Hamis program az iTunes toplistáján

Nagy Balázs András - 2012. február 21. | 15:00 Apple játék

Nem első alkalom, hogy az Apple rendszerében jogsértő tartalom aratja le a babérokat. Most épp a Nintendo-tól loptak.

Szponzorált hirdetések

Őrületes siker lett a Pokemon Yellow, amely nemrég jelent meg az iTunes-on, és a toplista második helyére is felküzdötte magát. Mi is vele a probléma? Az első, hogy jogsértő, mivel a Nintendo semmiféle engedélyt nem adott a fejlesztőknek a név, vagy a képek használatára. A második az, hogy – amint azt az 1300 felhasználói vélemények nagyja is kifogásolja – valójában nem is működik. Azaz átverés az egy dolláros program, amely ugyan cikkünk írásakor (három nappal megjelenése után) már lekerült, de ehhez az kellett, hogy számtalan lap megírja a történetet.


A Pokemon a fiatalabbak körében „a” program a Nintendo egyik mostani kézikonzoljára, a Nintendo DS-re. Ez és a Mario az, ami leginkább életben tartja a japán cég kézikonzoljait, mivel konkurens hardverre – mint amilyen például az okostelefon – nem hajlandó kiadni azt a Nintendo.

Nem ez az első eset, hogy jogsértő tartalommal találkozunk az iTunes programjai közt, valójában az lenne meglepő, ha egy adott pillanatban nem lenne rajta egy sem. A korábbi nagy visszhangot adott esetek közt például ott a Lugaru-Lugaru HD csata, ahol is egy külsős fejlesztő a játék szabadon elérhető forráskódját egy-az-egyben felhasználva, valamint a levédett grafikai elemeket ellopva tizedéért adta „HD” címkét elvesztő a játékot. Ott épp, mivel az eredeti tulajdonos csupán egy független játékfejlesztő csapat volt, egy hétig tartott, míg a jogtalan játékot végre leszedte az Apple.

Lopott a logó, és persze a képek is

Lopott a logó, és persze a képek is


A mostani esetben pedig azt sem lehet mondani, hogy a fejlesztő – aki a „Daniel Burford”, valamint a „House of Anime” álnevet viseli – esetleg teljesen új lenne. Többek közt ugyanis olyan – minden valószínűség szerint szintén jogsértő – appokat is kiadott, mint a Digimon+ valamint a YuGiOh+.

Felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan tudott átmenni az Apple ellenőrzésén ez a nyilvánvalóan lopott, működésképtelen app? A válasz sajnos az, hogy nagyon egyszerűen: az Apple ugyanis soha nem ellenőrizte – és valószínűleg aktívan, beküldéskor soha nem is fogja – az appok jogszerű voltát. Ehelyett azt várja, hogy a szájába repüljön a sült galamb, amely most egyfelől a jogsértő appok után beszedett százalék, másfelől pedig az eredeti jogtulajdonosok levételt követelő levele. Avagy, kissé realisztikusabban, az appokat tesztelő alkalmazottak egészen egyszerűen nincs lehetőségük utánanézni, hogy a cég tényleg rendelkezik-e a kellő jogokkal.

Persze ahhoz, hogy egy cég észrevegye, hogy az iTunes-on valaki az ő tulajdonukból szerez jogosulatlanul hasznot, az kell, hogy vagy a „rajongóik” értesítsék őket, vagy pedig ők maguk aktívan figyeljék az iTunes-t. Sok jogsértő tartalom ugyanis azzal kerüli el a figyelmet, hogy egészen egyszerűen túl eldugott, és csupán páran veszik meg.

Az eset arra is rávilágít, hogy mennyire semmit sem ér a felhasználói pontozásos rendszer: a játék ugyanis legtöbbeknek nem működött, a képek pedig láthatóan nem iPhone-os programról készültek (ahhoz túlságosan kis felbontású grafikát mutatnak). Mégis mindezen intő jelek ellenére több ezren dőltek be az átverésnek. Akik szeretnék visszaszerezni pénzüket, azok pedig kénytelenek az Apple "pénzt mi vissza nem adunk" felirata mellett megtalálni a kiskaput, és reménykedni. A többiek pedig az almás cég koffereit tömik csak.

Szponzorált hirdetések

A nagy Apple-Samsung kibékülés - vége a háborúnak?

Minden jel arra mutat, hogy az amerikai és a dél-koreai nagyvállalat között kezd megenyhülni a viszony.

A nagy Apple-Samsung kibékülés - vége a háborúnak?
A nagy Apple-Samsung kibékülés - vége a háborúnak?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Hamis program az iTunes toplistáján" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál