LG Optimus 7: kezünkben az első Windows 7 telefon

László Ferenc - 2010. október 13. | 08:00 mobil

A dél-koreai gyártó hazánkban is bemutatta vadonatúj Windows Phone 7-es készülékét. A Microsoft mobil operációs rendszerei néhány évvel ezelőtt még igen komoly rajongói táborral bírtak, mára azonban alaposan megfogyatkozott a WinMo tábor. Most itt a vadonatúj WinPho - vajon meghozza a várva várt sikert?

Szponzorált hirdetések

A Windows Phone 7 hazai debütálása Magyarországon egybeesett az LG Optimus 7 (E900) készülék bejelentésével, ami persze nem is csoda, hiszen ez utóbbi egy minden hájjal megkent, új Windows Phone 7-es smartphone. A sajtóesemény némi késéssel startolt, melynek csupán egyetlen oka volt: New Yorkban Steve Ballmer késve kezdte előadását, melyet a sajtó hazai képviselői élő videóközvetítésen "élvezhettek". Ballmer a tőle megszokott stílusban prezentálta az új platformot, illetve a rá épülő vadonatúj készülékeket, szám szerint kilencet. Ezek az új modellek az LG, a Samsung, a HTC és a Dell gyártósorain készülnek, és harminc ország mintegy 60 operátoránál lesznek kaphatóak. A hazai rendezvényen a Microsoft és az LG képviselőin kívül a Vodafone is képviseltette magát, lévén, hogy hazánkban a vörös operátor fogja forgalmazni elsőként az Optimus 7-et.


Eldzsí
Baja Sándor, az LG regionális operatív igazgatója azzal kezdte beszédét, miszerint a vállalat az elmúlt időkben háromszorosára növelte a kutatási és fejlesztési kiadásait. Baja felhívta a figyelmet az okostelefon kategóriás mobilok térnyerésére - Franciaországban például jelenleg már több mint 50 százalékos ezeknek a készülékeknek a részesedése. Ahogy az a múlt heti HP sajtónapon is elhangzott, a válságnak bizony még mindig nincs vége, ezzel együtt a piacon egyre határozottabb igény mutatkozik a nagy tudású mobilok iránt, a vásárlók egyre igényesebbek lesznek. No és persze Baja szerint az Optimus 7 az eddigi legjobb LG mobiltelefon.


Vodafone
Podhorányi László, a Vodafone ügyfélszolgálati vezérigazgató helyettese ugyancsak a smartphone-ok térnyerésére fókuszált: míg a 2010 Q2-ben eladott 325 millió mobil 14 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest, addig ugyanezen időszakban az okostelefon szektor több mint 50 százalékos növekedésen ment keresztül. Emberünk elmondta, hogy a hazai Vodafone eddig elsősorban androidos és symbianos telefonokat forgalmazott, de mostantól komoly reményeket fűznek a Windows Phone 7 platform sikereihez is. Podhorányi szerint az ügyfél elégedettség az egyik legfontosabb szempont, ehhez pedig megfelelő készülékek, szolgáltatások és tartalmak szükségesek.

Optimus 7
Formáját tekintve az LG első Windows Phone 7-es készüléke nem sok meglepetést hoz, hiszen egyrészt korábban láttuk már kémfotókon, másrészt pedig gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint bármelyik más tapimobil. A 125 milliméter hosszú és 59,8 milliméter széles okosság 11,5 milliméter vastag, vagyis bármikor könnyen zsebbe csúsztatható. A sajtótájékoztatón prototípusok és véglegesnek tűnő példányok is kipróbálhatóak voltak, a minőséggel egyik esetben sem volt gond. A felhasznált anyagok és az összeszerelési minőség is nagyon ott van a szeren, bár ez egy ilyen felsőkategóriás telefontól abszolút el is várható.

Kijelző
Az előlapot egy 3,8 colos képátlóval rendelkező érintőkijelző uralja, mely a mai elvárásoknak megfelelően kapacitív technológiájú és egyszerre több ujjal is kezelhető (multi-touch). Az OLED rajongók azonban csalatkozni fognak, lévén, hogy a 16 millió színárnyalatú display TFT alapokon nyugszik. A WVGA, vagyis 480x800 pixeles felbontáshoz azt hiszem, nem kell túl sok kommentet fűznöm - ez a felbontás már valóban részletgazdag vizuális megjelenítést tesz lehetővé. Szenzorokból nincs hiány: az LCD fényerejét fényérzékelős automatika szabályozza, ezenkívül pedig proximity szenzor és giroszkóp is került a kicsikébe. A kijelző alatt három hagyományos nyomógomb van: Back, Home és Search.

Kamera
A hátfalban egy 5 megapixeles felbontású kamera teljesít szolgálatot, melynek optikája enyhe süllyesztést kapott, mellette pedig egy kis köralakú tükör és egy LED-segédfény kapott helyet. Az autofókuszos fényleső segítségével maximum 2592x1944 pixeles felbontású fotók, illetve 720p HD felbontású videók készíthetők. A felvételek csak és kizárólag az integrált 16 GB-os memóriában tárolhatók el, mivel a Microsoft előírásai szerint az új WinPho készülékek nem rendelkezhetnek memóriabővítési lehetőséggel.

Adatátvitel, belsőségek
A telefon felső élére került a szabványos 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat, de TV-kimenetet sajnos nem kapunk a pénzünkért, pedig a telefonnal készített HD videókat jó lenne például egy gigant plazmán visszanézni (mondjuk erre ott a DLNA, ha van az adott TV-n). Wireless fronton említést érdemel többek közt a 7,2 Mbit/s-os HSDPA, az 5,76 Mbit/s-os HSUPA, a b/g/n szabványú Wi-Fi, illetve a Bluetooth 2.1. Az abszolút fürge és zökkenőmentes működésről egy Qualcomm QSD8650-es processzor gondoskodik, mely 1 GHz-es frekvencián ketyeg, és remélhetőleg nem túl gyorsan meríti majd le az 1500 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátort. No és persze integrált GPS és digitális iránytű is került a fedélzetre.

Windows Phone 7
Villámgyors. Egyszerűen használható. Látványos. Körülbelül ilyen és ehhez hasonló dolgok villantak át az agyamon, azt követően, hogy néhány percen át nyomkodhattam az LG Optimus 7 felhasználói felületét. A Microsoft a jelek szerint úgy gondolta, hogy a kevesebb több. Tehát nincsenek szuper dizájnolt háromdés grafikák és csiricsáré trükkök. Helyettük kapunk néhány tök egyszerű lapocskát, csempét - vagy nevezzük bárminek (Live Tile) - a főkijelzőre, melyek rendkívül intuitív módon kezelhetők és tele vannak élettel, köszönhetően persze a folyamatos online kapcsolatnak. Most végre nem egy újabb iPhone koppintást, vagy hagyományos ikonos felhasználói interfészt kapunk, hanem valami valódi nóvumot. Az persze majd a tartós használat során derül ki, hogy a gyakorlatban mennyire jó a cucc, első blikkre viszont mindenképp úgy tűnik, hogy vele van az erő.

Nem pub, hub
Az egyes funkciók úgynevezett hubokba vannak összegyűjtve, így például az ismerőseink telefonszámai és Facebook adatai a people hubban lelhetők fel. A camera hub értelemszerűen a fotós/videós részleg, mely egyetlen közös helyre szippantja be nemcsak a telefonon, hanem az otthoni PC-nken, vagy akár a Facebookon tárolt felvételeinket is. A multimédiás részleg a Zune hubban található, a játékos kedvű felhasználók pedig az Xbox Live hubot fogják majd előszeretettel használni. Ezzel kapcsolatban friss hír, hogy az Xbox Live november 10-től végre Magyarországon is hivatalosan elérhető lesz - hurrá! A Windows Phone 7 erőssége továbbá az igen komoly Office támogatás, mind magán, mind pedig vállalati (Share Point) vonatkozásban, ezenkívül pedig a 25 GB-os SkyDrive tárhely szolgáltatás mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Funkciók
Ahogy az androidos telefonoknak a Google keresője, úgy Windows Phone 7 fronton a Bing is a telefon szerves részét képezi. Ha navigációra szeretnénk használni a telefont, akkor a Bing Maps tehet jó szolgálatot, de jön majd a Google Maps is. Ha belépünk a Windows Live accountunkba a PC-nken, akkor számos új funkcióra lehetünk figyelmesek, mint például a Find My Phone, a Map It, a Ring It, vagy a Lock It. Ezek segítségével távolról meg tudjuk állapítani, hogy körülbelül merre lehet az elhagyott mobilunk, illetve meg is tudjuk csörgetni és törölni is tudjuk a teljes tartalmát. Az LG az Optimus 7-re néhány saját fejlesztésű alkalmazást is feltesz, ilyen például a DLNA-alapú multimédiás megosztó, a PlayTo, illetve az Augmented Reality alapú ScanSearch. Érdekesség, hogy ha a telefon kameráját az ég felé fordítjuk, rögtön megkapjuk az aktuális időjárásjelentést, ha pedig lefelé forgatjuk az optikát, akkor a körülöttünk lévő POI-król kapunk tájékoztatást.

Előnyök, hátrányok
Kőnig Tibor, a Microsoft munkatársa szerint a hetes szám egyszer már szerencsét hozott a Microsoftnak (lásd a tavaly érkezett Windows 7-et), így remélhetőleg a Windows Phone 7 is beváltja majd a hozzá fűzött reményeket. A korábbi PC-s jellegű felület már teljesen a múlté, a felhasználói élmény pedig minden korábbinál kellemesebb. Ez persze így is van, azonban néhány negatívumról is szót kell ejtenünk. Ilyen például, hogy a Marketplace hazánkból hivatalosan még nem érhető el, és egyébként is relatíve kevés még benne a tartalom. Aztán itt van még a microSD slot hiánya, hogy a készülékek nem támogatják az USB Mass Storage módot, hogy nincs valódi és teljes körű multitasking, hogy a böngésző nem Flash-képes (Silverlight sincs - egyelőre), illetve, hogy alaphelyzetben a DivX támogatás is hibádzik. Magyarul egyelőre nem tud a szoftver, először csak öt nyelvet támogat, de a későbbiekben a magyarítás is el fog készülni.

Mikor, hol, mennyiért?
Az LG Optimus 7-et első körben csak és kizárólag a Vodafone-nál lehet majd kapni, egész pontosan október 21-étől, de addig is lehet már jelentkezni az operátor előregisztrációs oldalán. A várható árral kapcsolatban egyelőre sajnos nem kívántak nyilatkozni a gyártó és a szolgáltató munkatársai. Megjegyzendő, hogy néhány héttel az október 21-i startot követően kártyafüggetlen verzióban is elérhető lesz az Optimus 7. Summa summarum, maga az LG készülék és az új mobil Windows első blikkre mindenképpen szimpatikus, az pedig majd a későbbiekben derül ki, hogy az LG mennyire jó WinPho 7-es készüléket készített a riválisai ellenében.

További érdekes cikkek:
Többfrontos támadás az iPhone ellen
Nyer a Windows Phone, bukik az Android?
LG KM570 teszt: Aréna atépítés alatt
Vásárlás: előző generációs LG Optimus készülékek a Technet Plázában

Szponzorált hirdetések

Bemutatkozott az LG G3: félre, nagyok, itt vagyok!

Szokás az LG-t "a kisebbik koreai mobilgyártó" néven emlegetni. Lehet, hogy forgalom szintjén így van, de minőségben az élen a helye, ezt a most bemutatott G3 csúcstelefon is fényesen...

Bemutatkozott az LG G3: félre, nagyok, itt vagyok!
Bemutatkozott az LG G3: félre, nagyok, itt vagyok!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "LG Optimus 7: kezünkben az első Windows 7 telefon" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál