Új fenyegetés az Android Marketen?

Nagy Balázs András - 2012. január 31. | 08:00 Android vírus

Igencsak agresszív reklámkampány, vagy kártékony, adatlopó program: míg egyesek a besoroláson vitáznak, a felhasználók tovább szívnak.

Szponzorált hirdetések


Több millió példányban töltötték le őket, mégis még fent vannak az Android Marketen azon programok, amelyekre nemrég figyelmeztetett a Symantec. A cég saját hivatalos blogbejegyzésében azonban már megnyugtatóbb adatokat közöl: a fertőzés ugyanis könnyen eltávolítható, kis rizikót jeelnt, és valószínűleg csupán ezer okostelefonon van jelen.A legalább tizenhárom appba beágyazott Android.Counterclank (apperhand) csomag a Symantec szerint trójai, mivel az futtatás után szolgáltatásként, háttérben tovább fut, ismeretlen harmadik fél számára elküldi a telefon IMEI, IMSI, és a SIM szériaszám azonosítókat, valamint a telefon egyedi MAC címét is. Ezen felül kirak a telefon főképernyője fölé egy „Keresés” ikont, amely természetesen nem a Google keresőjét hozza be. Sőt, hozzáfér a felhasználó netes kedvenceihez, böngészési előzményeihez, és bármikor átállíthatja az alapértelmezett böngésző startoldalát.

Érdekes módon a Lookout Security szerint azonban nem kell tartani a programtól, és az nem káros. Szerintük ugyanis az appokban megtalálható (és a fenti dolgokért felelős) apperhand csomag csupán egy agresszív marketingeszköz, semmi több. Mondják mindezt annak ellenére, hogy az appok jelentős része láthatóan egy népszerű játék (Counter Strike) nevével és a mindig népszerű erotikával igyekeznek megfűzni a naiv felhasználókat. Szerintük mindezek ellenére hibás a „kártékony” elnevezés. Persze az is igaz, hogy a Symantec érdekelt az androidos fenyegetések körüli hírverésben, mivel rendelkezik egy androidos biztonsági appal, azonban legyünk őszinték: nem szívesen látnánk ezt az új csomagot bármelyik, általunk használt appban.

Az érintett appok és fejlesztők listáját itt tekinthetik meg.

Szponzorált hirdetések

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

Tíz év telt el azóta, hogy felfedezték az első mobil kártevőt, melynek utódai azóta is sokunk életét alaposan megkeserítik.

Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget
Tíz éves és milliárdnyi embert fenyeget

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Új fenyegetés az Android Marketen?" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál