HTC Desire HD: Nagyképű, de van mire büszkének lennie

László Ferenc - 2010. november 4. | 08:00 Android mobil

A HTC jó ideje remek kis készülékekkel látja el a piacot, de idén februárban még az átlagnál is nagyobbat durrantott a Desire révén. Most itt a Desire HD névre keresztelt nagytesó!

Szponzorált hirdetések

A szeptemberi hivatalos bejelentés óta csak pár hét telt el, és a Desire HD máris megjelent a kereskedelmi forgalomban, vagyis errefelé nincsenek akkora csúszások, mint például a Nokia N8 esetében (fél év). Az újdonság egy kompakt kis dobozkában érkezett meg szerkesztőségünkbe, mely már önmagában véve minőséget sugároz magából. A pakkban nincs túl sok minden: egy készülék, egy hálózati töltő, egy USB-kábel és egy vezetékes headset. Ez utóbbi meglehetősen pofásra sikeredett, távirányító és kis csipesz is jár hozzá, no és nem mellékesen még a hangminősége is abszolút rendben van.

Galéria Hatalmas (méret és tudás)

Hatalmas (méret és tudás)

[+] még több fotó

Méret, tömeg
Hatalmas. Röviden és tömören leginkább így lehet jellemezni a Desire HD-t. Szerintem anélkül senki se vásárolja meg, mondjuk egy webshopban, hogy előtte ne találkozott volna legalább pár perc erejéig személyesen, nehogy aztán csalódás legyen belőle. Használat (netezés, fotózás stb.) közben persze baromi kellemes az óriási kijelzős cucc, de ha éppen zsebre kell vágni, vagy például a fülünkhöz kell tartani, na akkor már egy kicsit árnyaltabb a kép. A Samsung Omnia 7 sem éppen egy kis darab, de a Desire HD még ezen is túltesz, hiszen vastagabb és szélesebb is egyben. És akkor a tömegről még nem is beszéltünk: a hádés Desire bizony 164 grammot nyom a mérlegen. Nem kevés, az már egyszer biztos!

Galéria Kicsit kaotikus a hátfal

Kicsit kaotikus a hátfal

[+] még több fotó

Forma, minőség
Első blikkre nagyon szögletesnek tűnik a telefon, azonban alaposan szemügyre véve kiderül, hogy a designerek azért sok helyen próbáltak némi lekerekítést alkalmazni. Így például a hátsó szekció nagyon is gömbölydedre sikeredett, kicsit olyan, mint az iPhone 3G hátulja. Ami a minőséget illeti, nos, e tekintetben csalódtam a HTC-ben. Az addig rendben is van, hogy a fix hátfal kellemes tapintású fémből készült, azonban a jobboldalt és alul elhelyezett, levehető lapocskák gyatra műanyagból készültek, nem pontos az illesztésük és még nyöszörögnek is egy picit.
Galéria Illesztési pontosság...

Illesztési pontosság...

[+] még több fotó

Felszereltség
A 65x25 milliméteres alsó lapocskát eltávolítva férünk hozzá a SIM-slothoz, illetve a microSD bővítőhelyhez. Az oldalsó levehető lap 65x10 milliméteres és az akkumulátort rejti maga alatt. Nagy kár, hogy a Desire 1400 mAh kapacitású akksija helyett ezúttal csak egy 1230 mAh-s akksit kapunk, mely valószínűleg csak laboratóriumi körülmények között hozza a 490 órás készenlétet, illetve több mint 9 órás beszélgetési időt. A +/- hangerőállító gomb a baloldalra került és 30 milliméter hosszúra sikeredett, ezzel szemben a jobboldal teljesen csupasz és kihasználatlan - egy exponáló gombot mindenképpen illett volna idebiggyeszteni. Az on/off gomb a felső élen található, alul pedig egy jack aljzatot és egy microUSB csatit fedezhetünk fel, teljesen fedetlen formában. HDMI csati nincs.
Galéria 11,8 milliméteres vastagság

11,8 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria A bekapcsoló gomb felülre került

A bekapcsoló gomb felülre került

[+] még több fotó
Szenzorok, gombok
A kijelző felett egy több mint 30 milliméter hosszú, vékonyka hangszóró teljesít szolgálatot, a kiegészítő hangszóró pedig hátul, a kamera optikája mellett csücsül. A mai elvárásoknak megfelelően fényérzékelő, proximity szenzor és giroszkóp is került a fedélzetre, az ezekhez köthető funkciókat most inkább nem elemezném ki. A HTC úgy gondolta, hogy hagyományos nyomógombokra nincs szükség, helyettük pedig négy érintőgombot biggyesztett a kijelző alá: a fehér háttérvilágítású gombok funkciói a következők (balról jobbra): Home, Menu, Back, Search. Normál híváskezelő gombok nincsenek, vagyis felköltöztek a kijelzőre. A virtuális billentyűzet remekül kezelhető ekkora felületen; függőleges helyzetű készüléken 5x8, vízszintesen pedig 8x7 milliméteresek az egyes gombok. Az ékezetes karakterek a gombok nyomvatartásával csalogathatók elő, a nyilak a billentyűzet jobboldalára kerültek.
Galéria Méretes díszrács a hangszórón

Méretes díszrács a hangszórón

[+] még több fotó

Galéria Érintőgombok az LCD alatt

Érintőgombok az LCD alatt

[+] még több fotó
Kijelző
Természetesen nem puszta szórakozásból vette a HTC ilyen nagyméretűre a Desire HD-t, hanem azért, mert egy óriási kijelző került bele. A 4,3 colos képátlóval rendelkező panel egész pontosan 57x94 milliméteres felületen, mobil viszonylatban már-már focipálya méretű területen vonultatja fel a 480x800 darab képpontot. Emiatt egyébként a pixelsűrűség nem valami nagy: a 216 ppi-s Desire HD éppen csak megelőzi a 210 ppi-s Nokia N8-at, és jóval elmarad a 252 ppi-s Desire mögött. Ezzel együtt egyébként abszolút nem mondható darabosnak a képi megjelenítés. A kapacitív és persze multi-touch kompatibilis (Sony) panel ezúttal S-LCD technológiájú, így kontrasztaránya és betekintési szöge elmarad az AMOLED példányokétól.
Galéria Android felsőfokon

Android felsőfokon

[+] még több fotó

Személyre szabhatóság
A HTC-nek lazán sikerül az, ami sok riválisának nem igazán: egyediséget vinni a standard Android felhasználói felületbe. Természetesen a HTC Sense révén, mely nem egyszerűen csak pofás külcsínt kölcsönöz az UI-nak, hanem használhatóság tekintetében is komoly hozzáadott értékkel bír. Ötféle "felszín" közül lehet választani, melyek a következők: HTC, tábla, fém, pala és fa. "Jelenetből" is ötféle akad: HTC, társadalmi, munkahely, lejátszás és utazás. A háttér könnyűszerrel lecserélhető (a főmenü mögött nem), akár élő háttérképek is alkalmazhatók, melyek valódi élettel töltik meg az alapkijelzőt (és szívják le gyorsan az akksit). Ez utóbbi alsó sorában egyébként három ikon sorakozik, melyekkel a főmenü, a tárcsázó és a testreszabás opció érhető el közvetlen módon.


Főkijelző, névjegyzék
Az alapkijelzőn hét slide-ot kapunk, melyek között oldalirányban lehet szkrollozni, ha pedig bevetünk egy multi-touch zoom out effektet, vagy rányomunk a Home gombra, a hét panel kis méretű verzióját egymás mellett is meg lehet tekinteni. A slide-okra kényünk-kedvünk szerint pakolhatunk ki widgeteket, alkalmazásokat, parancsikonokat, vagy éppen mappákat. A névjegyzék az "Emberek" menüpont alatt érhető el, és gyakorlatilag minden földi jóval fel van vértezve. Rögtön az első induláskor felajánlja, hogy szétnéz a Facebookon néhány egyezőség után kutatva. A közösségi adatokat simán összeköti a kontaktokkal, az egyes emberkék legutóbbi FB bejegyzései már a névjegyzék listában is megtekinthetők. Itt jegyzendő meg, hogy a HTC sokat segít az egyéb platformokról érkező új felhasználóknak, ugyanis az adatátvitel alkalmazás és a Bluetooth kapcsolat lényegében bármilyen mobilról képes átszippantani a már meglévő adatokat.
Galéria Tornasor mobil módra

Tornasor mobil módra

[+] még több fotó

Szolgáltatások
Az immár Flash 10.1 kompatibilitással rendelkező webböngésző szerény véleményem szerint napjaink legjobb mobil browsere: villámgyors, egyszerűen kezelhető és szinte mindent megeszik. Természetesen a Facebook (1.3.2), a Twitter és a YouTube kliens sem hiányzik a fedélzetről, és mindegyik remekül használható. Érdekesség a Könyvtár alkalmazás, mely alaphelyzetben nyolc digitális könyvet tartalmaz angol nyelven, és persze újabb példányokkal is bővíthető. QuickOffice-t is kapunk a pénzünkért, és ami a legjobb, hogy nem valami kiherélt verziót, hanem egy olyat, mellyel új Word és Excel állományok is lazán létrehozhatók. Ezenkívül többek közt Adobe Reader, hangrögzítő, számológép és még egy kis zseblámpa alkalmazás is van a telefonon.
Galéria Fedetlen csatik

Fedetlen csatik

[+] még több fotó

Multimédia
A zenelejátszó hozza a tőle elvárható szintet, így például nemcsak véletlenszerű és ismétlő lejátszásra képes, hanem kezeli a playlisteket, van hangszínszabályzója és még Dolby Mobile, illetve SRS WOW HD támogatással is bír, így aztán remekül szól. Ha rádiózni szeretnénk, mindenképp be kell dugni valamilyen fülest a 3,5 mm-es aljzatba, a sztereó FM rádió gyors autoscanre képes, megjeleníti az RDS adatokat és persze akár ki is hangosítható. Ellenben FM transzmittert hiába is keresünk. Van viszont zenefelismerő funkció, még pedig a SoundHound 2.1.2 képében. A teszt során Xvid videókat is néztem a telcsin, ezzel sem volt semmi gond.
Galéria Xenon helyett dupla LED

Xenon helyett dupla LED

[+] még több fotó

Galéria Kidülledő szem

Kidülledő szem

[+] még több fotó
Kamera
A frontlencse nem csak hogy teljesen védtelen, de még alaposan ki is áll a hátfalból, mellette pedig egy erőteljes, dupla LED-es segédfényt helyeztek el a tervezők. A képarány 5:3, illetve 4:3 lehet, és a hat választható felbontás közül a 8 megapixel a legmagasabb. A fókuszálás közepes sebességű, és ha már exponáló gomb nincs, az érintőfókusz legalább adott. Említést érdemel továbbá az arcfelismerő funkció, az ISO100 és ISO800 között variálható fényérzékenység, illetve a manuálisan tuningolható fehéregyensúly, expozíció, kontraszt, telítettség és élesség.

Az időzítő 2-10 másodperces késleltetésre képes, van geotagging szolgáltatás, a zárhang kikapcsolható, és a fotózást akár segédrács is könnyítheti. A vaku vörösszemhatás csökkentésre nem képes, és panorámakép funkció sincs a kamerában. A fotókat akár a Facebookról is magába szippantani képes galériában gyorsan lehet lapozgatni, van diavetítés funkció is, ellenben ha rázoomolunk egy fotóra, akkor annak beélesítése ugyanúgy 1-2 másodpercig tart, mint mondjuk a Nokia N8 esetében.

A videófelvevő összesen hétféle felbontást támogat, melyek közül az 1280x720 pixeles HD jelenti a plafont - tesztjeink szerint 29 fps-es sebesség és 8200 Kbit/s-os bitráta mellett (Nokia N8: 25 fps, 12500 Kbit/s). Videózás közben jól jön a bekapcsolható LED-segédfény, ellenben kár, hogy ilyenkor nem lehet zoomolni.


Navigáció
A Desire HD-n a jó öreg Google Maps 4.6.0-ás verziója teljesít szolgálatot, de ezenkívül a HTC saját fejlesztésű navi alkalmazását, a Locations-t is megkapjuk. Ez a Route 66 alapú alkalmazás a rövid használat során nagyon korrektnek tűnt, mind a képi világ, mind pedig a használhatóság szempontjából. A TeleAtlas eredetű térképek teljesen ingyen és bérmentve hozzáférhetők, alaphelyzetben online módon, de ezenkívül offline használatra, vagyis a térképek előzetes letöltésére is lehetőség nyílik. Az autós/kamionos/gyalogos üzemmóddal bíró szoftver gyors és rövid útvonalat tud tervezni, és persze a használni kívánt utak is megadhatók kategóriák szerint. A hang alapú (egyelőre csak angol) navigáció sajnos már fizetős, de az első 30 napban teljesen ingyenesen kipróbálható a cucc. Ha megtetszik a Locations aktív navigációs szolgáltatása, akkor a teljes Európa licensz egy évre 40 euróba kerül. Emlékezetes, hogy a Nokia-féle navi is ilyen formában indult anno, aztán egyszer csak teljesen ingyenes lett. Vajon a HTC idővel meg tudja-e majd tenni ezt a lépést?
Galéria Csak hogy el ne tévedjünk

Csak hogy el ne tévedjünk

[+] még több fotó

Hozzáadott érték
Itt akkor most csupa olyan funkció lesz, melynek neve HTC-vel kezdődik. A HTC Sync nem új dolog, ez a névjegy, naptár és egyéb dolgok PC-s szinkronizálására használható alkalmazás már korábban is elérhető volt. A HTC Sense viszont ezen túl már nemcsak egy UI, hanem egyben egy webes szolgáltatás is, melyre egy gyors regisztrációt követően azonnal be is tudunk lépni. Itt olyan fülek fogadják a felhasználót, mint például a Vezérlőpult, a Footprintek, az Emberek, az Üzenetek, illetve a HTC Hub. Segítségével akár távolról zárolható a telefon, vagy megállapítható, hogy pontosan hol van (ilyen van a WinPho 7-ben is), illetve szerkeszthető a névjegyzék és SMS-eket is írhatunk. A telefonra telepített HTC HUB-ban új widgeteket, háttereket és csengőhangokat gyűjthetünk be, a HTC Likes pedig tulajdonképpen a gyártó saját kis Android Markete, tele jobbnál jobb, és gyakran ingyenes tartalmakkal. Ezenkívül természetesen a normál Android Market is elérhető a Desire HD-ről.
Galéria HTC Sense Dashboard

HTC Sense Dashboard

[+] még több fotó

Galéria Alkalmazások a HTC tálalásában

Alkalmazások a HTC tálalásában

[+] még több fotó
Hardver, szoftver
A Desire-ben lévő Qualcomm Snapdragon QSD8250-es chip átadta a helyét egy újabb, QSD8255-ös processzornak, mely változatlanul 1 GHz-es órajelen ketyeg, azonban 65 helyett 45 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik és kevesebbet fogyaszt. Újdonság az Adreno 205-ös GPU megjelenése, melynek abszolút nincs szégyenkeznivalója. A Desire HD a Neocore tesztben 57,8 fps-t préselt ki magából, a Quadrant tesztet pedig 1904 ponttal zárta, ami mindenképpen remek eredmény. Érdekes azonban, hogy a hétköznapi használat során a Desire HD hajszálnyival lassabbnak érződik, mint a Desire, de hogy miért, az számomra rejtély. Az operációs rendszer szerepét természetesen a jelenleg elérhető legfrissebb, 2.2-es (Froyo) Android tölti be, és a készülék teljes magyar nyelvi támogatást kapott (néhány fordítási hibával megspékelve).
Galéria Furcsa egy megoldás, az már egyszer biztos

Furcsa egy megoldás, az már egyszer biztos

[+] még több fotó

Wireless
HSDPA fronton a Desire HD a ma elérhető legjobb teljesítményt nyújtja, hiszen adott esetben akár 14,4 Mbit/s-os tempóval is le tudja zavarni a letöltéseket, de a HSUPA 5,76 Mbit/s-os sebessége sem piskóta. A Wi-Fi kontroller immár nem csak a b/g, hanem a gyorsabb n-es szabványt is támogatja, és a remek DLNA (multimédiás tartalommegosztás) funkció sem hiányzik a repertoárból. Kár, hogy a Bluetooth vezérlő még nem 3.0-ás, hanem "csak" 2.1-es. A RAM 768 MB-os kapacitással bír, ezenkívül pedig 1,5 GB flash ROM is került a kicsikébe, és nagy kár, hogy a nálunk járt tesztkészülék mellé nem csomagoltak microSD kártyát.
Galéria N8 vs. Desire HD

N8 vs. Desire HD

[+] még több fotó

Konklúzió
A HTC ezúttal igazán nagyot akart durrantani, és könnyen lehet, hogy ezúttal egy kicsit túl is lőtt a célon, már ami a Desire HD méretét és tömegét illeti. Persze biztosan lesznek, akik azonnal rohannak HD-t venni, de a vásárlók túlnyomó többsége vélhetően inkább a 3,7, de maximum 4 colos kijelzővel szerelt mobilokat favorizálja. Ha már csúcskategória, akkor jobb lett volna S-LCD helyett AMOLED panelt használni, és a kamera is megérdemelt volna egy remekbe szabott xenon vakut, illetve egy expo gombot. Ezenkívül a minőségre is illett volna jobban odafigyelni, ejnye-bejnye! Az óriási kijelzőn mindenesetre nagyon ott van a szeren a felhasználói élmény, a telefon kellően fürge és a HTC-nek sikerült pofásra sminkelnie az Androidot. Hozzáadott értékből (Sense, Likes, Locations) is akad bőven, de mondjuk ez el is várható egy 169 ezer forintos csúcskészüléktől.
Galéria A nagyképű

A nagyképű

[+] még több fotó

Szponzorált hirdetések

Csúcsok csatája: Samsung Galaxy S4 kontra HTC One - 1. rész

Hálás, de lehetetlennek tűnő feladatra vállalkoztunk, felváltva használtuk a jelenlegi két legjobb androidos okostelefont, hátha kiderül, melyik is az Igazi, a Nagy Ő.

Csúcsok csatája: Samsung Galaxy S4 kontra HTC One - 1. rész
Csúcsok csatája: Samsung Galaxy S4 kontra HTC One - 1. rész

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "HTC Desire HD: Nagyképű, de van mire büszkének lennie" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál