Zoom-ágyú a Canontól: SX30 IS

Földes Attila - 2010. november 17. | 08:00 kütyü

Harmincötszörös optikai zoommal távcsőnek és kamerának is tökéletes a Canon SX30 IS. Pedig csak egy kompakt fényképezőgépnek készült. Kipróbáltuk.

Szponzorált hirdetések

Szeptember közepén mutatta be a Canon az SX20 IS utódját, az SX30 IS-t. A korábbi szintén méretes hússzoros zoom harmincötszörösre növekedett, ezzel párhuzamosan 28-560mm-ről 24-840mm-re nőtt az átfogás. Ezzel jelenleg a Canon gyártja a világ legnagyobb átfogású kompakt fényképezőgépét. Nézzük, mit jelent ez, és vajon mennyire használható ez az életben.


Elöljáróban annyit, hogy amikor a tükörreflexes Canonjaim mellé kicsi, állandóan velem lévő kompakt kamerát kerestem, nem nagyon foglalkoztam az akkor még csak SX20-asként létező géppel, és a G10-es mellett szavaztam. Kisebb volt, jobban tetszett a szögletes formája és néhány kezelőszerve is. Ma már lehet, hogy másként döntenék.


Műanyag és üveg
Ha kézbe vesszük az SX30 IS-t, akkor egy jól kiegyensúlyozott, stabil fogású, kellemes felületű gép simul a markunkba. A legtöbb ízlésesre formázott kezelőszerv teljesen logikus helyen van, mozgásuk határozott, bizalomgerjesztő. Én ugyan a zoomgombok helyett szívesebben látnék valamivel nagyobb kezelőszervet, de kis összeszokás után már nem annyira vészes a használata. Hasznos dolog a nagy, 2,7 colos kihajtható, forgatható kijelző is, amely 230 ezer pontban mutatja meg, mit is fogunk lefényképezni. Használat után érdemes arccal a fényképezőgép felé fordítani, így a kijelző mindenféle védőfólia nélkül is karcmentesen tartható. Ha már por és karcok: talán érdemes egy átlátszó, UV-szűrőt is felcsavarni a gép elejére, ami védi a véletlen odacsapásoktól, és takarítani is fájdalommentesebb, mint az objektívet.

Bekapcsolás után pillanatok alatt feléled a gép, bár az objektívtologatáshoz szükséges néhány tizedmásodperc. A fókuszálás, exponálás is az érezhetőség határán mozog, így nem lehetetlen vele pont azt a pillanatot elkapni, amelyiket szeretnénk.


Video
Háromféle méretben rögzíthetünk mozgóképet a kamerával. Az 1280x720-as HD felbontás mellett 640x480-as, illetve 320x240 pixeles felvétele is lehetséges, természetesen sztereó hanggal. Otthonra, hobbifilmezéshez bőven jó a közepes méret is, mivel a HD videók vágásához - sőt, néha már a lejátszásához is - az átlagosnál izmosabb gépre van szükség. Sajnos, kisebb felbontással nem lehet 16:9-es filmet készíteni, pedig szerintem volna rá igény.

Felvétel közben viszont óriásit lehet zoomolni, és bár eközben az objektívmozgató mechanika ad ki némi hangot, jó hír, hogy ez a felvételen egyáltalán nem lesz hallható. Persze egy videokamera képminőségét nem hozza azért a SX30-as, főként a nagy fényerejű csillogásokból lesz zavaró fényes csík a felvételen. Mégis vonzó alternatíva lehet - elég csak megtekinteni a tesztvideót - hogy nem kell még egy kütyüt magunkkal vinni.


Zoom
Elérkeztünk a gép talán legfontosabbnak tűnő tulajdonságához. A Canon 35-szörös optikai  átfogásával igen sokat ígér. A digitálissal nem foglalkozunk, azt használják csak azok a marketingesek, akik szeretnek háromjegyű, minél nagyobb számokat rávésni a gépre.

Tehát az optikai zoom kisfilmes világra átszámolva 24-től 840 milliméterig terjed, ami ígéretesen cseng. A 24mm már teljesen korrekt széles-látószögnek felel meg, remek turistafotók, tájképek készíthetőek vele. A 840-mm-es teleállásban pedig már valószínűtlen távolságokból lőhetünk felvételeket a gyanútlan, vagy éppen szégyellős modellről, aki minket talán észre sem vesz minket. A lesifotózásban az ekkora gyújtótávolságnál már szinte nélkülözhetetlen és hihetetlenül hatékony képstabilizátor siet a segítségünkre, így nappal, az átlagosnál nem sokkal bizonytalanabb kezű fotós is képes vele hibátlan képeket készíteni.


A képfeldolgozásért a komolyabb Canon gépekből ismerős DIGIC4 processzor felel. Ennek köszönhetően nemcsak élesek a képek, hanem mostohább fényviszonyok mellett is jobb felvételek készíthetők vele.

Van makró funkció is a gépen, de nekem ez nem nyerte el a tetszésemet. Nem lehet vele elég közel menni a témához, így az igazán látványos mütyűrfotóinkat nem ezzel a géppel fogjuk elkészíteni. Legalábbis nekem nem nagyon ment, még manuális élességállítással sem.

Meddig húzza?
A gépezet táplálásáról, a más modellekből már ismert, szabályos téglatest formájú NB-7L típusú, 1050mAh-s akkumulátor gondoskodik. Nálam nem teljesen épeszű használat mellett - magyarul állandóan a menükben kotorásztam, össze-vissza zoomolgatva videókat készítettem vele, amelyeket a környezetemben mutogatva kergettem mindenkit az őrületbe - nagyjából másfél napig bírta. Hogy ez a friss, még formázatlan akksinak, az állandóan bekapcsolt optikai képstabilizátornak, vagy a folyamatos objektívtologatásnak köszönhető-e, nem tudom. Az előd, szabványos AA-s elemmel, vagy akksival etetve szimpatikusabb megoldás volt, hiszen ceruzaelem a világon szinte bárhol kapható és olcsó is, ellentétben a gyári Canon akkumulátorokkal.


Tesztfotók:

1 || 2 || 3 || 4 || 5 || 6 || 7 || 8 || 9 || 10

Kiknek?
Igazából majdnem mindenkinek bátran ajánlanám az SX 30 IS-t, de főként azoknak, akik nem ijednek meg attól, hogy egy kicsit testesebb fényképezőgépet kell cipelniük. Cserébe ezzel a masinával szinte bármilyen feladatot meg lehet oldani. Sőt, azoknak is jó választás lehet, akik alapszintű tükörreflexes gépben gondolkodnak, de a kit-objektíveken kívül másra nem akarnak költeni. Ők a legkisebb tükrös gépnél is kisebb, könnyebb váznak örülhetnek, és örökre elfelejthetik az objektívcsere maceráját. Nem kerül por a gépezetre, és elmarad a jajveszékelés az ottho nhagyott, vagy éppen kilométereken át feleslegesen cipelt üvegek miatt.

Bátran mondhatjuk, hogy a Canon ultrazoomos gépe jelenleg a kategória egyik legjobb gépe, mind szolgáltatásai, mind képminősége, mind használhatósága tekintetében. Ha nem lenne már elég - van olyan? - fényképezőgép otthon, és nem tartanék a családi kassza őrének haragjától, gondolkodás nélkül beruháznék egy SX30 IS-re. Mindig szorítanék neki helyet a hátizsákban.

A masina ára itthon nagyjából százhúsz ezer forint körül van, ezzel a legolcsóbb tükörreflexes Canon váznál is bő egy húszassal olcsóbb. Ezért a pénzért az átlagosnál talán kevésbé kényelmes formájú, de roppant nagy tudású, kiváló képminőségű fényképezőgépet és egy jól használható, HD-s videokamerát kapunk. Egyben.

Szponzorált hirdetések

Még szebb a kép: Logitech C920 teszt

Felejtsük el végre a homályos, bélyegméretű képet produkáló webkamerákat, a fullHD világában élünk. A Logitech új "önfénylesője" az eleve jól teljesítő előd ráncfelvarrott...

Még szebb a kép: Logitech C920 teszt
Még szebb a kép: Logitech C920 teszt

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Zoom-ágyú a Canontól: SX30 IS" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál