Teszten a Discovery strapamobil: halló Bear Grylls!

László Ferenc - 2012. február 21. | 08:00 mobil
Teszten a Discovery strapamobil: halló Bear Grylls! Nézd meg a videót

Meglestük az egyik kínai mobilgyártó és a népszerű TV-csatorna szerelemgyerekét, a rendkívül ellenálló Huawei Discovery Expeditiont.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
4
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
IP57-es kivitel
Gorilla Glass
microSD bővíthetőség
3G adatátvitel
elemlámpa
GPS-vevő
Nem tetszett:
gyenge kamera
nincs Wi-Fi
lehetne olcsóbb
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Azt hiszem a Huaweit már nem igazán kell bemutatni Olvasóinknak: igen, ez az a kínai cég, mely időről időre előrukkol egy-egy új androidos okostelefonnal, illetve nagy erőkkel ápolgatja és fejlesztgeti az egyik hazai mobil operátor hálózatát. Vélhetően a Discovery Channel sem igényel különösebb bemutatást, hiszen az egyre sivárabb televíziós műsorkínálatnak igazi üde színfoltja ez a remek dokumentumfilmeket felvonultató csatorna. A Discovery egyik sztárja pedig az a Bear Grylls, akiről röviden annyit érdemes tudni, hogy kalandjai során minden körülmények között gyakorlatilag mindent képes túlélni, megeszi a különféle bogarakat, döglött teve belsejében alszik, estébé, estébé. Na kérem szépen Bear Grylls pont az az ember, akiknek szüksége lehet egy olyan telefonra, mint jelen tesztalanyunk, a Huawei és a Discovery együttműködéséből létrejött spéci Huawei Discovery Expedition strapamobil.

Galéria Nem plázába, munkába való!

Nem plázába, munkába való!

[+] még több fotó

Galéria Férfias vonalak

Férfias vonalak

[+] még több fotó
Mit bír?
A legutóbb nálunk járt Samsung Galaxy Xcover IP67-es minősítésű volt, a Huawei Discovery Expedition pedig IP57-es plecsnit visel magán. Miben rejlik a különbség? Nos, a kínai mobil valamivel gyengébben bírja a kiképzést, illetve egész konkrétan arról van szó, hogy a készülékház nincs teljesen pormentesen levédve, bár a bejutó por nem okoz(hat) károsodásokat. A vízbe történő merítést röhögve bírja a kicsike: a szabvány szerint 1 méter mély vízben akár 30 percen keresztül is fürdőzhet a készülék. Ezenkívül persze akkor sincs gond, ha véletlenül földre pottyantjuk a telefont, mely a kisebb-nagyobb karcolásoknak és az extrém hőmérsékleti viszonyoknak is képes ellenállni. Megjegyzendő, hogy strapabírás tekintetében továbbra is az amerikai Sonim a király, melynek termékei a legdurvább IP68-as szabványnak is képesek megfelelni (Samsung E2370: IP54, Samsung B2710: IP67). Aki egyébként esetleg még nem látta volna, annak érdemes néhány pillantást vetnie múltkori kőkemény Sonim telefon kínzásunkra.

Felszereltség
A fekete-narancssárga színekben pompázó Huawei Discovery Expedition egy igazi "ruggedized" készülék, vagyis minden recés és érdes rajta, minden alkatrésze egy picit túl van méretezve és persze minden egyes porcikája le van szigetelve. A baloldal teljesen csupasz, az ellentétes oldal pedig a hangerőállító gombpárnak ad otthont, mely gombokkal egyébként a digitális iránytű, illetve az elemlámpa funkció is közvetlenül elérhető. A LED-fényforrás a felső él közepére került, ahol is egy 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat, illetve egy microUSB-port társaságát élvezi. Ez utóbbi adatátvitelre és akksitöltésre egyaránt használható. Az alsó él jobb sarkán egy külső antenna csatlakoztatását lehetővé tévő csati figyel. A fekete hátlap gyanúsan könnyen eltávolítható, de aztán gyorsan fény derül a turpisságra: ez alatt egy további, immár igen komolyan szigetelt hátlap is található, ami ráadásul egy masszív csavarral van rögzítve. Az 1000 mAh kapacitású akkumulátor rendkívül hosszú (több napos) használati időt biztosít, lévén, hogy ez bizony nem egy nagy kijelzős okostelefon, hanem "csak" egy egyszerű normál mobil. A SIM-slot és a memóriakártya bővítőhely az akksi alatt, a legnagyobb biztonságban kapott helyet - a gyártó 8 GB-os kapacitásig garantálja a microSD kompatibilitást.
Galéria Ez bizony outdoor cucc

Ez bizony outdoor cucc

[+] még több fotó

Galéria Elemlámpa és iránytű funkciók jobboldalt

Elemlámpa és iránytű funkciók jobboldalt

[+] még több fotó
Kijelző, billentyűzet
Ahogy az teljes joggal elvárható, a TFT technológiájú kijelző remek Gorilla Glass védelmet élvez, vagyis nehezen karcolódik és vélhetően nehezen törik be, bár ezt a tesztet most kihagytuk, lévén, hogy semmiképp sem akartunk kárt tenni a telefonban. A 2 colos képátlóval rendelkező kijelző 30x40 milliméteres felülettel rendelkezik, és ezen a felületen 240x320 pixelt (QVGA) vonultat fel. A fényerő hat fokozatban állítható, ezenkívül pedig kétféle gyári témabeállítás közül lehet választani. A középen egy metál narancssárga betéttel díszített normál alfanumerikus billentyűzetet egy hatszögletű navigomb uralja, mely két funkciógomb és két híváskezelő gomb társaságát élvezi. A fehér háttérvilágítás mellett említést érdemel még az automata és manuális billentyűzár, illetve az elméletileg a gépelést segítő prediktív szövegbevitel.
Galéria Jól eltalált nyomáspontú billentyűzet

Jól eltalált nyomáspontú billentyűzet

[+] még több fotó

Galéria Nem valami erős a kamera

Nem valami erős a kamera

[+] még több fotó
Kamera
A frontlencse kellően mélyre lett süllyesztve, így korrekt védelmet élvez. Mögötte egy sajnos nem túl nagy felbontású, mindössze 2 megapixeles képérzékelő teljesít szolgálatot, de ennél komolyabb hiányosság, hogy sem autofókuszt, sem pedig LED-segédfényt nem kapunk a pénzünkért. Mert ugyebár az elemlámpa LED a felső élen és nem hátul kapott helyet. A sorozatfelvevő révén 4-9 képet készíthetünk gyors egymás utánban, az időzítő 5-10 másodperces késleltetésre képes, ezenkívül pedig manuálisan állítható a fehéregyensúly és sötétben érdemes bekapcsolni az éjszakai üzemmódot. Tesztfotóink:


A videófelvevő mindössze 176x144 pixeles felbontásra képes, vagyis gyakorlatilag alig jobb annál, mintha egyáltalán nem is lenne. Tesztvideónk:


Menü
Az alapkijelzőn alapvetően kétféle üzemmód közül választhatunk. Az úgynevezett Otthoni módban a kijelző alsó szekciójában öt kis ikon látható: ébresztő, címtár, böngésző, zenelejátszó és naptár. Ha pedig átváltunk Widget módba, akkor vízszintes irányban összesen hat slide között lapozgathatunk, melyeken ott figyel többek közt egy óra, egy időjárás jelentő modul (AccuWeather), vagy éppen egy naptár. A telefonba "gravitációs szenzor" is került, így adott az automatikus képelforgatás és az elfordítással lenémítás opció, ezenkívül pedig a főkijelzőn megjelenő buborékok (vagy labda) is annak megfelelően mozognak, ahogy éppen a készüléket tartjuk a kezünkben. A rácsos felépítésű menüben egyszerre 3x3 ikon látható, melyek könnyen átszervezhetők és akár mappákba is gyűjthetők.
Galéria Egyszerű mint a faék

Egyszerű mint a faék

[+] még több fotó

Szolgáltatások
A telefonkönyvben maximum 1000 bejegyzést tárolhatunk el, akár csoportokba kategorizálva - a kontaktokat Bluetooth-on keresztül és e-mailben továbbíthatjuk, illetve microSD-re még biztonsági mentést is készíthetünk róluk. A mai elvárásoknak megfelelően egyszerű Facebook és Twitter kliensek is kerültek a fedélzetre, no és persze az e-mail kliens, illetve az Opera Mini 6.1 browser sem hiányozhat. Az üzenetkezelő memóriájában 1000 SMS fér el, ezenkívül pedig említést érdemel még az öt ébresztési időpontot támogató vekker, a feladat, esemény, évforduló és üzleti út kategóriákat felvonultató naptár, a legfeljebb 1000 karakteres szösszenetek megírásához használható jegyzetkészítő, illetve a stopper és a tudományos funkciók nélküli számológép.
Galéria Ez csak a felső réteg

Ez csak a felső réteg

[+] még több fotó

Galéria Dupla védelem

Dupla védelem

[+] még több fotó
Egyebek
Az ismétlő/véletlen funkciós zenelejátszó többek közt hangszínszabályzót is kapott, a videólejátszó pedig az alátett hardverhez illő alacsony felbontású és egyszerűbb videók lejátszásra képes. Jó szolgálatot tehet továbbá a sztereó FM rádió és a diktafon, és ha van valaki, aki ekkora kijelzőn szeret elektronikus könyveket olvasni, az E-könyv alkalmazásnak köszönhetően ezen szenvedélyének is hódolhat. Az aktív életvitelt folytató felhasználók számára jó hír, hogy alaphelyzetben fel van telepítve az Endomondo nevezetű sport alkalmazás, így futás, biciklizés, síelés, vagy akár szörfözés közben is hű társunk tehet a telefon. Szórakoztatásunkról két gyári játék, a 3D Golf és az Ágyúgolyó gondoskodik. Ami pedig a belsőségeket illeti, nos a Huawei Discovery Expedition "lelke" egy 184 MHz-es órajelen ketyegő Qualcomm QSC6270-es processzor, illetve a Brew OS. Wireless fronton a 3,6 Mbit/s-os HSDPA jelenti a plafont, Wi-Fi sajnos nincs, de persze Bluetooth 2.0 és GPS-vevő azért még akad. A 128 MB ROM-ot és 64 MB RAM-ot felvonultató készülék alaphelyzetben egyébként mindössze 5 MB szabad felhasználói memóriát virít.
Galéria MicroSD slot

MicroSD slot

[+] még több fotó

Galéria Fény az éjszakában

Fény az éjszakában

[+] még több fotó
Galéria Külső antennát is csatlakoztathatunk rá

Külső antennát is csatlakoztathatunk rá

[+] még több fotó
Konklúzió
A Samsung Galaxy Xcovertől eltérően nem okostelefon, hanem a Sonim készülékekhez (és a Samsung B2710-hez) hasonlóan normál mobiltelefon besorolású Huawei Discovery Expedition egy remekül összerakott IP57-es strapamobil. A menüje szerencsére teljesen jól használható, a billentyűzete is rendben van és még 3G-t is kapunk a pénzünkért, de a Wi-Fi-ről például már le kell mondanunk. És akkor most jön az a kérdés, ami Huawei fronton elég necces szokott lenni, vagyis az ár: bár hazánkban hivatalosan nem lehet kapni a telefont, ára nagyjából 40 ezer forintra tehető. Ez pedig egyértelműen sok, főleg akkor, amikor a Samsung B2710 akár már 25 ezer forint magasságában beszerezhető. Az viszont mindenesetre tény, hogy a Huawei Discovery Expedition egy újabb üde színfoltja a szerencsére egyre népesebb strapamobil szektornak.
Galéria 16 milliméteres vastagság

16 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria A rikító színű betétek miatt akár még sárban is könnyen megtalálható

A rikító színű betétek miatt akár még sárban is könnyen megtalálható

[+] még több fotó

Huawei Discovery Expedition

Huawei Discovery Expedition
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
Típus: Huawei Discovery Expedition
Gyártó: Huawei
Méret: 114,5 x 50,5 x 16 mm
Súly: 106 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1000 mAh
Működési idő: 450 óra
Beszélgetési idő: 5 óra
Ütésállóság: I
Kamera: igen
Kamera felbontása: 1600 x 1200 pixel
Autofókusz: -
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: -
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Samsung Galaxy Xcover teszt: kalandra fel!

Meglestük, hogy mit tud a dél-koreai gyártó első okostelefon kategóriás strapamobilja.

Samsung Galaxy Xcover teszt: kalandra fel!
Samsung Galaxy Xcover teszt: kalandra fel!

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Teszten a Discovery strapamobil: halló Bear Grylls!" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál