Nokia Lumia 800 teszt: új utakon

László Ferenc - 2012. január 24. | 08:00 mobil
Nokia Lumia 800 teszt: új utakon Nézd meg a videót

Górcső alatt az első WinPho Nokia, avagy mit tud a gyakorlatban a MeeGo-alapú N9 testvérmodellje?

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
egyedi forma
remek minőség
fürge működés
szép AMOLED kijelző
jó kamera
ingyenes offline navigáció
FM rádió
jó hangminőség
Nem tetszett:
nincs USB Mass Storage és bővíthetőség
lemaradt a TV-kimenet és az előlapi kamera
nincs natív DivX támogatás és NFC
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

127 nap. Pontosan ennyi idő telt el a Nokia N9 júniusi, illetve a Nokia Lumia 800 októberi bejelentése között. Míg az előbbi készülék a finn gyártó saját maga által kifejlesztett MeeGo szoftverére épül, elsőként és egyben utolsóként, addig az utóbbi a vállalat első olyan készüléke, melyen már a Microsofttól licencelt Windows Phone teljesít szolgálatot. Mivel a Nokiát több szempontból is igencsak sürgeti az idő, nem meglepő, hogy a Lumia 800 kis túlzással élve nem más, mint egy az N9 hardverén Windowst futtató új okostelefon. Ezért aztán senki se lepődjön meg azon, ha az alábbi szösszenetben elég sokszor vetem majd össze az N9-cel a Lumia 800-at, melynek egyébként hivatalosan néhány nappal ezelőtt kezdődött a hazai forgalmazása. No, akkor vágjunk is gyorsan bele!

Galéria Dobozok harca

Dobozok harca

[+] még több fotó

Külcsín
Az N9-énél némileg nagyobb dobozban érkezett, és többek közt egy remek kis gyári gumi védőtokot is felvonultató Lumia 800 milliméterre pontosan ugyanakkora, mint testvére, ellenben ha mérlegre helyezzük őket, akkor rögtön kiderül, hogy a redmondi szoftveres okosság 7 grammal nehezebbre sikeredett. Hiszitek vagy sem, de ezt a különbséget tényleg lehet érezni - csukott szemmel simán megmondom, hogy a kettő közül melyik telefon van a kezemben. A minőség nagyon rendben van, ezen persze már meg sem lepődünk. Az anyagában színezett unibody borítás kellemes tapintású és házilagosan, vagyis a garancia elvesztése nélkül meg sem bontható. A design pedig változatlanul gyönyörű, azt hiszem nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Lumia 800 napjaink egyik legszebb és legegyedibb készüléke.

Galéria MeeGo vs. Windows Phone

MeeGo vs. Windows Phone

[+] még több fotó

Galéria Apró különbségek

Apró különbségek

[+] még több fotó
Felszereltség
A baloldal teljesen csupasz, az ellentétes oldalon pedig újdonság, hogy a hangerőállító és bekapcsoló gombok mellett felbukkant egy dedikált exponáló gomb, ami ugyebár a WinPho előírások miatt jelent meg. A felső él bal sarkában figyel a szabványos 3,5 milliméteres dugalj, mely az N9-től eltérően ezúttal csak és kizárólag zenélésre használható, vagyis a standard TV-kimenetet gyorsan el is bukjuk. SIM-kártyából a parányi micro verziót szereti a Lumia 800, a SIM-slot mellé pedig még egy microUSB csatlakozó aljzat is került. A változatlanul 1450 mAh kapacitású akkumulátor a gyári adatok szerint valamivel hosszabb használati időt biztosít, mint az N9 esetében, ezt viszont én nem igazán tapasztaltam - mind a két készülék simán lemeríthető egyetlen nap alatt. A Lumia 800 egyébként kisebb akkumulátor (fogyasztás) gondokkal debütált a nemzetközi piacon, hozzánk viszont szerencsére már a duplán felpatchelt szoftveres modell jutott el.

Előlapi különbségek
A kijelző feletti szekció csak annyiban változott, hogy a NOKIA felirat már nem csillog, illetve úgy vettem észre, hogy a hangszóró egyértelműen nagyobb hangerőt és jobb hangminőséget biztosít, mint az N9 esetében, a dupla mikrofonos aktív zajszűrés pedig már csak hab a tortán. A display alatt már komolyabbak a változások, hiszen eltűnt például a balalsó kis LED, illetve a jobbalsó előlapi kamera, illetve felbukkant három hardveres gomb. Ez utóbbi érintésérzékeny kezelőszervek vissza, főképernyő és keresés funkciókkal bírnak, lenyomásuk pedig vibra rezgést von maga után. Nem úgy, mint a virtuális QWERTY billentyűzet nyomkodása, itt ugyanis nem lehet bekapcsolni a rezgéses visszajelzést. A klaviatúra egyébként nem túl nagy, egész konkrétan 4x8, illetve 6x6 milliméteres gombokat virít. A front kamerára visszatérve, a WinPho jelenlegi legfrissebb verziója nem támogatja natív módon ezt a készséget, de persze könnyen felokosítható lenne, ha lenne a készülékben ilyen kamera, illetve a következő komolyabb frissítés már meghozza a natív támogatást is.
Galéria Majdnem ugyanolyanok

Majdnem ugyanolyanok

[+] még több fotó

Galéria Három érintőgomb a 800-ason

Három érintőgomb a 800-ason

[+] még több fotó
Kijelző
Ez az a terület, ahol a Lumia 800 mindenképpen visszalépést jelent az N9-hez képest, hiszen az alsó három gomb miatt csak kisebb kijelző fért el a telefonon. A 3,9 colos képátló 3,7 colra zsugorodott, a felbontás pedig 854x480 pixelről 800x480 pixelre csökkent, miközben a pixelsűrűség (és persze a Gorilla Glass) gyakorlatilag változatlan maradt. A 252 ppi-s érték abszolút nem rossz, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezúttal egy PenTile mátrixos AMOLED panelhez van szerencsénk, az ennél jobb minőséget garantáló RGB-s verziót pedig a Lumia 900-ba tartogatja a gyártó. A feketék szokás szerint nagyon mélyek, de a fényerő lehetne kicsit nagyobb, az pedig már szinte teljesen magától értetődik, hogy a fényerőt szenzoros automatika szabályozza, és persze proxmity szenzor is került a fedélzetre.
Galéria Itt a LED, ott a LED

Itt a LED, ott a LED

[+] még több fotó

Kamera
A hátoldalon annyi a változás, hogy a dupla LED-es villanó immár nem az optika felett, hanem a mellett található. A kamera modul egyébként hardveresen tökéletesen megegyezik az N9-be szerelt f2,2-es fényerejű, 28 milliméteres nagylátószögű és 8 megapixeles példánnyal, szoftveresen azonban több különbség is felfedezhető. A képarány 16:9 és 4:3 lehet, manuálisan állítható a kontraszt és a színtelítettség, a fényérzékenység ISO100 és ISO800 közé lőhető be, makró módban pedig mintegy 10 centiméteres minimális tárgytávolságra számíthatunk. A fókuszálás közepes sebességű és jó hír, hogy a LED AF-segédfényként is hajlandó működni, illetve, hogy a képek elmentése villámgyors. A képminőséggel elégedettek lehetünk, és bár az N8-nak továbbra sincs félnivalója, azt azért bátran ki lehet jelenteni, hogy jelenleg a Lumia 800 a legjobb kamerával rendelkező WinPho telefon. Íme néhány tesztfotó:


A folyamatos autofókuszos videófelvevő maximális felbontása továbbra is 1280x720 pixel, a felvételek sebessége 29 fps, az pedig komoly előrelépés, hogy az N9-féle 8 Mbit/s-os bitrátát sikerült megemelni 14 Mbit/s-ra (N8: 12 Mbit/s). Az viszont már nem annyira tetszik, hogy a sztereó hangsáv bitrátája valamiért 131 Kbit/s-ról 42 Kbit/s-ra csökkent. Tesztvideónk:


Élet a Windows-ban
Az N9 sohasem a villámgyors bootolásáról volt híres, a Lumia 800 viszont hozzá képest szélvészgyors sebességgel működésre bírható. Első körben gyorsan bekéri a rendszer a Windows Live azonosítónkat, aztán pedig már kezdődhet is a móka. A nemrégiben debütált, teljesen magyar nyelvű Windows Phone 7.5 (Mango) operációs rendszert nem kívánom sokadszorra újból bemutatni, így most csak néhány alap dolgot veszünk át, főleg amiatt, mert a Nokia - sokak bánatára - nem igazán nyúlhatott bele a szoftver lelkivilágába. Az alapkijelzőn ugyebár ott ficereg jó néhány úgynevezett élő csempe, melyek valóban tele vannak élettel: a kapcsolatok csempén folyamatosan cserélődnek a kontaktok fényképei, a képek csempén pedig a kedvenc fotóink váltakoznak teljesen automatikusan. Pillanatok alatt kitűzhetjük ide kedvenc emberkéink, vagy éppen csoportjaink csempéit, melyek ráadásul minden, de tényleg minden adatot és információt felvonultatnak az adott személyről. Telefonszámok, e-mail címek, social elérhetőségek és tevékenységek, friss fotók, stb. A más telefonról Lumia 800-ra történő költözést a Névjegymásoló nevezetű kis Bluetooth alkalmazás hivatott segíteni, használatát azonban jobb elkerülni. N9-ről próbáltam átköltözni, de a művelet folyton félbeszakadt, hibás bejegyzéseket hozott létre, vagy csak éppen az ékezetes karaktereket gyilkolta le. Ezután úgy döntöttem, hogy inkább a Google címjegyzékemet lövöm be a készülékre, és innentől már ment minden, mint a karikacsapás.
Galéria Akcióban a Windows Phone 7.5

Akcióban a Windows Phone 7.5

[+] még több fotó

Galéria Névjegyzék és navigáció

Névjegyzék és navigáció

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Az immár alsó címsort felvonultató Internet Explorer 9 remek sebességet biztosít és ismeri a HTML5 szabványt, ellenben a Flashre pikkel. A naptár ugyancsak kiválóan használható és simán magába rántja például a Google naptár-féle bejegyzéseket. A Windows Live, Facebook, Twitter és egyéb online szolgáltatások minden korábbinál szervesebb részét képezik a platformnak, az e-mail kliensben újdonság az úgynevezett thread view, a kiváló Office alkalmazásban pedig megjelentek a sablonok. Ez utóbbiak segítségével immár mobilon is gyerekjáték egyszerűségű egy meghívó, vagy mondjuk egy napirend elkészítése. A zenelejátszóban nincs hangszínszabályzó, viszont lejátszási listákat simán létrehozhatunk a segítségével, ezenkívül pedig sztereó FM rádiót (RDS) is kapunk. A Nokia Térképek és a Nokia Vezess alkalmazások ugyebár exkluzív Nokia cuccok, és remek offline navigációs funkcionalitást vonultatnak fel. Ha pedig új tartalmakat szeretnénk begyűjteni, akkor irány a Piactér, melynek 60 ezer darabos kínálata messze túlmutat azon a néhány 100 MeeGo-s alkalmazáson, ami az N9-en jelenleg elérhető. A Foursquare és a Sports Tracker volt az első két cucc, amit letöltöttem, aztán pedig jöhetett a többi nyalánkság (AccuWeather, Napi Név, SurfCube, WizTiles, WRC Live, stb.). Jut eszembe, alapból nincs feltelepítve a Facebook kliens, így azt is manuálisan kellett begyűjteni.
Galéria Na hol a különbség?

Na hol a különbség?

[+] még több fotó

Galéria Alulról szagoljuk a Lumiát

Alulról szagoljuk a Lumiát

[+] még több fotó
Hardver
Már az első, még nem Mangós és csak 1 GHz-es procival szerelt WinPho mobilok is elég fürgék voltak, az immár Mangós és jóval komolyabb processzort virító Lumia 800 pedig egyenesen száguld. Mindig, minden körülmények között - akadásra gyakorlatilag nincs is példa. Az N9 sem lassú, de azért néha képes belassulni, de akkor lássuk is, hogy e téren pontosan mik a különbségek! Míg az N9-ben egy 1 GHz-es ARM Cortex A8 procit és egy PowerVR SGX530-as GPU-t felvonultató TI OMAP 3630-as chipset leledzik, addig a Lumia 800-ban már egy 1,4 GHz-es Scorpion processzort és egy Adreno 205-ös GPU-t tartalmazó Qualcomm MSM8255T chipset rejtőzik, hasonló, mint ami például a Sony Ericsson Xperia arc S-ben is van. Dupla magról egyelőre ne is álmodjunk, már csak azért sem, mert a WinPho egyelőre nem támogatja ezeket az okosságokat. Az N9-hez képest némi visszalépés, hogy a RAM kapacitás 1 GB-ról 512 MB-ra csökkent, illetve, hogy a microSD-vel továbbra sem bővíthető felhasználói memória csak és kizárólag 16 GB lehet, vagyis nem létezik 64 GB-os kivitel.
Galéria A Lumiának van exponálógombja

A Lumiának van exponálógombja

[+] még több fotó

Galéria Zenét a fülbe!

Zenét a fülbe!

[+] még több fotó

Adatátvitel, egyebek
Az USB Mass Storage üzemmódot gyorsan el kell felejteni, ugyanis ha számítógépre akarjuk dugni a Lumiát, akkor mindenképpen szükség lesz a Zune-féle szinkronizációs szolgáltatásokra. Nem rossz és tulajdonképpen még szerethető is ez a Zune, bár az egyszerű file-másolgatásos megoldások bizony nagyon is hiányozni fognak a régi Nokia júzerek számára. Merthogy mostantól például már nem másolhatunk csak úgy át egy DivX videót, vagy MKV-t a telefonra, de nem ám! A DivX-et a Zune szépen lassan átkonvertálja másolás előtt, az MKV-val pedig semmit sem tud kezdeni. Az sem szép húzás, hogy a Bluetooth 2.1 alaposan le lett butítva, ami meghiúsítja például a "Kékfogon" keresztül történő fénykép-, vagy naptárbejegyzés küldést. NFC sincs a fedélzeten, ugyanis a Mango egyelőre még nincs felkészítve erre a funkcióra. A HSDPA (14,4 Mbit/s), a HSUPA (5,76 Mbit/s) és a Wi-Fi (b/g/n) persze hasít ezerrel, ja és egyébként a SkyDrive-féle 25 GB-os felhő tárkapacitás is remek dolog. És akkor a végére még két apró, de igencsak bosszantó dolog: kikapcsolt állapotban az N9-től eltérően nem ébreszt a telefon, illetve nagyon hiányzik az N9 készenléti kijelzőjén lévő óra, illetve értesítő feature. Ez utóbbit imádtam az N9-en, hiszen elég volt csak egyetlen pillantást vetni az asztalon heverő mobilra ahhoz, hogy megtudjuk hány óra van, illetve, hogy esetleg jött-e új e-mailünk.
Galéria Zune, vagyis a kapcsolattartó

Zune, vagyis a kapcsolattartó

[+] még több fotó

Konklúzió
A kisebb-nagyobb hibák és hiányosságok ellenére be kell lássuk, hogy a Lumia 800 bizony nagyon is szerethetőre sikeredett, illetve nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos dolgokban egyszerűen nem a Nokia, hanem sokkal inkább a Microsoft ludas. Jó kérdés, hogy a későbbiekben érkező, újabb Windows-t virító modellek esetében a Nokiának vajon már nagyobb beleszólása lesz-e a dolgokba? A hardver egyébként nagyon rendben van, mind külcsín, mind belbecs tekintetében, a kijelző ugyan az N9-énél kisebb lett, a processzor viszont gyorsabb, szóval rendesen megy a házon belüli adok-kapok. Egy dologban viszont simán tarol a Lumia 800 az N9-cel szemben, ez pedig a támogatás, illetve az időtállóság kérdésköre. WinPho tartalomból fényévekkel több van, mint MeeGo-s cuccokból, és biztosra vehető, hogy ez a Windows platform sokkal nagyobb figyelmet fog kapni a Nokiától. Bár zárójelben megjegyzendő, és gyorsan le is kopogom, hogy eddig az N9-et sem hanyagolták még el, hiszen egymás után érkeznek az új frissítések a jó kis Swipe-olható kezelőfelületű MeeGo fronton (PR1.1, PR1.2).
Galéria Bekerült a pixisbe

Bekerült a pixisbe

[+] még több fotó

Jövőkép
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Lumia 800 nem egy felsőkategóriás, hanem sokkal inkább egy felső-középkategóriás okostelefon. Akinek nagyobb kijelző kell, annak majd jön a Lumia 900, de én igazából az N8 szellemi örökösének tekinthető Nokiás WinPho modellt várom, illetve a majd a későbbiekben érkező duplamagos és 8-as windowsos modelleket. No persze fel is út, le is út, így a Lumia 710-ről is említést kell tennünk, illetve a következő Tango WinPho frissítést követően jönnek majd az ennél is egyszerűbb és olcsóbb új Nokiák.
Galéria Designból mindenképpen jeles!

Designból mindenképpen jeles!

[+] még több fotó

Mennyi az annyi?
A kártyafüggetlen formában jelenleg mintegy 125-130 ezer forintos áron kapható Lumia 800-at a hazai szolgáltatók közül első körben a T-Mobile és a Telenor vette fel a kínálatába. A magenta operátornál előfizetéses, illetve pre-paid konstrukcióban 109990, illetve 124990 forintba kerül a készülék (N9: 99990, illetve 134990 forint). A kék propelleres szolgáltató előfizetéses formában 109990, kártyás csomagban pedig 129990 forintot kér az első Lumiáért (N9: 114990, illetve 134990 forint). Várjuk a folytatást!
Galéria 12,1 milliméteres vastagság

12,1 milliméteres vastagság

[+] még több fotó

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Nokia Lumia 800
Gyártó: Nokia
Méret: 116,5 x 61,2 x 12,1 mm
Súly: 142 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1450 mAh
Működési idő: 265 óra
Beszélgetési idő: 13 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 3264 x 2448 pixel
Autofókusz: igen
Zoom: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: igen
Phototagging: -
Teljes billentyűzet: -

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Végre: hazánkba érkezett a Nokia Lumia 800

Mostantól már hivatalos formában is kapható itthon a finnek első windowsos okossága.

Végre: hazánkba érkezett a Nokia Lumia 800
Végre: hazánkba érkezett a Nokia Lumia 800

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Nokia Lumia 800 teszt: új utakon" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál