Olcsó, androidos, veszélyes?

Molnár-Soós Sándor István - 2011. március 8. | 08:00 Android Google

Ugyanazt tudja vagy kevesebbet? Ha kevesebbet, mennyivel? Mire számítsunk, amikor olcsó Androidos telefont vásárolunk? Feltétlenül csalódás lesz, vagy elégedettek is lehetünk vele?

Szponzorált hirdetésekAz Android szabad, de ezzel a szabadsággal nem csak előnyök járnak. Senki nem szabja meg, milyen követelményeknek kell megfelelnie egy Android készüléknek, így el is árasztották a piacot - és a szolgáltatókat is - az olcsó, többnyire "számos területen kihívásokkal küszködő" Android készülékek. Bele merjünk-e vágni? Mire kell odafigyelni?

Sokunknak van már negatív és pozitív tapasztalata az olcsó Android telefonokkal. Vannak, akik többet vártak és csalódtak. Vannak, akiknek nem voltak elvárásaik és így minden funkciónak külön örülnek. Aztán vannak, akik azt kapták, amire számítottak. Nem feltétlenül rossz döntés az olcsó Android, ha tudjuk mit is várhatunk tőle. És hogy mire kell odafigyelni, hogy ne koppanjunk nagyot? Ezt próbálom összefoglalni ebben a rövid írásban.
Galéria Kicsiben és nagyban is jó...

Kicsiben és nagyban is jó...

[+] még több fotó

Intermezzo
Egy kis közjáték, mert a továbbiak megértéséhez már itt, az elején tisztázni kell a mobilinternet szerepét az Android telefonok mindennapjaiban. Röviden tehát: nem véletlen, hogy a szolgáltatók nyomják az Android telefonokat, hiszen a felhasználó előbb-utóbb úgyis rájön, hogy ezek CSAK mobilinternettel együtt használhatók igazán. Ha pedig erre rájön, akkor elő fog fizetni valamilyen mobilinternet csomagra, ez pedig többletbevételt jelent majd a szolgáltatóknak. De még sincs ezzel baj, hiszen - ha elhiszi nekem a kedves olvasó - a mobilinternet TÉNYLEG jobbá teszi az életünket és olyan dimenziókba teszi át a kommunikációt, amelyről még pár éve is csak páran mertek álmodozni. Megéri tehát, de mindenképpen kalkuláljuk bele a telefon üzemeltetési költségeibe a mobilinternetet. Saját tapasztalataim szerint ugyanis aki előfizet a mobilinternetre az imádni fogja az Androidját, aki nem fizet elő, az meg csalódni fog benne. Közjáték vége..
Galéria Mobilinternettel él igazán!

Mobilinternettel él igazán!

[+] még több fotó

A szolgáltatókról röviden
Tehát nem a két szép szemünkért, hanem a biztos haszon reményében nyomják a szolgáltatók óriásplakáton és a kereskedelmi tévéken, méregdrága főműsoridőben az Android reklámokat. Ha belekukkantunk a három hazai mobilcég kínálatába, a Telenornál külön fület is találunk az Android számára. (Zárójelben jegyzem meg, ezt MINDEGYIK szolgáltatónak meg kellene csinálnia, mert le fognak maradni a kék propellerrel szemben...). Szóval a Telenor weboldalán egy kattintás és máris sorakoznak a jobbnál jobb Androidok a képernyőn, náluk van ráadásul a legnagyobb választék is. A T-Mobile-nál az okostelefonok szekciót kell kicsit böngészni, ha Androidra akarunk akadni. Itt már kicsit ügyesebb szem kell ahhoz, hogy kiszűrjük az Androidokat a többi (már bocsánat) vicket-vackot-vadbarackot felvonultató kínálatból, amit ráadásul még okostelefonnak is mernek nevezni. És végül de nem utolsósorban a Vodafone, ahol ember legyen a talpán, aki Androidra akar bukkanni, hiszen nem lehet rá semmiképpen szűrni, így marad az egyenkénti böngészés.
Galéria Egészség legyen, meg térerő, meg mobilinternet...

Egészség legyen, meg térerő, meg mobilinternet...

[+] még több fotó

Persze ha tudjuk, mit is akarunk, akkor más a helyzet. Így aztán azt javaslom, hogy vagy kérdezzünk meg egy jártasabb ismerőst, vagy olvassunk utána okos weboldalakon, hátha könnyebb lesz a választás. Ha a kártyafüggetlen telefonok közül sikerül valami iránt vágynak ébrednie a szívünkben, akkor pedig reménykedjünk, hogy a szolgáltatónk pont fogja azt forgalmazni. Ellenkező esetben ugyanis az "olcsó" Android manapság 30-40 darab magyar ezrest jelent még a legkedvezőbb esetben is. Ha pedig megvan a kiszemelt telefon? Nos, erről szól a cikk további része.
Galéria Futótűzként terjed az olcsó de minőségi Android...

Futótűzként terjed az olcsó de minőségi Android...

[+] még több fotó

RAM
Nem tiszta a fejekben még manapság sem, mire is való a RAM, a ROM és a hasonló rövidítésekkel körülírt pár fontos jellemző. A RAM (véletlen/tetszőleges elérésű memória) az Android telefon esetében ugyanazt jelenti, mint a számítástechnika más területén. A RAM mérete határozza meg azt, hogy a telefon működése közben hány folyamat (task), szoftver futhat párhuzamosan, akadás nélkül. A RAM méretét a telefon specifikációjában megtaláljuk, de a gyártó többnyire nagyot hallgat arról, hogy a megadott RAM-ból a rendszer betöltődése után mennyi marad szabadon, azaz mennyit használhatunk mi magunk fel a saját szoftverjeink futtatására. Az első veszély tehát az olcsó Android telefonoknál, ha a RAM kevés, és ebből a rendszer betöltődése során ráadásul még kevesebb is áll rendelkezésre.
Galéria 1, azaz egy HUF...

1, azaz egy HUF...

[+] még több fotó

Ha tehát olyan készüléket vásárolunk, amelynél a RAM 256 MiB vagy kevesebb, számítsunk arra, hogy nem futtathatunk kedvünkre több szoftvert is a háttérben, hanem valamilyen folyamatkezelő (task manager) szoftverrel a már nem szükségeseket be kell zárogatni. Ez fokozottan igaz, ha a készülék még nem FroYo (Android 2.2), hanem ennél alacsonyabb operációs rendszerrel érkezik. A FroYo elég dinamikusan kezeli a RAM-ot, így ennél a rendszernél nem lesz vele gondunk. Persze a dolog nem tragikus, ha számítunk rá és a Marketen ingyen találunk számos TasKillert erre a célra.
Galéria Nem generál sok adatforgalmat...

Nem generál sok adatforgalmat...

[+] még több fotó

ROM
Hangzásában hasonló betűszó már kicsit mást jelent az Androidnál (és még pár okostelefon platformnál), mint a "hagyományos" számítástechnikában. A csak olvasható memória (Read Only Memory, ebből a ROM betűszó) valójában ugyanis nem csak olvasható. Igaz, alap esetben a ROM tartalmazza a telefon szoftverének azt a részét, amibe az átlagfelhasználó nem tud beletörölni, így itt jogos a read only, azaz csak olvasható megnevezés. Viszont a ROM-nak van egy olyan része is, amely a felhasználó részére szabadon írható, ide telepítjük a szoftverjeinket. És mivel az Android egyik fő erőssége a Market (vásártér), ahol többnyire olcsón, vagy bagóért juthatunk hozzá fantasztikus szoftverekhez, nagyon nem mindegy, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre ezek telepítésére.
Galéria Főzött ROM?

Főzött ROM?

[+] még több fotó

A készülékek nagy része manapság minimum 512 MiB ROM-mal érkezik, de ebből az Android operációs rendszer - attól függően, hogy a gyártó mennyi saját finomságot tömött még belé - elfoglalhat akár 300-400 MiB-ot is. Így aztán a nekünk tetsző szoftverek telepítésére és a névjegyek tárolására marad 200 MiB, amely nem túl sok. Sajnos megint csak az olcsóbb Android telefonokra jellemző, hogy az elérhető (accessible) ROM mérete kicsi, így ezeknél igencsak meg kell válogassuk, mit is telepíthetünk. Persze erre is van megoldás, hiszen Android esetén kis tuningolással lehetőségünk van arra is, hogy a telepített szoftverek egy részét átpakoljuk a külső SD kártyára. Erre szolgál az úgynevezett App2SD, azaz "app to sd". Persze ennek a használata már kicsit részletesebb ismereteket igényel, így csak haladóknak javaslom. A tanácsom a ROM tekintetében az, hogy jól gondoljuk át, mire is van szükségünk és csak azt telepítsük. Szerencsére az Android híres arról is, hogy nem maradnak regisztrációs bejegyzések az eltávolított szoftverek után, így gyakorlatilag annyiszor telepíthetünk és törölhetünk egy-egy alkalmazást, ahányszor csak tetszik.
Galéria Bátraknak...

Bátraknak...

[+] még több fotó

A képernyő megérintése
Az érintőképernyős telefonok, így köztük az Android okostelefonok egyik legfontosabb alkatrésze a képernyő. Nem csupán az adatok megjelenítésére szolgál, de a készülékek kezelése is többnyire ezen keresztül történik. A jól kialakított grafikus felhasználói felület (GUI) legfőbb jellemzője, hogy a képernyőn látható információ azt megérintve könnyen elérhető, nem kell a telefon billentyűzetét használva, fizikailag létező nyomógombok segítségével, nyögvenyelősen, nehézkesen, egyenként odalépegetni. Ha tehát egy jól megírt kezelői felületet kényelmesen szeretnénk használni, nem mindegy, hogy az érintőképernyő milyen pontosan reagál az utasításainkra.
Galéria Rezisztív

Rezisztív

[+] még több fotó

A kereskedelmi forgalomban egyaránt kapható rezisztív és kapacitív technológiát használó érintőképernyős telefon is. A rezisztív technológia az elavultabb és szerencsére egyre jobban szorul ki a piacról, de ha nem figyelünk oda, könnyen belehúzhatunk egy ilyen készülékbe. Az alapvető probléma az ezzel a technológiával, hogy a képernyő a megérintését két, egymástól nagyon kis távolságra elhelyezkedő réteg egymáshoz nyomásának következtében érzékeli. Így aztán a felső rétegnek viszonylag puhának, behorpadásra képesnek kell lennie, így sérülékenyebb. A rezisztív technológia másik hátránya, hogy az ezzel szerelt képernyő nem alkalmas több érintés egyidejű érzékelésére (multitouch), így egyes funkciókat - mint például a kétujjas nagyítás, döntés - ezeken a képernyőkön nem érhetünk el, ezáltal ezen telefonok kezelése kevésbé kényelmes. Nem beszélve arról, hogy a rezisztív képernyő viszonylag érzéketlenebb is, így sokkal határozottabb megnyomás szükséges a kívánt hatás eléréséhez.
Galéria Kapacitív

Kapacitív

[+] még több fotó

Ha tehát igazán kényelmesen kezelhető érintőképernyőt szeretnénk, mindenképpen törekedjünk a kapacitív, azaz a tényleg érintés érzékelésére képes képernyős telefonra. Szerencsére ma már ez nem extra, megfizethető és van belőle választék is. És még azt sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a kapacitív technológiával készült telefonok a drágábbak, így mielőtt mellényúlnánk, ezt a kérdéskört is járjuk körbe, kérdezzünk rá! Egészen más például az internetböngészés vagy a képnézegetés, ha a nagyítás egy csippentéssel megoldható...
Galéria Ez az igazi zoom...

Ez az igazi zoom...

[+] még több fotó

A képernyő felbontása és mérete
Bár néhány éve még a 240x320 pixeles képernyőfelbontás volt a jellemző, manapság ez a szám igencsak a 480x800 pixel irányába tevődik át. Persze nem baj, ha egy olcsó telefonnak például 320x480, vagy 240x320 pixeles kijelzője van, de ezektől ne várjunk borotvaéles képet. Cserébe viszont a képernyő ellátása kevesebb energiát igényel, így a telefon kevesebbet is fog fogyasztani. A fogyasztáshoz természetesen szorosan kapcsolódik a képernyő mérete is, így mindenhol az életben, ebben is törekedjünk az optimális megoldásra. Nem minden esetben a legfontosabb a képernyő nagy mérete, a 3,5 colos képernyők már nagyon jól láthatók.
Galéria Pixelek...

Pixelek...

[+] még több fotó

Természetesen a kép minősége nagyban függ attól, hogy mekkora a pixelek sűrűsége a kijelzőn. Egészen más hatást fog kelteni egy 240x320 pixeles képernyő 2,6 colos képátmérővel, mint mondjuk ugyanez a felbontás 3,5 colra széthúzva. A képernyők használhatósága szempontjából fontos szempont még az alkalmazott megjelenítési technológia. A gyártók mindenféle fantázianevekkel látják el képernyőiket, de hogy melyik megnevezés mit takar, azt csak akkor tudjuk eldönteni, ha módunkban áll kézbe fogni a telefont és megnézni a színek élénkségét, a napfényben láthatóságát. Ne higgyünk tehát a hangzatos fantázianeveknek, nézzük meg, hogy tetszik-e amit aztán évekig lesnünk kell majd.
Galéria Már ez sem drága...

Már ez sem drága...

[+] még több fotó

Anyaghasználat és kultúra
Természetesen itt is igaz, hogy kinek-mi tetszik. Azt azért egy-egy telefonról egy rövid körbeforgatással megállapíthatja laikus is, hogy a használt anyagok és az összerakás minősége szempontjából a gyártó mennyire volt igényes. Ne zavarjon meg minket az, ha egy telefon előlapján egy jól ismert logó vagy márkanév díszeleg, mert sajnos egyre jellemzőbb az úgynevezett brandelés, azaz egy ismert márkanévvel elsütni valami kevésbé minőségi, az anyaországtól egészen messze gyártott készüléket. Ha rákeresünk például a processzor típusára a pdadb.net-en, egészen meglepő dolgokra akadhatunk. Hiába gondoljuk tehát, hogy az általunk kiválasztott készülék márkanév alapján mondjuk japán, amerikai vagy koreai, ha a testét-lelkét ugyanabban a kínai gyárban keltik életre, ahol a konkurencia sokkal olcsóban megvásárolható telefonjait. Tízezreket spórolhatunk egy ilyen felismerésen.
Galéria Nagyon olcsó, nagyon minőségi...

Nagyon olcsó, nagyon minőségi...

[+] még több fotó

Az összeszerelés minőségét leginkább úgy ellenőrizhetjük, ha kicsit - nagyon óvatosan - megrecsegtetjük a készüléket. Marokra fogva szorítsuk meg, nyomkodjuk meg a hátlapot. Ha nem recseg, máris nagyobb a bizalom. Sokat elárulnak a fedelek is, így közelebbről vizsgáljuk meg a csatlakozókat és az azokat fedő dugókat, ablakocskákat. Az illesztésről sokat elárul az is, hogy például a töltő hogyan csatlakoztatható a készülékhez. Szorul, vagy éppenséggel lötyög, netán tökéletesen passzol. Ha van lehetőségünk, nézzük meg, hogyan reagálnak a burkolatok a zsírra. Az emberi bőr - és ez persze egyénenként változik, de - jellemzően zsíros. Ha tehát a telefont majd a mindennapi életben használni fogjuk, nem mindegy, mennyire gyűjti össze az ujjlenyomatainkat és azokat mennyire könnyű letörölni. Nem csak az előlapról, hanem a hátlapról is. Sajnos az olcsóbb készülékekre nagyon jellemző a gyenge minőségű műanyagok használata, ez a későbbiekben megkeserítheti az életünket.
Galéria Olcsó és mégis friss...

Olcsó és mégis friss...

[+] még több fotó

Operációs rendszerek, frissítés
Android-Android, de mégsem mindegy, hogy annak melyik változata fut a gépen. Még a mai napig forgalmaznak - sajnos pont az olcsóbb szegmensben - készülékeket 1.6-os (Donut) Androiddal, amellyel nincs különösebben semmi baj azon kívül, hogy időközben már régen kijött a 2.1-es (Eclair), a 2.2-es (FroYo) és bizonyos készülékekre annak a 2.2.1-es frissített változata, sőt a 2.3-as (Gingerbread) is itt kopogtat a tavasz első szellőjével az ajtónkon. És azt ugyebár nem kell ecsetelni, hogy minden egyes frissítés jobb, újabb funkciókat hoz, stabilabb és gyorsabb működést jelent. Ha tehát egy elavultabb Androiddal érkező telefont választanánk, tájékozódjunk róla, hogy legalább a gyártó ígérete szerint mikor várható és melyik rendszerre a frissítés.
Galéria Ne legyenek Skate-ségeink, jönnek még olcsó Androidok...

Ne legyenek Skate-ségeink, jönnek még olcsó Androidok...

[+] még több fotó

Az sem baj, ha már a vásárlás pillanatában van a készülékre nem hivatalos, úgynevezett főzött ROM, amellyel végső esetben akkor is nagyot lendíthetünk a használhatóságon, ha a gyártó - vagy éppen a szolgáltató - cserben hagyna minket. Hogy egy bizonyos készülékre mennyi és milyen minőségű főzött ROM készül, azt nagyban meghatározza a népszerűsége, azaz az irányában megnyilvánuló érdeklődés. Ha egy telefon az árához képest sokat nyújt, okozhat ez olyan mérvű érdeklődést az irányába, amelynek következtében pillanatok alatt megsokszorozódik az azt választó vásárlók száma és robbanásszerűen szaporodnak meg a hozzá letölthető finomhangolások és ROM-ok. Nagyon fontos tényező, hogy az olcsóbb készülékekkel sokkal bátrabban is próbálkoznak a tulajdonosaik, hiszen az elrontott frissítésnek az anyagi vonatkozása kevésbé tragikus. Mindent összevetve tehát nagyon nem biztos, hogy a piacon éppen fellelhető legmenőbb - felső szegmensben elhelyezkedő - készülék körül pörög leginkább az élet.
Galéria Ingyen, havi 999 HUF részletre?

Ingyen, havi 999 HUF részletre?

[+] még több fotó

Akkor tehát veszélyes az olcsó Android telefon?
Ha az elébb leírtakat figyelembe vesszük és nem várjuk el azt a teljesítményt a készüléktől, amit a reklámokban vagy a barátainknál láttunk a háromszor annyiba kerülő - de nem feltétlenül háromszor annyit is érő - csúcstelefonoktól, hanem a vásárlás előtt sorra vesszük az igényeinket és megnézzük, hogy a kiválasztott telefon annak mennyiben képes eleget tenni... nos, akkor nem fogunk csalódni. És a végére még egy nagyon fontos jótanács: akinek félelmei vannak a Google adatvédelmi irányelveit illetően, messzire kerülje el az Android telefonokat. Ahogyan legtöbbjüknek a hátlapjára oda is van írva letörölhetetlenül: "With Google" és nem Without... 

Kapcsolódó írásaink                                   
Melyiket a százezerből -Android Market Mustra
Acer Stream S110 - Androidos újdonság

Comtiva Z71 - új márka az Android piacon
Red Bull Mobile RMB3 - Android kisokos 1 Ft-ért

Szponzorált hirdetések

Az Android megmenti a világot

Kedden az MWC-n tartott beszédében a leköszönő Google-elnök, Eric Schmidt az Android világmegmentő szerepéről beszélt. Szerinte az androidos mobilok fogják megmenteni a Földet; jönnek a...

Az Android megmenti a világot
Az Android megmenti a világot

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Olcsó, androidos, veszélyes?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál