Hasznos YouTube tippek egy jobb élet reményében

Horváth Balázs - 2012. május 2. | 22:35 Google

Így alakítsd kedvedre a lejátszandó videókat: irtsd ki a reklámokat, rejtsd el az idegesítő kommenteket, induljon úgy a videó, ahogy te akarod. Hasznos tippek, trükkök, kiegészítők.

Szponzorált hirdetések

A YouTube lett modern korunk diszkója: a videomegosztó oldalon szinte minden létező zeneszám megtalálható, a lejátszási listák miatt ez lett a házibulik DJ-eszköze. Ezzel együtt sok idegesítő tulajdonsága van az oldalnak, illetve az ott megjelenő videóknak. Ott vannak a lejátszás előtt megjelenő reklámok, a megtekintést akadályozó feliratok, megjegyzések, de az is fárasztó, hogy a videók leírásához mindig kell egy plusz klikkelés. Szerencsére van megoldás, de azt most le kell szögezni, hogy aki Chrome-ot használ, annak sokkal több lehetősége van a videók testre szabásában.


Chrome: megoldás egy csomagban

Mivel egy cégről van szó, érhető, hogy ez a böngésző egy meglehetősen fejlett és jól használható beépülőt kapott, ami YouTube Options for Google Chrome névre hallgat. A telepítés pár mozdulattal megtörténik, a funkciókat pedig a Beállítások menüponton belül a Bővítmények részlegen érhetjük el. A Beállításokat megnyitva nagyjából ugyanazt az elrendezést és logikát kapjuk, mintha a Chrome tulajdonságait böngésznénk, annyi különbséggel, hogy itt nincs magyar nyelv. Elsőre csak az alap lehetőségeket látjuk, de ha rákattintunk a „Show advanced settings..." menüpontra további csodálatos lehetőségek tárulnak fel előttünk.

YouTube Options for Google Chrome

YouTube Options for Google Chrome


 • Az első annak beállítása, hogy a videók milyen méretben és felbontásban induljanak el. Ha mindent full HD-ra állítunk, és az adott anyagnak nincs olyan verziója, akkor a legmagasabb felbontáshoz igazodik a lejátszó.
 • A Behaviour opciónál tilthatjuk le a lejátszás közben megjelenő reklámokat, illetve a feltöltő által készített megjegyzéseket, feliratokat. Ezen belül finomíthatjuk, hogy a gyakran hasznos feliratokat engedélyezzük.
 • Egyéni ízléstől függ, ki hogy szereti: automatikus lejátszás legyen, vagy sem. Aki nem szereti, hogy a YouTube link megnyitásakor rögtön elindul a videó, az itt ezt letilthatja. De itt is figyeltek azokra, aki lejátszási listákat használ, hiszen ez esetben engedélyezhető az auto play.
 • A Playback lehetőségek közt található a folyamatos (loop) lejátszás aktiválása, de itt dönthetjük el azt is, hogy a kapcsolódó videók hogyan, hol nyíljanak meg. Választhatunk a között, hogy egy új ablakban, új fülön, vagy az addig nézett videó helyén induljon el a kiválasztott mozgókép.
 • A Layout (elrendezés) rengeteg finom variálási lehetőséget ad arra nézve, hogy mit lássunk a videó oldalán, és mit rejtsen el előlünk a bővítmény. Eltüntethetjük a fejlécet, a láblécet, a kommenteket, a kapcsolódó videókat, a lejátszási listákat, és itt adhatjuk meg azt is, hogy a videó már úgy töltődjön be, hogy a leírás rész ki legyen nyitva.
 • A bővítmény még ahhoz is segítséget ad, hogy letöltsük kedvenc YouTube videóinkat. Ehhez elsőként le kell tölteni a kiegészítő teljes verzióját, (YouTube Options for Google Chrome Full Version), majd a „Show download links" opciót kipipálni - így különböző formátumokban és felbontásban letölthető válik az a videó, amennyiben feltöltője ezt engedélyezte.
 • A Sites menüpont alatt kiderül, hogy a bővítmény nem csak a YouTube, hanem egy sereg egyéb videós oldalon bevethető. Itt nagyvonalúan kiválaszthatjuk mindet, vagy csak éppen azt, amit szoktunk használni.

A telepítés után érdemes átböngészni a lehetőségeket, mert az alapbeállítások nem biztos, hogy megfelelnek az igényeinknek, ízlésünknek. Az angolul nem tudóknak fontos segítség, hogy ha az egérmutatót az opciók fölé húzzuk, akkor az oldalt megjelenített példa videó egyértelműen mutatja, hogy milyen változásokra számíthatunk.

Firefox, Chrome és egyéb böngészők: zsonglőrködés bővítményekkel

Ha nem Chrome-ot használsz, akkor válts arra. Ha valami miatt nincs erre lehetőséged, akkor sokkal több eszközt kell használnod arra, hogy a YouTube videókat az igényeidre szabhasd. Itt sajnos nincs egyetlen jól bevált eszköz, de ajánlunk pár opciót, hogy mégis mihez lehet nyúlni.

 • Kommentek eltüntetése: ehhez elsősorban egy egyedi scriptet ajánlhatunk, amivel magunk adhatjuk meg, hogy mely kommentek ne jelenjenek meg a videók alatt. A Chrome és Firefox alatt egyaránt használható kiegészítő (YouTube Comment Snob) megtanítható arra, hogy milyen szavak, összetételek, írásjelezések ne jelenjenek meg, így remélhetőleg csak az értelmes, vagy ahhoz közelítő megjegyzéseket fogjuk látni. Ehhez egyébként segítséget nyújt az AdBlock Plus is, amivel nem csak a reklámokat, hanem a kommenteket is eltakaríthatjuk.
 • Autoplay probléma: erre egyetlen lehetőség van, mégpedig a teljes Flash blokkolás az oldalon. A Flasblock ezt a célt szolgálja, csak éppen az a probléma, hogy ez nem csak a videót, hanem minden más Flash tartalmat is blokkol az oldalon. Az automatikus lejátszás problémáját megoldja ugyan, sőt, még listákat is létrehozhatunk, hogy hol ne lépjen működésbe, de arra nincs lehetőség, hogy mindenhol engedélyezzük a Flasht, kiéve a YouTube-on.
 • Videós reklámok blokkolása: ehhez elsősorban az AdBlock Video kiegészítőt lehet bevetni, ami nem csak a YouTube-on, hanem egyéb oldalakon is (Hulu, DailyMotion, Fox News) kiszűri a videók elejére beszúrt reklámokat. Sajnos a fejlesztők nem mindig képesek tartani a lépést a Firefox frissítési gyakoriságával, de érdemes próbálkozni vele.
 • Videók indítás automatikusan HD-ben: erre a YouTube High Definition kiegészítő (Firefox) lehet a megfelelő, amin belül azt adhatjuk meg, hogy mindig a lehető legnagyobb felbontásban induljon el a kiválasztott videó. Ha állandóan HD-be pakoljuk át a mozi bemutatókat, akkor megfontolandó a telepítése.
 • Mindent egyben: ha nem akarunk külön-külön trükközni, akkor ott van a YouTube Center, ami szintén egy script, de nagyon hasznos lehetőségeket ad. Telepítése után blokkolhatók a reklámok, letölthető a videó, választhatók a lejátszási méretek, stb.. Természeténél fogva ezek a funkciók egyben járnak, nem válogathatunk, hogy mire van szükségünk és mire nincs. Ha csak bizonyos lehetőségekre van szükséged, akkor a fenti opciók közül válassz.

Ti használtok kiegészítőket, scripteket a YouTube videók gyomlálására? Ha igen, osszátok meg velünk a további trükköket, tanácsokat a kommentekben.

Szponzorált hirdetések

Melyik böngésző a legnépszerűbb Magyarországon?

Vajon az Internet Explorert, a Chrome-ot, vagy a Firefoxot használjuk a legtöbben? Máris kiderül!

Melyik böngésző a legnépszerűbb Magyarországon?
Melyik böngésző a legnépszerűbb Magyarországon?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Hasznos YouTube tippek egy jobb élet reményében" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál