LG KM570 - Arena átépítés alatt

Molnár-Soós Sándor István - 2010. szeptember 16. | 08:00 mobil

Érintőképernyővel, 5 megapixeles kamerával, 4 GiB belső tárhellyel és funkciókkal teletömve kábít minket az LG KM570-es, amelyet Arena II néven is emlegetnek. Tipikusan az a telefon, amelynél a hahaha szép lassan hűhába csap át, ahogy elkezdjük nyomogatni.

Szponzorált hirdetések

Én magam általában méla unalommal nézek a zárt operációs rendszerű telefonokra és így volt ez most is, amikor a kezembe kaptam az LG csokoládé sorozatának legújabb darabját. Aztán ahogy nyomogattam, szépen lassan rájöttem, hogy gyakorlatilag szinte mindent megold a maga módján, amire manapság azoknak szükségük lehet, akik már nem csak telefonálni akarnak a telefonjukkal. És a pár napos használata alatt szépen lassan elhatalmasodott rajtam az unalom, mert semmi idegesítő dolgot nem csinált, csak tette szépen csendben a dolgát. Nézzük, miért is unalmasan tökéletes ez a telefon!


Első érzések
Már el is felejtettem, milyen is az, amikor az embernek kényelmes méretű mobilja van. Mert ez bizony kényelmes a maga 90 gramm körüli tömegével és 10 centi körüli hosszával. A kialakításnak köszönhetően ez a kis méret mégse nagyon kényszerít minket kompromisszumokra a kezelhetőség terén, hiszen majdnem az egész előlapot betölti egy 3 col átlójú érintőképernyő, amely aztán szépen vezérli a telefont az összes funkció gyors elérését biztosítva. A nagy képernyő után az embernek az tűnik fel, hogy mennyire egyben van ez a masina, semmi recsegés, semmi ropogás és ehhez párosul egy gömbölyded kavics-szerű dizájn. Szóval elsőre megtetszik, még a csajoknak is.

Galéria Kerek és lapos

Kerek és lapos

[+] még több fotó

Az ár és érték
Naná, hogy ez a következő, hiszen nem nagyon érdekli az embert egyetlen olyan kütyü sem komolyan, amit nem engedhet meg magának. Minek? Hogy fájdítsa a szívünket? Így aztán az ember a neten megnézi az árát, és ha mondjuk a kirakat.hu-val rákeresünk, azonnal látjuk, hogy 46.849,- forintért lehet a miénk, ott a legolcsóbb ráadásul, ahonnan mi is kaptuk a tesztkészüléket, azaz a Vip Phone-nál (ezúton is köszönjük). Ha pedig ez az ár nagyjából megfelel, az ember elkezdi nézegetni, mit is nyújt ennyiért. És ahogyan egyre jobban belemélyedünk a menübe, szép lassan rájövünk, hogy nagyjából egy húszassal van alulárazva a telefon, simán kérhetnének érte 65-70 ezrest is. Szerencsére nem teszik. Hát lássuk, milyen értékeket tesznek az ár mellé!
Galéria 5 megapixel

5 megapixel

[+] még több fotó

A vas ott van
Adott tehát a jól összerakott, kerekített  géptest, a mérethez képest nagy érintőképernyő és egy 5 megapixeles hátlapi kamera. Vegyünk emellé egy előlapi kamerát, 4 GiB-nyi belső tárhelyet, szabványos  microUSB-s töltőcsatlakozót, szabványos 3,5 milliméteres jackdugót. Aztán ha ez nem lenne elég, vegyünk hozzá egy 16 GiB-ig bővíthető microSDHC memóriakártya helyet (sajnos gyárilag nem adnak hozzá memóriakártyát) és egy FM rádió vevőt és adót. Az utóbbival a kocsink rádiójára tudjuk ráküldeni a zenéinket vezetékelés nélkül, ez is jól jöhet. Az adatkapcsolathoz vegyünk szélessávú mobilinternetet, Bluetooth-t, microUSB-s adatcsatlakozót. Ha mindezt hozzátettük a képlethez, vonjuk ki belőle a wifit és a GPS-t, ezek ugyanis nincsenek benne. Összegzésképpen ütős vasat kapunk, amihez már csak a szolgáltatásokat és a szoftvereket kell hozzátenni.
Galéria Csak érintőgombok

Csak érintőgombok

[+] még több fotó

Túlszolgáltatás
Persze mit sem érne az ütős vas, ha a rápakolt tudás nem tenné érdekessé. De a hardver után végiglapozva a szolgáltatáslistát azt vesszük észre, hogy egészen belefáradtunk, mire a végére értünk. Kezdjük ott, hogy maga a kezelői felület egészen hasonlít az okostelefonokéra és nagyon szépen testre szabható, a használatot nagyban megkönnyíti és teljesen magyar. Aztán folytassuk ott, hogy természetesen internetet böngészhetünk vele, az e-mailjeinket tökéletesen elkezeli, sőt a Google szolgáltatások igénybevételéhez külön csoportot telepítettek nekünk, amivel a Gmail levelezés, a YouTube és a Blogger egy gomnyomással elérhető, a YouTube-ra még feltölteni is képes a filmjeinket. Ha pedig elég szélesre szeretnénk tárni a közösségi életünk kapuit, segít benne a Facebook, a Twitter, a Myspace, a Flickr, a Picasa és az Orkut kliens. Az utóbbiról egyelőre nem sokat hallhattunk még, de valószínűleg egyre többet fogunk, mert ez is Google termék.
Galéria Ennyivel kisebb...

Ennyivel kisebb...

[+] még több fotó

És ha azt hinnénk, hogy ezzel vége, eléggé meg fogunk lepődni a fotószerkesztő szoftveren, de még jobban a videószerkesztő szoftveren és azon, hogy magán a telefonon is elkészíthetünk egy kis filmet több videóból, képekből, feliratokkal, zenével, sőt narrátorszöveggel is (ezt a hangrögzítővel vehetjük fel, merthát az is van). Persze a szórakozás mellett az irodai alkalmazásokat sem kell nélkülözni, igaz hogy csak megtekintésre, de megnyitja az Excel, PowerPoint, Word és pdf fájljainkat. Természetesen kapunk egy PC-s szoftvert is, mégpedig az LG PC suite-ot, amivel mozgathatjuk a fájljainkat, de még modemként használhatjuk is a telefont, mobilinternetet adva a számítógépünknek.
Galéria Szabványos adat- és töltéscsatlakozó

Szabványos adat- és töltéscsatlakozó

[+] még több fotó

Multimédia
Mivel ez a telefon főként a magánéletet és így a szórakozásunkat szolgálja, elég fontos kérdés vele szemben, hogyan teszi mindezt. Hát lássuk először, milyen videót készíthetünk vele fényes nappal. Íme (érdemes 480p-ben nézni):


A videó minősége természetesen nem HD, de a maga felbontásában (720x480) egészen jó. Az mindenképpen bámulatos, hogyan kezeli az ellenfényt, azaz amikor az ember fia véletlenül totálisan a nappal szembe találja fordítani. Nem jön zavarba persze akkor sem, ha kedvezőtlen fényviszonyok között kell teljesítenie. Ilyen például az, amikor a Triatlon VB miatt lezárják a Budavári Alagutat és az ember így szabadon áttekerhet rajta bringával a testi épsége veszélyeztetése nélkül. Íme (ezt is érdemes 480p-ben nézni):

Ahogy látjuk, nem nagyon zavarja meg a fény az alagút végén (bár azt mondják, a válság miatt nemsokára már ezt is lekapcsolják ;) ). A hang minőségével sincsenek nagy bajok, bár a szél képes belefújni a mikrofonba, de ez így van szinte minden mobillal. A fényképezéssel sincs baj, bár nincs vakuja, így sötétben nem használhatjuk. Nappal viszont még felhős időben is képes szép képeket készíteni, íme egy ilyen:
Galéria Bringák...

Bringák...

[+] még több fotó

A telefonnal készített fotók ide kattintva az egyik nyilvános Picassa albumomban megtekinthetők, eredeti méretben is. Sajnos a készülék nem nagyon tud makrózni, pedig mint mobiltól azt várnánk, hogy a közeli felvételek készítésében jó lesz. Nem az, íme:
Galéria Nem makrózik túl jól...

Nem makrózik túl jól...

[+] még több fotó

Az eredeti méretében itt megtekinthető fotón látszik, hogy hiába állítottam makróra a gépet és hiába van a kép nagy részét elfoglaló szürke felület pár centire, a fényképezőgép mégis a távolabbi, füves részre fókuszál, ami megmagyarázhatatlan. Mindent összevetve hiába 5 megapixeles ez a kamera, én magam inkább csak épületen kívül, jó fényviszonyok között használnám, és csak ha nagyon muszáj, de így vagyok szinte minden mobiltelefonba épített fényképezőgéppel. Egyébként - mint az jófajta koreai géphez illik - a fényképezőgép nem csak alapműveletes, így például panorámaképet is képes készíteni (igaz, csak 3 fotóból állítja össze) és a mosolyfigyelést is tudja. Mindezeknél sokkal fontosabb, hogy van benne képstabilizátor, amely segít a remegős kezűeknek.
Galéria Szabványos audiokimenet

Szabványos audiokimenet

[+] még több fotó

Amit nem szerettem benne
Nem kapacitív a képernyője (persze ennyi pénzért ez érthető) és vagy én vagyok elszokva a horpasztóképernyőtől (lásd még így is: rezisztív), vagy tényleg kicsit nehézkesen érzékeli az érintést. Aztán - ahogyan az a Lánchidas videóban is látható - azt is nehéz megszokni, hogy a fényképezőgép optikája túl közel van a gép széléhez és ezért könnyen belelóghat a képbe fényképezés és videózás közben. Szerethető lenne a virtuális qwertz billentyűzet, de egyszerűen nem csalhatók ki belőle a speciális magyar karakterek, így Ő és Ű egyszerűen nem írható vele.
Galéria Kártyák és akksi

Kártyák és akksi

[+] még több fotó

Amit szerettem benne
A kellemes méretet, az igényes külsőt, a tömérdek szolgáltatást, a Google funkciók kifejezett támogatását, a jó hangminőséget telefonálás és zenehallgatás közben. Imádtam a szabványos csatlakozókat és a marathoni készenléti és beszélgetési időt és külön imádtam az egyes okostelefonokat megszégyenítő kezelői felületet.

Kiknek és minek
Azoknak, akik hasonló áron keresnek telefont és az ezért a pénzért kapható legtöbb szolgáltatásra törekszenek. Azoknak, akik megelégszenek a telefon által nyújtott szolgáltatásokkal és nem akarják szanaszét telepítgetni. Leginkább a közösségi és multimédiás funkciókat kedvelő fiataloknak, de mindenképpen valamilyen mobilinternet előfizetéssel, mert azzal él igazán.

Kapcsolódó írásaink                          
Elindult az LG Apps store
50 éves az LG
Az LG is beszáll a napelem-bizniszbe
A legeslegolcsóbb érintőképernyős mobil

Szponzorált hirdetések

Két új okosság az LG-től

Több hónapnyi, gyakorlatilag hallgatásnak minősíthető idő után újra fel szeretné venni a tempót okosmobilok frontján az LG. Ennek jegyében két új taggal bővül hamarosan az Optimus...

Két új okosság az LG-től
Két új okosság az LG-től

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
olcsó
mobil
LG
LG Arena
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "LG KM570 - Arena átépítés alatt" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál