Jó tudni: a 10 leggyakrabban használt jelszó

Horváth Balázs - 2012. április 24. | 08:04 tények

A jelszavak jelentik ez első védelmi vonalat adataink körül - íme, az a 10 jelszó, amit soha, semmilyen körülmény között se válasszunk.

Szponzorált hirdetések

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy körültekintően válasszuk meg a jelszavainkat. A PIN-kódok használatával már adtunk korábban tanácsokat, de akkor is érdemes gondosan választani, ha nem csak négy karakter áll rendelkezésre. Amíg nincs modernebb megoldás, addig következzen az a 10 leggyakrabban használt jelszó variáció, amit lehetőség szerint kerüljünk, ha nem akarjuk, hogy rossz kezekre kerüljenek fontos adataink, pénzünk, egyéb értékeink.


10. Születésnapi dátumok

A gondatlan, memóriazavarokkal küzdő netezők egyik legnagyobb hibája, amikor a születésnapot választják jelszónak. Lehet ez az év maga, akár kiegészítve a hónapokkal és a napokkal, bármilyen kombinációban. Ezekkel az a legnagyobb probléma, hogy ha bárki egy kicsit is ismer bennünket, akkor könnyen kitalálható, de ha ismeretlen akarja feltörni, egy kis kutatással az is fellelheti ezeket az információkat a neten. Ehhez kapcsolódó tanácsunk: lehetőleg ne adjuk meg a közösségi oldalakon a születési dátumunkat nyíltan, vagy ha mégis, akkor ne használjuk jelszóként azt.

9. Saját, ismerős, vagy házi kedvencek nevei

Itt nagyjából ugyanaz a helyzet, mint az előző pontnál. Ha valaki be akar jutni egy jelszóval védett oldalra, akkor elsőként az illető nevét fogja megpróbálni jelszóként. Hasonló hiba, ha szeretteink, gyermekeink nevét adjuk meg, amit lehet, hogy kiegészítettünk a születési dátumokkal, de akkor ismét csak a 10-es pontra hívnánk fel a figyelmet.

8. „Beszédes" jelszavak

Valahogy ki kellene vernünk a fejünkből, hogy azt gondoljuk: a választott jelszavunk senki másnak nem fog eszébe jutni. A biztonsági cégek felméréseiből kiderül, hogy a „welcome", „trustno1", illetve ehhez hasonló kódsorokat választják az emberek a leggyakrabban, amin még az a tény sem segít, hogy hozzátesznek egy számot. Főleg azért, mert ez a szám az esetek nagy százalékban az 1-es. Ha a betű mellé számokat is oda kell biggyeszteni, akkor azt variáljuk meg a lehető legbonyolultabban.

Az szerelmi vallomás is kerülendő jelszó formájában

Az szerelmi vallomás is kerülendő jelszó formájában


7. Sportegyesületek, csapatok neve

Angliában a „Liverpool" szó ott van a 10 legtöbbet használt jelszó között, mivel ez a legkönnyebben legépelhető név. Rengetegen vannak, akik a kedvenc labdarúgó, kosárlabda, jégkorong csapatuk nevét használják erre a célra, ami szintén nem célravezető, főleg, hogy ha rajongásuk tárgyáról egyébként is beszélnek, vagy éppen a csapat színeinek megfelelő ruházatban járnak, vagy ilyen sálat tekernek a nyakuk köré.

6. „Engedjbe" jelszó

Ez nagyjából a „jelszó" jelszóként való használatával egyenértékű, vagyis aki ezt használja, az tulajdonképpen tálcán kínálja fel értékeit a hackereknek. Ha ugyanis valaki hozzá akar érni az adatainkhoz, elsőként ezt próbálják meg, és akkor sem vagyunk nagyobb biztonságban, ha ezt gondoljuk, hogy az angol verzió („letmein") nagyobb védelmet ad.

5.Monkey, sunshine és társaik

Előkelő helyet foglalnak el ezek a szavak is a listánkon, noha nem igazán lehet tudni, hogy miért választják sokan ezeket a kifejezéseket. Valószínűleg azért, mert könnyen begépelhetők, ezért nem véletlen az a biztonsági tanács, mely szerint ne legyen általános a jelszó, még akkor sem, ha mi azt gondoljuk, hogy az (amit persze esetenként nehéz fel-, vagy beismerni, de reméljük, hogy ez  a lista segít). Ha mégis ilyet választunk, akkor ehhez is toldjunk hozzá pár számot, és változtassuk a kis és nagybetűket a szavakon belül.

4. Az „abc123" kombináció

Talán ezt sem kell hosszan magyarázni, hogy miért nagyon veszélyes. Itt is a memóriánk kímélése játszik fontos szerepet, és valószínűleg azzal nyugtatja a lelkiismeretét, aki ezt választja, hogy betűk és számok is megtalálhatók benne. Ez igaz ugyan, csak éppen a lehető legkiszámíthatóbb módon. Ezen még az a bravúros keverés sem segít, ha az „abc123" helyett az „123abc" verziót vetjük be.
Lehet böngészni, van még pár nem ajánlott jelszó

Lehet böngészni, van még pár nem ajánlott jelszó


3. „qwertz", „yxcv" és „wasd"

Ezek elsőre még bonyolultnak is tűnhetnek, de hamar felfedezhető a logika mögöttük. Sokan úgy választanak betűsort, hogy kiválasztanak néhány, a billentyűzeten egymás mellett helyet foglaló betűt és azokat adják meg jelszóként. Ez maximum aszerint változhat, hogy az illető milyen kiosztású klaviatúrát használ, vagy éppen szereti a játékokat, amihez a „wasd" karaktereket szokás használni.

2. Jellegzetes számsorok, mint „123456" vagy „654321"

Már majdnem a lista élén vagyunk, így érezhető, hogy egy ilyen jelszó mennyire sérülékennyé tehet minket. Érthető a használata, mert szintén könnyen megjegyezhető, de itt még annyi feladatot sem adunk a rosszakaróinknak, mint a lista többi szereplőjével. Még az sem segít, ha összekeverjük a számokat, hiszen ha egy profi akarja feltörni valamilyen fiókunkat, azonnal ezek leggyakoribb kombinációival fog kezdeni.

1. „Jelszó", vagy „password"

A jelszavak alfája és omegája, az elrettentő példa, amit soha, senki ne használjon. Sajnos hiába a figyelmeztetés, amikor minden jelszólista elején ezek a kifejezések állnak, egyértelműen mutatva, hogy mennyire gondatlanok tudunk lenni. Itt is fontos kiemelni, hogy a „jelszo" jelszó végére odabiggyesztett „01", vagy „123" sem sokat javít a helyzeten, olyan ez, mintha egy száguldó vonat tetejére állnánk ki fél lábon, becsukott szemmel, részegen. Ne tegyük, csak bajunk lehet belőle.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, így mi is ezt tesszük: ha bármelyik jelszót, vagy azok variációit használod a fentiek közül, akkor azonnal változtasd meg őket. Legyenek ezek olyanok, amik csak neked mondanak valamit. Egy kis memorizálással bármilyen jelszó megtanulható, és ha már megvan a mindent vivő jelszó, lehetőleg ne jegyezzük le sehova és még kevésbé használjuk az összes belépésünkhöz ugyanazt.

Szponzorált hirdetések

Még mindig tombol az államilag támogatott kém-vírus

A Dragonfly (Energetic Bear) elnevezésű támadássorozat egészen elképesztő célokkal és eszközökkel rendelkezik.

Még mindig tombol az államilag támogatott kém-vírus
Még mindig tombol az államilag támogatott kém-vírus

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
biztonság
top10
tények
jelszó
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Jó tudni: a 10 leggyakrabban használt jelszó" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál