Ultravékony kijelzővel érkezhet az új iPhone

Horváth Balázs - 2012. július 17. | 15:30 Apple Tudomány

Egy új technológiának köszönhetően jóval vékonyabb lehet versenytársainál az Apple mobilja.

Szponzorált hirdetések

Eddig egyetlen információ sem nyert megerősítést az iparági források szerint idén őszre várt új iPhone-nal kapcsolatban. A pletykák szerint 4 colosra nő a kijelzője, szélesebb nem lesz, inkább hosszabb készülékházra lehet számítani, aminek a hátsó részre az eddig kiszivárgott információk szerint fémből fog készülni.


A Digitimes értesülései most arról szólnak, hogy az Apple keresi egy újfajta technológia, az úgynevezett in-cell alkalmazásának lehetőségét. Az új, eddig egyetlen gyártó által sem alkalmazott megoldáson a Sharp, az LG és három japán vállalatból álló Japan Display dolgozik. Az in-cell lényege abban fogható meg, hogy az érintés érzékeny felület magába az LCD panelbe épül be, így sokkal vékonyabb készülékforma alakítható ki.

Az iPhone jelenlegi on-cell technológiáját úgy kell elképzelni, mint egy szendvicset. Legalul helyezkedik el a háttérvilágításért felelő panel, közvetlenül fölötte pedig az LCD, amely vörös, zöld és kék pixelekből rajzolja ki a megjelenítendő képet. Ezt követi egy üvegfelület, amelynek a tetején fekszik a kapacitív érintőpanel, a sort végül a Gorilla Glass karcálló felülete zárja. A középső üvegréteg feladata, hogy a folyadékkristály részt elválassza az érintőfelülettől. Az in-cell ezt a középső réteget iktatja ki, és beépíti az LCD-be, így vékonyabb lehet a kijelző, aminek következtében magának a készüléknek a kiterjedése is csökkenhet.

Forradalmi változásokon mehet keresztül az új iPhone kijelzője (Fotó: Wired)

Forradalmi változásokon mehet keresztül az új iPhone kijelzője (Fotó: Wired)


Az in-cell technológia jelenleg is fejlesztés, kutatás alatt álló terület, így alkalmazása rövidtávon nem sok profittal kecsegtet. Elemzők szerint azonban hosszú távon tetemes technológiai előnyt jelenthet az Apple-nak az in-cell alkalmazása - a DisplaySearch egyik munkatársa, Paul Semenza állítja: „úgy gondoljuk, hogy az új iPhone használni fogja az in-cell technológiát". Ha az valóban így lesz, akkor az Apple új mobilja jóval vékonyabb lehet versenytársainál, ami azért is várható lépés, mert az iPhone utolsó két generációja esetében nem törekedtek a készülék minél vékonyabbé tételére.

Szponzorált hirdetések

Mindenkit becélzott az ismeretlen vírus

Teljesen új mobil vírust fedeztek fel, elvben mindenki veszélyben van, aki iPhone-t, iPadet, vagy androidos eszközt használ.

Mindenkit becélzott az ismeretlen vírus
Mindenkit becélzott az ismeretlen vírus

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Ultravékony kijelzővel érkezhet az új iPhone" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál