Hullámzó kijelzővel jöhet a jövő iPhone-ja

Horváth Balázs - 2012. május 4. | 14:35 Apple Tudomány

Az érintésérzékelés, illetve a kijelző visszajelzésének új lehetőségeit kutatja az Apple.

Szponzorált hirdetések

Az érintésen alapuló telefonkezelés legnagyobb gondja mindig is az volt, hogy miként lehetne reprodukálni azt az érzést, amit egy fizikai gomb megnyomása ad. Mondhatnánk persze, hogy akkor maradjunk a fizikai billentyűzeteknél, csak éppen a piaci tendenciák nem ezt javasolják a fejlesztőknek és gyártóknak. Az ujjhegyekkel történő navigálás sosem lehet olyan, mint a kommunikátorok korában, de az úgynevezett „haptic feedback" (a fizikai visszajelzés a készüléktől rezgés formájában) sokat segít a kezelés megszokásában.


Az Apple által nemrégiben beadott új szabadalom szerint a vállalat gőzerővel dolgozik az érintés alapú telefonhasználat átformálásán, megújításán. Az elképzelés szerint a kijelző eleve egy hajlékony OLED panel lenne, ami képes arra, hogy úgy formálódjon, ahogy azt az adott cselekvés megköveteli. Képzeljük el, hogy amikor egy menürészhez érkezünk, például a visszalépő nyíl nem a síkban helyezkedik el, hanem egy kissé kiemelkedik a kijelzőből, amit így sokkal könnyebb megnyomni.


Az Apple szabadalmi terveiben mindezt „emeletes haptic rendszernek" nevezte el, és a szövegezés szerint ez rengeteg lehetőséget adhatna a programozóknak, nem beszélve persze a gyártókról.

Nyilvánvalóan egy jövőbe mutató ötletről van szó, aminek a megvalósítása még jócskán odébb van. Elmerengeni persze lehet rajta: kell nekünk egy olyan mobil, aminek a kijelzője képes változtatni a felületét és azokon gombokat hoz létre? Ti mit gondoltok?

Szponzorált hirdetések

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

Néhány napja volt a Víz Világnapja, amiről talán még mindig sokan nem tudnak. Meg úgy egyáltalán, a víz fontosságáról, és az odafigyelés szükségességéről sem. A Technet...

3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül
3+1 fontos dolog, ami nem létezne víz nélkül

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Hullámzó kijelzővel jöhet a jövő iPhone-ja" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál