Wayteq x990: nagypályás navigáció

László Ferenc - 2010. október 17. | 08:00 WayteQ GPS

Megnéztük, mit tud a Wayteq legújabb nagyágyúja, a gyönyörű kijelzős X990. A Wayteq-nél gyakorlatilag egy pillanatra sem állnak meg a fejlesztések: a vállalat nemrégiben jelentkezett több új készülékkel, erre most itt egy még ezeknél is újabb cucc.

Szponzorált hirdetések

Nem is olyan rég három Wayteq navigátor vendégeskedett szerkesztőségünkben. Ezek közül a X920BT nem volt ugyan teljesen friss fejlesztés, de összehasonlítási alapnak mindenképp jó volt az X950-es és X850-es modellekhez. Ez utóbbiak ugyan csak a nyár végén bukkantak fel a kereskedelmi forgalomban, de máris némi frissítésen estek át.


Dupla élvezet
Történt ugyanis, hogy az X850 és az X950 a korábbi 2 GB helyett szeptember vége óta már 4 GB belső memóriával rendelkezik, még pedig változatlan áron. Friss hír, hogy ezekben a napokban esedékes az X920BT valódi utódjának, az X950BT-nek a piaci debütálása - az ugyancsak 4 GB belső memóriával szerelt újdonság nyitóára 29990 forint. És akkor most térjünk rá jelen tesztünk alanyára, a kereskedelmi forgalomban valamikor novemberben felbukkanó X990-re! Rögtön itt az elején jelezném, hogy a szerkesztőségünkben vendégeskedő példány egy prototípus, tehát a végleges verzió és e között még adódhatnak majd különbségek.

Galéria Ismerős a design?

Ismerős a design?

[+] még több fotó

Felszereltség, kijelző
Ami a külcsínt illeti, nos, gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni egymástól egy X950-est és egy X990-est. Járt utat járatlanért... Na, szóval ismét baloldalra került a szabványos 3,5 milliméteres audió csatlakozó aljzat, a fedetlen microSD bővítőhely, illetve a miniUSB csati. A jobboldal teljesen csupasz, leszámítva, hogy innen húzható ki a 92 milliméter hosszú (nem teleszkópos) stylus. Az 5 colos rezisztív (és nem multi-touch) kijelző mérete változatlan maradt, ellenben felbontása a korábbi 480x272 pixelről 800x480 pixelre nőtt. A képminőség ennek köszönhetően fényéveket javult - a képpontok száma közel háromszorosára nőtt. Az persze már más kérdés, hogy autóban ülve, vezetés közben mennyi gyakorlati előnye van egy ilyen minőségi ugrásnak, főleg egy 5 colos, tehát nem kiugróan nagy méretű (6-7 colos) display esetében.
Galéria Kellemes tapintású a kicsike

Kellemes tapintású a kicsike

[+] még több fotó

Design
A 135x85,9x14,3 milliméter méretű készülékház szinte teljes egészében finom tapintású, gumiszerű műanyag bevonatot kapott, így egyrészt jól esik kézbe venni a kicsikét, másrészt ez a felület szerencsére nem tükröződik. Az eleganciát fokozandó, oldalt körbe fut egy 2 milliméteres ezüst díszcsík, ami kétségtelenül szép, ellenben a szélvédőn sajnos visszatükröződik - jobb lenne, ha inkább nem lenne. A hátfalban keresendő a hangszóró, a rejtett Reset gomb, illetve a fényszenzor. Ez utóbbi érzékenysége ugyan kalibrálható, azonban én személy szerint nagyon gyorsan kikapcsoltam, mert például ha az autó hátulja felől süt a nap, a szenzor árnyékban van, a fényerő alacsony, a kép pedig szinte teljesen láthatatlan. Ajánlott kapásból full kakaóra venni a fényerőt, és így már nem lesz több gondunk vele.
Galéria 14,3 milliméter vastag a készülék

14,3 milliméter vastag a készülék

[+] még több fotó

Alapcsomag
Az alapcsomagnak a szokásos USB kábelen kívül természetesen az autós tartó és a szivargyújtós töltő is a részét képezi. A tartó igen masszívnak tűnik, bár a készülék bekattintásakor és levételekor hallható hang nem túl szimpatikus, az embernek olyan érzése támad, hogy na, éppen most törik le a felső kis rögzítő fül. A tartó egyébként nem aktív kivitelű, a töltő nem a tartóba, hanem magába a készülékbe csatlakoztatható - a Bluepanther Azure-hoz képest ez például némi kellemetlenség. Az akksi 1800 mAh kapacitású, fixen integrált. A TMC kompatibilitás szokás szerint adott, a vevőt azonban külön kell megvásárolni.
Galéria Szép a díszcsík, de nem hiányozna, ha nem lenne

Szép a díszcsík, de nem hiányozna, ha nem lenne

[+] még több fotó

Szoftver
A felhasználói felület baloldalán függőlegesen sorakozik a három, talán leggyakrabban használt feature, vagyis a GPS, a zenelejátszó és a fotónézegető. Ettől jobbra öt oszlopban és három sorban jó néhány felhasználói alkalmazás (videólejátszó, Flash player, Ekönyv, Fotónézegető, számológép, átváltó) és öt gyári játék található. A beállítások menüjében szabadon állítgatható a fényerő, a hangerő, a nyelv (magyar is van), a dátum/idő, ezenkívül pedig némi információ gyűjthető be a készülék szoftveréről, illetve a GPS-vevő aktuális adatairól. Kalibrálható továbbá a kijelző, kiválasztható az adatátvitel módja (Mass Storage, Active Sync), illetve megadható az éppen használni kívánt navigációs alkalmazás elérési útvonala (Navi mappa).
Galéria A főmenü az X850/X950 stílusában készült

A főmenü az X850/X950 stílusában készült

[+] még több fotó

Windóz
Az X850/X950-ről már ismerős lehet az Explorer ikon, melyre rábökve gyorsan betöltődik a Windows CE 6.0 operációs rendszer immár ugyebár 800x480 pixeles felbontású kezelőfelülete, melyet látva az embernek olyan érzése támad, mintha egy jó öreg kis Windows 95 költözött volna be a navijára. Ha esetleg valamelyik korábbi Wayteq modellen szeretnénk hasonló funkcióhoz jutni, akkor a következőt kell tenni: létre kell hozni egy YFGo2CE.bld nevű és kiterjesztésű, tetszőleges tartalmú fájlt, rámásolni egy memóriakártyára és bekapcsolni a gépet.
Galéria A hátlapra került a fényérzékelő

A hátlapra került a fényérzékelő

[+] még több fotó

Galéria A jobbalsó sarokból húzható ki a stylus

A jobbalsó sarokból húzható ki a stylus

[+] még több fotó
Hardver
Az X850/X950-ben megismert és sebessége miatt megszeretett, 250 MHz-es DSP-vel megspékelt, 500 MHz-es SiRF Atlas V processzor átadta a helyét egy immár 600 MHz-es órajelen ketyegő SiRF Prima processzornak. Jelentem, ez a kis chip remekül megbirkózik a rábízott feladatok zökkenőmentes végrehajtásával, így például a 800x480 pixeles grafikus megjelenítéssel.
Galéria Príma, nem?

Príma, nem?

[+] még több fotó

Galéria Van itt minden, mint a búcsúban

Van itt minden, mint a búcsúban

[+] még több fotó
Ez a még 2008 elején bejelentett processzor ARM11 architektúrára épül, 32 KB L1 cache és 128 KB L2 cache van benne, és 65 nanométeres gyártási technológiák segítségével készül. Részét képezi továbbá egy PowerVR MBX 3D gyorsító és egy MVED1 videógyorsító, így adott az OpenGL ED, OpenVG és Direct 3DM támogatás. A kütyü maximum D1 felbontásban képes MPEG1/2/4 és WMV9 videók lejátszására, és akár 10 megapixeles fotókat is képes kezelni. Említést érdemel továbbá az X990-be szerelt 128 MB RAM, 4 GB tárhely, 64 csatornás GPS-vevő, illetve FM-transzmitter. A készülék főmenüje a bekapcsoló gomb lenyomását követően 18 másodperccel villan fel, a navigációs szoftver pedig mintegy 8 másodperc alatt kel életre. E tekintetben az X950 ugyan gyorsabb volt, de ezt szerintem betudhatjuk a bétás hardvernek és szoftvernek.
Galéria Irány a Kossuth tér!

Irány a Kossuth tér!

[+] még több fotó

Galéria 3D objekumok

3D objekumok

[+] még több fotó
Szoftver
Tesztkészülékünkön a Sygic Aura Extended Europe próbaverziója kapott helyet, és a készülék végleges verziója is ezzel a szoftverrel kerül majd a boltok polcaira, várakozások szerint 39990 forintos áron (az X950 Sygic Drive-val jelenleg 33990 forintba kerül). A negyvennégy európai ország TeleAtlas keltezésű térképét felvonultató szoftver az iTunes-ban már fellelhető egy ideje, azonban PNA fronton az X990 az első ilyen szoftvert futtató navigátor. Az alkalmazás főmenüjében egyszerre három darab széles menüpont látható, melyekből egyébként összesen öt létezik: Keres, Közösség, Infó, Beállít, Kilépés. Nagy kár, hogy a fejlesztők ilyen pazarlóan bántak a rendelkezésre álló felülettel, az alapfunkciókat ennél ötletesebben és kezelhetőbb módon is meg lehetett volna jeleníteni.
Galéria Aki keres, talál

Aki keres, talál

[+] még több fotó

Galéria Adatbevitel

Adatbevitel

[+] még több fotó
Keresés
Ha rábökünk a Keresés opcióra, első helyen az Otthon gomb figyel, de persze ugyanitt található a címmegadási opció is. A felbukkanó QWERTY billentyűzet gombjai 10x7 milliméter méretűek, így könnyen gépelhetjük be rajta az országot, a várost, az utcát és a házszámot. Kereshetünk továbbá a kedvencek között és az előzményekben, illetve a környéken lévő POI-k között is. A városkalauz funkció hasznos információkkal lát el a magyar fővárosról, illetve néhány osztrák, cseh, német és lengyel városról, de sajnos nem magyarul, hanem angolul.
Galéria Kocsival, vagy esetleg gyalog?

Kocsival, vagy esetleg gyalog?

[+] még több fotó

Galéria Városkalauz

Városkalauz

[+] még több fotó
Tervezés
Amint beadtuk a kívánt célállomást, feljön a választási lehetőség, hogy odahajtunk, odasétálunk, vagy netán ezen a pontot keresztülhajtunk. A tervezési sebesség, ha nem is rekordgyors, mindenesetre korrekt, hiszen a Budapest-Frankfurt útvonalat mintegy 25 másodperc alatt tervezte meg. Összehasonlításképp, a Garmin nüvi 3760T-nek ez csak 8 másodpercig tartott, de például a Mio Moov S600 ugyanezzel a tervezéssel 100 másodpercig szöszmötölt. A kész útvonalról (gyors/rövid/gazdaságos) előnézeti ábrát mutat a szoftver, ezenkívül pedig demózni is tudja az útvonalat.
Galéria Felülnézetben a parlament

Felülnézetben a parlament

[+] még több fotó

Galéria Tervezési opciók

Tervezési opciók

[+] még több fotó
Navigálás
A navigációs képernyő alsó részén igen nagy, mintegy 15 milliméter magas felületet vesz el a többek közt a következő teendőt, az utcanevet, illetve a várható érkezési információkat és menübe visszatérítő gombot (jobbalsó sarok) felvonultató infósáv. A zoom gombok a kijelző jobboldalán tanyáznak, és egy a 2D és a perspektivikus megjelenítési mód közötti váltást képviselő gombot fognak közre. A mai elvárásoknak megfelelően remek, épületekkel tarkított 3D grafikát kapunk, ami nemcsak szép, hanem gyorsan is szkrollozik, legalábbis a nagy felbontáshoz képest mindenképp. Vannak irányjelző és sebességkorlátozásra figyelmeztető táblák, no és persze a "sávváltási segéd" sem hiányozhat a repertoárból. A magyar nyelvű hangutasításokat Laura közvetíti felénk, de magyar TTS-sel sajnos nem találkoztam.
Galéria Időjárás is lenne, ha lenne online adatkapcsolat

Időjárás is lenne, ha lenne online adatkapcsolat

[+] még több fotó

Konklúzió
Bár tesztkészülékünk és a rajta futó szoftver még nem végleges cucc, a Wayteq X990 már jelen állapotában is meggyőzően teljesít. A nagy felbontású kijelző gyönyörű képi világot biztosít, a 600 MHz-es processzor fürgén végzi a számításokat, és a Sygic Aura is képes helytállni. Itt jegyezném meg, hogy a Sygic Aura számos online funkcióval (időjárás, közösség stb.) is fel van vértezve, de az X990-ben egyelőre még nincs Wi-Fi, vagy SIM-kártya. 2011-ben azonban várhatóan ilyen irányba is el fog indulni a gyártó, unatkozni tehát a jövőben sem fogunk Wayteq fronton.

További érdekes cikkek:
Megérkeztek a Wayteq navigációk új, őszi modelljei
Kipróbáltuk a legújabb Wayteq GPS-eket
Wayteq x920 GPS: pofon a konkurenciának
Vakon követte a GPS-t, elpusztult az autóritkaság
Vásárlás: Wayteq GPS-ek a Technet Plázában

Szponzorált hirdetések

Mindentudó óriási munkatárs: Dell UZ2715H monitor teszt

Ha valaki olyan monitort keres, amin a multimédiás funkciók mellett a munka is hasonló hatékonysággal működik, a Dell 27 hüvelyknyi érvet sorakoztat fel maga mellett.

Mindentudó óriási munkatárs: Dell UZ2715H monitor teszt
Mindentudó óriási munkatárs: Dell UZ2715H monitor teszt

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
navigáció
Teszt
WayteQ
Sygic
GPS
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Wayteq x990: nagypályás navigáció" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál