CES 2012: Itt az Intel első új okostelefonja

Nagy Balázs András - 2012. január 11. | 12:00 Android mobil CES 2012

Újból belép az Intel a mobilok világába, és végre bemutatták az első intel-beles mobilt, a Lenovo K800-at!

Szponzorált hirdetések

A fiatalabbak talán nem is emlékeznek rá, de az Intel régebben is gyártott okostelefonba, PDAba való processzort, aztán kilépett a piacról. Most azonban újra belépett az egykori szereplő, és az idei CES elektronikai kiállításon be is mutatta az első olyan mobiltelefont, amely az új processzorát használja.


A Lenovo K800 okostelefon első ránézésre nem több, mint egy a sok új, most bemutatott mobiltelefon közül. Szerencsére egy a felsőkategóriások közt: a K800 ugyanis egy 4,5”-os méretű, 720p felbontású kapacitív kijelzővel felszerelt masina, amely az android 2.3-as verziójával érkezik. (A végleges változatban már 4.0-ás lesz, a CES tesztpéldányok viszont 2.3.7-et kaptak, saját Lenovo-sított kezelőfelülettel.) A processzor egy 1,6Ghz-en futó Intel Medfield


A gép 8 megapixeles kamerája dual-LED vakuval és 3200-as ISO érzékenységgel rendelkezik, Bluetooth 3.0 és HSPA+ kompatibilis. A kiállított modellben 1900 mAh-s akku volt. Ezen részleteken túl homály fedi a készülék sok lényeges részletét. Azt azonban tudni, hogy a mobilt a China Unicom mobilszolgáltatónál lehet majd kapni a második negyedévtől. Sajnos azt nem tudni, hogy valaha is elérkezik-e Európába, és az eddigi, kizárólag Kínában megjelent Lenovo mobilok alapján a legvalószínűbb válasz, hogy nem.


Az előzetes tesztek alapján az Intel új chipje teljesítményben – az Atom név ellenére – egyáltalán nem lebecsülendő. Igaz, az ARM helyetti x86 architektúra azt jelenti, hogy bizonyos programokat (Intel becslés: a Market 25%-a) nem képes a chip natívan futtatni, és futás közbeni átfordítás szükséges. További problémát okoz, hogy ezen appok jelentős része azért használ natív kódot, hogy elegendően gyorsan tudjon futni. (pl játékok, számításigényes appok.) Az Intel kezdetekben ~90%-os kompatibilitást ígér az Android Marketen elérhető appokkal, bár ez csak az Intel saját marketingszövege, és jelenleg megerősíthetetlen.

Mielőtt pedig vágyakozóan tekintünk az Intel új chipjére, ne feledjük el: a mobilszegmensben az Intel nem az alacsony fogyasztásáról volt híres, épp ellenkezőleg. Az előző bekezdésben említett kódfordítás pedig mindenképp extra fogyasztást jelent majd. A mostani okostelefonok egyik leginkább meghatározó hátránya pedig épp az alacsony akkuidő, amit ezek miatt az Intel egyáltalán nem biztos, hogy képes lesz javítani. Az igazi kérdés tehát leginkább az, hogy egy év múlva mivel rukkol elő az Intel?

Szponzorált hirdetések

Újabb atomtámadás 2015-ben

Az Intel a jövő évben dobja piacra minden korábbinál nagyobb tudású vadonatúj Atom processzorait.

Újabb atomtámadás 2015-ben
Újabb atomtámadás 2015-ben

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "CES 2012: Itt az Intel első új okostelefonja" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál