hirdetés

Új fenyegetés az Android Marketen?

Nagy Balázs András - 2012. január 31. | 08:00 Android vírus

Igencsak agresszív reklámkampány, vagy kártékony, adatlopó program: míg egyesek a besoroláson vitáznak, a felhasználók tovább szívnak.

Szponzorált hirdetések


Több millió példányban töltötték le őket, mégis még fent vannak az Android Marketen azon programok, amelyekre nemrég figyelmeztetett a Symantec. A cég saját hivatalos blogbejegyzésében azonban már megnyugtatóbb adatokat közöl: a fertőzés ugyanis könnyen eltávolítható, kis rizikót jeelnt, és valószínűleg csupán ezer okostelefonon van jelen.A legalább tizenhárom appba beágyazott Android.Counterclank (apperhand) csomag a Symantec szerint trójai, mivel az futtatás után szolgáltatásként, háttérben tovább fut, ismeretlen harmadik fél számára elküldi a telefon IMEI, IMSI, és a SIM szériaszám azonosítókat, valamint a telefon egyedi MAC címét is. Ezen felül kirak a telefon főképernyője fölé egy „Keresés” ikont, amely természetesen nem a Google keresőjét hozza be. Sőt, hozzáfér a felhasználó netes kedvenceihez, böngészési előzményeihez, és bármikor átállíthatja az alapértelmezett böngésző startoldalát.

Érdekes módon a Lookout Security szerint azonban nem kell tartani a programtól, és az nem káros. Szerintük ugyanis az appokban megtalálható (és a fenti dolgokért felelős) apperhand csomag csupán egy agresszív marketingeszköz, semmi több. Mondják mindezt annak ellenére, hogy az appok jelentős része láthatóan egy népszerű játék (Counter Strike) nevével és a mindig népszerű erotikával igyekeznek megfűzni a naiv felhasználókat. Szerintük mindezek ellenére hibás a „kártékony” elnevezés. Persze az is igaz, hogy a Symantec érdekelt az androidos fenyegetések körüli hírverésben, mivel rendelkezik egy androidos biztonsági appal, azonban legyünk őszinték: nem szívesen látnánk ezt az új csomagot bármelyik, általunk használt appban.

Az érintett appok és fejlesztők listáját itt tekinthetik meg.

Szponzorált hirdetések

Mindenkit megfertőznének a netes tolvajok

Mobil vírus evolúció: a legfrissebb jelentések szerint 2013-ban minden egyes felhasználóra 3 fertőzési kísérlet jutott, ami igen elkeserítő adat.

Mindenkit megfertőznének a netes tolvajok
Mindenkit megfertőznének a netes tolvajok

- cikk vége -

Hozzászólások a(z) "Új fenyegetés az Android Marketen?" című cikkhez


hirdetés
hirdetés


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról