iPadot karácsonyra: mit tud és mennyiért?

László Ferenc - 2010. december 21. | 08:00 Apple laptop kütyü

Teszt helyett ezúttal egy kis szubjektív iPad élménybeszámoló és vásárlási tanácsadó. Vajon miért futott be ilyen gyorsan ilyen komoly karriert az iPad, vagyis mi benne az a bizonyos plusz, ami vásárlásra ösztönzi az embereket ezekben a válságos időkben? Ha pedig már megvan a készülék, miket érdemes hozzá vásárolni?

Szponzorált hirdetések

Amikor idén év elején, egész pontosan január 27-én lehullt a lepel az Apple újszerű tábla masinájáról, még csak sejteni lehetett azt, amit most már tudunk: Jobséknak ismét bejött a számításuk. A történet persze ennél jóval korábban kezdődött, hiszen Steve Jobs bevallotta, hogy az iPad fejlesztése még az iPhone-é előtt kezdődött el, csak aztán egy ideig pihentették a projektet. A Foxconn gyártósorain Kínában készülő iPad nemzetközi debütálására áprilisban került sor, és néhány hete már hazánkban is hivatalosan kapható a masina. A nemrégiben komoly szoftverfrissítésen átesett (4.2, majd pedig 4.2.1) iPadből kevesebb, mint 1 hónap alatt elfogyott az első 1 millió példány, a 3 milliós határt pedig 80 nap alatt sikerült átlépni. Viszik, mint a cukrot, ez tény, és ez várhatóan még csak a kezdet, hiszen egyes előrejelzések szerint 2011-ben akár már 40-50 millió almás tábla is gazdára találhat.


Szubjektív
Bár életem legelső számítógépe egy Apple IIc típusjelzésű remek kis gépezet volt, és iPhone-t is több hónapon keresztül használtam, abszolút nem nevezném magamat Apple rajongónak. Ha számítógép, akkor PC, ha pedig mobil, akkor leginkább Android - vallom magamról. Almás elfogultsággal tehát senki se vádoljon, ha kérhetem! :) Mindenesetre az iPad engem is levett a lábamról, ahogy azt tette már előttem ugyebár sok millió emberi lénnyel. Az első találkozás amolyan első pillantásra szerelem volt, ami nem is csoda, hiszen a designerek szokás szerint nagyon is kitettek magukért: a sokak által egyszerűen csak gigant iPhone-nak csúfolt iPad baromi jól néz ki. Ez azonban önmagában véve még édes kevés lenne a sikerhez, de két hét használatot követően bizton állíthatom, hogy az iPad nemcsak a külcsín, hanem a belbecs tekintetében is magasra helyezte a lécet.

Galéria A vágy titkos tárgya

A vágy titkos tárgya

[+] még több fotó

Rés a pajzson
Van asztali számítógépem, notebookom, időnként netbookot is használok, és persze az okostelefon is folyamatosan ott lapul a zsebemben. Amikor bejelentették az iPadet, rögtön arra gondoltam, hogy na, egy újabb parasztvakítás, melyre nekem aztán biztos nem lesz szükségem. Most már tudom, hogy ez nem így van. Az Apple-nek sikerült találnia egy olyan rést az amúgy igen telített piacon, melyet elsőként ő tudott betömni. Még pedig egy olyan készülékkel, mely jóval kisebb és kézre állóbb, mint egy notebook, a netbookokról már nem is beszélve, az okostelefonoknál viszont jelentősen nagyobb, így a kijelzője sokkal több tartalmat tud egyszerre megjeleníteni. Íme egy kis videós ízelítő, érdemes 720p HD-ben nézni:


Bedtime stories
Ágyban ejtőzve eddig még sohasem használtam hordozható számítógépet, egyszerűen azért, mert túl kényelmetlen egy ekkora zúgó masina istápolása. Telefont persze már sokszor bevetettem ilyen helyzetben, de a kis kijelző miatt hosszú távon nem igazán kényelmes az ilyetén módon történő olvasgatás, vagy böngészés. No, az iPad viszont a lehető legideálisabb cucc ilyen esetben: nem túl kicsi, nem túl nagy, teljesen hangtalan, nem melegszik és arra, amire kitalálták, arra tökéletesen megfelel. Sokan egyébként ott követnek el hibát, hogy teljes értékű számítógépként próbálnak az iPadre tekinteni, ez azonban koránt sincs így, mint ahogy a netbookokat sem szabad összekeverni a teljes értékű notebookokkal.
Galéria Én és a kisöcsém

Én és a kisöcsém

[+] még több fotó

Vizualitás
Az iPad jelentősen nagyobb (és nem annyira mobilis), mint mondjuk az Androidos Samsung Galaxy Tab, de szerintem még éppen elfogadható a tömege, nem kényelmetlen tartani, főleg ha még alá is tudjuk támasztani. A nagyobb tömegért és méretért viszont kárpótol a 7 helyett közel 10 colos kijelző, ami persze multi-touch kompatibilis. Az 1024x768 pixeles felbontás korrekt, bár néha jól jönne, ha a jelenleginél (132 ppi) nagyobb pixelsűrűséggel rendelkezne a ketyere. Az Apple ugyan azt állítja, hogy a LED-es háttérvilágítású kijelzőn nem maradnak meg az ujjlenyomatok, ez azonban sajnos közel sincs így: mehet a folytonos sika-mika. Kamera nincs a fedélzeten, és bár az iPad 2-n állítólag lesz, nekem egy ilyen készülékről abszolút nem hiányzik. Vélhetően kevesen akarnak egy ilyen táblával fotózni, no persze a Facetime-os videóhívásban azért van némi ráció. Ami pedig a sebességet illeti, nos, e tekintetben tökéletesen elégedett vagyok, hiszen az 1 GHz-es A4-es proci minden esetben (hétköznapi appok, 3D játékok) fürge működést biztosít.
Galéria Hátra arc!

Hátra arc!

[+] még több fotó

Tartalmak
Az App Store továbbra is messze a legjobb alkalmazás bolt. Elég csak annyit mondanom, hogy immár több mint 300 ezer tartalom érhető el benne, és ezek közül több mint 40 ezer kifejezetten iPadre készült. Az iPhone-os szoftverek is futtathatók a masinán, vagy kis ablakban, vagy pedig felnagyított méretben. Megjegyzendő, hogy míg az iPhone-os cuccok nagy része 0,79 eurós áron kelleti magát, addig iPad fronton ennél már jóval többet kell kicsengetni. Egy ekkora kijelzőn egyébként óriási élmény autóversenyezni, vagy mondjuk HD-ben Angry Birds-özni. A Safari böngészővel az internetezés is nagy élmény, no persze Flash nincs - ezen valaki túl tudja tenni magát, valaki meg nem.
Galéria Karcsú, de nem a tudása

Karcsú, de nem a tudása

[+] még több fotó

High-tech újság
Én mind a mai napig szeretem a friss ropogós papírújságokat olvasgatni. Úgy vagyok vele, hogy például az autós híreket elolvasom a netes portálokon, de a hosszabb teszteket csak átfutom, és ezeket az anyagokat inkább papíron szeretem csócsálni. Kedvenc újságom az eredeti, német nyelvű Auto Bild, mely mindig a legfrissebb tesztekkel és a magyar lapokban szinte egyáltalán nem található cikkekkel szokott tele lenni. Na, kérem szépen október óta már az iPad-en is lapozgatható ez a kiadvány, és esetében sokkal többről van szó, mint egy egyszerűen PDF-be beszkennelt újságról. Egy törésteszt mostantól nem egy statikus kép, hanem egy rendes videófelvétel, a tesztekben nemcsak fotók, hanem több perces videók és animációk is vannak, és még a reklámok is sokkal ötletesebbek, sokszor interaktívak. Emiatt az iPad-en történő újságolvasás óriási élmény, és ez talán az alábbi (720p HD) videóból is lejön valamennyire:


További előny, hogy például a hazai újságárusoknál 650 forintos áron kapható német Auto Bild iPad-es kiadása 1,59 euróba kerül (ugyanannyiba, mint kint a normál papírújság), ami átszámítva mintegy 430 forint. Megjegyzendő továbbá, hogy míg a papírújság minden héten pénteken jelenik meg, addig a digitális kiadvány már csütörtök estétől lapozgatható. Ezenkívül már magyar lapok is elérhetők iPaden. Ehhez fel kell telepíteni a Dimag Readert és regisztrálni kell a szolgáltatásra. A magyar kiadványok sok esetben még nem olyan interaktívak és színesek-szagosak, mint külföldi társaik, de a közeljövőben vélhetően sokat fognak majd fejlődni. Kiadónk is rendelkezik már saját iPad alkalmazással: a Story magazin egy szuper interaktív téli különkiadással debütált az almás masinán. Még egy kis alkalmazást nagyon tudok ajánlani: a Friendly egy remekbe szabott Facebook kliens, több felhasználós támogatással és remek képnézegető funkcióval. A cucc alaphelyzetben ingyenes, de ha nem akarunk reklámokat látni benne, akkor 0,79 eurót kell fizetnünk.
Galéria Szuper-vékony kivitel

Szuper-vékony kivitel

[+] még több fotó

iPad Case
A hivatalos Appe iPad kiegészítők közül az egyik legfontosabb és talán leghasznosabb ez a kis szolid fekete iPad borítás, mely kellő védelmet és némi extra funkcionalitást biztosít a készüléknek. A kellemes tapintású és elég ellenállónak tűnő iPad Case a csatlakozókat és gombokat természetesen szabadon hagyja, így azok a masina védett állapotában is elérhetők. A mikroszálas belsőt kapott Case egyébként állvány funkcióval is rendelkezik, mint ahogy az az alábbi fotókon is látható. A cucc 12690 forintba kerül, tehát nem olcsó, de mi az, ha az Apple gyártja?
Galéria Must have!

Must have!

[+] még több fotó

Galéria Kezdődhet a gépelés!

Kezdődhet a gépelés!

[+] még több fotó
Galéria Talpra fel!

Talpra fel!

[+] még több fotó
iPad Dock
A nevéből könnyen kikövetkeztethető, hogy ezúttal egy mini dokkolóhoz van szerencsénk, melybe egyetlen laza mozdulattal bele lehet helyezni az iPadet, feltéve, ha azon éppen nincs az imént említett Case, akkor ugyanis nem fér bele. A hófehér műanyagból készült, alján gumitalpas dokkoló szabványos 30 pines rendszercsatlakozóval és jackdugós audiokimenettel bír, így többek közt szinkronizáláshoz, akksitöltésre és zenehallgatáshoz is ideális, ezenkívül pedig a belehelyezett iPad akár digitális képkeretként is funkcionálhat. Az iPad Dockot 9390 forintos áron vesztegetik.
Galéria Dokkolós cucc

Dokkolós cucc

[+] még több fotó

Galéria Hófehérke

Hófehérke

[+] még több fotó
Galéria Így is jól mutat

Így is jól mutat

[+] még több fotó
Camera Connection Kit
Az iPadet sokan szidják, szerintem egyébként teljesen jogosan, hogy nincs rajta szabványos USB csatlakozó aljzat. Nos, ezt a problémát úgy lehet orvosolni, ha 9390 forintért vásárolunk egy Camera Connection Kitet. Ennek segítségével a fényképezőgépünk, illetve egy SD memóriakártya is közvetlen módon rácsatlakoztatható az iPadre. Ha bedugunk egy SD-t, a készülék azonnal feldobja az azon lévő felvételeket (JPEG, RAW), és azok közül ki lehet választani, hogy pontosan melyeket szeretnénk rádobni az iPadre. Az Apple sohasem verte nagydobra, de korábban akár USB billentyűzetet, USB fejhallgatót, USB mikrofont és egy kis hackkel még USB merevlemezt is lehetett csatlakoztatni a Kit segítségével. Ez azonban sajnos már a múlté, lévén, hogy a 4.2-es frissítés óta a korábbi 100 mA helyett már csak 20 mA nyerhető ki az adapterből, ami pedig édes kevés. Nem tudni, hogy mindez szándékos kitolás, avagy esetleg egy olyan hiba, amit egy későbbi frissítés esetleg orvosolni fog.
Galéria Ha már nincs rajta gyárilag...

Ha már nincs rajta gyárilag...

[+] még több fotó

Galéria SD-kártya a helyén

SD-kártya a helyén

[+] még több fotó
10W USB Power Adapter
Ez a remekbe szabott, és sajnos szinte aranyáron (9390 forint) mért hálózati adapter kellően hosszú, 1,8 méteres kábellel büszkélkedhet, és segítségével mintegy 4 óra alatt tölthető fel az iPad teljesen lemerült akkumulátora. A cucc 0,5, 1 és 2,1 A-es töltőáramot képes biztosítani, így gyakorlatilag az összes iPod és iPhone is tölthető vele. Itt jegyezném meg, hogy az iPad egyik legszimpatikusabb vonása, hogy egy feltöltéssel iszonyatosan hosszú ideig, akár több mint 10 órán át is használható. Kipróbáltam, hogy a 100 százalékosan töltött akksi 20 perc böngészés után laza 98 százalékos töltöttségi szinten volt. Korrekt, nagyon korrekt!
Galéria Elég hosszú a vezeték

Elég hosszú a vezeték

[+] még több fotó

Háromgé
Ezúttal sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, de elérhető még az iPadhez egy Keyboard Dock nevezetű cucc laza 22390 forintos áron, valamint egy 9390 forintos Dock Connector VGA Adapter is kapható a szakkereskedésekben. És akkor a háromgé. Amennyiben 3G-s iPadünk van, akkor oldalt becsúsztathatunk egy aprócska microSIM-et, és innentől kezdve már nemcsak Wi-Fi-n internetezhetünk.
Galéria microSIM-mel hajtott 3G

microSIM-mel hajtott 3G

[+] még több fotó

A legnagyobb hazai mobil operátor, a T-Mobile az ikon Net 2 GB díjcsomagot ajánlja a készülékhez: 2890 forintos havidíj ellenében 30 napon belül 2 GB adatot forgalmazhatunk, túlforgalmazási díj és hűségnyilatkozat nélkül. A Telenor az 1490 forintos iDea Online 500 MB, a 2690 forintos iDea Online 2 GB, illetve az 5490 forintos iDea Online tarifát ajánlja az iPadhez, hűségnyilatkozat nélkül. A hazai Vodafone-nál az iPadhez elérhető Internet Easy tarifa 2 GB adatforgalmat nyújt havonta 3000 forintért, hűségszerződés vállalása nélkül - a csomagban foglalt adatforgalom felett nincs túlforgalmazási díj. Ha esetleg egy meglévő SIM-et szeretnénk microSIM kártyává alakítani, jó szolgálatot tehet egy ilyen, 3000 forint körüli áron kapható SIM-vágó szett, melyben egyébként microSIM-normálSIM átalakító is található:
Galéria Jól jöhet

Jól jöhet

[+] még több fotó

Konklúzió
Ahogy az gondolom a fenti sorokból már kiderült, az iPad egy nagyon gyorsan megszerethető kis masina, mely funkcióját tekintve az okostelefonok és a normál hordozható számítógépek közé ékelődik be. A legolcsóbb, 3G nélküli modell 140-150 ezer forintot kóstál (a Technet Plázában 139849 forint), a jó sok memóriával telepakolt full extrás 3G verzió (mobiltelefonálni ezzel sem lehet) ára viszont már a 230 ezer forintot is meghaladja. Minden dolog relatív ugyebár, de ezek azért nem kis összegek, főleg egy olyan, igen komoly gazdasági válságban lévő országban, mint a miénk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a hivatalos iPad kiegészítők sem éppen a filléres kategóriába tartoznak.
Galéria Doboz hegyek

Doboz hegyek

[+] még több fotó

Summa summarum, aki teheti és megengedheti magának, nyugodtan vásároljon iPadet, garantált, hogy nem csak ő maga, hanem a körülötte élők is le lesznek nyűgözve a kütyütől. Ha pedig a hazai mobil operátorok a Galaxy Tabhoz hasonlóan felvennék a kínálatukba az iPadet, az újabb lendületet adhatna az egésznek. Kíváncsian várom egyébként, hogy a hamarosan érkező iPad 2 mennyire nyomja majd le a jelenlegi elsőgenerációs iPadek árát? Az új iPad a pletykák szerint pedig kamerát, Facetime videóhívást, nagyobb felbontású kijelzőt és háromtengelyű giroszkópot fog hozni. Idővel kiderül, hogy ebből mi az igazság, de ez már egy 2011-es történet lesz.

Vásárlás:
iPad a Technet Plázában 139849 forinttól!

További érdekes cikkek:

100 napon belül indulhat útjára az iPad 2
iPad-gyorsteszt: kötelező darab!
Samsung Galaxy Tab: a nagyképű kisgép
Sikeres a Samsung Galaxy TabItt az első hazai magazin-alkalmazás iPadre!
Itt az első hazai magazin-alkalmazás iPadre!

Szponzorált hirdetések

Apple: kösz, jól vagyok (köhh, köhh)

A nem létező kínai mondás szerint, ha nincs új termék, nem ömlik a bevétel. Az Apple évközi pénzügyei legalábbis erről árulkodnak.

Apple: kösz, jól vagyok (köhh, köhh)
Apple: kösz, jól vagyok (köhh, köhh)

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Apple
laptop
kütyü
iPad
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "iPadot karácsonyra: mit tud és mennyiért?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál