, hogy nem a legfrissebb oprendszert kapjuk.


Kamerában kiemelkedő

A Sony (azaz korábban a Sony Ericsson) mindig is nagy hangsúlyt fektetett a fényképezésre és ez most sincs másként. A megapixelek halmozása már régen nem elég a mai piacon (bár itt kapunk 12-t belőle), így a plusz, extra funkciókra helyezték a hangsúlyt. Pontosan ezért csak zárójelben jegyzem meg, hogy az összes jellegzetes motívumprogram (tájkép, sport, portré, stb.) megtalálható a kamera szoftverében, de emellett lehet piszkálni az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, van önkioldó természetesen és a mosolyokra is lehet vadászni a mosolyfelismerővel. (A fotók kattintásra teljes méretben megnézhetők.)A kamera gyors indítása az egyik érdekes plusz funkció, ami szót érdemel: ha éppen gyanútlanul császkálunk a városban, és előttünk terem Bruce Willis az egyik sarkon, akkor a kameragombot hosszan megnyomva az egy pillanat alatt aktiválódik, és azonnal készít is egy képet. Igazi lesifotós eszköz ez, ami kikapcsolható, vagy úgy is beállítható, hogy csak elindítja a kamerát, de nem készít képet. A felvételi módoknál ütközhetünk még bele érdekes dolgokba: a „3D panoráma pásztázás" és a „pásztázás több szemszögből" nevű lehetőségek tényleg különlegesek. Van sima panorámafotó-készítési lehetőség is, ami a Sony kompakt fényképezőkben is már jó ideje megtalálható. A 3D-s panorámakép eredménye a telefon kijelzőjén 2D-ben, vagy egy arra alkalmas tévén 3D-ben is megnézhető. A több szemszögű felvétel két fotóból rak össze egy 3D-hez hasonlító, inkább a kacsintós pénztárcáknál megismert hatást, ami úgy jön elő, ha kicsit billegtetjük a készüléket. Egy kicsit anim gif jellege van az egésznek, jól el lehet vele szórakozni...


Az Xperia S részletgazdag, szép fotókat készít, bár engem zavar az ezeknél a képeknél is megfigyelhető elmosódottság. Szinte minden helyzetet megold az egy szem vakujával, ilyen volt a csőben lefotózott békák esete is, amiről nem gondoltam volna, hogy értékelhető képet tudok majd készíteni. A videónál 1080p-t kapunk 30 fps mellett, ami a telefonon vagy PC-n visszanézve még nem mutatott sokat, de ahogy DLNA segítségével (ez egyetlen gombnyomással ment) átlőttük a felvételeket, videókat az éppen tesztelés alatt álló Samsung okostévére, áll leejtő eredményt láttunk mind képben, mind hangban.
Galéria Nem vékony, de ettől még jól kézreáll

Nem vékony, de ettől még jól kézreáll

[+] még több fotó

Mindenben ott van a szeren

Tesztünk vége felé emlékezzünk meg az olyan képességekről, mint a 14,4 Mbps-os HSDPA és az 5,76 Mbps-os HSUPA, a b/g/n-es WiFi, a már említett DLNA, vagy ott van a Media Remote, ami a Bravia tévék és Sony gyártmányú Blu-ray lejátszók vezérlésére szolgál. Ami még különlegessé teheti az Xperia S-t, az az NFC chip használata, főleg azért, mert a Sony nem csak a kezünkbe nyomta, hogy kezdjünk vele, amit akarunk, hanem úgynevezett Smart Tageket készített, amire előre felprogramozhatjuk, hogy mit indítson el, vagy éppen állítson le a telefonon, ha odatartjuk hozzá azt. Felragaszthatunk egy ilyet például az autó műszerfalára, és amikor beszállunk, akkor egyetlen érintéssel azokat a beállításokat aktiválhatjuk, amit az autózáshoz állítottunk be.
Galéria És tényleg átlátszik...

És tényleg átlátszik...

[+] még több fotó

Egy meglehetősen izmos, 1750 mAh-s akkut kapott a készülék, ami ennek ellenére nem bírta a gyűrődést estére, ami nem csoda, hiszen olyan sokrétűen nyúzható a készülék, ami nem mindennapi. Ez a legnagyobb erőssége az Xperia S-nek: vannak elemei, tulajdonságai (CPU, Android verzió), amik nem ugrottak a csúcskészülékek nyakába, viszont mindezt olyan töménytelen mennyiségű extra tudással, egyedi, csak itt megtalálható funkcióval pótolja, vagy toldja meg, ami teljesen elnyomja a negatív élményeket, véleményeket. Nagyon jó kezdés volt ez így, az Ericsson nélkül, sikerült az Xperia márkanevet kellően kifényesíteni, egyededül az árazás riasztó kissé, hiszen a hivatalos webshopban még mindig 150 ezer forintba kerül a készülék, pedig már nem mostanában került a piacra. Mindezeket figyelembe véve az arany minősítést nem érte el nálam, de egy nagyon erős ezüstöt feltétlenül megérdemel.

Sony Xperia S jellemzők:

 • Méret: 128 x 64 x 10.6 mm
 • Súly: 144 g
 • Hálózat (GSM): 850, 900, 1800, 1900
 • Hálózat (HSDPA): 850, 900, 1900, 2100
 • Kijelző: 4.3", 720 x 1280, kapacítív, multi-touch
 • Kamera: 12 MP, autofókusz, LED fotófény
 • Videófelvétel: 1080p, 30fps
 • Előlapi kamera:    1.3 MP, 720p
 • OS: Android 2.3.7 (Gingerbread)
 • Processzor: Dual-core 1.5 GHz Qualcomm MSM8260
 • Belső memória    akár 1.8 GB felhasználható, 1 GB RAM, 32 GB eMMC
 • Külső memória: nem bővíthető
 • Csatlakozás: microUSB v2.0, 3.5 mm jack, HDMI
 • Akkumulátor: 1750 mAh, beépített
 • WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
 • Bluetooth: v2.1, A2DP, EDR
 • GPS: van
 • 3G: HSDPA: akár 14.4 Mbps, HSUPA: akár 5.8 Mbps
 • Egyéb: BRAVIA Engine, Sony Exmor R CMOS sensor, xLOUD, TrackID, Sztereó FM rádió RDS-el

Szponzorált hirdetések

Google Nexus 4 teszt: a droidok jelenlegi királya

A HTC és a Samsung után az LG-t választotta partneréül a Google abban, hogy elkészítsék az Android referencia-telefon negyedik generációját. Szinte minden szinten parádésan sikerült az...

Google Nexus 4 teszt: a droidok jelenlegi királya
Google Nexus 4 teszt: a droidok jelenlegi királya

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Sony Xperia S: szép élet Ericsson nélkül" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál