Katasztrófa biztos mobilhálózat épül Japánban

Horváth Balázs - 2012. május 3. | 12:35 mobil

Olyan rendszert fejlesztenek, a mi a legnagyobb baj esetén sem omlik össze a terheléstől.

Szponzorált hirdetések

A japán telekommunikációs vállalatok (köztük az NTT Docomo és a KDDI) a Tohoku Egyetemmel együttműködve azon dolgoznak, hogy a mobilhálózatot ellenállóvá tegyék a természeti katasztrófák hatásának. És itt most nem a fizikai behatásokról, a szélről, a földrengésről van szó, hanem arról, hogy a hálózat nagy túlterheltség esetén se omoljon össze.


A tavalyi japán földrengés és cunami egyik szerencsétlen hatása volt ugyanis, hogy annyira sokan akartak megbizonyosodni szeretteik, családjaik biztonságáról, hogy a rengeteg hívást, kapcsolatot nem bírta el a hálózat és több bázisállomás leállt. A cégek most azon dolgoznak, hogy miként tudnák az ugrásszerűen megnövekedett forgalmat vezeték nélküli hálózatokra terelni, illetve elosztani bizonyos bázisállomások között. Keresik annak a lehetőségét is, hogy hogyan lehetne rövid idő alatt új állomásokat hadba állítani, de felmerült az is, hogy a kommunikáció egy részét műholdas kapcsolatokkal pótolnák.


A technológiát már tesztelik a katasztrófa által érintett egyik tartományban (Tohoku), és a tervek szerint a rendszer három éven belül elkészülhet. A piacgazdaság persze működik, és minden szolgáltató igyekszik a saját megoldását fejleszteni, de a japán kormány komoly erőfeszítéseket tesz aziránt, hogy a vállalatok egyesítsék erőiket és olyan egységes rendszer alakuljon ki, aminek működését nem befolyásolhatja egy tavalyihoz hasonló katasztrófa.

Szponzorált hirdetések

Fukushimai katasztrófaturizmus a Street View-ban

A Google beküldte Street View fotósait a világ elől elzárt zónába, hogy megmutassa, mekkora pusztítást okozott a két évvel ezelőtti földrengés Japánban.

Fukushimai katasztrófaturizmus a Street View-ban
Fukushimai katasztrófaturizmus a Street View-ban

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Katasztrófa biztos mobilhálózat épül Japánban" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál