Samsung Galaxy Player 4.2 teszt – Android, telefon nélkül

Váraljai Krisztián - 2012. július 9. | 18:30
Samsung Galaxy Player 4.2 teszt – Android, telefon nélkül Nézd meg a képgalériát

A Galaxy S WiFi család utódja, a Galaxy Player 4.2 pont annyira furcsa, mint az elődei.

Technet plecsni:
Techbronze
Technet.hu értékelése
3
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
szép kijelző
sztereó hangszóró
gördülékeny működés
Nem tetszett:
telefon mellé felesleges
közepes anyagminőség
gyenge hangzás
halk

Szponzorált hirdetések

Tegye fel a kezét, aki szeretne egy androidost telefont, amivel nem lehet telefonálni, és mobilnetezni! Gyakorlatilag ha fél mondatban össze szeretnénk foglalni a Galaxy Player 4.2-t (másik nevén Galaxy S WiFi 4.2), akkor így tudnánk. Egy csúcskategóriás androidos okostelefonhoz képest olcsó médialejátszóról van szó, mely azt a szerepet akarja a saját piacán betölteni, mint amit az iPod Touch is, a magáén.A probléma leginkább az, hogy az Apple az iPhone 4 óta nem frissítette a Touch szériát - ezt lehet arra fogni, hogy a médialejátszóba elég az A4-es lapka, és ezért kár lett volna újat gyártani, de ez nem az Apple termékstratégiáját jellemezné. A helyzet inkább csak annyi, hogy teljesen felesleges az iPhone mellett. Pontosan ezért néztünk furcsa szemekkel a Galaxy Player 4.2-re is. Nyilván oka van, hogy kiadásra került ez az eszköz, mivel ez már a második generáció, így ha látványos veszteséget termelne az előző, biztosan a Samsung is felhagyott volna vele. Ennek ellenére még mindig elég nehéz megérteni, hogy pontosan mi is a létjogosultsága az eszköznek. Az egyetlen is valamennyire épkézláb magyarázat az az ára, ugyanis alig 45 000 forintért kaphatunk egy 2010-es hardverrel rendelkező, IPS paneles kijelzővel operáló androidos eszközt.
Mielőtt ennyivel véletlenül lezárnánk a cikket, gyorsan nézzük meg, hogy pontosan mit nyújt a Player 4.2.

Dizájn, tartozék, hardver

Első pillantásra szinte lehetetlen megállapítani, hogy nem egy okostelefonról van szó - egyedül a sztereó hangszóró árulkodik arról, hogy valamiben más a Player. Egy átlagos Samsung mobilhoz képest van azért még pár apróbb módosítás - átkerült például a hangerő gomb a kikapcsoló gomb alá, aminél kényelmetlenebb elhelyezést még nem látott az Univerzum. Valamilyen okból kifolyólag a 3,5 mm-es jack csatlakozó is átkerült, méghozzá a microUSB csatlakozó mellé, az eszköz aljára - ez szintén egy hatalmas fekete pont. A hátlap alatt egy 1500 mAh-es akkumulátor, és egy microSD slot áll rendelkezésünkre, ha az alap 8GB nem lenne elég.
A dobozban a készülék mellett az alap Samsung füles, egy adatkábel, valamint egy töltő bámészkodik. Annak ellenére, hogy médialejátszóról van, a fülhallgató ugyan olyan, mint amilyen a többi Samsung kütyühöz is jár.
Az anyagminőség hála a fényes felületeknek köszönhetően eléggé közepes, de az összeszereléssel nincs probléma.


A Player 4.2 lelke egy 1 gigaherzes, 1 magos processzor, ami mellett 512 megabájtnyi RAM teljesít szolgálatot. A kijelző 480x800-as felbontású, 4,2"-os méretű, technológiáját tekintve pedig IPS paneles, ami mindenképpen pozitív. Nincs viszont fényszenzor a készüléken, így annak erejét nem tudja automatikusan állítani. A kamera kérdését sem vitték túlzásba a mérnökök - a hátlapon egy 2 megapixeles, erősen vitatható minőségű szenzor, míg elől egy 0,3 megapixeles csoda virít. Villanó nincs hátul, így sötétben semmilyen helyzetet nem fogunk tudni megörökíteni, pedig az hasznos tud lenni.
Rendszerül egy Android 2.3.6 szolgál, ami nagy negatívum lenne, ha a Player telefon lenne, jelen esetben viszont nem különösebben számít, maximum az appok támogatása miatt. A TouchWiz kezelői felület erről a készülékről sem maradhatott el, ám az Android 2.3 esetében ez sokat dob a készüléken.

Médialejátszás

Ha egy okostelefonról lenne szó, minden mással szemponttal többet foglalkoznánk, ezzel pedig kevesebbet, viszont mivel itt most ezen van a hangsúly, inkább nézzük meg, hogyan teljesít a Galaxy Player, ha zene-, illetve videólejátszásról van szó.


Mozgóképek tekintetében nem lehet panaszra okunk - bár a telefon kijelzője nem 720p-s még sincs gondja az ilyen részletességű MKV fájlokkal. A DivX kodekes csodákat is szépen meghajtja, bár itt a tömörítés milyenségétől is függ, hogy miként boldogul a Player. Az IPS panel viszont hatalmas plusz, mivel sokkal szebbek a színek, és a betekintési szögek, mintha egy egyszerűbb megoldással lenne dolgunk.
A zenelejátszás viszont sokkal nehezebb kérdés. Szoftveres oldalról nem meglepő, hogy ugyan azt az élményt kapjuk, mint bármelyik másik Galaxy telefon esetében - hardveres tekintetben viszont ez nagyon elszomorító, ugyanis a Galaxy S I és a Galaxy S III kivételével az összes Samsung telefon egyszerűen halk. Hiába van relatív sok hangszín profil, azok csak tovább rontanak az amúgy sem fényes helyzeten. Maga a hangminőség sem éppen a legjobb, de nem kiemelkedő rossz - csak olyan semmilyen. A hangszórók teljesítménye is eléggé átlagos - egy HTC One X beépített hangszórója például sokkal hangosabban, és tisztábban tolja a dallamokat, mint a Player 4.2.


Az egyetlen „komolyabb" különbség, hogy a szokásos 15 lépcsős hangerővezérlés helyett 30 pontosra lett az beállítva, de ez is inkább zavaró tényező, mint előny.

Konklúzió

Nincs semmi baj a Samsung Galaxy Player 4.2-vel. Minden funkciót el tud látni, amit egy androidos mobil, kivéve a telefonos, illetve a mobilnetes részét. Ennek ellenére nem tudjuk elképzelni, hogy bárki, akinek van okostelefonja, az 45 000 forintért még egy plusz terméket szeretne magával cipelni, amikor ezek a funkciókat a mobilja is tudja.


A célcsoport nyilván az, akiknek nincs okostelefonja, de szeretnének relatív olcsón, egészen gördülékeny android élményben részesülni. Nekik ez tökéletes választás, de mégis, inkább azt ajánljuk, hogy ennyi pénzért előfizetéssel szerezzünk be egy Galaxy Ace 2-t, vagy valamilyen hasonló telefont, mert ezerszer többet érünk  vele.

Szponzorált hirdetések

- cikk vége -

Forrás:
Technet
A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Galaxy Player 4.2 teszt – Android, telefon nélkül" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál