Smartmobil 2012: itt van már a jövő?

Horváth Balázs - 2012. március 30. | 18:55 közösség Apple Android

Lezajlott tegnap a harmadik Smartmobil konferencia, ami mostanra a legnagyobb jelentőségű hazai, szakmai rendezvénnyé nőtte ki magát.

Szponzorált hirdetések

Új helyszínen, még több előadóval, még több érdekes előadással startolt el tegnap a Smartmobil 2012, ami két évvel ezelőtt még az iPhone vs. Android címet kapta. Idén a RAM Colosseum volt a helyszín, ami képes volt befogadni a minden eddiginél több, 800 résztvevőt, kiállítókat és személyzetet. A szervezők felkértek az egyik kisteremben tartott délutáni előadássorozat moderációjára, így a beszámolóm ezekre az előadásokra fog koncentrálni.


Mobilos, fizess!

A délután egyik résztematikája a mobilos fizetés volt, amit azért vártam fokozott érdeklődéssel, mert tavaly is ugyanezt a szekciót volt szerencsém végigvezetni. Kezdésnek fogalomtisztázó, magyarázó előadást hallhattunk Országh Örstől, aki a Magyar Telekom innovációs szakértője. Akinek nem volt tiszta addig, hogy mi a különbség a remote (távoli) és proximity (közeli, érintésen alapuló) fizetések között, azt most megvilágosodhatott. Az első esetben arról van szó, hogy mobillal fizetünk, de úgy, hogy közben a kanapénkon ülünk és a kényelmes mobilos böngészés közben ráakadunk egy termékre, ami megtetszik. Ebben az esetben nem kell bankkártyát előkotornunk, vagy éppen felidézni az azon szereplő adatokat (valószínűleg erre kevesek képesek), hanem elég elindítani azt az appot, ami már ismeri ezeket a számokat és pár mozdulattal ki is fizettük a terméket. Ilyen a MasterCard Mobile alkalmazás, ami már egy ideje a piacon van, működik és egyre több szolgáltató termékét, szolgáltatását fizethetjük ki ezzel a módszerrel. A másik megoldás az, amikor csak odatartjuk, érintjük az NFC chippel felszerelt kártyát (PayPass), mobil, vagy bármilyen eszközt, aminek köszönhetően megtörténik a fizetés.

800-nál is többen voltak kíváncsiak az előadásokra

800-nál is többen voltak kíváncsiak az előadásokra


Ezután Inotay Balázs mutatta be egy kicsit részletesebben a MasterCard termékét, akit Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Egyesület főtitkára követett. Mindketten kiemelték a mobilos fizetés és az NFC fontosságát, említésre került a PayPal nemrég bemutatott mobilos eszköze, illetve többször szóba került a Google fiaskója a Wallet szolgáltatásával kapcsolatban, hiszen a rendszert már többször feltörték, így a bankok nem tudják egyelőre eldönteni, hogy biztonsággal beállhatnak-e a Google mögé. Az előadásokat átszőtte az állandó kérdés, mely szerint a fizetési megoldások melyik platformon, milyen módon kerüljenek a felhasználókhoz, mire érdemes koncentrálni, fejleszteni, és ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a MasterCard Mobile fejlesztői az Android-iOS-WP7 triót hamarosan kiegészítik a BlackBerry-vel is, mivel látnak benne fantáziát. Sőt, még a Symbiant sem vetették el teljesen, hiszen a Nokia még évekig tervezi a platform támogatását.

A Mobiltárca Szövetség tavaly jött létre azzal a céllal, hogy a nyílt szervezet minél több vállalattal valamikor a jövő év folyamán megkezdje a mobilos, NFC alapú fizetési rendszer bevezetését. Mivel a vásárlók, felhasználók mai is töménytelen mennyiségű kártyával (legyen az bank-, pontgyűjtő kártya, vagy éppen egy kupongyűjtő füzet) rendelkeznek, a mobiltárca ezeket egyszerűsítené (tüntetné el), és tenné könnyebbé az életünket. Mindenki hangsúlyozta, hogy sok minden függ az új iPhone-tól, illetve attól, hogy az Apple milyen módon teszi képessé (ha egyáltalán) az új mobilt a fizetésre.

Mobil innováció

A délután második felében egyfajta vegyes felvágott következett, de pont az előadások sokszínűsége tette érdekessé a programot. A szünet után Fischer Kristóf mutatta be, hogy miként tudták portolni a Vodafone teljes webes felületét úgy, hogy a mobilról érkező látogatók is képesek legyenek eligazodni, sőt, akár elintézni az előfizetésükkel kapcsolatos teendőket. Ez már csak azért is életbevágó, mert az oldal látogatóinak 10%-a már eddig is mobilról érkezett. A legnagyobb kihívás természetesen az volt, hogy miként tudják a több száz oldalt úgy átdolgozni, hogy azok egy mobil képernyőjén is fogyaszthatók maradjanak. Április elsejétől elindul a vodafone.hu mobilos kiadása, érdemes lesz ránézni.
Sorok a regisztrációnál

Sorok a regisztrációnál


Medvig Attila az NNG-től nem is feltétlenül a mobilokat, illetve az autós navigációt állította középpontba, hanem egy olyan jövőképet festett fel, amiben a közlekedést, az autók mozgását, a forgalomirányítást egy nagy, vezeték nélküli rendszer vezérli. Ezek után átmentünk fejlesztői irányba, mivel Velvárt András bemutatta, hogyan megy egy iOS-es alkalmazás portolása WP7-re. Az előadás egyben premiernek is felfogható volt, mivel a Mozi24 átdolgozásának folyamatát és filozófiáját elsőként a konferencián láthattuk. Ahogy minden Windows Phone 7-es appnál, természetesen itt is a háromdimenziós hatások nélküli, a rendszerre jellemző gombok, kapcsolók, illetve a vízszintes scroll uralta az alkalmazást.

A délután legegyedibb témájú előadása következett Sándor atya (Horváth István Sándor) tolmácsolásában, aki aktívan foglalkozik a mobilitással, sőt az alkalmazásokkal. Ő volt az egyetlen, aki nem hozott prezentációt, de mint mondta, a figyelem sokkal jobban megragadható, ha nincs más tényező az előadó személyén kívül. Sándor atya évekkel ezelőtt kezdte felfedezni magának az internet lehetőségeit, így rövid időn belül kialakított egy több mint 34 ezer címzettel rendelkező levelezőlistát, amin keresztül hatékonyan tud kommunikálni a hívőkkel. Tavaly merült fel az ötlet először, hogy vallási témájú alkalmazást fejlesszen, amit végül támogatók segítségével sikerült elkészíteni rögtön két platformra (iOS, Android) is. A letöltések és a visszajelzések azt mutatták, hogy az Evangelium365 nevű appra nagyon is van igény, így elkészült egy Advent 2011 nevű alkalmazás is.

Startup és filozófia


Láttunk, hallottunk egy klasszikus startup ötletről is, ami jelenleg az USA-ban turnézik, és olyan szakemberek állnak mögötte tanácsadóként, mint Barabási Albert-László hálózatkutató, vagy a Nobel díj jelentőségével megegyező Abel díjat elnyerő Szemerédi Endre, matematikus. A Kamelefon okosságot visz az iPhone-ok névjegyzékébe, mivel, ha telepíti a felhasználó, akkor az app fontos információkkal látja el azokat, akik fel akarják hívni. Kis jelek mutatják a nevek mellett az adott személy állapotát, így csak akkor fogjuk hívni, ha a másik fél valóban tudja fogadni a hívásunkat. Ez összekapcsolható akár a készülék mozgásérzékelőjével, így a mobil lefelé fordítása is jelezheti a többieknek, hogy most éppen nem vagyunk elérhetők.


A nap végére filozófiai magasságokba emelkedhettünk Máder Mikósnak köszönhetően, aki amellett, hogy a Magyar Telekom üzletfejlesztési osztályának munkatársa, azt adta át a még jelenlévőknek, hogy nem az okostelefonoké a jövő. A poénokkal és valóságérzékelésünk objektív módját taglaló előadás végkimenetele valahogy úgy fogható meg, hogy a jövő egyáltalán nem az lesz, amit a Halálcsilllagra nézve gondolnánk, hanem a lehulló vakolatok az Andrássy úton és a szétgraffitizett BKV-buszok. De ha ebben a jövőben az okostelefoknak mégis csak lesz szerepe, akkor azt az iparág szereplőinek kell kialakítaniuk, azoknak, aki jelen vannak ezeken a rendezvényeken. Mi még ma is igyekszünk az előadás üzenetét értelmezni, így ezt a „terhet" most olvasóinkkal is megosztjuk.

A Smartmobil egyik fontos pillanata volt a Mobile Influencer Díj átadása, amit idén Dr. Pintér Róbert az Ipsos Interactive Services online ügyfélkapcsolati igazgatója vehetett át. E cikk szerzője is tagja volt annak a zsűrinek, amelyik a díj odaítéléséről döntött - ezúton is gratulálunk és várjuk tőle a további hasznos publikációkat, blogbejegyzéseket és kutatási eredményeket az okosmobilok világából.

Szponzorált hirdetések

Az Apple és az Android is az autóinkra pályázik

Az Apple a CarPlayt, az ellentábor pedig az Android Autot próbálja meg a kocsikba tolni.

Az Apple és az Android is az autóinkra pályázik
Az Apple és az Android is az autóinkra pályázik

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Smartmobil 2012: itt van már a jövő?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál