Kamerateszt: Nokia N8

László Ferenc - 2010. október 24. | 08:00 mobil

Néhány nappal ezelőtt már leközöltük a részletes Nokia N8 tesztet, azonban abban az írásban lényegében egyetlen szót sem ejtettünk a kameráról. No, akkor most csapjunk is gyorsan a lovak, akarom mondani a pixelek közé!

Szponzorált hirdetések

Ahányan vagyunk, legalább annyifélék vagyunk, így vannak köztünk olyanok, akik szinte nem is használják a mobiljuk kameráját, mások viszont lépten-nyomon mindent azzal örökítenek meg. Az utóbbi csoportba tartozókat teljesen joggal bőszíti, amikor a manapság a piacon elérhető high-end, tehát abszolút nem olcsó készülékekbe csapnivaló minőségű, sokszor villanó nélküli, fotózásra leginkább csak alaphangon használható fénylesőt tesznek. A bőven százezer forint feletti kategóriában is. Na, a Nokia N8 sem éppen olcsó, de ebbe a telefonba legalább egy olyan kamera került, melytől még sok kompakt fényképezőgép is elszégyellheti magát. Lehet, hogy a Symbian ^3 nem hozott forradalmi változást, de az N8 kamerája igenis nagyot üt. (Itt jelzem, hogy a mellékelt tesztfotókra bátran lehet kattintani - a nagyobb felbontású felvétel új ablakban fog megnyílni.)

12 millió pixel inside

12 millió pixel inside


Elődök
A fotós mobiloknak immár komoly hagyománya van a finn gyártónál. A Zeiss Károly bácsi nevével fémjelzett optikák már jó ideje ott figyelnek a Nokia telefonok hátán, az immár 3 éves N82 xenon vakus kamerája mind a mai napig állja a sarat a riválisokkal szemben, és a tavaly érkezett N86 8MP-nek sincs szégyenkeznivalója. Utóbbi volt a vállalat eddigi kamerás flagship modellje, a maga mechanikus zárszerkezetével és nagylátószögű optikájával, viszont hiányzott belőle az N82-ben megszeretett xenon villanó. Most azonban itt a trónkövetelő, a N8, melybe a Nokia minden, a digitális fényképezőgép modullal kapcsolatos tudását invesztálta.

Masszív alumínium készülékház

Masszív alumínium készülékház


Kamera modul
A kamera maga egy 43 milliméter hosszú, 22 milliméter széles és a telefon hátlapjából mintegy 2 milliméterre kiálló dobozkában kapott helyet. Legfelül trónol a xenon vaku, mely 4x17 milliméteres felületen bocsátja ki magából egyrészt az AF segédfényt, másrészt pedig a normál vakufényt. Alatta kapott helyet a 10x10 milliméteres frontlencse, mely ezúttal sajnos nélkülözi az elhúzható lencsevédőt. A Nokia szerint a mechanikus védelem további 2-2,5 milliméterrel megnövelte volna a modul vastagságát, ami el akartak kerülni, ráadásul ez esetben a kamera automatikus, szoftveres módon történő életre keltése sem lenne megoldható. Nem tudom, hogy néhány hónap használat után mennyire lesz karcos a lencse, mely egyébként 1 milliméteres süllyesztést és többszörös karcálló bevonatot kapott.

Lencse, szenzor
Az optika természetesen ezúttal is Carl Zeiss eredetű, de az N86 8MP-től eltérően nem 2,4-es, hanem "csak" 2,8-as fényerejű. Ez azonban abszolút nem jelent gondot, lévén, hogy az N8 képérzékelője minden szempontból fejlettebb elődjénél. A Nokia azt a szerencsés lépést lépte meg, hogy nem egyszerűen csak a felbontást növelte 8-ról 12 megapixelre, hanem ezzel párhuzamosan a szenzor méretét is nagyobbra vette. Az N8-ban egy 1/1,83 colos képérzékelő teljesít szolgálatot, mely jóval alacsonyabb képzajt produkál, mint a jelenleg a mobil és kompakt fényképezőgép iparágban elterjedt 1/2,5 colos szenzorok. Így lehetséges, hogy az N8 1,75 mikronos, a riválisok pedig többnyire 1,4 mikronos pixelmérettel rendelkeznek. Még egy összehasonlítás: az 1/2,5 colos szenzor 25 négyzetmilliméter felületű, az 1/1,83-os pedig 38 négyzetmilliméter felületű, ami barátok közt is több mint 50 százalékos különbség.
Tisztázzuk a méreteket!

Tisztázzuk a méreteket!


Wide-angle, vaku
A 28 milliméteres, nagylátószögű lencse a hordótorzítást még hírből sem ismeri, ami ebben a kategóriában igen nagy ritkaság. A nagylátószögről röviden annyit, hogy ennek köszönhetően egyszerűen több fér egy-egy felvételre, ami egy szűk szobában tartott születésnapi buli esetében igazi megváltást jelent. A xenon vaku mérete 30 százalékkal kisebb lett, mármint az N82-höz viszonyítva, ettől függetlenül a két telefon vakuja nagyjából hasonló teljesítményre képes. Környezeti viszonyoktól függően 3, de akár 5 méterig is hatásos lehet a vakuzás, a korábbiaknál jelentősen gyorsabb pre-flash metering pedig rendkívül pontos expozíció beállítást tesz lehetővé, és csökkenti a közelről készített felvételek esetén a túlexpózás veszélyét.
Ugyanaz vakuval (ISO133)...

Ugyanaz vakuval (ISO133)...


...és vaku nélkül (ISO279)

...és vaku nélkül (ISO279)

Sebesség, formátum
Ha rányomunk a kétállású exponáló gombra, körülbelül 3 másodperc telik el, mire fotózni kezdhetünk. Itt jegyzendő meg, hogy bármit is használtunk előtte, alaphelyzetben mindig a fotós üzemmód indul el, sohasem a videós. Ideális esetben a fókuszálás alig 350 milliszekundumig tart, de még a legrosszabb esetben, nulla fénynél is megtörténik mintegy 1 másodperc alatt. A shutter laget sikerült 150 milliszekundumra csökkenteni, a viewfinder lag pedig gyakorlatilag nulla. 12 megapixeles felbontást használva, egy-egy 2-3,5 MB méretű felvétel elmentése körülbelül 2 másodpercnyi időt vesz igénybe. Bár bizonyos körökben lenne rá igény, a RAW formátum nem támogatott. A JPEG minőség defaultban 85 százalékra van állítva, és ez a beállítások között nem is változtatható (csak némi hackeléssel). A Nokia szerint ez a 85 százalék jelenti az arany középutat, mármint a között, hogy a képek ne legyenek agyon tömörítve és a között, hogy egy-egy fotó ne legyen 10-12 MB méretű.

Autofókusz, fényérzékenység
Az AF-segédfény vörös színű és az N82-höz hasonlóan vonalas formát vetít ki. Automata módban 20-30 centiméteres közelségből fotózhatunk, ha ennél közelebb szeretnénk kezelni a fotózandó dologhoz, akkor be kell kapcsolni a 10 centiméteres közelpontú makró módot. A mai elvárásoknak megfelelően arcfelismerés is került a fedélzetre, de a mosoly és pislogás detektálása már hiányzik (már akinek). A rögzítési módok a következők: automata, egyéni, makró, arckép, tájkép, sport, éjszaka és éjszakai arckép. A fényérzékenység manuálisan ISO100, ISO400 és ISO800 értékekre lőhető be, az automatika pedig akár olyan értékeket is produkál, mint például ISO105, vagy ISO161. A mechanikus zárszerkezetű kamera többek közt egy speciális ND szűrőt is magáénak tudhat, ami akkor tesz jó szolgálatot, ha irdatlan napsütés mellett a fényképezőgép egyszerűen már nem tud rövidebb záridőt produkálni.

Felbontás, képminőség
A felbontásbeli plafon a 4000x3000 pixel, de ezenkívül akár 9, 3, 1,3 és 0,3 megapixeles felbontást is választhatunk - a felbontás akár egy kétujjas multitouch mozdulattal is megváltoztatható. A digitális zoom a legnagyobb felbontás mellett is használható, átfogása viszont csak 2x-es, a Nokia szerint azért, hogy a képminőség ne romoljon túlságosan. Fotózáskor nincs elektronikus képstabilizátor és helytakarékosság miatt optikai stabilizálás sem került a kamerába. A zajszűrést a korábbiaknál kicsit jobban visszafogták, de ezzel nincs is baj, a felvételek minden korábbinál részletgazdagabbak és kevésbé vannak túlélesítve. A kontraszt és az élesség manuálisan szabályozható, ezen kívül pedig expozíció korrekciót (+/- 2 EV), 2-10-20 másodperces önkioldó funkciót, harmadoló segédrácsot és manuális fehéregyensúly állítást (napfény, felhős, izzólámpa, fénycső) is használhatunk.

Kamera UI, egyéb beállítások
Ahogy az egész Symbianhoz, úgy a fényképezőgép kezelőfelületéhez sem mertek igazán hozzányúlni a fejlesztők, vagyis maradt a korábbról megismert, elég puritán UI. A balfelső sarokban látható az éppen használt rögzítési- és AF-mód, a jobbfelső sarok pedig a hátralévő képek számát, a felbontást és a tárolási helyet mutatja. Természetesen kapunk geotagging funkciót, ezenkívül pedig beállítható, hogy a vakut hogyan szeretnénk használni: automata, on, off, vörösszemhatás csökkentés. Ez utóbbi feladatot egyébként nemcsak a vaku, hanem a telefon képszerkesztő alkalmazás is végre tudja hajtani. Színtónusból hármat (szépia, fekete/fehér, élénk) kapunk, a zárhang pedig négyféle hang közül választható ki, illetve akár teljesen ki is kapcsolható. Panorámakép funkciót alapból nem kapunk, de az Ovi Store-ból pillanatok alatt begyűjthető a Nokia ingyenes panoráma alkalmazása, mely rendkívül egyszerűen kezelhető és korrekt végeredményt produkál.
Panorámakép rulez

Panorámakép rulez


Videófelvétel
Nem ez az első olyan telefon, melynek kamerája 720p videófelvételre képes, azonban 720p és 720p között is igen komoly különbségek fedezhetők fel, mondjuk részletgazdagság, színhűség és folyamatosság terén. Az N8 kamkordere 1280x720 pixeles felbontás esetén stabilan hozza a 25 fps-t, de egy kis hackeléssel akár 30 fps-re is rávehető. Pletykák szerint egyébként a készülék érkezőben lévő új szoftvere ezen a területen is változásokat fog hozni, no, majd meglátjuk. A HD felvételek minősége mind kültér, mind beltér esetén átlagon felüli, a H.264-es videók 12 Mbit/s-os bitrátával bírnak. (A YouTube-ra feltöltött tesztvideóinkat természetesen 720p-ben érdemes megvizslatni.)


Ami a hangot illeti: az AAC hang 128 Kbit/s-os bitrátával és 48 KHz-es mintavételezéssel bír. A dupla mikrofonos rendszer remek hangminőséget biztosít, ezenkívül pedig a speciális szélzajszűrés mellett sem mehetünk el szó nélkül. Felvétel közben egyébként érdemes az érintőkijelzőn zoomolni, mert a nyomógombos zoomolás zaja behallatszódhat a videóba. A videók egyébként 10 másodpercenként mintegy 15-20 MB tárhelyet emésztenek fel. Még jó, hogy 16 GB-os a belső memória és microSD-t is használhatunk.


Fókusz
Videózás közben érdemes odafigyelni arra, hogy a felvételek csak akkor lesznek élesek, ha 60 centiméternél távolabbról videózunk. A folyamatos autofókusz tehát kimaradt a repertoárból, de egy kis hackeléssel ez is kipróbálható, csak éppen az a probléma, hogy a folyamatos élességállítás olyan zajjal jár, hogy az már zavaró a felvételen. A Nokia vélhetően emiatt mondott le erről a funkcióról, és alkalmazta inkább az úgynevezett Active Hyper Focal Distance technológiát.


Zoom
A zoom háromszoros nagyításra képes és tényleg érdemes használni, még pedig a pixel binning eljárás miatt. Nagylátószög esetén a szenzor teljes, 4000 pixeles szélességben ki van használva, és pixel összevonással keletkezik az 1280 pixel széles videó. Ennek köszönhetően ilyenkor nem is kell képzajcsökkentést használni, a felvételek kitűnő minőségűek. Ha rátoljuk a zoomot, a szenzornak már csak a középső részét, tehát az eddigieknél kevesebb, de még minimum 1280x720 pixelt fogunk használni. 2x-es zoomnál gyakorlatilag nincs minőségvesztés, de a 3x-os állásnál már láthatóvá válik a képzaj. A Nokia szerint a pixel binning révén kétszeres nagyításig jobb képminőség érhető el, mint egy olcsó optikai zoom segítségével.


Videós funkciók
A fotós üzemmóddal ellentétben videózás közben bekapcsolható az elektronikus képstabilizátor, ugyebár a nem kívánt bemozdulás elkerülése végett. Helytakarékosság miatt LED-segédfény sajnos nem került a kamerába, pedig sötétben történő videózáskor jól jönne. Ilyenkor maximum át lehet váltani gyenge fény, vagy éjszakai módba, ez azonban 15, illetve mindössze 5 fps-t fog eredményezni, tehát érdemes óvatosan bánni vele. A kamera modul egyébként kis piros fénnyel tudatja, hogy éppen videófelvételt készít. Adott esetben egyébként VGA felbontású, 30 fps sebességű MP4, illetve alacsonyabb felbontású 3GP videókat is lőhetünk az N8-cal. Itt jegyzendő meg továbbá, hogy a készüléken egy korrekt kis videó- és fotószerkesztő alkalmazást is elhelyezett a Nokia. Ha pedig egy nagy plazmára szeretnénk kinyomni a telefon képét, a HDMI csatlakozónak köszönhetően ennek sincs akadálya.
Galéria

Galéria


Jééé, egy beszélő ló!

Jééé, egy beszélő ló!

Hajrá Spielberg!

Hajrá Spielberg!

Konklúzió
Fotózás, illetve videózás tekintetében a finnek ezúttal igen magasra helyezték a lécet. A Nokia N8 abszolút professzionális kamerát tudhat magáénak, mellyel szemben igen nehéz dolga lesz a konkurenciának - hamarosan érkezik egyébként a részletes fotós/videós összehasonlító tesztünk is. Az N8 fotóminősége minden várakozást felülmúl, a képek igen részletgazdagok, a képzaj abszolút nem zavaró, nincs túlélesítés, ráadásul még a kamera sebességével sincsenek gondok. Sötétben igen jó szolgálatot tesz a xenon vaku, a nagylátószögű optika nem torzít, és ugyebár a 720p videófelvevő is nagyon ott van a szeren. No persze azért néhány negatívum is akad - ezek közül mindenkitől kéretik aláhúzni azokat, melyek ténylegesen bántóak: nincs LED-segédfény és elhúzható lencsevédő, hiányzik az érintőfókusz és a mosolydetektálás, illetve videózáskor nincs folyamatos autofókusz.
Szó szerint

Szó szerint


További érdekes cikkek:
Nokia N8: telepakolva minden jóval
Vásárlás: Nokia N8 a Technet Plázában
További akciós készülékek a Techneten
Androidé a jövő - a Nokiára bukás vár?

Szponzorált hirdetések

Erre képes az új csúcsmobil képstabilizátoros kamerája

A Nokia Lumia 930 egyelőre még nem kapható a boltokban, de a kamerájának videós képességeivel már most megismerkedhetünk.

Erre képes az új csúcsmobil képstabilizátoros kamerája
Erre képes az új csúcsmobil képstabilizátoros kamerája

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Kamerateszt: Nokia N8" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál