Nokia Asha 300 teszt: a finnek háromszáz-asha

László Ferenc - 2012. január 31. | 08:00 mobil
Nokia Asha 300 teszt: a finnek háromszáz-asha Nézd meg a videót

Megérkezett az első Asha készülék hozzánk, így aztán gyorsan vallatóra is fogtuk az S40-es Nokia 300-at.

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
3
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
Touch&Type
gyors működés
megnövelt kapacitású memória és akksi
FM rádió
relatíve olcsó
Nem tetszett:
nincs Wi-Fi
gyenge kamera
nincs multitask
hiányzik a giroszkóp
nem jár mellé microSD
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Amennyiben csak és kizárólag a számokat nézzük, akkor az S40 a Nokia számára egy igazi sikertörténet, hiszen a finn gyártó nemrégiben lépte át az 1,5 milliárdos eladási darabszámot. Az persze már más kérdés, hogy a cég presztízsét nem éppen ezek az úgymond buta készülékek emelik, bár az is igaz, hogy az elmúlt években a magasabb kategóriás S60, illetve Symbian telefonok sem igazán tudták öregbíteni a cég hírnevét. Mostanság viszont már új szelek fújnak a Nokiánál, hiszen okostelefon fronton itt vannak a vadonatúj Lumia modellek és a Windows Phone, az alsóbb szegmensekbe pedig az Asha készülékeket szánja a vállalat, még pedig a jó öreg S40 szoftverrel megspékelve. Jelen tesztalanyunk, az őszi Nokia Worldön debütált Asha 300 azon az útvonalon halad tovább, melyen még 2010-ben az első Touch&Type mobilokkal (X3-02, C3-01) indult el a Nokia, vagyis ezúttal is kapunk normál érintőkijelzőt és normál billentyűzetet is.

Galéria Csak 85 gramm

Csak 85 gramm

[+] még több fotó

Galéria Műanyag cucc

Műanyag cucc

[+] még több fotó
Külsőségek
Első blikkre abszolút nem tűnik olcsó és buta telefonnak az Asha 300, köszönhetően a jól eltalált designnak és színkombinációnak, azonban ha kézbe vesszük a kicsikét, rögtön érződik a spórolás. A C3-01 esetében felhasznált rozsdamentes acél a múlt ködös homályába vész, és újra kezdetét veszi a plasztik korszak, vagyis az Asha 300 egyrészt jóval könnyebb elődjénél, másrészt pedig a tapintásérzete messze nem olyan minőségi. Arról már nem is beszélve, hogy a C3-01-ből ugyebár még flancos Gold Edition kivitel is készült, amolyan "adjunk egy kis luxust a tömegnek" elgondolásból . A hatféle színváltozat közül hozzánk egyébként a grafitszürke variáns jutott el - a merészebbek akár egy vörös példányt is simán bevállalhatnak. Az összeszerelési minőség egyébként rendben van, az illesztések mindenhol egyenletesen pontosak, ahogy azt egyébként már megszokhattuk a gyártótól.

Felszereltség
A baloldal teljesen kihasználatlan, jobboldalt pedig a hangerőt lehet állítani, illetve ide került a zároló/feloldó billentyű. A C3-01 jobboldali élén még volt exponáló gomb, itt viszont már sajnos nincs. Az ívelt alsó él csupasz, legfelül pedig ott figyel egy fedetlen microUSB port, egy jack dugalj, illetve egy 2 milliméteres töltő aljzat. Az 1050 mAh-ról 1110 mAh-ra tuningolt akkumulátor nemcsak az utóbbi csatin, hanem USB-n keresztül is tölthető, és a C3-01-énél némileg hosszabb használati időt biztosít. A memóriakártya slothoz csak a hátlap levételét követően férhetünk hozzá, azonban jó hír, hogy a kártyacsere nem követeli meg az akkumulátor levételét. MicroSD-t sajnos nem kapunk a telefon mellé, viszont egy egyszerű vezetékes headsetet, illetve egy AC-11E típusjelzésű hálózati töltőt természetesen igen.
Galéria 1110 mAh kapacitású akksi

1110 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó

Galéria Hot-swap microSD

Hot-swap microSD

[+] még több fotó
Kijelző, billentyűzet
Az LCD-t gyakorlatilag változtatás nélkül emelték át a C3-01-ből, ennek megfelelően most is egy 2,4 colos képátlóval rendelkező TFT displayt kapunk, mely többek közt 167 ppi-s pixelsűrűségéről ismerszik meg. A transzmisszív LCD 34x49 milliméteres felülete érintésérzékeny, mindenesetre kapacitív technológiáról és multi-touchról egyelőre még ne is álmodjunk, bár ilyen kis méretben szerintem tökéletesen megfelel a rezisztív technológia is. A 262 ezer színárnyalatú kijelző QVGA, vagyis 320x240 pixeles felbontású, ami ilyen képátlón ugyancsak tökéletesen megfelel, az viszont már kevésbé, hogy oldalról nézve sokat veszít az olvashatóságából az LCD. Az opciók menüben egyébként beállítható, hogy a kijelző lenyomását vibrás rezgés visszajelzés kövesse. Fényérzékelő és giroszkóp sajnos nincs a telefonban, proximity szenzor viszont igen. A teljesen hagyományos alfanumerikus billentyűzet elsősorban jól eltalált nyomáspontjáról, illetve 15x5 milliméteres, tehát jól megtermett gombjairól ismerszik meg. Akinek fontos a hardveres QWERTY, az inkább az Asha 303-at válassza!
Galéria Rejtett proximity szenzor

Rejtett proximity szenzor

[+] még több fotó

Galéria Korrekt billentyűzet

Korrekt billentyűzet

[+] még több fotó
Használat közben
A kijelző legfelső sorából a térerő és akksi információk olvashatók le, alatta pedig ott figyel a pontos idő és az aktuális dátum. Az órára nyomva az ébresztőt állíthatjuk be, a dátumra bökve pedig a naptárba léphetünk be. Kár, hogy mindössze egyetlen ébresztési időpont definiálható, a naptár pedig a következő eseménykategóriákat ismeri: emlékeztető, találkozó, hívás és születésnap. Az alapkijelzőn eggyel lejjebb lépve ott figyel a közösségi alkalmazás állapotsora (Facebook, Twitter, Flickr), még lentebb pedig kétszer négy ikont vonultat fel a két hivatkozássáv. Érdekesség, hogy ezen a felületen az N9-ről ismerős swipe ujjmozdulatokat is alkalmazhatunk, vagyis ha balra swipe-olunk akkor az alkalmazás gyűjtemény, ha pedig jobbra, akkor a játékokat felvonultató menü bukkan fel.
Galéria 12,7 milliméteres vastagság

12,7 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Galéria Az AF és a LED-segédfény lemaradt

Az AF és a LED-segédfény lemaradt

[+] még több fotó

Kamera
Az 5 megapixeles fényképezőgép frontlencséjét sikerült egy kicsit belesüllyeszteni a hátlapba, így talán nem fog idő előtt túlságosan összekarcolódni. A C3-01-hez képest sajnos visszalépés, hogy immár nincs LED-segédfény az optika mellett, így sötétben gyakorlatilag el lehet felejteni a fotózást. Fájó pont továbbá, hogy autofókusz még mindig nincs, így például a tárgytávolság nem is lehet kisebb 50 centiméternél. A maximális felbontás 2592x1944 pixel és a négyszeres nagyításra képes digitális zoom ebben a felbontásban is használható. A sorozatfelvevő sem veszi lejjebb a felbontást, ezenkívül pedig említést érdemel még a kikapcsolható kamerahang, a 3-5-10 másodperces késleltetésre képes időzítő, illetve a manuálisan szabályozható fehéregyensúly. A gyorsan szkrollozható galéria nemcsak képküldésre (MMS, e-mail, Bluetooth), hanem diavetítésre, nyomtatásra és fotószerkesztésre is lehetőséget biztosít. Tesztfotók:


A videófelvevő (3GP) hozza az ebben a kategóriában elvárható VGA (640x480 pixel) szintet, azonban nagy kár, hogy a felvételek 25-30 helyett csak 14-15 fps sebességgel rendelkeznek. Tesztvideónk:


Szoftver, hardver, iroda
Az S40 6th Edition Feature Pack 1 szoftver a C3-01-ről már ismerős lehet, és ugyanúgy, mint azon a telefonon, az Asha 300-on is abszolút fürgén, késlekedés nélkül végzi el a rábízott feladatokat. A megfelelő számítási teljesítményről egy 1 GHz-es órajelen ketyegő ARM11-es processzor gondoskodik, mely 256 MB ROM és 128 MB RAM társaságát élvezi. Összehasonlításképp, a C3-01-ben (RM640) még csak egy 680 MHz-es processzor, 128 MB ROM és 64 MB RAM volt, de a ráncfelvarrt C3-01.5-ben (RM776) már az Asháéhoz hasonló vas figyelt. A naptárban emlékeztető, találkozó, hívás és születésnap kategóriájú események rögzíthetők, és csakúgy, mint a kontaktonként 24 különböző adat tárolására alkalmas, 2000 férőhelyes névjegyzék, könnyen szinkronizálható az Ovi fiókunkkal. A teendőink háromféle prioritás szintet kaphatnak és maximum 256 karakter hosszúak lehetnek, a jegyzetek viszont akár már 3000 karakterig is terpeszkedhetnek. Office állományok alaphelyzetben sajnos nem kezelhetők a készüléken.
Galéria Érintős S40 UI

Érintős S40 UI

[+] még több fotó

Funkciók
A Flash Lite 3.0 kompatibilis Nokia Browser 1.0 az Opera Minijéhez hasonló szerver alapú tömörítési megoldást alkalmazza, ami relatíve gyors működést és kis adatforgalmat eredményez, a Közösségek alkalmazás segítségével pedig a Facebook és Twitter fiókunk tartalma is könnyen elérhető. A zenelejátszó képes az albumborítók megjelenítésére, valamint a lejátszási listák kezelésére, ötsávos hangszínszabályzója pedig hétféle beállítással rendelkezik. A DivX/Xvid videókat lejátsza ugyan a készülék, ellenben a kisméretű kijelzőn ezek megtekintése nem túl nagy élmény - egérmozi  a javából! Az RDS-es sztereó FM rádió kihangosítható, de használatához elengedhetetlenül szükséges a vezetékes headset csatlakoztatása. Az ébresztő csak egyetlen időpontot tud eltárolni, a számológép tudományos és hitelkalkulátor funkciókkal is fel van vértezve, ezenkívül pedig diktafont, méretváltót, világórát, időzítőt, stoppert és három gyári játékot is kapunk a pénzünkért. Ha mindez nem elég, akkor adott a lehetőség, hogy az Ovi Store-ból töltsünk le újabb tartalmakat.
Galéria Nincs exponálógomb

Nincs exponálógomb

[+] még több fotó

Galéria Elfért volna itt pár gomb

Elfért volna itt pár gomb

[+] még több fotó
Wireless
A négynormás Asha 300 a jelenleg elérhető legfrissebb vezeték nélküli technológiákat támogatja, na jó, LTE persze azért még nincs benne. HSDPA fronton maximum 10,2 Mbit/s-os tempót tudunk kicsikarni belőle, a HSUPA-ból pedig 2 Mbit/s környékén fogy ki a szusz. Masszív fekete pont jár viszont azért, amiért a C3-01-ben még meglévő b/g/n szabványú Wi-Fi-t kihagyta a Nokia az Asha 300-ból, így ha a WLAN mindenképpen fontos számunkra, akkor inkább az Asha 303 felé érdemes kacsintgatnunk. A Bluetooth 2.1 mellett szólnunk kell továbbá az USB On The Go 1.3 támogatásról, melynek köszönhetően a megfelelő adapter megvásárlását követően akár egy normál pendrive-ot is minden további nélkül rádughatunk a készülékre. TV-kimenet és GPS nincs a C3-01-ben.
Galéria Rendszercsatik

Rendszercsatik

[+] még több fotó

Galéria Ezenkívül még öt színben létezik

Ezenkívül még öt színben létezik

[+] még több fotó
Konklúzió
A Nokia Asha 300 révén a finn gyártó nem titkoltan a fejlődő piacok felé szeretne nyitni és felhasználók tömegeit szeretné rákattintani az internetre. Ez így szép és jó, a készülék tényleg nem drága és relatíve sok minden tud, ellenben szerintem óriási baklövés, hogy a Wi-Fi kimaradt belőle, vagyis az Asha 300 tulajok csak és kizárólag a mobilnet kontójuk rovására pattanhatnak fel a világhálóra. Summa summarum az Asha 300 mindenképpen visszalépést jelent a nem éppen mai fejlesztésnek számító C3-01-hez képest, igaz az új modell nem is kerül annyiba, mint felmenője. A cikk írásakor mintegy 25-30 ezer forintba kerül egy kártyafüggetlen Nokia Asha 300, míg egy ugyancsak kártyafüggetlen Nokia C3-01.5 35-40 ezer HUF ellenében vihető haza. Szólnunk kell továbbá a 35-40 ezer forintos Asha 303-ról (Wi-Fi, QWERTY), illetve az öreg harcos C5-03-ról, mely jelenleg mintegy 30-35 ezer forintos áron kelleti magát. A Telenornál előfizetéses konstrukcióban 14990 forintos áron kapható az Asha 300, melynek pre-paid csomagos ára 29990 forint.
Galéria Tapizható és nyomkodható

Tapizható és nyomkodható

[+] még több fotó

Nokia Asha 300

Nokia Asha 300
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
Típus: Nokia Asha 300
Gyártó: Nokia
Méret: 112,8 x 49,5 x 12,7 mm
Súly: 85 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1110 mAh
Működési idő: 550 óra
Beszélgetési idő: 6,9 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 2592 x 1944 pixel
Autofókusz: -
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: -
Teljes billentyűzet: -
Memóriakártya: microSD

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Másodpercenként 12 darab olcsó Nokiát adnak el

Az elsősorban olcsóságáról és egyszerűségéről híres S40 platform egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

Másodpercenként 12 darab olcsó Nokiát adnak el
Másodpercenként 12 darab olcsó Nokiát adnak el

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nokia Asha 300 teszt: a finnek háromszáz-asha" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál