Samsung Galaxy Nexus teszt: első fecske

László Ferenc - 2012. január 3. | 08:00 Android mobil
Samsung Galaxy Nexus teszt: első fecske Nézd meg a videót

Lássuk, hogy mit tud a legújabb Google referencia mobil, a gyönyörű kijelzős Galaxy Nexus!

Technet plecsni:
Techsilver
Technet.hu értékelése
5
Olvasók értékelése
0
Tetszett:
gyönyörű és nagy kijelző
Ice Cream Sandwich
fürge működés
fejlett adatátvitel
Nem tetszett:
nem bővíthető
vártnál gyengébb kamera
nincs FM rádió
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Vásárold meg!

Szponzorált hirdetések

Hogy repül az idő, hiszen immár két éve volt, hogy bemutatkozott az első Nexus készülék, az akkor még a tajvani HTC által kifejlesztett Google Nexus One. Aztán még ugyanebben az évben, tehát 2010-ben bejelentették a következő Nexust: a Nexus S (I9020) már a dél-koreai Samsungnak köszönhetően jött létre, és tulajdonképpen egy kicsit átszabott Galaxy S-nek (I9000) volt tekinthető. A 2011 októberében debütált harmadik Nexus, a Galaxy Nexus pedig ugyancsak dél-koreai génekkel rendelkezik, és van amiben többet, van amiben kevesebbet nyújt, mint 2011 nagyágyúja, a Galaxy S II (I9100). Lássuk hát, hogy pontosan milyen kvalitásokkal is rendelkezik ez a sokak által várva várt Samsung Galaxy Nexus (I9250)!

Galéria Szemből semmi extra

Szemből semmi extra

[+] még több fotó

Galéria Jó fogást biztosító hátlap

Jó fogást biztosító hátlap

[+] még több fotó
Design
A Samsung designerei úgy gondolták, hogy a Galaxy Nexus esetében nem indítanak tiszta lappal, hanem inkább tovább haladnak a Nexus S által megkezdett úton. Ennek megfelelően ezúttal is megkapjuk azt az ívelt kijelzőt, illetve készülékházat, mely egyedi megjelenést kölcsönöz a telefonnak. A Titanium Silver fantázianév szürke színt takar, a Hyper Skin pedig körülbelül annyit jelent, hogy a recézett hátlap miatt a mobil nem fog véletlenül kicsúszni a kezünkből. Ha már itt tartunk, a hátlap kicsit nehezen szedhető le és tehető vissza, mivel rengeteg kis füllel csatlakozik a telefonhoz, de hát ennyi baj legyen! Említést érdemel továbbá az előlap oleofób bevonata, mely elméletileg a szennyeződésektől védi a kijelzőt és megkönnyíti annak tisztítását. Azért csak elméletben, mert a gyakorlatban természetesen kivitelezhetetlen, hogy az ujjlenyomatok és egyéb szennyeződések ne bukkanjanak fel a fekete felületen. A legújabb Nexus egyébként 135 grammot nyom a mérlegen, vagyis közel 20 grammal nehezebb az SGS II-nél, és persze minden irányban nagyobb is annál.

Felszereltség
Baloldalra került a szokásos hangerőállító gombpár, az ellentétes oldal pedig az on/off gombnak ad otthont. A felső él teljesen kihasználatlan, a fedetlen microUSB csatlakozó aljzat és a szabványos 3,5 milliméteres csati az alsó élre került - ugyanúgy, mint a Nexus S esetében. HDMI csatlakozó aljzatot keresve sem találunk, ellenben a microUSB port MHL funkcionalitása révén biztosított a lehetőség, hogy HD képet lőjünk ki egy arra alkalmas televíziós készülékre. Újdonság az a három kis pötty, mely a jobboldali élen jelent meg, és amelyek akkor kerülnek képbe, ha az opciós listán megtalálható asztali dokkoló állomásba helyezzük a telefont. Míg a Galaxy S II-ben egy 1650 mAh kapacitású akkumulátor rejtőzik, addig a Galaxy Nexus már egy 1750 mAh-s akksinak ad otthont. A relatíve nagy kapacitáshoz azonban relatíve nagy fogyasztás társul, így akár az is megfontolandó, hogy beszerezzünk egy 2100 mAh-s extra akkumulátort, mely azonban egyrészt nem olcsó, másrészt pedig másfajta hátlap használatát követeli meg.
Galéria Csatlakozó aljzatok

Csatlakozó aljzatok

[+] még több fotó

Galéria 1750 mAh kapacitású akksi

1750 mAh kapacitású akksi

[+] még több fotó
Kijelző
Jelen tesztalanyunk egyértelműen a pixelsűrűség fetisisztáknak készült. Az iPhone 4(S)-féle Retina Display ugyebár 326 ppi-s adattal büszkélkedhet (Nokia E6: 325 ppi), ami úgy jött ki, hogy jó sok képpontot (640x960 pixel) sikerült bepréselni relatíve kis helyre (3,5 col). Az ennél nagyobb méretű kijelzővel szerelt riválisok eddig maximum csak álmodhattak ilyen komoly pixelsűrűségről, most viszont itt a Galaxy Nexus, melynek 4,65 colos Super AMOLED panele 720x1280 pixelt vonultat fel, ily módon pedig 316 ppi-t virít. Zárójelben megjegyzendő, hogy teszi mindezt PenTile, és nem RGB konfigurációban, ezzel azonban könnyen ki lehet békülni. Összehasonlításképp, a 4,3 colos Galaxy S II 217 ppi-vel (RGB), az 5,3 colos Galaxy Note pedig 285 ppi-vel (PenTile) rendelkezik. A képminőség tehát nagyon rendben van, bár a fényerő és a kontraszt a Galaxy Note esetében valahogy kicsit jobban szerethető.
Galéria Note vs. Nexus

Note vs. Nexus

[+] még több fotó

A kijelző környéke
Az előlap felső szekciójába került a szokásos fényérzékelő és proximity szenzor, ezenkívül pedig természetesen a giroszkóp sem hiányozhat a fedélzetről (és még egy Bosch barométert is kapunk). Az előlapi kamera 1,3 megapixeles felbontású, ami az SGS II-féle 2 megapixelhez képest némi visszalépést jelent, bár a hétköznapi gyakorlatban nem sok szerepe van. A kijelző alatti rész ezúttal teljesen csupasz, vagyis egyetlen nyomó-, vagy érintőgomb sem került ide. No azért rejtett módon iit figyel egy kis LED, mely ütemes villogással jelzi például az új üzeneteket, vagy a nem fogadott hívásokat, és ez bizony nagyon hasznos dolog. A kijelző alsó sorában amolyan Honeycomb stílusú virtuális gombok csücsülnek, vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó funkcionalitással megspékelve. A jól megszokott menü gombot tehát száműzték innen, és három kis pötty formájában a kijelző különböző részein futhatunk majd össze vele. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 5x7, illetve 9x6 milliméteres gombokat vonultat fel - a hatalmas kijelzőn kényelmesen gépelhetünk.
Galéria Szenzorokból nincs hiány

Szenzorokból nincs hiány

[+] még több fotó

Galéria Nincsenek normál gombok

Nincsenek normál gombok

[+] még több fotó
Galéria Kicsit karcsúra sikeredett

Kicsit karcsúra sikeredett

[+] még több fotó

Kamera
Míg a Galaxy S II-ben egy 8 megapixeles, addig a Galaxy Nexus-ban csak egy 5 megapixeles fényleső található, de szerencsére természetesen autofókuszos és LED-villantós kivitelben. A maximális fotófelbontás 2592x1944 pixel, de ami ennél talán sokkalta fontosabb, hogy a kamera iszonyatosan gyorsan végzi a dolgát: egy-egy felvétel elkészítése és elmentése szempillantásnyi idő alatt végbe megy. A panoráma funkciós szoftverben alapvetően nagyon kevés opciót találunk, de azért a fehéregyensúly és az expozíciókorrekció manuálisan állítható, illetve kapunk még egy furcsa módon "tárhely" névre fordított geotaggint funkciót. A megújult Galériában könnyen csoportosíthatunk hely, idő, személy és címke alapján, ezenkívül pedig arra is lehetőség nyílik, hogy online albumokat előre lementsünk offline módon történő nézegetéshez. Íme néhány tesztfotó:


A Galaxy Nexus videó fronton sem képes lépést tartani a Galaxy S II-vel. A Full HD (1080p) felbontás ugyan adott, azonban a bitráta 18 helyett csak 10 Mbit/s, a felvételi sebesség pedig 30 helyett csak 23 fps. Ha 30 fps-re vágyunk, akkor 720p-re (8 Mbit/s) kell váltanunk. Full HD tesztvideónk:


Szoftver

Ezeket a referencia készülékeket sok mindenért lehet szeretni és utálni, az viszont kétségtelen tény, hogy ezekre a masinákra érkeznek meg elsőként a legfrissebb Google szoftverek. A Galaxy Nexus ugyebár a világ első Android 4.0, vagyis Ice Cream Sandwich (ICS) szoftveres készüléke, ami jelenleg mindenképpen komoly fegyvertény, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az elkövetkezendő hónapokban számos korábbi készülék (Galaxy-k, Xperiák, stb.) is meg fogja kapni ezt a frissítést. Telenortól kapott tesztkészülékünk egész konkrétan a 4.0.1-es OS-szel van felvértezve és a cikk írásának időpontjában egyelőre még nem ajánlotta fel az ennél magasabb verziószámra történő frissítést. Az első változások már rögtön a zárolóképernyőn tetten érhetők, hiszen például újdonság, hogy a felső státuszsor immár ezen a képernyőn is lehúzható. Aztán egy látványos új fejlesztés, hogy immár akár úgy is feloldhatjuk a készülékzárat, ha egyszerűen csak ránézünk a telefonra. Ez azonban inkább csak játék, mint komoly feature, hiszen egy rólunk készített fotóval helyettünk bárki feloldhatja a zárat, ráadásul a technológiának egyelőre gondot okoz a sapkás / nem sapkás használat.
Galéria Ice Cream Sandwich

Ice Cream Sandwich

[+] még több fotó

Galéria Új látvány fogadja az embert

Új látvány fogadja az embert

[+] még több fotó
Használat közben
Az alapkijelzőn fixen öt darab slide-unk van, melyek között a jól megszokott módon, oldalirányban szkrollozva tudunk közlekedni. A felső sorban ott figyel a Google keresősor, az alsó sorban a már említett három alapértelmezett gomb, felettük pedig öt kis ikon, melyek közül a középsőre nyomva tudunk belépni a teljesen átrajzolt főmenübe. Ez utóbbi három részre van tagolva: alkalmazások, modulok és Android Market. Az alkalmazások fül alatt a telefonra feltelepített szoftverek ikonjai láthatók, melyek között oldalirányban lehet lapozni, és ily módon átjuthatunk akár a modulok slide-jára is. Modulok alatt ezúttal a jó öreg widgeteket kell érteni, melyek villámgyorsan kipakolhatóak az alapkijelzőre, és némelyikük akár át is méretezhető.
Galéria Böngésző, naptár

Böngésző, naptár

[+] még több fotó

Funkciók
Ahogy sok minden, úgy többek közt a telefonkönyv rész is teljesen megújult. A három fül közül a középsőn sorakoznak a kontaktok, még pedig olyan formában, hogy baloldalt olvasható az adott név, jobboldalt pedig látható a hozzá tartozó fotó. Ha rábökünk a kis fotóra, akkor feljönnek a különböző telefonszámok és e-mail címek, melyek között oldalirányban tudunk szkrollozni. A bal fülön találhatók a csoportok, a jobboldalin pedig a nagyméretű fotóval megspékelt kedvencek. Az alapvetően remek névjegyzék negatívuma azonban, hogy nem szinkronizálható a Facebookkal. A Gmail kliens is megújult, így például mostantól már lazán lapozhatunk jobbra-balra az e-mailek között. Természetesen be lehet állítani egynél több Gmail accountot is, ezek levelei azonban nem vonhatók össze egyetlen közös helyre. A böngészőt ugyancsak alaposan átalakította a Google, így elmondható róla, hogy minden korábbinál jobb lett. A minimalista stílusú browserben legfelül tudjuk bepötyögni az URL-eket, a betöltött oldalak pedig könnyű szerrel elmenthetők a későbbi offline olvasgatáshoz. Az egyszerre maximum 16 oldalt kezelő böngésző villámgyorsan teszi a dolgát és persze a Flash tartalmak megjelenítése sem okoz gondot a számára.
Galéria Hangerőállítás ezen az oldalon

Hangerőállítás ezen az oldalon

[+] még több fotó

Galéria Dokkolásra felkészülve

Dokkolásra felkészülve

[+] még több fotó
Szolgáltatások
Office alkalmazást keresve sem találunk a telefonon, ettől függetlenül a készülék minden további nélkül megnyitja a különböző Word, Excel, PowerPoint és PDF állományokat, azonban ezekből újakat alaphelyzetben nem tudunk létrehozni. A négyféle nézetet felvonultató naptár új külcsínt kapott, és persze nemcsak a lokális naptárt, hanem több online fiókot is képes kezelni. Említést érdemel továbbá az ébresztő funkciós óra, a tudományos számológép, a beállítások menüben felelhető Adathasználat funkció, no és persze az elmaradhatatlan Google Maps, mely ugyebár egy ideje már navigálásra is használható. A playlist funkciós zenelejátszó hozza a tőle elvárható szintet, így például többek közt hangszínszabályzóval is fel van vértezve - sztereó FM rádió viszont nincs. Videó fronton szólnunk kell a DivX/Xvid támogatásról, ellenben feliratkezelést és MKV támogatást nem kapunk alaphelyzetben. Azt talán mondanom sem kell, hogy egy 720p HD videó mennyire jól mutat a Galaxy Nexus-féle 720p HD kijelzőn...
Galéria Nexus vs. Note

Nexus vs. Note

[+] még több fotó

Galéria Nexus vs. Note

Nexus vs. Note

[+] még több fotó
Hardver, adatátvitel
A készülék lelke nem más, mint egy TI OMAP 4460-as chipset, mely minden körülmények között bőven elegendő teljesítményt biztosít. Adott ugyebár két darab Cortex A9-es processzormag, melyek 1,2 GHz-es órajelen ketyegnek, illetve egy PowerVR SGX540-es grafikus chip, a maga 384 MHz-es működési frekvenciájával. Az 1 GB RAM-mal felvértezett Galaxy Nexus a Quadrant tesztben 1608 pontot, a Linpack tesztben pedig 41,155/59,494 MFLOPS-os eredményt ért el - a Neocore nem futott le. A 16 GB integrált memória jól hangzik, az viszont már nem annyira, hogy a microSD bővíthetőségről ezúttal bizony le kell mondanunk. HSPA vonatkozásban lefelé 21 Mbit/s, felfelé pedig 5,76 Mbit/s jelenti a plafont, ezenkívül pedig b/g/n Wi-Fi-t, Wi-Fi Directet, hotspot funkciót, DLNA-t, GPS-vevőt, Bluetooth 3.0-t és NFC-t is kapunk a pénzünkért. Egyéb kívánság esetleg?
Galéria Ívelt cucc

Ívelt cucc

[+] még több fotó

Galéria Titanium Silver

Titanium Silver

[+] még több fotó
Konklúzió
A Galaxy Nexus egy remek kis készülék, mely tökéletesen alkalmas arra, hogy elsőként villantsa meg az Android 4.0-ban, illetve a 720p HD kijelzőben rejlő lehetőségeket. Azt viszont nagyon érezni a telefonon, hogy a Samsung még véletlenül sem szerette volna ellőni az összes puskaporát, hiszen ugyebár hamarosan érkezik majd a Galaxy S II utódja, és ez lesz a gyártó igazi non-plus-ultra modellje. A Samsung Galaxy Nexus a cikk írásakor mintegy 170-190 ezer forintos kártyafüggetlen áron kapható. A hazai mobil szolgáltatók közül elsőként a Telenor vette fel kínálatába a készüléket, melynek előfizetéses ára 149990 forint, kártyás konstrukcióban pedig 169990 forint ellenében vihető haza. Kíváncsian várom egyébként, hogy a hamarosan érkező hivatalos ICS frissítés után a Galaxy S II pontosan mire lesz képes a Galaxy Nexus ellenében.
Galéria Lájkolnád?

Lájkolnád?

[+] még több fotó

Samsung Galaxy Nexus

Samsung Galaxy Nexus
Tulajdonságok:
Névjegyzék
Fényképezőgép
MP3 lejátszó
Bluetooth
HSDPA
GPS
WIFI
Típus: Samsung Galaxy Nexus
Gyártó: Samsung
Méret: 135,5 x 67,9 x 8,9 mm
Súly: 135 gramm
Frekvencia: 850/900/1800/1900 MHz
akku: 1750 mAh
Működési idő: 290 óra
Beszélgetési idő: 17 óra
Kamera: igen
Kamera felbontása: 2592 x 1944 pixel
Autofókusz: igen
Zoom: igen
Vaku: igen
Ébresztőóra: igen
Naptár: igen
Profilok: igen
Számológép: igen
Játékok: igen
MMS: igen
E-mail (POP3/IMAP4): igen
Internet böngésző: igen
Hanghívás: igen
Kihangosítás: igen
Diktafon: igen
Rádió: igen
MP3 lejátszás: igen
WMA lejátszás: igen
AAC lejátszás: igen
Wi-Fi: igen
Bluetooth: igen
GPRS: igen
EDGE: igen
3G: igen
HSDPA: igen
Gps: igen
Kamera autofokusz: -
Phototagging: igen
Teljes billentyűzet: -

A videók lejátszásához flash plugin szükséges.
Letöltéshez kattintson ide.

Szponzorált hirdetések

Samsung Galaxy Note - jegyzetfüzet, mobil és tablet?

A mobil, a táblagép és a jegyzetfüzet előnyeit igyekszik egyesíteni a Samsung legújabb, hibrid kütyüje. Az eredmény egyáltalán nem rossz.

Samsung Galaxy Note - jegyzetfüzet, mobil és tablet?
Samsung Galaxy Note - jegyzetfüzet, mobil és tablet?

- cikk vége -

A te értékelésed:
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Samsung Galaxy Nexus teszt: első fecske" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál