Drakensang Online: Google helyett sárkányharcos

Nagy Balázs András - 2012. február 12. | 08:00 játék
Drakensang Online: Google helyett sárkányharcos Nézd meg a videót

Míg sok böngészős játék kezdetleges grafikával és angolul érhető csak el, ez csodás megjelenítéssel érkezett és ékes magyar nyelven szól hozzánk.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Grafika
teljesen magyar
háttérzene
hangok
harc
néhány vicces és egyébként sok küldetés
ellenségek garmadája
tényleg MMO-szerű
Nem tetszett:
Kevés varázslat
hős alig szabható személyre
gépigény kicsit magas egy régi irodai gépnek

Szponzorált hirdetések

Műfaját tekintve a Drakensang Online egy böngészőből játszható fantasy hack&slash játék, amely már önmagában is furcsa. Elvégre a böngészős játékok általában meglehetősen sok statikus grafikai elemmel operálnak, amely inkább egy stratégiai játéknak kedvez (pl Farmerama, Skyrama), a hack&slash pedig ezeknek gyökeres ellentéte.


Persze nem ez az első játék, amely „böngészőben” játszható, és mégis valamirevaló grafikával rendelkezik. Ott van például a Quake Live, amely azonban egy saját beépülő modul telepítését követeli meg, és valljuk be: a Quake 3 újkorában is eléggé randa volt. A Drakensang Online azonban – amennyiben nem zavar bennünket az izometrukus megjelenítés – egyszerűen csodásan fest, még most is.

Grafika
A játék ezen része valószínűleg azonnal meg fogja fogni a Diablo-fanokat, hála az izometrikus megjelenítésnek. A grafikusok kitettek magukért, a világ csodálatos. A karakterek animációira nem igazán lehet panasz, a világ pedig épp eléggé változatos. Jelenleg hét, egymástól érezhetően elütő terület található a játékban, bár ez a szám természetesen folyamatosan bővül.

Hangok
A játék másik nagy erősségének megismeréséhez szükségünk lesz valami hangkeltőre. A szörnyek által kiadott hangok, a háttérzene nagyban fokozza a hangulatot. Harcok alatt természetesen – amint közeledni kezdenek az ellenségek – dinamikusan pergősebbre vált az egyébként andalító háttérzene.

Játékmenet
A játékmenetet tekintve a Drakensang Online nagyjából egy iskolapéldaként elkészített hack&slash játék. A Diablo 2-höz képest persze jónéhány extra funkcionalitást találhatunk, így például a tárgyak kovácsoknál / varázslóknál való fejlesztését, az MMO felépítést, a valamivel változatosabb küldetéseket, valamint a kétszintű gazdaságot.
Kezdetektől a végéig magyar

Kezdetektől a végéig magyar


Ahogyan több másik jelenleg is fejlesztés alatt lévő játék, itt is két részre osztották a gyógyítást: egyfelől a szörnyekből kieső életerő-gömbökkel gyógyulhatunk harcok alatt, másfelől pedig a különböző gyógyitalokkal. A Lineage-ből pedig a „viadalesszencia” névre fordított, sebzésnövelő fogyóeszköz lehet ismerős.

Jelenleg három kaszt van, a szokásos harcos, varázsló és tolvaj (illetve sárkányharcos, körmágus és kalandvadász) triumvirátus személyében, a készítők pedig ígérnek egy negyediket is. Mindegyik fajból indíthatunk férfi vagy női karakter is, bár a harcok közben ez a lényegi különbség nem fog igazán látszani. A harcosok dühből, a mágusok manából, a szerencsevadászok pedig koncentrációból használják speciális képességeiket.


Ellenfelek
Míg egyes játékok általában egyesével küldik ránk az ellenfeleket, a Drakensang Online-ban ez épp ellenkezőleg van: maximum akkor fogunk egy-az-egy ellen harcolni, ha már mindenki más baját elláttuk a környéken. Az ellenfelek típusai viszonylag változatosak, így megtalálható itt a standard csontváztól a Duke Nukem-ből szökött disztnófejű harcoson és a mocsárlényeken át a gonosz szektásokig összesen nagyjából tizenhárom csoportba sorolhatóak, plusz még természetesen ott vannak az egyedi főellenfelek.

MMO-hatás
Óriási különbség az egyjátékos / többjátékos hack&slash játékokhoz képest, hogy a Drakensang Online-ban a kinti területeken soha nem leszünk egyedül, azaz teljesen mindennapi esemény az, hogy elzúg mellettünk egy másik csapatnyi játékos. Egyedül a külön pecsétekért feloldható kapus, egész csapatoknak tervezett kazamatákban (szakszóval: raid) zárhatjuk ki a többieket. Persze ezen raid-eket magasabb nehézségi módban is végigjátszhatjuk, ha esetleg már nem nyújtanának elég kihívást alapszinten.
Pálinka, gyógytea, tőzeg - mi lesz ebből?!?

Pálinka, gyógytea, tőzeg - mi lesz ebből?!?


Egy harcolós MMO sem létezhet PvP, azaz játékos játékos elleni megoldások nélkül sem. Ezt itt arénákkal, valamint speciális PvP szerverekkel (illetve jelenleg csupán egy darabbal) oldották meg. Emellett a játék rendelkezik Facebook-integrációval is, amely többek közt annyit tesz, hogy bármikor megkérhetjük ottani ismerőseinket: segítsenek már végre átjutni egy nehezebb részen!

Teljes fordítás
A játék nagy előnye, hogy száz százalékig magyar. A honlaptól a karakterlapon át a küldetések szövegéig az utolsó kötőszó is ékes magyarossággal szól hozzánk. Na persze nem teljesen tökéletesen, helyenként egy kissé túlzottan tükörfordításra sikeredett, de aki ezt nem érti, annak valószínűleg egy újsággal is gondjai akadnak.
A tárgyak fejlesztése pofonegyszerű, és a körmünket se rágjuk azon, hogy megmarad-e a végén a kardunk

A tárgyak fejlesztése pofonegyszerű, és a körmünket se rágjuk azon, hogy megmarad-e a végén a kardunk


Gazdaság
A játék négy fizetőeszközt ismer: a réz-ezüst-arany hármast, valamint az andermant nevűt, amely ezektől külön áll. Az első háromért a kisebb, nem mágikus dolgokat, szolgáltatásokat (pl kovácsnál javítás) lehet vásárolni, míg az erősebb cuccok mind andermantba kerülnek, ahogyan például azok fejlesztése is. Szerencsére azonban ezt a fizetőeszközt nem csupán bankkártyával lehet beszerezni, hanem a szörnyek is dobálják, és a küldetésekért is ezt kapunk.

Megéri?
Szerintem határozottan igen. A hack&slash játékosok szerelmeseinek vétek lenne kihagyni, főleg, mivel a játék ingyenes. Persze egy Farmerama-hoz képest azért erősebb gépre lesz szükségünk, azonban az élmény kárpótol ezért.

Regisztrálni itt lehet, előre is jó szórakozást!

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Pattanj fel a dinóra, cowboy!

A játékok világában akadt már néhány pihent agyú ötlet, de a Dino Storm mindenképp toplistás. Cowboyok harcolnak itt lézerpuskával, dinóháton. Akármennyire agyament alapállás, a...

Pattanj fel a dinóra, cowboy!
Pattanj fel a dinóra, cowboy!

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Drakensang Online: Google helyett sárkányharcos" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál